Şimdi Ara

9. sınıf MEB kitabı Fizik(Sözel) sorularım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
5
Favori
1.367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  9. sınıf MEB kitabı Fizik(Sözel) sorularım
    Örneğin Ahmet ile Veli arasında 30cm fark var. Bu farkı gözle görmemiz yetmiyor mu nicel diyebilmek için? İlla metreyi alıp ölçmemiz mi gerek?

Geçen senenin nitel nicel sorusunu çözdüm şimdi. Cevaba Zübeyde ve Ali diyor.
    Ali: Ayşe ile Zübeyde'yi karşılaştırarak; Ayşe'nin boyu Zübeyde'ninkinden uzundur
    Zübeyde: Metreyle Ayşe'nin boyunu 1,67m ölçüyor.
    Ayşe: Ali'nin boyu uzundur.

''Ali: Ayşe ile Zübeyde'yi karşılaştırarak Ayşe'nin boyu Zübeyde'ninkinden uzundur.'' diyor. Birini diğerine göre ölçü aleti olarak kullandığı için ''Nicel'' gözlemdir diyor. Buna göre ''Kamyonun boyu taksinin boyundan uzundur.'' cümlesinin de nicel gözlem olması gerekmiyor mu? Taksiyi kamyona göre ölçü aleti olarak kullanmış olmuyor mu?
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ÇÖZÜLDÜ
    Yani cisim kuvvetin etkisinde sürekli hızlanacak mı? Eğer öyleyse herhangi bir cismi sonsuz hıza ulaştırabilriz bu mantıkla.. Sürtünme yoksa sabit hızla gitmesi gerekmiyor mu?
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÇÖZÜLDÜ
    Cisim dengelenmiş kuvvetler etkisinde nasıl hareket edebilir?

ÇÖZÜLDÜ

ÇÖZÜLDÜ
    Soru ters çıkmış, düzelmiyor. Herhangi bir iletkenin direnci, iletkenin; Boyuna bağlı, boyuyla doğru orantılı.
    Boyu uzadıkça direnç azalmalı diye düşünüyorum. Neden boyuyla doğru orantılı?

ÇÖZÜLDÜ
    Leğendeki su miktarı azalırsa frekans artmaz mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilmem06 -- 5 Şubat 2015; 22:23:35 >

• Dostum son soruda su miktarı azaldikca dalga boyu azalir. Dalga boyu= hiz. Zaman formulunden hizi da degistirdigini görürsün. Ancak frekans kesinlikle kaynagin cinsine baglidir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sıcaklıkta birbirinin şu kadar katı sıcaktır diye bi yorum yapılamaz

Dirençte

R= ρ.L /S
    Dik kesit alanı S (metrekare), uzunluğu L (metre) ve özdirenci ρ (ohm∙metre)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mert-TR -- 5 Şubat 2015; 2:45:37 >
  • İlk soru 2 side nicel olacak. En azından geçen seneki ygs sorusuna göre öyle.

• O lanet soru tüm kafamı karıştırdı zaten. İkinciyi denemede çözmüştüm sanırım, nitel olarak vermişti cevabı. İlk soru ygs sorusu zaten. Ygs sorusunun cevabı ney onu bilemediğimden her şey birbirine girdi.
  • Senin gözlerin 30 cmi milimetrik ölçebiliyo mu?

• quote:

Orijinalden alıntı: mr_sexyT

Senin gözlerin 30 cmi milimetrik ölçebiliyo mu?

Böyle düşününce haklısın nitel oluyo :D Mantıksal düşününce iş sarpa sarıyo. O zaman nitel diyeceğiz güzel düşünce
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Geçen senenin nitel nicel sorusunu çözdüm şimdi. Cevaba Zübeyde ve Ali diyor.
    ''Ali: Ayşe ile Zübeyde'yi karşılaştırarak Ayşe'nin boyu Zübeyde'ninkinden uzundur.'' diyor. Birini diğerine göre ölçü aleti olarak kullandığı için ''Nicel'' gözlemdir diyor. Buna göre ''Kamyonun boyu taksinin boyundan uzundur.'' cümlesinin de nicel gözlem olması gerekmiyor mu?
  • bilmem06 B kullanıcısına yanıt
    Geçen sene sınava girdim soruyu çözerken ben de tereddüt yaşadım ama doğru çözdüm sonuç olarak. Bize hep nicel gözlem içinde sayı olan ölçüm şeklinde ezberletildi. Ama referans sistemi diye bir şey var. Senin arabanın takometresi 60km/sa göstersin hızını. Yerdeki bi adam da onu o hızda gidiyor görecektir ama uzay boşluğundan bakan gözlemci dünyanın dönüşünden kaynaklanan bir hızı da arabanın hızıymış gibi algılayacak ve 60 km/sa hızdan daha fazla görecektir. O yüzden kıyaslamalar asla mutlak doğru üstünden yapılmaz hep bir nokta referans alınarak yapılır. O nedenle o soruda birinin boyunun diğerinin boyuna göre daha uzun oldugunu söylerken referans alınan kişiyi ölçüm aleti olarak kabul etmiş diyebiliriz. Bilmem anlatabildim mi

• mr_sexyT kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam. ''Kamyonun boyu taksinin boyundan uzundur'' örneği NİCEL oluyor değil mi? Cevap anahtarı nitel demiş, hatalı o zaman cevap anahtarı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mert-TR

Sıcaklıkta birbirinin şu kadar katı sıcaktır diye bi yorum yapılamaz

Dirençte

R= ρ.L /S

Neden sıcaklıkta birbirinin katıdır diye yorum yapamıyoruz hocam? Sayısal olarak bakılınca yapılabilir gibi. Formüller işin içine girdiğinden dolayı mı yapamıyoruz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilmem06

quote:

Orijinalden alıntı: Mert-TR

Sıcaklıkta birbirinin şu kadar katı sıcaktır diye bi yorum yapılamaz

Dirençte

R= ρ.L /S

Neden sıcaklıkta birbirinin katıdır diye yorum yapamıyoruz hocam? Sayısal olarak bakılınca yapılabilir gibi. Formüller işin içine girdiğinden dolayı mı yapamıyoruz?

derece derken kastedilen °C mı, °F mı, °R mü ,°K mi bunu da belirtmek gerekir. Bu konu da aynı özellikte.
    "Eşit aralıklı ölçek, birimlerde eşitliğin sağlandığı ve sıfırın tanımlanmış olduğu ölçek türüdür.Sıcaklık ölçmekte kullanılan °F ve °C birimlerde eşitliği sağlar.Her iki ölçme aracında da sıfır mutlak sıfır değildir. Bu nedenle eşit aralıklı ölçeklerde ölçümlerin birbirine oranlanması anlamlı değildir.Yanı Celcius ölçeğiyle 10 °C, 5°C nin iki katı değildir."

araştırmalarım sonucu böyle bir bilgiye ulaştım

Bize mantığını anlatmadılar direk oranlanamaz deyip geçtiler malesef
    ama şöyle bir mantık kurdum bugün hava 0 derece ise yarın 10 kat sıcak olacaksa 0.10 =0 gene mi 0 olacak saçma

• Dengelenmiş kuvvetlerin etkisindeki bir cisim duruyorsa durmaya, hareket ediyorsa aynı hızla hareket etmeye devam eder.

Yani Fnet = 0 ise cisim ya duruyordur, ya da sabit hızla hareket ediyordur.
  • Santigratta mutlak sıfır noktası olmadığı için matematiksel işlemleri bu derece üzerinden yapamazsın o yüzden hava iki kat sıcak ifadesi sadece mutlak sıfır noktası içeren Kelvin'de kullanılabilinir.
  • bilmem06 B kullanıcısına yanıt
    hayır abi nitel oluyo ya
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gianuzzi Yarımayı

Santigratta mutlak sıfır noktası olmadığı için matematiksel işlemleri bu derece üzerinden yapamazsın o yüzden hava iki kat sıcak ifadesi sadece mutlak sıfır noktası içeren Kelvin'de kullanılabilinir.

50°K sıcaklık, 25°K'in iki katıdır diyebiliriz yani.
    50°F sıcaklık, 25°F'ın iki katıdır diyemeyiz değil mi? Kısaca: °C ve °F 'ta bu durum geçerli değil, sadece °K'de geçerli anladığım kadarıyla. Doğru mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilmem06

quote:

Orijinalden alıntı: Gianuzzi Yarımayı

Santigratta mutlak sıfır noktası olmadığı için matematiksel işlemleri bu derece üzerinden yapamazsın o yüzden hava iki kat sıcak ifadesi sadece mutlak sıfır noktası içeren Kelvin'de kullanılabilinir.

50°K sıcaklık, 25°K'in iki katıdır diyebiliriz yani.
    50°F sıcaklık, 25°F'ın iki katıdır diyemeyiz değil mi? Kısaca: °C ve °F 'ta bu durum geçerli değil, sadece °K'de geçerli anladığım kadarıyla. Doğru mu?

%100 emin değilim ama meb'in kitabında mutlak sıfır noktası santigratta olmadığı için matematiksel işlemler yapılmaz, kelvin kullanılması gerekiyor yazıyordu burdan çıkarım yaparak dediğin doğru oluyor

edit: ufak bir araştırmayla dediğinin doğru olduğunu buldum santigrat ve fahrenheit için "aralıklı değişken" deniliyor bunlarla matematiksel işlem yapılmazmış Kelvin için ise yapılırmış.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gianuzzi Yarımayı -- 5 Şubat 2015; 21:12:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kagnkaplan

hayır abi nitel oluyo ya

Boy olayında kısa boylu olanı diğerine göre ölçü aleti olarak kullandığı için nicel oluyor. Burda da taksiyi kamyona göre ölçü aleti olarak kullanıyo gibime geldi. Cevap anahtarı nitel diyor ama
  • ufak bir araştırmayla dediğinin doğru olduğunu buldum santigrat ve fahrenheit için "aralıklı değişken" deniliyor bunlarla matematiksel işlem yapılmazmış Kelvin için ise yapılırmış.
  • Gianuzzi Yarımayı kullanıcısına yanıt
    Tamam hocam çok teşekkürler :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.