Şimdi Ara

67. Cannes Film Festivali (2014) - Altın Palmiye Nuri Bilge Ceylan'ın (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
83
Cevap
0
Favori
4.620
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bu iletiyi yanlış anlaşılmış olabileceğimi düşündüğüm için yazıyorum.

Ben hiçbir sanatçının özelinde bir şey söylemedim ki. NBC'a ne bir ithamda bulundum ne de başarısını küçümsedim. Hatta bu konuya gelip tebrik eden, helal olsun diyen benim. Atlar gibi yarıştırılmasını eserlere saygısızlık olduğu için verdim zaten. Reklam kısmına da katıldığımı 2-3 kere söylemişim. Ödüle bir madde olarak ihtiyacı olmadığı konusunda da hemfikiriz. Saygınlık, itibar vs ilk amaç değilse sorun yok da demişim.

Sanırım geriye sadece lobicilik faaliyetleri kalıyor. Bence irili ufaklı her festivalde lobicilik vardır. Festivaller kendi adlarını duyurmak adına bazı filmleri davet ederler, filmler de prestij kazanmak adına büyük festivallere katılmaya çalışırlar. Ülkemizde yapılanlarda bazı yabancı oyuncu ve yönetmenlere ömür boyu başarı ödülü filan veriliyor. Çok sevdikleri için mi veriyorlar. Ortada iki taraflı bir kazanç var. Kim ne giymiş durumları saçmalıklarında dünyanın parası döner. Bu nedenler moda tasarımcıları için de çok iyi reklam yapma alanlarıdır. Kısaca çok iyi niyetle başlasalar bile belli bir popülerliği yakaladıktan sonra zenginlerin birbirini eğlendirdikleri yerlere dönüşürler.
     67. Cannes Film Festivali (2014) - Altın Palmiye Nuri Bilge Ceylan'ın

Tekrar söylüyorum benim için gereksizdirler. Ama sevdiğim bir yönetmen, oyuncu buralarda ödül alırsa onlar adına sevinirim. Bu kişi Türk olursa daha çok sevinirim, helal olsun derim. Yukarıda demişim zaten.

Herkese iyi geceler.

• Anlaşılan tüm tartışmada lobicilik dışında hemfikir olmuşuz.
    O konuda da hemfikir olacağım şey, kim ne giymişten yola çıkarak giyim sektörüyle ilgili bir kazanç amacının olduğunu söyleyebilirim. Ama Avrupalılar giyime sadece giyim olarak değil moda olarak da baktıkları için, festivaller onların giyim kültürlerine de bir şeyler katar.
    Ömür boyu başarı ödülünün zaten kime verileceği belli oluyor ve bu kişinin rakibi olmuyor. Yıllarca yönetmenlik yapmış fakat döneminde çok da değeri anlaşılmamış yönetmenleri onurlandırmak için günümüzde bu ödül veriliyor. Bu yıl Alain Resnais'e buna benzer bir ödül verilmiş. Resnais'e baktığımda ortada iki taraflı bir kazanç görmüyorum. Tabii maddesel bir kazanç görmüyorum, manevi olarak, yönetmeni onurlandırmak, hem yönetmen hem ödülü veren taraf hem de o yönetmeni sevenler tarafından bir kazanç olabilir.
    Cannes bir organizasyondur. Organizasyon da harcamalar sonucu oluşturulur. Harcamaları karşılamak için kazanca da ihtiyaç vardır. Bu işin organizasyon tarafı. Rock'n Coke gibi. Dinleyici dünyaca ünlü sanatçıları canlı olarak dinleme fırsatı buluyor. Fakat en nihayetinde organizasyon olduğundan ortada bir gelir elde etme durumu da var. Ben seyirci ya da dinleyici olduğumdan işin organizasyonda kazanılan parasıyla çok ilgilenmemeye çalışıyorum. Ödül törenlerinin toptanını değil fakat Cannes'ı önemli bir kültür olayı olarak görüyorum. Cannes'da ödül alan filmlerin de haklarıyla ödül aldıklarına inanıyorum. Cannes nasıl ki yıllar içinde kendini prestijli bir festivale dönüştürebildiyse sanatçılar da bu prestijli festivalde kendilerini göstermek için çaba sarf ediyorlar. Bunu insani buluyorum. Hem izleyici hem de yönetmen, yapımcı ve oyuncular için yararlı olduğu kanaatindeyim. Tabii düzen kapitalizm düzeni, Avrupa'nın refah düzeyi ve kendilerine ait kültür farklılıkları da ortada. O gemi partilerini de doğal bulsam da bu da sistem adaletsizliği olduğu için bir şey diyemiyorum. Yazık bir bizim garibanlar 'kırmızı halı'da kendilerini belli ediyorlardı.
    Neyse bu konularda da hemen hemen anlaşmış görünüyoruz :) Cannes'ın bir marka hâline geldiğini de kabul ediyorum ama işin o boyutuyla ilgilenmemeye çalışıyorum.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.