Şimdi Ara

6÷2(1+2)=? (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
717
Cevap
0
Favori
62.802
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki

6÷2(1+2)=?

(En Son Oy Tarihi: 27.7.2022)
Giriş

once parantez icini yaparsak

6/2x3 olacagi icin carpma ve bolme kaldiysa isleme soldan baslanir

3x3=9
  • bunun cevabı 9 yaw alt tarafı basit bi soru siz buna hala 1 derseniz ne mutlu türküm diyene ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: mondschein66
    ben de onu demek istedim. parantezi zaten halledip işlemlere gecince 9 cıkıyor.

quote:

Orijinalden alıntı: DaghanK.

quote:

sınıf öğretmeniyim işlem onceliği bölmededir. öğrencilere de bu şekilde anlattım. bölmede oldugu için 9 dur

Islem onceligi parantezdedir ilk olarak. Yani:
    6/2(1+2)
    6/2(3) Buradan sonra parantezde islem olmadigindan oncelik bolmeye gecer.
    3.(3)=9// Cevap 9 ancak oncelik sirasi ilk bolmede degil parantezde.
    Carpmanin ve bolmenin oonceligi esit oldugundan once ne varsa o yapilir.

Ben de 9 diyenlerdeniz zaten ama soyleyim dedim

• parantez dışındaki 2 dağılma özelliğinden parantez içine dağıtılmaz mı?
  • quote:

sınıf öğretmeniyim işlem onceliği bölmededir. öğrencilere de bu şekilde anlattım. bölmede oldugu için 9 dur

Kusura bakmayın şu zamana kadar yalnış öğrenmiş ve yanlış öğretmişsiniz. Sizi kim öğretmen yaptı acaba? Bölme ve çarpma da birbirine öncelikleri yoktur. Bu gibi durumlarda parantez esas alınır, parantez yapıldıktan sonra soldan işlem yapılır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: okota

quote:

Orijinalden alıntı: Erchamion

quote:

Orijinalden alıntı: okota

quote:

Orijinalden alıntı: ToffieBoi

6/2(1+2) = 6/2*(1+2)
    2 yazım arasında da fark yok.

Ne yazık ki fark var:

http://www.purplemath.com/modules/orderops2.htm

Bir önceki sayfada (en son mesaj) ilgili kısmı yapıştırdım.

İyi okumalar...

Eğer fark varsa 6*3 ile 6(3)'ün cevabı farklı olması lazım. Biri 18'se diğeri ne? Eğer o da 18 ise fark yok demektir, teziniz çürümüş oldu. Bilim kesindir, istisnalar olmaz çünkü.

Yaptığınız çıkarımı hangi mantıkla yaptığınızı anlamak çok zor. Yedinci sayfanın en sonunda yazmış olduğum mesajı ve ilgili bağlantıyı okuma zahmetine girerseniz bahsettiğim farkın ne olduğunu anlayacaksınız.
    Benim mesajımdan sonra yazan iki arkadaş da gayet güzel açıklamışlar.

6/2x işlemini nasıl sadeleştirirsiniz buradan başlayalım isterseniz. Eğer 3/x sonucuna ulaşamıyorsanız bu matematiği farklı bir şekilde yorumluyorsunuz demektir.

Yukarıdaki mesajımı düzenledim, şimdi daha anlaşılır oldu sanırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: cnryldz

parantez dışındaki 2 dağılma özelliğinden parantez içine dağıtılmaz mı?

2 çarpma durumunda olduğu için dağıtılır hocam. Ama 6 da bölme durumunda olduğu için onun da dağıtılması lazım değil mi? İkisini beraber dağıtmak gerekmez mi?
  • quote:

2 olarak görme o sayıyı 6/2 olarak gör. işlem önceliği diye yırtınıyor buradaki insanlar arkadaşım.
  • Facebook paylaşımı alert!

Cevap bende 9 diyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HTrmn -- 3 Mayıs 2011; 20:23:16 >
  • Deyfigg Goşşş Ahtapot Bulduumm
  • quote:

Orijinalden alıntı: rrainmaker

quote:

2 olarak görme o sayıyı 6/2 olarak gör. işlem önceliği diye yırtınıyor buradaki insanlar arkadaşım.

İşlem önceliğini bölme çarpmadan önce ya da çarpma bölmeden öncedir diyorsanız yanılıyorsunuz. Bunların birbirine karşı bir üstünlüğü yoktur. Sonuçta aynı işlemdirler. Ama solda olan önceliklidir diyorsanız ona katılmamakla birlikte yanlış demiyorum.

• 1 ula cahiller 1
  • Bu anketten şunu anlıyoruz, donanımhaberin yarısı cahil.
  • şuna harbi harbi 1den farklı yanıt veren varsa yazık lan
  • Tamam. Benim için kesin olan bir açıklamayı yapıyorum.

İşleme soldan başlanır diyenler ya da bölmeden başlanır diyenler sonuna kadar haklılar. Şimdi diyeceksiniz ki bölme ortada olsaydı hangisinden başlayacaktık o zaman? İster bölmeden başla, ister baştan (soldan) başla, fark etmiyor o zaman. Aynı sonuç çıkıyor. Deneyebilirsiniz.

Yani cevabın 9 olduğu kesin arkadaşlar.
  • cahilmiş 9 yazanlar yazmayı bıraktı artık çoluk çocuğa laf anlatamadıkları için siz hala burada 1 1 diye sayıklayın.

bölme ile çarpmanın birbirine üstünlüğü yoktur işlem önceliğinde önce parantez içi sonrada çarpma/bölme soldan başlanarak yapılır. forumun yarısı arap herhalde.

düzenleme:

@erchamanion

eğer önceki mesajlarımı okumuş olsa idin bunu yazma gereği duymazdın. buraya 5 mesaj yazdım sanırım 4'ünde işlem önceliğinde çarpma ve bölmenin bibirine üstün olmadığından bahsettim. neden böyle bir mesaj atma gereği duyduğunu anlamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yagmur adam -- 5 Mayıs 2011; 23:15:12 >
  • Çok komik insanlar var burda. Birde 9 diyenlere cahil diyorlar.

Elbette önce parantez işlemi yapılır. (1+2) toplanır (3) bulunur. Bundan sonra, işlemde çarpma ve bölme işlemi birlikte varsa, soldan sağa, hangisi önce geliyorsa ona göre işlem yapılır. Cevap 9 bulunur.

Peki neden 2'yi parantez içine dağıtmıyoruz?

2'yi parantez içine dağıtmak için işlemin böyle verilmesi gerekir.

[6]÷[2(1+2)].

Verilen soruda herhangi bir köşeli parantez olmadığından dolayı 2'nin önünde bölü olduğundan dolayı 2'yi paranteze dağıtamazsınız.

Ayrıca herkes mesleğini söylemiş. Ben de makine mühendisliği okuduğumu söyleyeyim, faydası olursa.

• lütfen kendinizi yormayın çünkü 1 diyen insanlar bu yazdıklarınızı anlayabilecek kapasitede değiller.
  • @rrainmaker;

Bana göre de bunlar aynı işlem olduğu için birbirlerine üstünlükleri yok. Ama eğer bölme ortada olsaydı soldan başlama ile bölmeden başlamanın mantığı ve sonucu aynı olduğu için aynı şeyin burda da geçerli olması lazım. Orda bölmeden başlayınca sonuç fark etmiyorsa (baştan başlamaya göre) burda da fark etmemesi lazım ve fark etmiyor. Bu nedenle öncelik bölmededir diyorum. Hem bölme ile çarpma aynı şeyler ama bölmede pay/payda durumu olduğu için başta onun yapılması gerekir bence ki pay/payda durumu ortadan kalksın.
  • Dostlarım 6a/3a kaçtır 3 değil mi? 6.a/3.a diye yazılsaydı 2akare olurdu bence 3.a ve 3a arasında fark olabilir.

6÷2(1+2)=?
  • 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.