Şimdi Ara

6.8uh bobin hakkında..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
3.786
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar yapmış olduğum amplide hp.çıkışında 6.8uh bobin kullanılmış ,bu ne demektir nasıl sarılır ve tel çapı kaç mm olmalıdır?

• L=(1.26*N²*µ*S)/(l*100)

L:henry
    µ:nüve KS. (hava için 1 alınır)
    l: boy (cm)
    N: sarım sayısı
    S: kesit alanı (cm) --> S=(pi)*r²/4
    XL=w*L
    XL=eğer AA da çalışacaksan bu değerle çalışma gerilimi belirleyebilirsin.
    XL: AA empedansıdır. birimi 'ohm' dur.
    w=2*pi*f
    f:frekans
  • Bu ne şimdi?
  • formul
  • Bence bu fomül ile uğraşacağına Karaköy Elmadağdan git satın al derim.
  • Yavff biz sanki formül sorduk, ben o formülle uğraşcak olsam alim olurdum..töbe töbe..
  • iyide formul olmadan nasıl saracaksın?tel çapını nasıl bulacaksın?kaldıki verilen formül öyle aman aman bir formülde değil. Aradan uzun bir zaman geçmesine rağmen ben bile neyin ne olduğunu anladım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: madmax

Yavff biz sanki formül sorduk, ben o formülle uğraşcak olsam alim olurdum..töbe töbe..

Ayıp, ayıp... Adam ne güzel vermiş formülü. İki tane değişkeni yerine koyamıyorsan ya da koymak istemiyorsan bu başlığı açmasaydın. Hallahallaaa...*

• Formüle kolay diyen arkadaşlar.. bi zahmet nasıl sarılacağını açıklarsanız sevineceğim (tabii biliyorsanız.. bedavaya konuşmayalım!!) Ayrıca ben bu formülleri bilsem zaten buraya yazmazdım öyle değilmi?yardım edin veya etmeyin ama böyle garip cevaplarda vermeyin lütfen!!! bilmiyorsanız suskun kalın....
  • quote:

Orjinalden alıntı: madmax

Formüle kolay diyen arkadaşlar.. bi zahmet nasıl sarılacağını açıklarsanız sevineceğim (tabii biliyorsanız.. bedavaya konuşmayalım!!) Ayrıca ben bu formülleri bilsem zaten buraya yazmazdım öyle değilmi?yardım edin veya etmeyin ama böyle garip cevaplarda vermeyin lütfen!!! bilmiyorsanız suskun kalın....

formül yazan arkadaşda yardım etmiş teşekkür edeceğine eleştiriyosun.Dilersen formul yazan arkadaşın yazdıklarını dikkate almazsın.Ama tutup bana niye yardımcı oldun (formülle)diyemezsin.
    Eğer bu tip cevaplarla karşılaşmak istemiyorsan: biliyosun google diye bir arama motoru var oradan bobin ile ilgili konu bul!
  • 6.8 uH küçük bir değer sayılır. onun için ne kadar iyi sararsan sar , ne kadar iyi hesaplarsan hesapla hassas ölçü aleti gerekli. formülde hava nüveli bir bobin için katsayı 1 alınmış. Hava nüveli bobini herhangi bir kalem üzerine tel sararak yapabilirsin .Fakat sarımı ferrit nüve içine de yapabilirsin. tabii bu durumda bu katsayı değişecektir. Muhtemelen de artacaktır.
  • Umut efendi bir kere daha söylüyorum!!! ben bobinden anlamam anlamakta istemiyorum, tesla falan olmak gibi bi niyetimde yok..onun için iyi bilen birisi varsa yardımcı olmasını istedim hepsi bu, bana polemik yapma! benim istediğim.. şu çapta bir bobin telini şu çapta boş bir makaraya şu sipir sarılacaktır denmesiydi. ayrıca untayk dostum linklere baktım ama hiç birşey anlayamadım zaten hepsi inç hesabı ve ingilizce.
  • Anlaşılan kafadan deneye deneye bulacaz...
  • http://www.2430906.com/ Burada bobinleri tıkla bobinlerin içinden "Güç bobinlerini dikkate al". sonra sipariş et kargo ile sana yollasınlar. kendini yormazsın.
  • Selamlar...
    6.8 uH bobin:
    24mm çapındaki karkasa ( ŞEKİLDE RADİUS YARIÇAPTIR !),
    bobinin yüksekliği yani sarılacağı aralık ( HEIGHT ! )
    6mm olmak şartı ile ,
    1.2mm lik bakır izoleli telden
    14 spir olacak.
    350W için önerilen bu. Ve yaklaşık
    1.2 metre tel gerekecek yaklaşık.
    ...........
    yanyana 6 spir , üzerine 6 spir ve
    bunun da üzerine 2 spir anlayacağınız.
    ................
    http://colomar.com/Shavano/inductor_info.html
    bu linkteki şekillere bakarsanız
    daha iyi anlayabilirsiniz.
    Ya da elinizdeki karkasın ölçüsünü verirseniz
    ona göre de hesaplama yapılabilir.
    NOT : çıkıştaki 6.8 Ohm / 5 Watt lık
    direncin yerinde 6800 Ohm yani 6k8 / 5W takılı
    olduğunda haalen ısrarlıyım !!! Bu direncin 6R8
    yazması gerek üzerinde , 6K8 değil !!!
    Saygılar.
    melih dostum bu bobin 350W RMS bir amplinin çıkışında kullanılıyor. Bu yüzden kömürlü veya metal karkaslı olması , sesin karakteristiğine olumsuz etki edecektir. Hava nüveli olması çok daha mantıklı. Bu yüzden münür deki bobinlerden uyanı zor bulabilir arkadaş. 9-10A nominal bu akımı geçirebilecek bir bobini hazır bulamadım piyasamızda ve kendim sarmak zorunda kaldım bir zamanlar Class-D ampli için. saygılar.

• Untayk Hocam bilgiler için teşekkür ederim,benim elimde şu an teflon bantların karkası var karkas ölçüsü şöyle iç çap: 34mm.(yarıçap değil toplam) ,height:14mm. dış çap:52mm. birde bobin teli daha kalın olsa daha iyi olmazmı yani 1.5-2mm civarı. evet o dirençte dediğin gibi 6k8 yazıyor ona bir daha bakıcam ama daha önceki ölçümlerinde normaldi sanki.üzerindeki yazı hatalıydı diye hatırlıyorum..
  • Hocam doğruymuş dediğin ,direnç gerçektende 6k8 imiş neyse elimde 6ohm 11 wat vardı onu taktım. bu arada karkas ölçülerini yukarıda vermiştim ona göre hesaplayabilirsen sevinirim.
  • Selamlar...

http://www.pronine.ca/multind.htm
    http://colomar.com/Shavano/conductor.html
    .............
    Bu iki linkin ilki hesaplamaya yarıyor ,
    2. si ise AWG- American Wire Gauge yani :
    amerikan tel ölçüsü( bir nevi standardındaki )
    numaralandırılmış tellerin çapının inç ve mm
    olarak karşılığını belirten bir tabloyu içeriyor. Gerçi
    muhtemelen amatör olduğunuz için ilginizi çekmeyebilir
    ama biraz genel kültürün zararı olmaz diye bunları
    verdim. Şimdi gelelim bobine:
    34mm iç çapındaki ve 14mm aralığı olan
    teflon bant makarısına yani karkasa , AWG13 telden yaani
    1.88 mm lik telden ( sanırım 1.90 lık telin yaşırı bir
    farkı olmayacaktır !!! ) 14 spir sararsanız , bu bobin
    6.8 uH lik civarı bir bobin olacaktır. Bu arada 1.9 lık tel
    bir pasif filtrede 700 Watt gibi bir gücü rahatlıkla
    geçirebiliyormuş bu hesaplamalara göre !!!
    Kısacası , elinizdeki makaraya sıkı yani aralıksız
    olarak 2 kat yaani 14 tur 1.9 luk tel sarmanız olayı
    bitirecektir.

Saygılar.
    NOT: bana sorarsan birkaç malzeme daha yanlış gibi ama resimler de yanıltıyor olabilir. Haala yeni ve net resimlerini beklemedeyim...

• Hocam bilgiler için sağol..dediğin gibi sarıcam ama bu karkas aslında biraz büyük geldi bana ve devreye ,hatta hoperlör kablosununun çıkışına denk geldiğinden kablonun birini karkas içinden geçirmeyi düşündüm ama sakıncası olurmu bilemiyorum ne dersin?..ayrıca ampli şu anda normal çalışıyor görünüyor (input a bir walkman bağladım ses gayet güzeldi) ama sanki biraz input hassasiyeti az gibi geldi bana, böyle güçteki bir amplide input a parmak değdirdiğinde hoperlörün delirmesi gerekirdi diye düşünüyorum,bunda biraz az zırıltı yapıyor gibiydi..bu arada denemeyi 12v.ta smps üzerinden 2x57v.vererek yapıyorum tabii labaratuvar tipi güç kaynağım izin verdiği kadar..(5A.den sonra 12v.gerilim düşüyor) ama genede ses hiç fena değil gayet temiz ve distorsiyonsuz..ama henüz akü ile ve 450wat rms lik dual 4ohm MAAUDİO 150XQ wooferi bağlayıp deneyemedim.en kısa zamanda deneyeceğim..aslında ampliyi ve smps yi iyice test etmeden aracıma bağlamayı düşünmüyorum ne olur ne olmaz. bu arada en kısa zamanda ampli ve smps fotolarını ekleyeceğim.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.