Şimdi Ara

'AI yazılımı bitirecek' mottosu bir balondur!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaş tavsiye etti yok sıfırdan yazıyor vs vs. gittim cladue ile üyelik aldım. ulan daha basit db dizaynı yapamıyor :D istediğim mesela şanzıman bir liste ile vehicle sınıfına mesela bağlı olsun :D Ayrı bir entity class yaratacağına bana düz propertili sınıf yaratıyor :)))) 50 defa denedim. Türkçe ingilizce farklı cümlelerle yazdım. yine anlamıyor :D uzun işlerde batırıyor. yazılımı %30'una bilmeyen adamın yapamayacağı iş. yazılım bitmez yani. iş kuralları patladı...

Fluent api sorsam herhalde fatality çekicem.

sonuç: claude üyeliğimi bitiriyorum. AI vs işte bu kadar ai :D Bir insan gibi olamaz.

// Domain/Common/IEntity.cs

public interface IEntity

{

public Guid Id { get; set; }

}

// Domain/Common/TrackableEntity.cs

public abstract class TrackableEntity : IEntity

{

public Guid Id { get; set; }

public DateTime CreatedAt { get; set; }

public string CreatedBy { get; set; }

public DateTime? LastModifiedAt { get; set; }

public string LastModifiedBy { get; set; }

}

// Domain/Enums/VehicleType.cs

public enum VehicleType

{

Car,

Motorcycle,

Truck,

Caravan,

Boat

}

// Domain/Entities/Listing.cs

public class Listing : TrackableEntity

{

public Vehicle Vehicle { get; set; }

public Guid VehicleId { get; set; }

public string Description { get; set; }

public ListingOwner Owner { get; set; }

public Guid OwnerId { get; set; }

public DateTime PublishDate { get; set; }

}

// Domain/Entities/Vehicle.cs

public class Vehicle : TrackableEntity

{

public VehicleType VehicleType { get; set; }

public VehicleCategory Category { get; set; }

public Guid CategoryId { get; set; }

public VehicleBrand Brand { get; set; }

public Guid BrandId { get; set; }

public VehicleModel Model { get; set; }

public Guid ModelId { get; set; }

public int ProductionYear { get; set; }

public int Mileage { get; set; }

public Transmission Transmission { get; set; }

public Guid TransmissionId { get; set; }

public List<VehicleImage> Images { get; set; }

public VehicleImage CoverImage { get; set; }

public Guid CoverImageId { get; set; }

public FuelType FuelType { get; set; }

public Guid FuelTypeId { get; set; }

public EmissionSticker EmissionSticker { get; set; }

public Guid EmissionStickerId { get; set; }

public int? SeatCount { get; set; }

public DumperType DumperType { get; set; }

public Guid? DumperTypeId { get; set; }

}

// Domain/Entities/ListingOwner.cs

public class ListingOwner : TrackableEntity

{

public OwnerType OwnerType { get; set; }

public string Name { get; set; }

public string PhoneNumber { get; set; }

public string Email { get; set; }

public decimal? Rating { get; set; }

}

// Domain/Entities/VehicleImage.cs

public class VehicleImage : TrackableEntity

{

public string ImageUrl { get; set; }

public bool IsCoverImage { get; set; }

public Vehicle Vehicle { get; set; }

public Guid VehicleId { get; set; }

}

// Domain/Entities/VehicleCategory.cs

public class VehicleCategory : TrackableEntity

{

public VehicleType VehicleType { get; set; }

}

// Domain/Entities/VehicleBrand.cs

public class VehicleBrand : TrackableEntity

{

public VehicleCategory Category { get; set; }

public Guid CategoryId { get; set; }

}

// Domain/Entities/VehicleModel.cs

public class VehicleModel : TrackableEntity

{

public VehicleBrand Brand { get; set; }

public Guid BrandId { get; set; }

}

// Domain/Entities/Transmission.cs

public class Transmission : TrackableEntity

{

}

// Domain/Entities/FuelType.cs

public class FuelType : TrackableEntity

{

}

// Domain/Entities/EmissionSticker.cs

public class EmissionSticker : TrackableEntity

{

}

// Domain/Entities/DumperType.cs

public class DumperType : TrackableEntity

{

}

// Domain/Enums/OwnerType.cs

public enum OwnerType

{

Individual,

Company

}

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 9 Ekim 2024; 16:13:7 >

• yazılımcıların en büyük sorunu şu: şirkette yazılımcı olmayan diğer birimler yazılımcının yapmakta olduğu işi çok basit zannediyolar.

1 ay önce bi toplantı yaptık. bi güncelleme yapılması konusunda karar aldık. sözde o toplantıda tüm detayları konuştuk. sözde.

sonra işi yapmaya başladım. toplantıda akla gelmeyecek milyon tane detaya kafa yormam gerekti.

diğer birimler benim oturup if-else kod yazmakta olduğumu sanıyolar. halbuki ben kod yazacam diye masa başında harcağıdım vaktin çoğunu, kod yazmadan, karşıma çıkan problemleri nasııl halledeceğimi düşünerek geçiriyorum.

sonuçta, 2 haftada biter dediğim güncelleme 1 ay sürdü çünkü altyapının bu güncelleme hazır olmadığını bile güncelleme kodlarını yazarken anlayabildik.

özetle: yazılımcılık sadece kod yazmaktan ibaret değildir. yazılımcı herzaman kod dışındaki unsurları da düşünüyo ve o unsurlarla iş yapıyo. ayrıca işin devops kısmı var. devops kısmı için her zaman deneyimli adamlar lazım. AI bunu da yapamaz.

en başından beri diyorum. AI sadece işleri hızlandırır. AI hiçbir zaman gerçek bi yazılımcının yerini alıp bi projede çalışamaz. çünkü AI dediğin şeyi eğitmen lazım. tüm projelerde karşısına çıkacak herşey için AI'ı eğitmen imkansız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 9 Ekim 2024; 9:27:56 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

ulan daha basit db dizaynı yapamıyor :D

insanlara bunu anlatamazsın. hayatında kod yazmamış insanlara bunu söylesen sana hep şu cevabı verirler: "sen prompt yazmayı becerememişsindir" adam sana güvenmez, AI'ı sonsuz yetenekli olarak varsayar.

mesela chat gpt'yi imperative kod yazacak şekilde eğitmişler. declarative kod istersen göçüyo. ama "göçtüm, yazamıyom" demiyo. ne istersen iste, her zaman: "tamam yazıyorum bekle" diyo ve "al yazdım" diyo. kodu veriyo. verdiği kod senin istediğin şeyi yapmayan, bomboş bi kod.

chat gpt esnaf gibi. ne istersen iste, bende yok demez. ordan bi ürün çıkartır, al bunu der. senin paranı alır. chat gpt de öyle. ne istersen iste "yaparım" diyo, yapamayacak olsa da "yaptım" diye iddia ediyo.

millet de: "artık yazılım öğrenmek için chat gpt'yi kullanacağız" diyolar. iyi kullan ama en temel imperative kodları yazdır, fazlasına güvenme.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 9 Ekim 2024; 9:33:53 >

• geçen google'ın eski ceo'su konuştu, yazılım öğrenmeye devam edelim mi sorusuna evet öğrenin dedi. sebebi şu:

çöde bi insan topluluğu var, teknolojiye sahip değiller sadece bıçakları var. içlerinden birisi elindeki bıçakla ahşap kesip biçiyo, kendilerine mobilya tarzı şeyler yapıyo. diğerleri ise hayatlarında bi kez bile ahşap kesip biçmemişler hiç. sonra sen gidip onlara marangozun kullandığı modern makineyi veriyosun. şimdi soruyorum: sence o insan topluluğundaki hangi kişi çıkıp da o makineyi kullanır? eskiden beri elindeki ilkel bıçakla ahşap kesen kişi mi? yoksa hayatında hiç ahşap kesmemiş kişi mi? cevap basit.

yarın yapay zeka her yerde kullanılacak mı? tamam, bu günün yazılımcısı, sistemcisi, middle layer'cısı, DBA'i, network'çüsü kim ise, yarın da o kişi kullanacak yapay zekayı. bugün avukatlık yapan kişi yarın yapay zekayı eline alıp da sistem mühendisini işsiz bırakmayacak. bugün öğretmenlik yapan kişi yarın yapay zekayı eline alıp da network mühendisini işsiz bırakmayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 9 Ekim 2024; 9:47:21 >

• AI ileride birçok şeyi bitirecek şu an emekliyor.

Fakat şu an yapabildikleri bile muazzam bdn açık konuşmam gerekirse hızlı ve nokta atışı aramalar yapmak ve basit kodlarla beraber bazı matematiksel işlemleri hesaplatmak için kullanıyorum işimi görüyor.

Ekstrem şeyleri şu an tabii ki yapamaz. Ancak çok fazla zaman tasarrufu yaptıracağı kesin.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ChatGPT henüz iki yaşında bile değil. Siri'nin ilk zamanlarını düşünün. Hepsi zamanla gelecek.

Benim tahminim, düz kod yazan yazılımcının ileride iş bulmakta zorlanacağı yönünde. Yazılımcıyı yöneten, sorun çözen yazılım mühendisi ise işine devam edecek. Kısacası, yapay zeka ameleliği yapacak, işin kontrolü ve yönetimi yine insanda olacak.

• bilgisayar programları inşaat mühendisliğini bitirecekti sözde. bilgisayar programlarına bağlı kalıp, çıktılarını yorumlamadan proje üretenlerin sonunu geçen yıl depremlerde gördük. bunların hepsi birer araç. bu aracı kullanacak işinde iyi insanlara her zaman ihtiyaç olacak. belki yapay zeka sayesinde birçok ıvır zıvır kodu yazmak gerekmeyecek, ama hiçbir zaman tüm işi yapabileceğine ihtimal vermiyorum. benim de kendi işimle ilgili denediğim kodlar oluyor. ufak tefek şeylerde başarılı dönüşler alıyorum ama büyük kodlarda yapacağını anlatmak, kendim yapmamdan daha zor olur benim için.

bu arada yazılımcı değilim deprem mühendisiyim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • AI şuanda yazılım konusunda giriş seviyesinde. çok çok basit şeyleri yapamıyor. extreme birşey istemene gerek yok yapamaması için.

AI sadece eğitildiği şeyi yapar. firmalar hava atıyo işte şu kadar nöron koyduk falan diye. nöron koymak işin sadece bi kısmı. isterse sonsuz nöron olsun senin gene onu eğitmen gerekiyor her detayla ilgili eğitmediğin hiçbir şeyi yapamaz.

"yazılım eğitimi vermek" diye birşey de yok. yazılım tek başına bişey değil. yazılım her zaman bi nesneye sahiptir. o nesne ile ilgili eğitim yoksa AI birşey yapamaz.

ileride AI gelişmeyecek sadece uygulamalar basitleşecekler. elle yapılan uygulamalar hep daha iyi olacak ama AI'ın yaptığı basit uygulamalar iş görecek.

• Real RocknRolla R kullanıcısına yanıt
    yazılımcılar ileride iş bulmakta zorlanacaklar çünkü pazar genişlemeyecek. dünyada yeterince yazılımcı var gibi görünüyor. yeni alanlar da çıkmıyor.

mesela mobil telefonların çıkması yeni bi alandı. bi anda sonsuz sayıda mobil uygulama geliştiriciye ihtiyaç duyulmuştu. şuanda o tarz yeni alanlar yok. dünyadaki mevcut yazılımcı sayısı yeterli gibi görünüyor. ama altyapıdan sürekli yeni yazılımcı geliyor. AI'dan alakasız olarak bu sebeple pazar daralır. AI tek başına yıkıcı etki yapmayacak asıl etki bundan olacak.

• 01001101 kullanıcısına yanıt

maaş kaç?

• kıza yaşı erkeğe maaşı sorulmaz.

hem sen kimsin yaa?

Dünyada yeterince yazılımcı yok. Sadece kendisini yazılımcı zanneden insanlar var.

Yazılım işi ölene kadar ders çalışmak gibi. Çünkü sürekli gelişen bir alan. Bu iş öyle herkesin yapabileceği bir iş değil.

• bir dolar multimilyoneri

• TEHET kullanıcısına yanıt
    katılıyorum.

buna bir arkadaş kefil oldu. gerçi kendisi bu işte yeni yeni var. daha doğrusu hata olan sitede hatayı bunlara ayıklatıyor galiba :D ben de tamam dedim şans vericem. ama beklediğim gibi çıktı.

bu aradaş bu arada sofya'da yazılımcı ayağına ayda 5000 leva (2550 euro para) kazanıyor :)

• openAI botu daha da kötü :))))

Core/Domain/Entities/Listing.cs

Kod

Yığını:
    csharp Copy code public class Listing : ITrackableEntity { public int Id { get; set; } public int VehicleId { get; set; } public int VehicleOwnerId { get; set; } public string Description { get; set; } public DateTime PublishedDate { get; set; } public Vehicle Vehicle { get; set; } public VehicleOwner Owner { get; set; } }

Core/Domain/Entities/Vehicle.cs

Kod

Yığını:
    csharp Copy code public class Vehicle : ITrackableEntity { public int Id { get; set; } public VehicleTypeEnum VehicleType { get; set; } public string Brand { get; set; } public string Model { get; set; } public DateTime ManufactureDate { get; set; } public int Mileage { get; set; } public int TransmissionTypeId { get; set; } public int FuelTypeId { get; set; } public int EmissionStickerId { get; set; } public string MainImage { get; set; } public List<string> Images { get; set; } // Conditional properties public int? SeatCount { get; set; } // Only for cars public int? TipperTypeId { get; set; } // Only for trucks }

Core/Domain/Entities/VehicleOwner.cs

Kod

Yığını:
    csharp Copy code public class VehicleOwner : ITrackableEntity { public int Id { get; set; } public VehicleOwnerTypeEnum OwnerType { get; set; } public string Name { get; set; } public string PhoneNumber { get; set; } public string Email { get; set; } // Conditional property public double? Rating { get; set; } // Only for companies }

Core/Domain/Enums/VehicleTypeEnum.cs

Kod

Yığını:
    csharp Copy code public enum VehicleTypeEnum { Car, Truck, Motorcycle, Caravan, Boat }

Core/Domain/Enums/VehicleOwnerTypeEnum.cs

Kod

Yığını:
    csharp Copy code public enum VehicleOwnerTypeEnum { Individual, Company }

Core/Domain/Common/ITrackableEntity.cs

Kod

Yığını:
    csharp Copy code public interface ITrackableEntity { DateTime CreatedAt { get; set; } DateTime UpdatedAt { get; set; } }

Core/Domain/Common/TrackableEntity.cs

Kod

Yığını:
    csharp Copy code public class TrackableEntity : ITrackableEntity { public DateTime CreatedAt { get; set; } public DateTime UpdatedAt { get; set; } }

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.