Şimdi Ara

3500 TL Analiz Amaçl-CFD (oyun bilgisayarı değil)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
0
Favori
2.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,

    Başlıkta belirttiğim gibi en önemli noktalardan bir tanesi 3500 TL bütçe. Bu bütçe sadece kasa içindir.
    Şu an bulunan çevre birimleri:

    Monitör: Dell U2713HM monitör
    Çevre Birimleri: Yeterli kalitede Mouse, klavye..vs
    Ses Sistemi: Optik yolla bağladığımda DD ve DTS desteği veren bir 5+1

    Diğer önemli konu olan kullanım amacıma gelirsek. Bilenler için ANSYS Fluent yazılımı ile yoğun olarak çalışacağım. Programı kısaca özetlersem sonlu elemanlar yöntemine göre çalışan bir programdır. Akış ve mukavemet analizleri yapmama olanak sağlar. Kısacası odak noktası bu program olmalı. Ayrıca program karmaşık geometriler modellemediğim bir program yani 3d modelleri zaten şu anki laptopumda dahi rahat oluşturabiliyorum. Sorun Mesh ve analiz kısmında başlıyor.


    Bunun yanında hardcore bir oyuncu olmama rağmen hergün bir miktar oyun oynamayı severim. Ultra Ultra High takıntım yoktur fakat 3500TL ye topladığım pc de 1440p de akıcı oyun performansı bekleyebilirim.

    Bir süredir yoğun bir şekilde işlemcileri araştırıyorum. fakat konu hakkında yeni bilgi edinmeye başladığım için bir çok nokta havada kalıyor. sanıyorum lga2011 işlemcileri tercih etmem gerekiyor fakat bu noktada da bütçe sınır oluşturuyor. i7 4820k düşünüyorum. Kullanma amacıma yönelik bilgili arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.

    Bunun dışında Anakart ve diğer bileşenlerin performanslarını nispeten anlasamda yakın performansta olan ürünler arasında seçim yapabilecek bilgiye de sahip değilim. Örnek olarak hangi güçte PSU almam gerektiğinide bilmiyorum, bunun yanında hangi ekran kartı şu an için avantajlı olur bununda ayrımını çok yapamıyorum.

    NOT: Overclock daha önce uğramadığım bir alan, kaldı ki yeni aldığım bir pc de de uzun süre uğraşmayacağımı düşünüyorum. Overclock ancak sistem yetersiz kalmaya başladığı ve yeni bir sistem alabileceğim bir zamanda bu durumu belki 1-1,5 yıl ileri atmak için başvurabileceğim bir konu. deneyimim olmadığı için bu konuda hiç yorum yapmıyorum.







  • X79 anakart il i7 4820k önerilebilir tabi ancak bunu ileride i7 4930k gibi bir işlemciye güncelleme yapabilmen için önerebiliriz. Lga 2011 platformunun anakartları benzer performansa sahip işlemcilerin platforma nazaran daha pahalı (600tl'den başlıyor) o nedenle lga1150 toplayalım. Rami 16gb almaya çalışırsak iyi olur. SSD'de şart. Performansa direkt etki eder.

    Ansys 15.0 ile birlikte Gpu computing'te geldi ama hangi kartla nasıl, ne kadar performans alınır bilmiyorum. İşlemciye göre ne kadar iyi, ne kadar fark yaratır onu da bilmiyorum. Ancak ekran kartını r9 290 Tri-x koyabiliriz 2k için de iyi olur.

    OVerclock konusunda bir karara varman lazım ama yapacağım dersen +200tl'lik bir masraf çıkacağından sana bu bütçeyle önermeyelim K'lı model.

    Anakart olarak SPDIF çıkışlı seçenekler var Z97X SLI -- 405tl ve 130tl daha ucuzu H97M-HD3.

    Core i7 4790 Soket 1150 3.6GHz işlemci -- 780tl
    Z97X-Gaming 3 - 450tl
    GSKILL 16GB (2x8GB) RipjawsX DDR3 2133MHz CL10 Dual Kit Ram -- 505tl
    Sapphire R9 290 TRI-X OC -- 1170tl
    Xigmatek ASSASIN BLACK EDITION TAURO 80PLUS 700W
    Samsung 128GB 840 PRO SATA 3.0 SSD -- 300tl

    Toplam : 3650tl. vatanbilgisayar.com

    Bütçeyi aştık o nedenle istersen anakartı düşürebilirsin.
    Kasa alternatifi: Corsair 300r 600w ama çirkin o da.
    dvd rw eklersin gerekiyorsa.
    daha sonra 1tb hdd alırsan 1tb WD blue veya Seagate alınabilir.
    SSD ilk bakışta pahalı gelebilir ancak Corsair neutron GTX ile birlikte en iyi SSD'dir şu an piyasada bu kapasitede.
    Kapasite az gelir diyorsan +100tl ekleyerek Sandisk 240gb extreme II alabilirsin.
    +70-80tl'ye soğutucu da eklenebilir xigmatek gaia veya red scorpion.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiqhWoltage -- 2 Temmuz 2014; 16:09:46 >




  • Tekrar merhaba, öncelikle cevap için çok teşekkür ederim...

    İlk olarak overclock kısmına değineyim. Yapmam dememin nedeni daha önce denememiş olmam. Ve yeni topladığım sistemde de ilk denemeleri yapmak istemiyorum sanırım. Yapsam bile ufak ölçekte olacaktır bu aradaki 200-300 tl farka değermi bilemiyorum. O yüzden yapmayacağım diyelim.

    İkinci olarak lga konusu. forumların bir çoğunda tüm çekirdekileri kullanan programları kullanan kişilerin lga2011 tercih etmesi yönünde bir fikir var. fakat aralarında dağlar kadar fark mı var yoksa arada %5 gibi ufak farklar mı var bu konuda bilgi sahibi değilim. Evet profesyonele yakın olarak CFD ile ilgileniyorum fakat tam anlamıyla profesyonel olarak değil. Daha doğrusu, iş o boyuta geldiğinde zaten çalıştığım firmanın workstation imkanlarını kullanabilmem söz konusu.

    lga konusunda ikinci sorumsa geleceğe yönelik. 2-3 yıl sonra sistemi upgrade etmek istediğimde hangisi daha avantajlı olur benim için. yoksa böyle bir fark yok mu?

    Ekran kartı konusunda: benim düşündüğüm kartlardan bir hayli yüksek performanslı bir kart tavsiye etmişsin. Doğrusu 3d işlemler yapıp karmaşık geometriler modellemiyorum. Bu öneriyi kullandığım programlar için mi yoksa oyun performansı için mi yaptınız?


    Anakart konusunda kesin olarak spdif olacak diye bir şartım yok, zaten şu anda laptop için harici bir seskartı kullanıyorum, en kötü onun üzerinden SPDIF çıkış alırım.


    Sorular biraz çok oldu sanırım :) herhangi bir deadlineın olmadığı için ne zaman müsait olursan cevap yazarsan çok sevinirim.

    Teşekkürler...




  • Overclock kısmı +200tl işlemci (i7 4790k) ve +150tl soğutucu masrafıyla yükselir ancak 4.7ghz'e ve üstüne çıkarsın bu da sana en fazla +%15-20 civarı bir performans getirir. Bunun yanında i7 4790k'nın oc yapmasanız da +%5-10 kadar bir getirisi olabilir i7 4790'a göre 400mhz'lik hız farkından dolayı. Tabi bu işlemci şu an stoklarda yok o nedenle koymadım. Yoksa i7 4790k + soğutucu + r9 280x opsiyonunu kullanabilirdik.

    LGa 2011'in performans olarak bir artısı yok mimari bazında. Seçtiğim işlemci yerine i7 4820 alsan daha düşük performans alırsın %5 civarı maksimum diye tahmin ediyorum. Tek çekirdek performansı daha iyi lga1150'deki işlemcilerin ve de frekans farkı var seçtiğim işlemcinin i7 4820k'ya göre bu nedenle daha performanslı.. Ancak gelecekte 1500tl civarına ya da 2. el daha düşük fiyata bir işlemci güncellemesine gidebilme ihtimalin var lga2011 ile onun da getirisi tahmini +%20 - %30 civarı olur tüm çekirdekler kullanılınca. Bu değer oc ile artabilir. Bunun dışında daha fazla ram kapasitesi sunuyor lga2011.

    Anakart seçimi spdif olmadığı için msi z97 gaming3 seçiminde fark etti sadece ki yazdığım olan da gayet iyi ve benzer sağlamlıkta.

    Gelecek 2-3 yıl içinde muhtemelen upgrade ihtiyacın doğmayacak çünkü o kadar sürede i7 4790'nın performansı yetersiz kalmaz. Kalırsa da i7 4930k gibi bir işlemci seni kurtarmayabilir. O zamanlar da intel'in 8 çekirdekli işlemcisi kesin olacaktır. Kaldı ki bu yıl sonuna doğru sanırım lanse edilecek 8 çekirdekli işlemcisi. Tabi fiyatı en az 1500tl civarı olacak gibi.

    Ekran kartı konusunda r9 280 seçmiştim ilk başta ancak baktım bütçe sınırının epey gerisindeyiz dedim parayı ekran kartına yatırayım. Siz 2k akıcı oyun deneyimi isteyince r9 290 önermekte bir nevi mecburiyetten oldu. Her türlü işinize yarayacaktır diye düşünüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiqhWoltage -- 2 Temmuz 2014; 18:11:10 >




  • Bu durumda 4790K ben alana kadar çıkmazsa 4790 işlemci benim için kesinleşti.

    Anakart olarak da +-50TL civarına benzer kartlar var yani anakartında maddi kısmı kesinleşti.

    Kasa 750W olmak şartıyla sanıyorum hangisi olduğu pek önemli olmayan bir durum (tabi hava ve malzeme kalitesi önemli ama üç aşağı beş yukarı bu rakamlardaki kasalar kaliteli)

    Ram konusunda yazdığınız ram 2133MHz, bu anakarta göre belirlediğimiz bir değer mi yoksa performansı uygun olduğu için mi seçtiniz.

    Son olarak ekran kartını 700-800Tl çizgisine çekmek istersek öneriniz hangi marka ve model olur?


    bunlar dışında son alacağım listeyi de burada paylaşırım. Daha sonra siparişi vermeyi düşünüyorum.
  • thewebmaster T kullanıcısına yanıt
    Profesyonel uygulamalar ram hızından sonuna kadar yararlanabildikleri için, 2133 Mhz ram gayet yerinde olmuş bence. Kasa olarak Corsair Graphite 230T ya da Corsair 400R ya da Corsair Carbide 300WR. Sizin estetik olarak beğenmenize kalmış az çok hepsi aynı fiyat klasmanının kasaları. Anakart olarak ben şahsen MSI Z97 Gaming 5 öneririm, MSI Z97 Gaming 3 ile aralarında yaklaşık 40 liralık bir fark var ve o farka SLI desteği alıyorsunuz. Ama sanırım siz SPDIF çıkışı olsun istiyorsunuz, Gigabyte Z97X Gaming 3 olabilir. Güç kaynağı olarak Seasonic G-750 ve son olarakta Ekran kartı için AMD R9 280X ile Nvidia tarafında ise GTX 770 var. Bana kalırsa ben AMD tarafını seçerdim çünkü VRAM'i 3 GB.
  • Sizin de cevabınız için teşekkür ederim @Appetite

    SPDIF tam anlamıyla şart değildi aslında, başlangıçta harici ses kartımla bu sorunun üstesinden gelebilirim. Bu yüzden aradaki 40 liralık farkı verebilirim.

    Bütçede sıkıntı olursa da ekran kartını sizin söylediklerinizden bir tanesine çekmeyi düşünüyorum.

    Bunun dışında 750W PSU lu bir kasa yada ayrı ayrı estetik duruşuna göre seçeceğim :)
  • thewebmaster T kullanıcısına yanıt
    Valla bence kasa ile gelen psu yerine Corsair ya da Cooler Master'dan beğendiğiniz bir kasa + Seasonic G-750 çok güzel gider. 80 Plus Gold sertifikalı, sessiz gayet güzel bir PSU. Size yıllarca sorun çıkarmadan hizmet eder. Eğer SPDIF sorun olmayacaksada size önerim kesinlikle MSI Z97 Gaming 5. Fiyatına göre çok çok güzel bir anakart. İsteyeceğiniz, istemeyeceğiniz her türlü özelliği var :) SLI desteği olması ayrı bir artısı. Bence almışken i7 4770K almanız da iyi olur. OC yapmayacaksanız yine yapmayın. Hatta soğutucu da almayın "K" olmayan düz 4770 ile arasında 60 TL, i7 4790 ile arasında 88 lira fark var. "K" almayıp kıstığınıza değmez yani.

    Ha neden bilmiyorum ama Core i7 4790K çok absürd şekilde pahalı. Vatan fiyatı 1220 TL. Onun yerine üzerine 150-200 daha eklenip 4930K alınabiliyor ki öyle yapmak çok daha mantıklı olur. Ve bence o fiyat farkı aradaki performans farkına kesinlikle değmez. Yani benim size nacizane tavsiyem i7 4770K almanız olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Appetite -- 2 Temmuz 2014; 21:33:43 >




  • 4790K nın fiyatı hergün değişiyor sanırım, 980 Tl ye de görüyorum 1250'ye de. çok garip henüz piyasaya çıkmamış ürünün fiyatının sürekli değişmesi :D


    PSU önerini dikkate alacağım, kasa konusunda ise dikkat etmem gereken bir kriter var mı? bazı kasalara bazı ekran kartları büyük gelebilyor yada soğutma (OC olmadan) sorun olabilir mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: thewebmaster

    Bu durumda 4790K ben alana kadar çıkmazsa 4790 işlemci benim için kesinleşti.

    Anakart olarak da +-50TL civarına benzer kartlar var yani anakartında maddi kısmı kesinleşti.

    Kasa 750W olmak şartıyla sanıyorum hangisi olduğu pek önemli olmayan bir durum (tabi hava ve malzeme kalitesi önemli ama üç aşağı beş yukarı bu rakamlardaki kasalar kaliteli)

    Ram konusunda yazdığınız ram 2133MHz, bu anakarta göre belirlediğimiz bir değer mi yoksa performansı uygun olduğu için mi seçtiniz.

    Son olarak ekran kartını 700-800Tl çizgisine çekmek istersek öneriniz hangi marka ve model olur?


    bunlar dışında son alacağım listeyi de burada paylaşırım. Daha sonra siparişi vermeyi düşünüyorum.

    OC düşünmediğiniz için 4.4ghz'e turboyla çıkabilen i7 4790k işinize yarar. Bir soğutucuyla onu koyarız sisteme ekran kartını da Gtx770 veya r9 280X yaparız kalan bütçeye göre.

    i7 4790k'nın yurtdışı fiyatı i7 4770k ile aynı. Burada ilk zamanlarda yüksekten satarlar diye düşünüyorum.

    Psu konusunda 750w falan aslında yüksek değerler. Sisteminizin güç tüketimi 350w-400w civarında veya daha az olacaktır. Çift ekran kartı kurulumu için istiyorsanız 750w alınabilir bunun dışında fazla para vermeye gerek yok.




  • 4790K forumlarda okuduğum kadarıyla Eylül ayına ertelenmiş.

    Bunun yanında CFD üzerine forumlarda biraz daha araştırma yaptım.

    http://www.cfd-online.com/Forums/hardware/126293-intel-core-i7-4820k-ivy-bridge-e-vs-intel-core-i7-4770k-haswell.html

    Burada 4820K nın 4 Channel memory özelliğinin olduğu ve bunun büyük avantajı olduğu yazılmış. Bu özelliğin performansa etkisi ne ölçüde olur?

    Çift ekran kartı düşünmüyorum. Belki ileride ama alacağım ekran kartı beni bir hayli idare eder :) PSU üreticilerinin güç hesaplama robotları var. Onların bir kaçıyla gerekli gücü hesaplattım 550-600W arasında değerler verdi hepsi, hatta ASUS'un sitesinde 750W PSU önerdi. Bu yüzden min 650-750W PSU almallıyım die düşünüyorum. (ilk kurulan üzerinden gidiyorum yani 4790 ve r9 290x)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thewebmaster -- 3 Temmuz 2014; 14:34:33 >




  • i7 4790k şu an yurtdışında satışta. Burada da listelendiğine göre yakında gelecektir. Eylül'e ertelenmedi. O başka bir işlemci için olabilir.

    CFD üzerine konuşacak olursak; linkini verdiğin yerdeki yorum giraz boş ama gerçeklik payı var. Bellek bant genişliği üzerinden yapılmış havada kalan bir yorum bunu kanıtlar nitelikte bir şey sunmamış yani 2 kat performans farkı olur gibisinden. 2x8gb 2133mhz ramin sunduğu bant genişliği, i7 4790 ve i7 4820k gibi işlemcilerin işlem kapasitesii kısıtlayacak düzeyde değil ki CFD'de 2 kat daha fazla performans versin Quad channel bir sistem. Yani fırsat olsa da denense her iki türlü de görelim ama genel olarak i7 4790, i7 4820k'dan hızlıdır. CFD gibi işlemci odaklı programlarda bellek bant genişliği yarar sağlar ancak 4 çekirdekli 2 işlemci için yarattığı fark çok fazla değil.

    Örnek olarak i7 3820 de x79 anakartta Quad channel ramlerle kullanılan bir işlemcidir ancak i7 4770k'yı geçemez:
     3500 TL Analiz Amaçl-CFD (oyun bilgisayarı değil)


    Ancak testteki rakibi i7 4770k değil çıkış tarihi nedeniyle i7 3770k'dır ve onu sadece bu testte geçebilmiştir. i7 4820'de de benzer bir durum olabilir yani çok az farkla geçebilir.

    İstersen i7 4820'li sistem toplarız. 4 kanal ram de alırız. Şöyle bir şey kurabiliriz:

    Core i7 4820K Soket 2011 3.7GHz -- 825tl
    X79A-GD45 Plus -- 587tl

    vatandan bunlar

    Ramleri ayrı olarak 4x4gb:
    http://www.sanalmarketim.com/corsair-cmz16gx3m4x1600c9-vengeance-siyah-16gb-4x4gb-ddr3-1600mhz-cl9-xmp-quad-kit/p_40641/




  • Söylediklerinizden anlıyorum ki: 4820K ram konusunda 4790'ın önüne geçebilir fakat bu % olarak büyük fark yaratmayacaktır.

    Bu durumda sanıyorum 4790 benim için en ideal işlemci. Ben sistemi toplayana kadar 4790K makul bir fiyatta gelirse de 4790K ile değiştiririm işlemciyi :)
  • ben de benzer amaçla pc toplamayı düşünüyorum benim aklımdakiler resimdekiler gibi. sistem uygun mudur? aynı işlemleri yapmak için yeterli midir?

     3500 TL Analiz Amaçl-CFD (oyun bilgisayarı değil)
     3500 TL Analiz Amaçl-CFD (oyun bilgisayarı değil)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi y3om4n -- 5 Temmuz 2014; 1:14:29 >




  •  3500 TL Analiz Amaçl-CFD (oyun bilgisayarı değil)


    Bu şekilde ne yazık ki 3850TL ile karşı karşıyayım, Vatanda da aynı durum söz konusu. Doların yükselişi hiç iyi olmadı.

    Topladığımız sistemin bir tek ekran kartı kısmından taviz vermek istiyorum çünkü kullanacağım programlardan dolayı hem işlemci hem RAM bir hayli önemli. (Hatta kullanacağım amaç için ikiside yetersiz kalıyor ama imkanım ancak buna yetiyor)

    İlk mesajımda belirttiğim gibi 2K bir monitöre sahibim. Oyunları Ultrada oynamak gibi bir takıntım bulunmuyor. Bu konuda bir kez daha yardımınızı istiyorum. R9 280X veya 280 diye düşünüyorum hatta 270x dual-x OC 4gb da olabilir, fakat önerilerinizi bekliyorum :)

    Şimdiden teşekkürler....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thewebmaster -- 8 Temmuz 2014; 22:26:23 >




  • Anakarttan taviz verirsen performans olarak herhangi bir şey kaybetmezsin. Anakart şu yapılabilir:
    http://www.vatanbilgisayar.com/z97-pc-mate-intel-z97-soket-1150-ddr3-3000mhzoc-hdmidvi-anakart.html

    Böyle direk 300tl kadar fiyat düşer.

    Ekran kartı konusunda zaten seçtiğin modeli alma referans bir kart o. Alırsan şunu al:
    http://www.vatanbilgisayar.com/r9-290-tri-x-oc-gddr5-4gb-512bit--amd-radeon-dx-112-ekran-karti.html

    Anakartı değiştirmem ekran kartını illa düşürcem dersen de şunu :
    http://www.vatanbilgisayar.com/r9-280x-directcu-ii-top-3gb-gddr5-384bit--amd-radeon-dx112-ekran-karti.html

    @y3om4n evet gayet güzel bir sistem sizinki de ancak bu işlerde SSD çok büyük önem arz ediyor. Yakın zamanda eklemeye bakın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiqhWoltage -- 9 Temmuz 2014; 9:58:00 >




  • Doğrusu Anakartın hangi parametrelere etki ettiği konusunda pek bir fikrim yok.

    Bir oyun bilgisayarı yapmadığım için ekran kartından ödün verebileceğimi düşünüyorum. Dota2 oynarım genelde, FPS (WD, BF4..vs) bunlar oynadığım ama nadir oynadığım oyunlar. ve bu oyunlar için de Ultra takıntım yok. o yüzden ekran kartından ödün verebilirim diye düşündüm. ama sanıyorum önerdiğiniz ekran kartı da 2k monitörde sıkıntı yaşatmaz (ki şu an laptopta HD5650 kullandığımı ve düşük grafikte 1080p de sorun yaşamadığımı varsayarsak, bu kartın sorun yaşatmaması lazım diye düşünüyorum)
  • thewebmaster T kullanıcısına yanıt
    Anakart yarı fiyata sahip seçtiğimiz model ile. Etki ettiği parametreler oyuncular için önemli, bunun dışında parçaların birbiriyle etkileşimini sağlayan bir donanım, onları bir arada tutuyor. Performans farkı olmuyor anakarttan anakarta ancak ek özellikleri fiyatı yükseltiyor.

    r9 280X TOP gayet iyi evet. Size yeterli ve sıkıntı çıkarmaz.

    Soğutucu da ekleyebilirseniz, Xigmatek Red Scorpion ekleyin sisteme +100tl'ye... Bütçe yetmezse de sorun olmaz.
  • Tamamdır, çok teşekkür ederim :) sanıyorum artık uygun bir satıcı bulup sistemi toplama aşamasına geldim :) yardımlarınız için teşekkür ederim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thewebmaster -- 9 Temmuz 2014; 10:20:23 >
  • thewebmaster T kullanıcısına yanıt
    Rica ederim. Ekran kartının alternatifleri sapphire r9 280x vapor-x'tir. Bütçen uyarsa o daha sorunsuz bir karttır. Uymazsa da sorun olacağını sanmam ama işte bi ihtimal. Yazdıklarım dışında bir şey almadan önce sor mutlaka. Hayırlı olsun.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.