Şimdi Ara

Adım Adım Yanıp Sönen Neon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.085
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Forumda ilk mesajım. Ben java teknoloji danışmanı olarak çalışmaktayım. Fakat elektroniğe de baya bi büyük ilgim vardır.

Sizden yardım istediğim konu ise şu, arabamın altına taktığım neonlara bi flip flop devresi yaptım 555 ile. Fakat 555 kare dalga ürettiği için, neon birden yanıyor ve birden sönüyor. Oysa ben yavaş yavaş yanıp, yavaş yavaş sönmesini istiyorum. Yani eğrisel bir voltaj dalgası üretmek istiyorum.

Acaba böyle bir devreyi nasıl yapabilirim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scriptr -- 14 Haziran 2006; 14:12:37 >

•  Adım Adım Yanıp Sönen Neon

Öncelikle foruma hoşgeldin.

Mantık bu.Devrede L1 yerine kendi neonunu ya da neonu süren devreyi koyabilirsin.S1 anahtarı kapatıldığında C1 şarj olur ve lamba yanmaya başlar.Anahtar açıldığında ise lamba sönmez.Nedeni ise C1 kondansatörü T1 transistörünü iletimde tutmaya devam eder.Ancak kondansatör deşarj oldukça lamba parlaklığı yavaş yavaş azalır.Lambanın yanık kalma süresi kapasite ile ilgilidir.Devredeki transistör 555 ile sürülebilir.555 palsi kestiğinde bile lamba yanmaya devam eder ve parlaklık azalarak söner.Transistör yüke göre seçilmelidir.Transistör yüke uygun değilse aşırı ısınır ve yanar.
    Temel mantık bu.
    Yalnız bir durum var.Neon lamba voltaj azaldıkça kıpraşmaya başlayabilir.Denemek lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 14 Haziran 2006; 15:27:11 >

• teşekkür ederim dostum. bir deneyeyim bakayım.
  • neon'u düşük voltajlarda denedim kıpraşma veya titreme olmadı.

yalnız bir sorum var, devreyi tekrar inceledim de, sanirim ben yanlış anlatmışım hedefimi. benim amacım devreye voltajı verdiğimde otomatik olarak neon yavaş yavaş yanıp, sonra yavaş yavaş sönecek. yani bunun otomatik olmasını istiyorum. sanırım sen, devreden voltajı kestiğimde yavaş yavaş sönmesini anlamışsın.

böyle bir devreyi nasıl yapabilirim acaba? yardımcı olursanız sevinirim.
  • Yukarıdaki devrenin bir de tersi var.Yani gecikme ile yanan.İki devreyi birleştirip çalıştırman gerekebilir.
    Ayrıca PIC ile de yapılabilir sanıyorum.PIC ile daha stabil olur.
    Bunun için program yaz(dır)man gerekecek PIC için.
  • pic işine hiç girmeden yapılabilir mi acaba, sonuçta 555 kullanarak çıkış bacağından belirli aralıklarla voltaj alabiliyorum. bunu bir kondanstöre yükleyip, bacaktan voltaj kesildiğinde kondanstörde yüklenen voltajı neona akıtmanın bir yolunu bulamaz mıyız acaba?
  • quote:

Orjinalden alıntı: scriptr

pic işine hiç girmeden yapılabilir mi acaba, sonuçta 555 kullanarak çıkış bacağından belirli aralıklarla voltaj alabiliyorum. bunu bir kondanstöre yükleyip, bacaktan voltaj kesildiğinde kondanstörde yüklenen voltajı neona akıtmanın bir yolunu bulamaz mıyız acaba?

Bu dediğin yukarıdaki devre ile yapılabilir zaten.
    Bak sana açıklayayım.Yukarıdaki devrede S1 anahtarındaki transistör girişine dirençten önce 555'in çıkışını bağlarsan şöyle bir olay gerçekleşir:
    555 diyelim ki 10 saniyede bir 1 saniye pals atsın.555 pals verdiği zaman hem C dolar hem de T1 iletime geçer ve lamba yanar.Ama lamba hemen sönmez ve yavaş yavaş kapasite kadar azalarak söner.
    Burada önemli olan 555 pals süresini ve kapasite miktarını ayarlamaktır.Yani 555 palsi verecek ve duracak.Bu sürede lamba yavaşça azalarak sönecek ve tekrar 555 pals verecek ve lamba yanacak.Bu böyle devam edecek.
    Bu tam senin istediğin gibi değil.Yani tam yanacak azalarak sönecek yine tam yanacak,azalarak sönecek şekilde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 14 Haziran 2006; 22:32:37 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hocam senin devreyi bu devre simulatöründe deneyince, "capacitor loop with no resistance" hatası veriyor. bir sorun yoktur degil mi devrede? yapmaya baslayacagimda.

http://www.falstad.com/circuit/
  • quote:

hocam senin devreyi bu devre simulatöründe deneyince, "capacitor loop with no resistance" hatası veriyor. bir sorun yoktur degil mi devrede? yapmaya baslayacagimda.

http://www.falstad.com/circuit/

Devreyi önce bread board üstünde denemen daha iyi olur.Birde C değerini deneme-yanılma ile bulman gerekebilir.Transistörü uygun seçmelisin.Mesela 2N3055 hem NPN'dir hem de yüksek akıma dayanır.
    R değerini 1 kohm seç C değerini 1000 mikrofarad seç bir dene bakalım.

Buradaki temel mantık anahtar devreyi kestiğinde C,T1 transistörünü iletimde tutacak C boşalırken lamba yavaş yavaş sönecektir.Kapasitör tabi ki elektrolitik olacak.

Bu devreyi karta falan takmana dahi gerek yok.Bacakları birbirine tuttur tamamdır.Sonra karta alırsın.

Bu arada Java Applet güzelmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 14 Haziran 2006; 23:32:24 >

• tekrar merhaba silicon,

dün yaptım devreyi fakat tam istediğim gibi olmadı. sanırım tam hakimiyet için pic isine gircez.

http://pic16f84.hit.bg/

bu siteyi buldum bi 15 dakikalık aramanın sonucunda. oldukca basit ve kolay bir devreye benziyor, editorude .hex dosyaları okuyup yazabiliyor. bu devre işimi görür mü? ayrıca bu programlamak için, bir de pic'i programladıktan sonra onu çalıştırabilecek birde devreye ihtiyacım olacak sanırım.

cevaplarını bekliyorum. şimdiden teşekkürler
  • quote:

tekrar merhaba silicon,

dün yaptım devreyi fakat tam istediğim gibi olmadı. sanırım tam hakimiyet için pic isine gircez.

http://pic16f84.hit.bg/

bu siteyi buldum bi 15 dakikalık aramanın sonucunda. oldukca basit ve kolay bir devreye benziyor, editorude .hex dosyaları okuyup yazabiliyor. bu devre işimi görür mü? ayrıca bu programlamak için, bir de pic'i programladıktan sonra onu çalıştırabilecek birde devreye ihtiyacım olacak sanırım.

cevaplarını bekliyorum. şimdiden teşekkürler

Verdiğim devre dediğim gibi çalıştı mı ?Lamba yavaş yavaş karardı mı ?
    Herhalde tam istedğin gibi olmadı.
    Verdiğin linkteki devre PIC programlayıcı ve programlama için kullanılan program.
    PIC devreleri basittir ama önemli olan PIC için program yazmaktır.Ne yazıkki PIC programlama hakkında fazla bilgim yok.
    PIC işinde sanırım I/O portlarını kullanarak mosfetleri sürmen gerekecek ve PWM(Pulse width modulation) tekniğini kullanman gerekebilir.Tabi başka yöntemlerde olabilir.
    PIC programlamayı oldukça iyi bilen arkadaşlar var forumda.Sana yardımcı olacaklardır.
    Aslında PIC programlamayı öğrenmek gerekli.Yelpazasi çok geniş bir uygulama alanı.

Kolay Gelsin.

• teşekkür ederim silicon,

umarım pic programlama üstadlarından bir iki bilgi alabilirim.
  • http://hw.metku.net/colorfade/index_eng.html

işte tam istediğim olay. :D
  • quote:

http://hw.metku.net/colorfade/index_eng.html

işte tam istediğim olay. :D

Bulmana sevindim.Umarım istediğin gibi olur.Bu arada biz de arşive atalım lazım olur.
    Yalnız transistörleri yüke uygun seç.

• lambaların ucuna uygun bir bobin takarak bunu halledebilirsin....yavaş yavaş sönme hızını ve ya süresini kullanacagın bobin in büyüklügü belirler....bu kadar basit...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.