Şimdi Ara

5 Volt (Arduino) için mosfet tavsiyesi lazım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
34
Cevap
0
Favori
7.963
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Hocam sizi çok yordum hakkınızı helal edin. 12v girişte bat1 yazar yere birşey eklemem gerekmiyor değil mi? 12v'u direkt ledlere gönderiyorum çünkü orada bir şekil var ve bat1 ne anlama geliyor bilmiyorum

    Ayrıca IRFZ44N Mos'u dün araştırmıştım ve Arduino ile kullanıldığını da gördüm. Devreye bu Mos'u eklemeniz beni mutlu etti fakat 3 volt'tan aşağı olan sinyali okuyup tetikleme yapacak mı deneyip göreceğim

    @malisert32 ve @nowanda Üstadlarım ikilem de kaldım. Son olarak devreye gerek var mı yoksa sadece direnç ile birlikte mosfet mi kullanayım?

    Saygılarımla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoSsOfDMaX -- 24 Mart 2015; 1:57:00 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nowanda


    bunu bir iddialaşma olarak almayın. pek çok insana yardımcı olmaya çalışıyorsun, katkı olarak söylüyorum.




    Eyvallah sayın hocam benimde sizden istirhamım iddialaşma algılamamanızdır.

    Bu konuya dikkat çekeceğinizi önceden kestirip vereceğim cevabı destekler devreyi de çizmiştim zaten.

    Maalesef siz transistör ve mosfetleri aynı kefede tartıyorsunuz hocam.Özür dilerim ama megep derslerinden bu iki malzeme hk. dökümanı tekrar-tekrar okumanızı istirham ediyorum.

    Evet mosfetler gerilim ile transistörler akım(amper) ile sürülür,bir mosfetin iletime geçmesi için kaç amper çekeceğini görmek isteyen önce coulomp yasasını incelemelidir.

    İnanın konu hk. 2-3 sayfa yazabilirim,ama yazmak yerine, basit bir devre örneği paylaşmak isterim.

    Resimde göreceğiniz gibi,ampermetre kademesi mikroamperde olduğu halde,,gate'in çektiği akımı(dikkat edin voltajı değil akımı yani amperi)ampermetre neden göstermiyor?Aynı devreyi sizde kurabilirsiniz.Hatda nanoamper ölçer ampermetreniz varsa uygulamasını da yapabilirsiniz.Evet bendeki Isıs'ta ampermetre minumum mikroamper ölçüyor,bu sebeple de ölçemiyor.Belki gelişmiş versiyonlarında nanoamper pikoamperde ölçebilirmi bilmiyorum.
    Keşke pikoamper ölçebilseydi..

    Haa eğer derseniz ki Proteus programı yanlış hesaplıyor,,bende derimki;hayır bilakis doğru hesaplıyor ki,,mosfet datasheet'lerindeki verilerin doğru olduğu anlaşılıyor.

     5 Volt (Arduino) için mosfet tavsiyesi lazım




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bossofdmax

    Hocam sizi çok yordum hakkınızı helal edin. 12v girişte bat1 yazar yere birşey eklemem gerekmiyor değil mi? 12v'u direkt ledlere gönderiyorum çünkü orada bir şekil var ve bat1 ne anlama geliyor bilmiyorum

    Ayrıca IRFZ44N Mos'u dün araştırmıştım ve Arduino ile kullanıldığını da gördüm. Devreye bu Mos'u eklemeniz beni mutlu etti fakat 3 volt'tan aşağı olan sinyali okuyup tetikleme yapacak mı deneyip göreceğim

    @malisert32 ve @nowanda Üstadlarım ikilem de kaldım. Son olarak devreye gerek var mı yoksa sadece direnç ile birlikte mosfet mi kullanayım?

    Saygılarımla

    Bir hakkım varsa benden yana helal olsun hocam.Bat anlamı zaten battary(akü)kısaltmasıdır.Evet aynen akü uçlarını bağlayın.
    Tekrar yazayım;evet 5V mosfeti sürebilir,sürer ama tam iletime geçiremez.Düşük güçlü led grubu takacaksanız tamam driver olmayabilir.Ama 3-5 amper akımlı led grubu olacaksa mosfetiniz verimsiz çalışır,ısınır.Burada led driver garantili ve verimli olandır.

    Size bir örnek;mosfetler yetersiz gerilimle sürülürse ne olur?Aynen evde kullandığımız 220V fişlerin oksitlenip ark yaparak fırın,ütü gibi yüklerde ısınması olayıdır.Gerisi size kalmış,karar sizin tabi...




  • Siz bana doğru olanı gösterirsiniz de ben yanlış olanı yapar mıyım? Tabiki hayır :)

    http://www.direnc.net/IRFZ44-N-Channel-Power-Mosfet-60V-50A-150W-,PR-2284.html

    Ürünü bu adresten almamı tavsiye eder misiniz ? yoksa verebileceğiniz güvenilir bir adres var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bossofdmax

    Siz bana doğru olanı gösterirsiniz de ben yanlış olanı yapar mıyım? Tabiki hayır :)

    http://www.direnc.net/IRFZ44-N-Channel-Power-Mosfet-60V-50A-150W-,PR-2284.html

    Ürünü bu adresten almamı tavsiye eder misiniz ? yoksa verebileceğiniz güvenilir bir adres var mı?

    Çok isabetli olur.Direnc.net benimde güvenerek alış veriş yaptığım sağlam bir firmadıraynen tavsiye ederim.

    Sayın nowanda;mosfet sürümü hk. birde şu resmi eklemek isterim.Uzatmak yönünden değilde transistör farkını vurgulamak açısından ekleyeceğim.

    Bu resimde görüldüğü gibi yukardaki mosfet gate akımı resimi ile bütün şartlar aynı olduğu halde datasheet'inde base akımını yazmaya bile gerek duymadıkları bc182,bc237 transistörlerinin çektiği akıma bakalım.

    BC182 transistörlü devrede ampermetre mikroamper kademesinde ve gördüğünüz gibi ölçemiyor,MAX.gösteriyor.Oysa BC237 base akımını ölçen ampermetre miliamper kademesinde olduğu için 5,6ma. akım gösteriyor.Demek ki bir mosfet gate akımı bir bc182 yada bc237 mini transistörü kadar değil ki,,mikroamper kademesi dahi ölçmüyor.

     5 Volt (Arduino) için mosfet tavsiyesi lazım




  • Tavsiyeniz için teşekkürler. Bu arada dikkatimi çekti son paylaştığınız resim de iki devre arasında volt farkı var belki birşey ifade etmiyordur ama olur ya gözünüzden de kaçmış olabilir. soldaki 14v sağdaki 12.4v
  • Malisert hocam, Siz benim söylediklerimi araştırdınız mı?

    http://powerelectronicsdesign.blogspot.com.tr/2014/05/mosfet-ve-igbt-surme-teknikleri.html

    burayı bir okuyun. bütün dünya yanılıyor olamaz. buyrun ir2101 datasheet'i
    buradaki amper nereye gidiyor sizce?
    https://store.donanimhaber.com/b0/fd/9a/b0fd9a2b548814e6cbe61a63543962a1.jpg

    bu da mosfet gate akımının grafiği
    https://store.donanimhaber.com/03/61/7c/03617cd0d58e9cb806569ebc52fe27c0.JPG

    sizin proteus analizlerinde ,gate voltajını DC kaynaktan vermişsiniz. DC de akım hemen sıfırlandığı için o şekilde göremezsiniz gate akımını.

    coulomp yasası bilmek lazım demişsiniz, yükü ne ile dolduracaksınız? o yasa sebebiyle akım çekiyor zaten gate girişi.

    IRFZ44 kapasitans değerleri. rg nin kaç alındığına bakın.
    https://store.donanimhaber.com/3c/f7/a5/3cf7a5b11eab6878b7242727d397818b.jpg





     5 Volt (Arduino) için mosfet tavsiyesi lazım 5 Volt (Arduino) için mosfet tavsiyesi lazım 5 Volt (Arduino) için mosfet tavsiyesi lazım




  • Nesini araştırayım sayın nowanda,,öğrenmek isteyen gelsin benden öğrensin.Gözümle gördüğüm,uygulayıp sonuç aldığım teknikler benim için yeterlidir.
    Bir fet driver'in çıkışı yüksek amperajlı olması ile mosfetin gate akımının yüksek olacağına nasıl bağlantı kuruyorsunuz anlam veremiyorum.Peki TC4420'nin daha yüksek,,bunu ne yapalım?
    Siz 5-10 amper akımla fet sürün ben 3-5 mikro amperle yada 100-120 nanoamperle fet süreyim.

    Vel hasıl;madem benim size sizin bana etkimiz yok,,herkes bildiği gibi devam etsin diyorum.
  • Malisert hocam merhaba

    Bir hesaplama yaptım ama çıkan sonuç şaşırttı doğrusu ve size danışmak istedim. 7805 ile resimdeki hesaplama çalışabilir mi? Yada daha güçlü bir TR ile?

     5 Volt (Arduino) için mosfet tavsiyesi lazım


    Saygılarımla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BoSsOfDMaX -- 24 Mart 2015; 21:30:27 >
  • Hesaba aldanmayın.Led besleme gerilimini 5V değil, 12V yapmanızı tavsiye ederim.Çünkü 5V ile kayıp çok fazla olur.Oysa 12V ile daha az kayıplı ve daha düşük güçte direnç yeterli gelir.
  • Teşekkürler üstadım
  • Parlaklık ayarı için neden op-amp yapısı tercih etmiyorsunuz? PWM yapısından daha sağlıklı olmaz mı?

    Mesela ;



    CA3140 op-amp ile r-2r devre kurmuş (CA3140 çok hızlı bir op-amp tır)

    Op-Amp eksi girişini mosfet üzerine bağlansa, mosfetin vereceği voltajı çok rahat ayarlar veya mosfet çıkışını dirençle bölerek çalıştırılabilir (arduino kullanmak gerekirse diye).

    Arduino kullanacaksan DAC çıkışından op-amp için referans voltajı da ayarlayabilirsin.

    0-255 için basit yapı ile anahtarlama kullanacaksan da r-2r direnç serisi de kullanılabilir. Çıkış pwm e göre daha stabildir.




  • Hocam 0 - 255 manuel olmayacak Arduino kendisi belli zaman aralıklarında auto olarak verecek o komutu. Anladığım kadarı ile siz manuel için fikrinizi söylediniz.

    Benim için sıkıntı olacak tek şey sanırım yüksek watt. Bana büyük ihtimal ledleri değiştirtecek yada daha az bir led ile irf520 kullandıracak. Malzemeler gelsin bakıp göreceğiz zaten sonucu burada paylaşacağım fikirlerinize her daim ihtiyacım olacak Allah razı olsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bossofdmax

    Hocam 0 - 255 manuel olmayacak Arduino kendisi belli zaman aralıklarında auto olarak verecek o komutu. Anladığım kadarı ile siz manuel için fikrinizi söylediniz.

    Benim için sıkıntı olacak tek şey sanırım yüksek watt. Bana büyük ihtimal ledleri değiştirtecek yada daha az bir led ile irf520 kullandıracak. Malzemeler gelsin bakıp göreceğiz zaten sonucu burada paylaşacağım fikirlerinize her daim ihtiyacım olacak Allah razı olsun.

    Güzel kardeşim, DAC demek dijital analog dönüştürücü demektir. 255 verince 5v 0 verince 0v verir dışarıya.

    Op-amp entegresi de artı ucundan verdiğin voltajı eksi ucundan gelen voltaja denklemek için çıkışı değiştirir.

    Op-amp entegresini 12v ile beslersen, eksi ucundan 4.5 v geliyorsa artı ucundan 4.50000001 v geliyorsa çıkışı 12v yapar. eksi 4.5v iken artı girişi 4.499999 v ise çıkışı 0v yapar.

    Çıkış ile FET süreceksin, fetin çıkış voltajı 12v olacak. Bu 12v değeri dirençlerle 5v değerine böleceksin, op-amp ın eksi girişine vereceksin.

    Kısaca o PWM işini op-amp otomatik yapar. Ayrıca yukarda verilen FET sürücü şemaları tek bir op-amp içinde mevcut.

    Hem PWM modülatörü, hem EFT sürücüsü olarak bu CA3140 ı kullanabilirsin.


    Resimdeki devre bu işin ilk aşaması, arduino içindeki DAC modülünün de bulunduğu kısımdır. Resimdeki R-2R dizisi arduino içinde zaten mevcut ;)




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.