Şimdi Ara

4 ve 8 ohms impedance hakkında (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
1
Favori
8.745
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Bu konu benim de kafamı karıştırıyor, bendeki durumda su sekilde: elimde lg'nin ht904ta ses sistemi var, daha iyi bir sisteme gecmek istiyorum bu nedenle şimdilik yeni bir avr alip elimdeki lg setinin hoparlörlerini geçici olarak kullanmayı düşünüyorum, giriş seviyesi bir avr alcam(pioneer 520,919 olabilir mesela). Ancak elimdeki hoplar 4 ohm, rms degerleri sub'in Yanlis hatırlamıyorsam 225w, geri kalanlarında 155 w, bu durumda yeni alacağım avr'ye bu hoplari bağlarsam problem olurmu diye sorduğumda forumdaki bazı arkadaslara ve mağazada görüştüğüm kisilere, bir kısmı amfi yada hoparlörlerin yanabilecegini, bir kismida sub hariç geri kalanları bağladığımda sorun olmayacağını belirtti, şahsen sesi yüksek seviyede kullanma niyetim yok, bu konuda fikir verebilir misiniz? Hoparlörler bu rms degerleri ile idare edebilir gibi görünüyor ama bende emin olamadım?
  • Yok mu fikri olan bu konuda?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ibanez@Forum

Herkese merhaba,
    Bu konu benim de kafamı karıştırıyor, bendeki durumda su sekilde: elimde lg'nin ht904ta ses sistemi var, daha iyi bir sisteme gecmek istiyorum bu nedenle şimdilik yeni bir avr alip elimdeki lg setinin hoparlörlerini geçici olarak kullanmayı düşünüyorum, giriş seviyesi bir avr alcam(pioneer 520,919 olabilir mesela). Ancak elimdeki hoplar 4 ohm, rms degerleri sub'in Yanlis hatırlamıyorsam 225w, geri kalanlarında 155 w, bu durumda yeni alacağım avr'ye bu hoplari bağlarsam problem olurmu diye sorduğumda forumdaki bazı arkadaslara ve mağazada görüştüğüm kisilere, bir kısmı amfi yada hoparlörlerin yanabilecegini, bir kismida sub hariç geri kalanları bağladığımda sorun olmayacağını belirtti, şahsen sesi yüksek seviyede kullanma niyetim yok, bu konuda fikir verebilir misiniz? Hoparlörler bu rms degerleri ile idare edebilir gibi görünüyor ama bende emin olamadım?

pek uyumlu olmiyacağı aşikar alacağın avr eğer 4 ohm dada çalışabiliyor olursa ozaman sorun olmaz.

• Ohmaj ile ilgili sorular geliyor...
    Bir hoparlör sistemi (içerdiği cross-over devreleri de düşünüldüğünde) genel olarak bir RLC devresidir.

ohmaj ile kalite arasında doğrudan bir ilişki kurmak zor. Bir hoparlör kabinini oluşturan ana bileşenler, o kabinin içindeki sürücülerdir (yani hoparlör konileridir).
    Sürücü ise temel olarak, koni, mıknatıs ve bu mıknatısın içinde yer alıp koniyi titreştirmeye yarayan tel sarımdan oluşur. (başka bileşenler de var ama ana bileşenler bunlar). Sürücü kalitesini belirleyen, mıknatısın manyetik özelliklerinden tut, koninin yapıldığı malzemeye kadar bir sürü parametre vardır. Elbette bu parametreler maliyeti de etkiler. Kaliteli sürücüler de kaliteli kabin dizaynını belirleyen parametrelerin başında gelir (başka kabin parametreleri de var).
    Sürücünün elektriksel özellikleri, mıknatısın içerisinde kullanılan tel sarımdan meydana gelir. Bu sarım, eşdeğer bir RL devresi oluşturur. Kabin içinde kullanılan cross-over devreleri de düşünüldüğünde toplamda her bir kabin bir RLC devresi olarak düşünülebilir.

İşte size örnek bir sürücüye ait bazı parametreler: (Bütün bu parametreler hoparlör dizaynını ve kalitesini etkiler)
    Specifications: *Power handling: 35 watts RMS/70 watts max *Voice coil diameter: 1" *Impedance: 8 ohms *Re: 6.5 ohms *Frequency response: 50-6,000 Hz *Fs: 50 Hz *SPL: 87 dB 2.83V/1m *Vas: 0.40 cu. ft. *Qms: 6.71 *Qes: 0.36 *Qts: 0.34 *Xmax: 2.7 mm *Net weight: 3.75 lbs. *Dimensions: Overall diameter: 5-1/2", Cutout diameter: 4-1/2", Mounting depth: 4", Magnet diameter: 3-7/8".

Karışık mı?.. Oldukça...

Konuyu uzatmamak ve herkesin anlayabilmesini sağlamak amacıyla, konuyu lise fiziği mantığıyla olabildiğince basit açıklamaya çalışacağım.

Lise fiziğini hatırlarsak güç formülü nedir?.. W=V^2/R
    Şimdi elimizde 4 ohmluk bir hoparlör olsun (tamamı R olsun ve hiç LC olmasın) elimizde de bir oto teybi veya amplisi olsun. Şimdi bu amplinin beslemesi 12Volt. (Bu besleme gerilimini kayıpsız olarak hoparlörüne aktardığını farzedelim.) Elde edilebilecek en yüksek güç nedir?
    W=12^2/4=144/4=36watt. (Eğer hoparlör 8 ohm olursa maksimum güç 18watt olur.)
    Yani bir oto teybi her bir hoparlörüne s.ks.n 36 watt'tan fazla veremez. (15 watt versin, öp başına koy.) (tabi 24 veya 48 voltluk özel bir akü veya astronomik derecede pahalı gerilim yükseltici devreler kullanmıyorsa)
    O halde piyasada 60x4 watt yazan bir oto radyosu gördüğümüzde ne diyoruz: HSKTR!

Kısaca ohmaj, oto teybi gibi besleme geriliminin sınırlı olduğu uygulamalarda önemlidir. Ama yine de bir kalite parametresi olarak değerlendirilemez; sadece sınırlayıcı bir parametredir. Yüksek güç istiyorsan düşük empedanslı hoparlör kullanman gerekir: 4 ohm için 36 watt, 8 ohm için 18 watt güç sınırı vardır ve pratikte bunun çok olsun, yarısı elde edilebilir.

220 volt kullanan ev sistemleri için böyle bir pratik sınırlama yok; hoparlör başına binlerce watt elde edilebilir. Bu sistemler için tek sınır, hoparlörü süren ampli çıkış katının sürebileceği akım kapasitesidir. (düşük ohmaj daha çok akım çeker.) Düşük ohmajlı hoparlörü sürecek akımları ampli destekleyebiliyorsa o hoparlörü sorunsuzca kullanabilirsiniz. Amplinin sürebileceği hoparlörlerin ohmaj aralıklarını amplinin kullanma kılavuzunda görebilirsiniz.
    Düşük ohmajlı hoparlörler daha çok akım çekerler. Bu nedenle, modern ampli'ler de çıkış güç değerlerini bağlanacak hoparlörün ohmaj değerine göre farklı verirler: 6ohm olursa 135watt, 8 ohm olursa 100watt gibi...

Bunlar elektriksel özelliklerdir... Tekrar edersek, empedans veya ohmaj hoparlörün kalitesini göstermez.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

• bilgiler için teşekkürler söyle bir sorum var

avr: 100 walt 8 ohm

hop: 135 walt 6 ohm

örnekdede vermişsiniz benimde yakın zamada böyle bir kombinasyonum olabilir aklıma takılıyordu acaba sorun olurmu okuduklarımdan sorun olmayacağını anladım ama... böye bir bağlantıda avr ve hop larda bi sıkıntı olabilirmi uzun süre yüksek seste dinleti yapılabilinirmi vs...
  • yokmu cevap
  • http://forum.donanimhaber.com/m_67785755/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 7 Kasım 2012; 5:16:41 >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.