doğru cevaplar koyu renkli olanlar 5.”Uzun uğraşlardan sonra aldığı bu zam onun rahatlamasına neden olmuştu.” cümlesinde anlatım bozukluğunu oluşturan sözcüğü değiştirdikten sonra ortaya çıkan yeni anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tümleç eksikliği B) Yan cümle yüklemi eksikliği C) Ek yanlışlığı D) Yanlış anlamda kullanılan sözcük E) Tamlama yanlışlığı
6.Aşağıdakilerden hangisinde herhangi bir öğe eksikliğinden kaynaklanmayan bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Öznenin ne olduğunu çok iyi biliyor fakat cümlelerde bulamıyordu. B) Derdini, bize anlattığın gibi gidip onu çözecek makama da anlatmasını söyledi. C) Genellikle iyi geçinir, dost olurdu ama çok sıkı fıkı olmazdı asla. D) Yorum gücü gün geçtikçe azalıyor artık dergilerde pek kabul görmüyordu. E) Eserinin önsözünü çok özenerek yazmasına karşılık pek okunduğunu söyleyemeyiz.
8.Aşağıdakilerden hangisinde ünlü düşmesine uğramış bir sözcük yoktur?
A)Çocuğun rengi sararıyor, kızarıyor bozarıyordu.
B)Ayrıntılara olan düşkünlüğüyle tanınan bir fotoğrafçıdır.
C)Olayın aslını astarını araştırmadan nasıl karar veriyorsun?
D)Bir fener olup yanmanın zamanı değil mi, zaman?
E)Şair ilk kitabını kızına ikinci kitabını oğluna ithaf etmiş.
up
5'te olumlu bir şey gerçekleştiği için neden olmuştu yerine sağlamıştı denmesi gerek, sağlamıştı yazınca "rahatlamasına sağlamıştı" oluyor, "rahatlamasını" olmalı yani ek yanlışlığı.
A) Öznenin ne olduğunu çok iyi biliyor fakat özneyi cümlelerde bulamıyordu. (nesne eksikliği yani öğe eksikliği) C) Genellikle herkesle iyi geçinir, dost olurdu ama kimseyle çok sıkı fıkı olmazdı asla. (zarf tümleci eksikliği) D) Yorum gücü gün geçtikçe azalıyor, yazıları artık dergilerde pek kabul görmüyordu. (özne eksikliği)
E) Eserinin önsözünü çok özenerek yazmasına karşılık önsözünün pek okunduğunu söyleyemeyiz. (öğe eksikliği değil) B) Derdini, bize anlattığı gibi gidip onu çözecek makama da anlatmasını söyledi. (bu da öğe eksikliği değil)
Zaten D olması imkansız çünkü özne eksikliği var. E'deki de öğe eksikliği değil, öğe içinde bir yanlışlık var sadece.
quote:
Orijinalden alıntı: miGma
5'te olumlu bir şey gerçekleştiği için neden olmuştu yerine sağlamıştı denmesi gerek, sağlamıştı yazınca "rahatlamasına sağlamıştı" oluyor, "rahatlamasını" olmalı yani ek yanlışlığı.
A) Öznenin ne olduğunu çok iyi biliyor fakat özneyi cümlelerde bulamıyordu. (nesne eksikliği yani öğe eksikliği) C) Genellikle herkesle iyi geçinir, dost olurdu ama kimseyle çok sıkı fıkı olmazdı asla. (zarf tümleci eksikliği) D) Yorum gücü gün geçtikçe azalıyor, yazıları artık dergilerde pek kabul görmüyordu. (özne eksikliği)
E) Eserinin önsözünü çok özenerek yazmasına karşılık önsözünün pek okunduğunu söyleyemeyiz. (öğe eksikliği değil) B) Derdini, bize anlattığı gibi gidip onu çözecek makama da anlatmasını söyledi. (bu da öğe eksikliği değil)
Zaten D olması imkansız çünkü özne eksikliği var. E'deki de öğe eksikliği değil, öğe içinde bir yanlışlık var sadece.
çok teşekkür ederim 6. soruyu bende b yapmıştım cevap anahtarında sorun vardı sanırım
Önemli değil, E şıkkını niye eledin peki? E şıkkı da öğe eksikliği değil zaten cümle nesne ve yüklemden oluşuyor, nesnedeki bir kelime grubu hatalı sadece. Belki birleşik cümle olduğu için "önsözünün" eksikliği içteki cümlede özne eksikliği sayılabilir ama sanmıyorum pek, çok derin oldu bu.
quote:
Orijinalden alıntı: miGma
Önemli değil, E şıkkını niye eledin peki? E şıkkı da öğe eksikliği değil zaten cümle nesne ve yüklemden oluşuyor, nesnedeki bir kelime grubu hatalı sadece. Belki birleşik cümle olduğu için "önsözünün" eksikliği içteki cümlede özne eksikliği sayılabilir ama sanmıyorum pek, çok derin oldu bu.