Şimdi Ara

2013LYS- Fizik sorusu Acil

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
3.082
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69254/h/lys2fiziktesti.pdf Arkadaşlar 26. Soruyu yapar mısınız ?

• geçen yılın en saçma sorusu ve tek yanlışım oydu hiçbir yerde düzgün bir açıklamasını bulamadım umarım vardır takipteyim
  • touen T kullanıcısına yanıt
    Açıklaması varda ben yanlış buluyorum. 6 farklı şekilde ışıma yapabilir. Ancak bu ışınlardan iki tanesi paschen a iki tanesi lyman a serisine ait. Olasılıkları ikisininde 2/6 çıkıyor. Çözümlere baktım ama açıklamada 2 tane lyman a serisi olur denmiş. Cevap : A Ama iki tanede paschen a var.
  • haha düzmantıkdan doğru yapmıştım ama bende billmiyorum lyman serisi olacağı kesinde heralde en kararlı ışıma olacak
  • sorunda orda zaten matematiksel olasılıkla çıkmıyor sonuç geçen sene trt de adam bu direk şunu yapar diyip geçti bir açıklamasını bulamadım
  • Secxdx kullanıcısına yanıt
    Ya lyman serisi ışımalar çok olacak ama orada isimleri verilmiş. Yani kimsede irdelememiş, hesaplayın formulden 6 farklı ışıma yapar. unların 3 ü lyman, 1 i paschen, 2 side balmerinki.
  • lyman alfa en kararlı olan ışıma olabilir ben öyle düşünerek yaptım ama araştırmak lazım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    GEOMETRİ VE FİZİK YARDIMM
    9 yıl önce açıldı
    Zor geometri sorusu
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Secxdx kullanıcısına yanıt
    Kararlı ışıma derken şunu kastediyorsun galiba kararlı hale geçerken gerekli ışıma ?
  • Lyman serisinin alfa beta ve gama ışımalarını yapabilir balmer serisinin alfa ve beta son olarak paschen serisinin alfa ışımasını yapabilir.

Hangi düzeyden başlarsanız başlayın n=1 den inmek için lyman alfayı mutlaka kullanması gerek. Zaten taban düzeyine dediği için taban düzeyine gelen ışımalar lyman serisidir. Yani lyman serisi en çok ışıma yapacak ama hangisi.
    n=2 den olsun n=3 ten olsun bütün geçişlerde lyman alfa yapar mesela 3 ten 2 ye geçişi alalım veya 4 ten 2 ye geçişi alalım lyman serisinin beta ve gama ışımaları kullanılmaz aynı şekilde balmer ve paschen den başlayıp en aşağı inene kadar o serilerin hepsi kullanılmaz . Lyman alfa hem n=1 e inen en küçük enerjili ışıma olduğu için ve soruda taban durmuna dediği için lyman alfa ışımasını her halukarda daha çok yapacak
  • ozank_95 kullanıcısına yanıt
    Yanlış. İşte kaç farklı ışıma yapacağı:
  • quote:

Orijinalden alıntı: internationallove

Hocam senin düşündüğün matematikteki olasılık. Yani çizgi/toplam çizgi.

Burada olasılık derken şunu kastediyor.

Mesela

n=4 ten n=3 e geçsin yani paschen alfa kalan kısımlarda lyman alfa yapma olasılıkları var

n=4 ten n=2 ye geçsin hala lyman alfa yapma olasılığı var ama burada paschen yapamaz.

Buradaki olasılıklar ne oldu? Senin söylediğin olasılık çizgi sayısıydı

• 30 dakikadır bu sorunun tam çözümünü arıyorum bende.. bu kadar saçma soru görmedim.

Işımaları şöyle düşündüm..

4-3 3-2 2-1
    4-3 3-1
    4-2 2-1
    4-1

4'den 3'e 3'den 2'e tarzı..
  • ozank_95 kullanıcısına yanıt
    Açıkcası şunu söylemeliyim, bu soruya nasıl itiraz gelmedi anlamıyorum çünkü benim yaptığım şekilde hiçbir hata yok sen soruyu yorumlarken başka yorumlamışşsın buda onlrın yorumu olmuş. Sen soruyu anlatırken birşeye dikkat edersen benimkini yanlışlamıyorsun senin yorumun la sorunun yorumu tuttuğun için aslında bana soruyu anlatıyorsun fakat bu benim yorumumu yanlışlamıyor.. Malesef muhallakta kalan bir soru..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozank_95

quote:

Orijinalden alıntı: internationallove

Hocam senin düşündüğün matematikteki olasılık. Yani çizgi/toplam çizgi.

Burada olasılık derken şunu kastediyor.

Mesela

n=4 ten n=3 e geçsin yani paschen alfa kalan kısımlarda lyman alfa yapma olasılıkları var

n=4 ten n=2 ye geçsin hala lyman alfa yapma olasılığı var ama burada paschen yapamaz.

Buradaki olasılıklar ne oldu? Senin söylediğin olasılık çizgi sayısıydı

Tamam'da Işımaları şöyle düşündüm..

4-3 3-2 2-1
    4-3 3-1
    4-2 2-1
    4-1

Bunun haricinde yazmadığım bir olasılık var mı?

4-3 olanlar paschen alfa

2-1 olanlar lyman alfa

Her halukarda lyman alfa yapcak diye bir şey yok 4'den 3'e düşüp 3'den direk 1'e de düşebilir..

Kareköktede aynı bu şekilde çizgiler çekmiş 4 ayrı grafikte. sonra da Lyman alfa daha fazladır diyip geçmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xeratula -- 18 Nisan 2014; 21:36:34 >

• Momentum sorusu gibi bu da ne olduğu belli olmayan bi soruydu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslında cevap basit: tabiki de en kararlı haline yani n=0 a giden ışımayı yapma olasılığı en yüksektir. Çünkü en kısa yoldan kararlı olma isteği bulunur atomların. konu anlatımın satır aralarından kopup gelen bilgilerden biri.
  • Yeni basım çıkmış sorular kitabı varsa oraya bakın bi . Ben de 3-4 ay önce bakmıştım açıklama bulamadım hiçbir yerde.
  • quote:

Orijinalden alıntı: -ejder-

aslında cevap basit: tabiki de en kararlı haline yani n=0 a giden ışımayı yapma olasılığı en yüksektir. Çünkü en kısa yoldan kararlı olma isteği bulunur atomların. konu anlatımın satır aralarından kopup gelen bilgilerden biri.

Tamam kararlı hale gelmesi diyorsun da..

4'den 3'e düşüp sonrasında 3'den 1'e düşer kararlı olabilir. lyman alfa ışıması yapmaz..

4'den direk 1'e de düşebilir. Gene lyman alfa yok

• Bu sorunun cevabini cok arastirip bulamamistim
    Suan zaman gecti konuyu da unuttum ama o zaman cok iyi hatirliyorum ve cozdugumde 2cevap da dogru cikiyordu
    Dogru cevabi isaretleyenler bile digerinin yanlisligini gosterememisti

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • -ejder- - kullanıcısına yanıt
    Yanlış. Çünkü bir atom kararlı hale gelmek ister(doğa kararlı hale gelmek ister), ancak bunu farklı yollarla yapar o yolları çizdikten sonra bakılacak bir durum. Yorumla yapılacak bir durum değil.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.