Şimdi Ara

ABD' nin vergi ödediği ve kendi dilinde olmayan'TEK' antlaşma: ABD-Osmanlı Antlaşması(5 Eylül 1795)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
776
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1783 yılında, Avrupa standartlarına göre mütevazı da olsa, yeni bir denizci devlet olan ABD, denizlerde tek başına bayrak gezdirmeye başladı...

Daha 25 Temmuz 1785'te, Atlantik'te Cadiz açıklarında, bu yeni bayrağı taşıyan ilk gemi Cezayir açıklarında Osmanli gemileri tarafindan ele geçirildi.
    Bu gemi, Boston limanına bağlı, Kaptan Isaak Stevens'in idaresindeki Maria idi.

Arkasından, Philadelphia limanına bağl, Kaptan O'Brien'in Dauphin'i de aynı akibete uğradı. 1793 Ekim ve Kasım aylarında 11 ABD gemisi daha Osmanlıların eline geçti...

Kongre, 27 Mart 1794 yılında, Osmanlı denizcilerine karşı koyacak güçte savas gemileri inşa edilmesi veya satın alınmasi için, Baskan George Washington'a 700.000 altına yakın harcama yetkisi verdi.

Osmanlılarin olusturduğu deniz tehdidi sayesinde, ABD donanmasının temelleri atılıyordu. 5 Eylül 1795'te ABD bu tehdide karşı bir antlasma yapmayı kabul etti. Bu antlaşmaya göre ABD, Cezayir'deki esirlerin iadesi ve gerek Atlantik'te, gerekse Akdeniz'de ABD sancağı taşıyan hiçbir tekneye dokunulmaması karşılığında, 642.000 altin ve yilda 12.000 Osmanli altını(216.000 dolar)ödeyecekti.

Dili Türkçe olan ve 22 maddeden oluşan antlaşmaya, Baskan George Washington
    ve Cezayir Beylerbeyi Hasan Dayı imza koydular...

Boylece ABD yıllık vergiye baglanmış oldu. Bu, ABD'nin iki asrı aşkın tarihinde, yabanci bir dille imzalanan tek antlaşma olduğu gibi, yabancı bir devlete vergi ödemeyi kabul eden tek Amerikan belgesidir...

İşte;
    ABD tarihinde kendi dilinde olmayan tek uluslararasi antlasma Turkçe'dir ve
    ABD tarihinde vergi vermeyi kabul ettigi tek ülke Osmanli Imparatorluğudur.
    ABD başkanı George Washington'ı Osmanlı Imparatoru tarafından muhatap görüllmemiş ve anltaşma Cezayir beylerbeyi tarafından imzalanmıştır.

Niye kitaplarımızda böyle bilgiler yer almıyor? Bıktım tarihimiz bile çalıntı tarih bizim.

Kaynaklar

http://tr.wikipedia.org/wiki/Trablus_Antla%C5%9Fmas%C4%B1
    http://www.turkcebilgi.com/ansiklopedi/abd_-_osmanl%C4%B1_s%C3%B6zle%C5%9Fmesi
    http://www.msxlabs.org/forum/osmanli-imparatorlugu/169767-abd-osmanli-sozlesmesi.html
    http://www.mavilobi.com/osmanli-tarihi/amerikan-osmanli-anlasmasi-abd-nin-dunyada-inglizce-disindaki-tek-anlasmasi-1640.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mark Valley -- 3 Temmuz 2012; 20:14:51 >

• kaynak ?
  • Millet uzaya çıktı,teknolojide çığır açtı biz hala böyle şeylerde övünmeye çalışıyoruz.
  • ilk defa senden duydum kaynak nerede?
  • Geçmişe mazi savaşana gazi derlermiş. Gurur duyulacak bir geçmişimiz var ama utanılacak bir geleceğimiz olacak böyle giderse.
  • Böyle bir şeyi duymuştum. Tarih adam akıllı anlatılsa şu anki nesil daha farklı olabilirdi bence.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bize bunlarda öğretilmiyor:

ABD' nin vergi ödediği ve kendi dilinde olmayan'TEK' antlaşma: ABD-Osmanlı Antlaşması(5 Eylül 1795)

İstiklal savaşı günlerinde Boğaz'da ABD destroyeri

Dolmabahçe önünde ABD zırhlıları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nord Synthesizer -- 3 Temmuz 2012; 20:05:35 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Einheitsfront

Millet uzaya çıktı,teknolojide çığır açtı biz hala böyle şeylerde övünmeye çalışıyoruz.

Hayır.Bize böyle anlatılmıyor.En baştan böyle şeyler söylenmiyor.Bende ilk defa duydum sayın arkadaşlar.

Önceleri abd nin kimseyle böyle anlaşma yaptığını bilmiyordum.Hep bize süper güç olarak öğretildi.

Tarih biraz daha iyi öğretilse.İnsanlar gurur duyacak o zaman uzaya çıkarız işte.Kendi milletiyle gurur duyup.
  • quote:

Orijinalden alıntı: by_the_king

quote:

Orijinalden alıntı: Einheitsfront

Millet uzaya çıktı,teknolojide çığır açtı biz hala böyle şeylerde övünmeye çalışıyoruz.

Hayır.Bize böyle anlatılmıyor.En baştan böyle şeyler söylenmiyor.Bende ilk defa duydum sayın arkadaşlar.

Önceleri abd nin kimseyle böyle anlaşma yaptığını bilmiyordum.Hep bize süper güç olarak öğretildi.

Tarih biraz daha iyi öğretilse.İnsanlar gurur duyacak o zaman uzaya çıkarız işte.Kendi milletiyle gurur duyup.

• amerika zaten süper güç olmaya süper güçte , bağımsızlığını ilan eder etmez süper mi oldu ?

niye bukadar şaşırdınız ona anlam veremedim
  • Aferin Osmanlı'ya.
  • Yanılmadıysam kaynak:

http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Tripoli

http://tr.wikipedia.org/wiki/Trablus_Antlaşması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nihattr -- 3 Temmuz 2012; 20:13:38 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: yakup13

amerika zaten süper güç olmaya süper güç de , bağımsızlığını ilan eder etmez süper mi oldu ?

+1

O zamanlar yeni kurulmuş bir ülkeydi, elimizi sallasak fethederdik. Yeni kurulmuş bir ülkeyle olan bir olayla övünmek gaflettir.

Goflete düşmeyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Illuminn

quote:

amerika zaten süper güç olmaya süper güç de , bağımsızlığını ilan eder etmez süper mi oldu ?

+1

O zamanlar yeni kurulmuş bir ülkeydi, elimizi sallasak fethederdik. Yeni kurulmuş bir ülkeyle olan bir olayla övünmek gaflettir.

Goflete düşmeyin.

Diğer devletler neden yapamamış?

Hem ben tam olarak bu anlaşmayı abd yi zora soktuğumuzdan değilde neden tarih kitaplarında yer almadığını çok merak ediyorum.
  • Çok önemli bir anlaşma mı? Belkide bu yüzden kitaplarda değildir.
  • Bir Turk insaninin Osmanliyla ovunmesi neden bazilarinin zoruna gider anlamis degilim.Hadi elin Avrupalisi cok cekti ondan zoruna gidiyor da bizimkiler niye gocunuyir anlamis degilim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: by_the_king

quote:

Orijinalden alıntı: Illuminn

quote:

+1

Goflete düşmeyin.

Diğer devletler neden yapamamış?

Hem ben tam olarak bu anlaşmayı abd yi zora soktuğumuzdan değilde neden tarih kitaplarında yer almadığını çok merak ediyorum.

O zamanlar Akdeniz'de Osmanlı egemenliği olduğu için olabilir mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: f9wizardd

Bir Turk insaninin Osmanliyla ovunmesi neden bazilarinin zoruna gider anlamis degilim.Hadi elin Avrupalisi cok cekti ondan zoruna gidiyor da bizimkiler niye gocunuyir anlamis degilim.

Övünülmesinin kimseye battığı yok.Batan; Osmanlı zamanıyla yaşayıp oraya saplanıp, şu anı yargılayamayan kişiler.En azından benim bakış açım bu yönde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Purone

quote:

Orijinalden alıntı: f9wizardd

Bir Turk insaninin Osmanliyla ovunmesi neden bazilarinin zoruna gider anlamis degilim.Hadi elin Avrupalisi cok cekti ondan zoruna gidiyor da bizimkiler niye gocunuyir anlamis degilim.

Övünülmesinin kimseye battığı yok.Batan; Osmanlı zamanıyla yaşayıp oraya saplanıp, şu anı yargılayamayan kişiler.En azından benim bakış açım bu yönde.

Gecmisle gurur duymam gunu bosvermek degildir.Hatta tam tersidir.Atalarimiz dunyaya hukmetmis bizim dururmumuza bak deyip sorgulamaktir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.