Şimdi Ara

AÇISAL HIZ SORUSU. ACİLL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
591
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • dostlar bunun mantığı ne w neden artıyor _ dönme süresi ile w nun mantığı nedir? çizgisel hız azaldığından dolayı mı artıyor?

AÇISAL HIZ SORUSU. ACİLL

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hüseyinhayko cepkinci -- 16 Haziran 2020; 23:33:11 >

• Kısa cevap: w=2πf, f=1/T => w=2π(1/T) Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönme süresi azalırsa yani periyot azalırsa, frekans artar. Frekans artarsa, açısal hız da w=2πf=2π(1/T) eşitliklerinden artar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • açısal hızı birim saniyede döndüğü açı olarak düşünebilirsiniz. dğnyanın kendi ekseni etrafındaki dönüş süresi azalırsa, saniyede daha fazla dönmüş olacağı için açısal hızı artar. eylemsizlik momenti mrkare oldupundan alakası yok, açısal momentum da ıw olduğu için w dan dolayı artar diye düşünüyorum.

• Cevap yalnız 1 mi

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ec jok E kullanıcısına yanıt
    Cevap, bütün öncüler doğru olmalı.

Edit: Başından beri üçüncü öncülü "açısal momentum korunur" olarak okuyormuşum. Özür dilerim, dediğiniz gibi sadece I ve II öncüleri doğrudur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 17 Haziran 2020; 0:16:3 >
  • 1 ve 3 mü cevap

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • physFx kullanıcısına yanıt
    Evet 2 olmalı ama 3 olmamalı bence açısal momentum bu sefer sabit olmalı diye düşünüyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Açısal momentum değişmez hocam, açısal momentum ancak ve ancak tek bir koşula bağlı olarak değişir "dış tork". Eğer sisteme etkiyen net dış tork yok ise, sistemin açısal momentumu korunur. Deprem de sanıyorum ki Dünya'ya tork etki ettirecek bir şey değildir. Öyle olsaydı zaten soruda belirtmesi gerekirdi. Açısal momentum korunduğundan, J=Iw dan, w arttığı için I'da J'yi sabit tuttmak için azalır. Yani, üç öncül de doğrudur.

Edit: Başından beri üçüncü öncülü "açısal momentum korunur" olarak okuyormuşum. Özür dilerim, dediğiniz gibi sadece I ve II öncüleri doğrudur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 17 Haziran 2020; 0:15:32 >
  • physFx kullanıcısına yanıt
    Hocam 1 2 olmuyor mu o zaman

• quote:

Orijinalden alıntı: physFx

Cevap, bütün öncüler doğru olmalı.

1 ve 2 hocam açısal momentum için dışardan bi etki edilmesi gerek fakat dışardan etki eden birşey yok. o yüzden açısal momentum korunur.
  • arkadaşlar cevabı buldum fakat konuyu unuttum kusura bakamyın:d

tğm olay 3.öncülden çıkıyor açısal momentum korunursa ve w artarsa eylemsizlik momenti azalmak zorundadır.

w nin arttıpınıda 2pi/t den periyor azalırsa w artar ters orantıdan oradan yola çıkarak yaptım. genede sağolun teşekkür ederim.
  • Ec jok E kullanıcısına yanıt
    Yok hocam, şöyle tekrar baştan anlatayım. Biraz karmaşıklık oldu.

Öncelikle soruda dünyanın kendi ekseni etrafında dönme süresi (yani bir periyotluk sürenin, T) azaldığı söylenmiş. f=açısal frekans=1/T dir. Eğer T azalırsa, açısal frekans artar. w=2πf'dir. f arttığı için, w da artar. Bu cepte, yani 1 numaralı öncül doğru.

Açısal momentum, sadece ve sadece tek bir koşula bağlı olarak değişir o da, dış torktur. Eğer sisteme etki eden dış tork yok ise, sistemin açısal momentumu korunur. Deprem, tahminimce Dünyaya dış tork uygulayabilecek bir şey değildir çünkü dünyanın kendisinin içinde olan biten bir şeydir. J=Iw dolayısıyla sabit kalır ve korunur. w arttığını söyledik, o halde I da orantılı bir biçimde azalcak ki J sabit kalsın. Dolayısıyla açısal momemtum korunur ve I eylemsizlik momentumu azalır.

Dolayısıyla I ve II öncüleri doğrudur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi physFx -- 17 Haziran 2020; 0:15:1 >

• quote:

Yok hocam, şöyle tekrar baştan anlatayım. Biraz karmaşıklık oldu.

Öncelikle soruda dünyanın kendi ekseni etrafında dönme süresi (yani bir periyotluk sürenin, T) azaldığı söylenmiş. f=açısal frekans=1/T dir. Eğer T azalırsa, açısal frekans artar. w=2πf'dir. f arttığı için, w da artar. Bu cepte, yani 1 numaralı öncül doğru.

Açısal momentum, sadece ve sadece tek bir koşula bağlı olarak değişir o da, dış torktur. Eğer sisteme etki eden dış tork yok ise, sistemin açısal momentumu korunur. Deprem, tahminimce Dünyaya dış tork uygulayabilecek bir şey değildir çünkü dünyanın kendisinin içinde olan biten bir şeydir. J=Iw dolayısıyla sabit kalır ve korunur. w arttığını söyledik, o halde I da orantılı bir biçimde azalcak ki J sabit kalsın. Dolayısıyla açısal momemtum korunur ve I eylemsizlik momentumu azalır.

Dolayısıyla I ve II öncüleri doğrudur.

hocam siz çok bilgili bi abiye benziyorsunuz fizikle bi ilişkiniz varmı acaba

• hüseyinhayko cepkinci kullanıcısına yanıt
    Yok be hocam, çat pat işte :P Fizik birinci sınıf öğrencisiyim sadece ama yine de kendime çok güvenmem bilmediğim milyon tane şey var, her gün yeni şeyler öğreniyoruz :P

• quote:

Yok be hocam, çat pat işte :P Fizik birinci sınıf öğrencisiyim sadece ama yine de kendime çok güvenmem bilmediğim milyon tane şey var, her gün yeni şeyler öğreniyoruz :P
    anladım hocam. peki hocam bişey daha sorabilirmiyim gündelik hayat ile ilgili.

şimd hocam pervaneler vardır günlük hayatta evimizde kullandığımız. şimdi bunun kademesini biz 4 numaradan 1 numaraya aldığımızda

açısal momentum yorumu yapacak olursak L= I.w DAN DOLAYI I sabit dönme ssayısı azalacağından w nin artıp ve Lnin de bu yüzden artması yani açısal hızın artması gerekmiyormu azalır almışda hocamız.
    Eğer 4 numaradan, 1 numaraya alarak daha az dönme yapmasını yani daha az hava üflemesini sağlamışsak, açısal hızı azalır. Fakat, burada L=Iw açısal momentumu korunmaz, çünkü fanın çalışmasını sağlayan motor, fana sabitlenmiş olan çubuğu döndürerek fanı da döndürür. Ama motorun 4 numaradaki oluşturduğu tork ile 1 numarada oluşturduğu tork birbirinden farklıdır yani, açısal momentumu korunmaz. O sebeple L=Iw, 4'ten 1'e çekince L azalır, dolayısıyla w da azalır ama bu açısal hızın azalmasını, pervanenin frekans veya periyoduna bakarak da anlayabilirsin. 4'den 1'e düşürünce daha yavaş dönmeye başlayacaktır yani frekans değeri azalacaktır, w=2πf'den f azaldığı için w da azalır diyebiliriz.

Ayrıca sanırım bir yerde I ile ilgili yanlış bir kavram kullanmışsınız. I, eylemsizlik momentidir. I'yı dönmeye gösterilen direnç olarak düşünebilirsin. Yani bir cismin I eylemsizlik momenti ne kadar fazla ise onu döndürmek o kadar zor olur. Bu aynı öteleme dinamiğindeki kütle gibidir, yani F=ma eşitliğinde m, ötelenmeye gösterilen direnç gibidir. Sezgisel olarak da zaten kütlesi daha fazla olan cismi öteleme yani yer değiştirmesini sağlamak daha zordur. Dönme dinamiğinde de L=Iw'da I aynı görevi görür. Kavramların daha sağlam oturması açısından belirtmek istedim hocam.

• quote:

Eğer 4 numaradan, 1 numaraya alarak daha az dönme yapmasını yani daha az hava üflemesini sağlamışsak, açısal hızı azalır. Fakat, burada L=Iw açısal momentumu korunmaz, çünkü fanın çalışmasını sağlayan motor, fana sabitlenmiş olan çubuğu döndürerek fanı da döndürür. Ama motorun 4 numaradaki oluşturduğu tork ile 1 numarada oluşturduğu tork birbirinden farklıdır yani, açısal momentumu korunmaz. O sebeple L=Iw, 4'ten 1'e çekince L azalır, dolayısıyla w da azalır ama bu açısal hızın azalmasını, pervanenin frekans veya periyoduna bakarak da anlayabilirsin. 4'den 1'e düşürünce daha yavaş dönmeye başlayacaktır yani frekans değeri azalacaktır, w=2πf'den f azaldığı için w da azalır diyebiliriz.

Ayrıca sanırım bir yerde I ile ilgili yanlış bir kavram kullanmışsınız. I, eylemsizlik momentidir. I'yı dönmeye gösterilen direnç olarak düşünebilirsin. Yani bir cismin I eylemsizlik momenti ne kadar fazla ise onu döndürmek o kadar zor olur. Bu aynı öteleme dinamiğindeki kütle gibidir, yani F=ma eşitliğinde m, ötelenmeye gösterilen direnç gibidir. Sezgisel olarak da zaten kütlesi daha fazla olan cismi öteleme yani yer değiştirmesini sağlamak daha zordur. Dönme dinamiğinde de L=Iw'da I aynı görevi görür. Kavramların daha sağlam oturması açısından belirtmek istedim hocam.
    ha ben periyodu azalır olarak aldım hocam frekans azalır olacakmış.

çok ama çok sağolun hocam. teşekkür ederim ilgilendiğiniz için. iyi geceler :)

Rica ederim hocam, sorularınız oldukça çözmemiz dileğiyle :P

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.