Şimdi Ara

2009 ÖSS-YGS/LYS

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.436
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar..Ben 2009 öss ye girmiştim.Üniversiteye yerleştim ancak 2011 de tekrar girmek istiyorum. Sınava dershaneye gitmeden, okulu da aynı anda götürerek hazırlanacağım. Ama konular 2009 öss ile tamamen aynı mı, çok küçük de olsa değişiklikler var mı bunu merak ediyorum(TM ciyim). Bir de 2009 daki kitapları kullanarak hazırlansam bir fark oluşturur mu küçük de olsa? LYS/YGS sınavlarına giren arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.Teşekkürler...



  • Konular hemen hemen aynı YGS'yi 1.bölüm LYS'yi 2.bölüm testi olarak düşüneceksiniz zaten ÖSS mantığı ile.Kitaplar tabii ki işe yarar ancak yine de yeni sisteme göre hazırlanmış kitaplarla çalışmanız daha verimli olur gibi.Bence alacağınız YGS-LYS kitapları ana kaynak,diğer ÖSS kaynaklarını da yardımcı kaynak olarak kullanmanızı öneririm.(kendi fikrim tabi ).Ben de 2009'da girip yerleştim fakat bölüm memnuniyetsizliği ve ideal farklılıkları yüzünden bu yıl tekrar hazırlanıyorum yalnız devam etmiyorum okula.Dershane ile birlikte yürüteceğim.Hepimiz için hayırlısı olsun.
  • Müfredat değişmedi, 2011 YGS-LYS'de aynı müfredat geçerli.

    Eski ÖSS sistemindeki 1. bölüm = Şimdiki YGS
    Eski ÖSS sistemindeki 2. bölüm = Şimdiki LYS

    Yalnız LYS'de soru sayısı çok olduğu için 1. bölüm konularından da biraz soruluyor. Yani LYS'de çıkan konular için salt 2. bölüm konuları demek pek doğru değil. Bu yılki LYS-1 Matematik testinde OBEB-OKEK sordular, işlem sordular, temel kavramlardan sordular, kartezyen çarpımla harmanlanmış olasılık sorusu sordular; LYS-1 Geometri testinde basit üçgende açı soruları sordular, uzayda düzlem belirtme aksiyomlarından sordular, doğrunun analitik incelenmesinden sordular; LYS-2 Fizik testinde ısı-sıcaklık sordular, özkütle sordular, genleşme sordular; LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testinde dil bilgisi sordular. Ama ağırlığın 2. bölüm konularına verildiğini söyleyebiliriz.


    Eski ÖSS sistemi için hazırlanan kaynaklarla yeni YGS-LYS sistemi için hazırlanan kaynaklar arasında açıkçası ciddi farklar göremedim. Hatta çoğu yayın kitapların kapağındaki ve içeriğindeki "ÖSS" ibaresini kaldırmış, "YGS" ve "LYS" ibareleri eklemiş.

    Ben yine de YGS-LYS kitaplarıyla hazırlanmanı öneriyorum. Bu yılki basımlar eski kitaplardan çok farklı olmasa da yeni basım kitaplar daha farklı olabilir. Daha fazla ayrıntıya girilebilir.

    ÖSYM, 1970'li yıllardan beri sorulmayan "Mantık" konusunu 2010 YGS'nin Temel Matematik testinde soruverdi. Müfredatta var mıydı? Vardı. Ancak kaynakların hemen hemen tümünde bu konu işlenmemiş. YGS Türkçe ve LYS-3 Türk Dili ve Edebiyatı testlerinde sorulabilecek, müfredatta olmasına rağmen hiç sorulmadığı için hemen hemen tüm sınava hazırlık kitaplarında yer almayan bazı konular da var: dil aileleri, dilin işlevleri, anlatım şekilleri... YGS Sosyal Bilimler testinin Tarih soruları beklenmedik bir şekilde bilgiye dayalı bazı sorular barındırıyordu. 12. sınıf Fizik dersinin en son konusu "Güneş Enerjisi"; ama bu da hiç sorulmadı ve kaynakların hemen hemen tümünde konu işlenmemiş. 2010 YGS'nin Fen Bilimleri testinde kimyayla ilgili olmayan bilim adamı soruldu. Benim tahminim, artık yeni basılan kitaplar bu ayrıntılara da girer.




  • Cevaplarınız için teşekkür ederim tekrar. Peki bu sistemde TM bölümü için dershane gerekli midir? (soru sayısının ve çeşidinin artması gibi sebeplerle) Ben 2009 daki ÖSS sisteminde dershanenin gerekli olduğunu ve çok fayda sağladığını düşünmüyordum. Kişi kendisi de çok rahat yapabilirdi bence o zaman. Bu sistemde dershanenin gerekliliği o sisteme göre bir artış gösterdi mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: donanımhaber.com

    Cevaplarınız için teşekkür ederim tekrar. Peki bu sistemde TM bölümü için dershane gerekli midir? (soru sayısının ve çeşidinin artması gibi sebeplerle) Ben 2009 daki ÖSS sisteminde dershanenin gerekli olduğunu ve çok fayda sağladığını düşünmüyordum. Kişi kendisi de çok rahat yapabilirdi bence o zaman. Bu sistemde dershanenin gerekliliği o sisteme göre bir artış gösterdi mi?


    Sözel dersleri bilemeyeceğim; ama matematik ve geometri için dershane gereklidir. Eski ÖSS sisteminde de, yeni YGS-LYS sisteminde de, dershane yararlıdır.

    Bir de yeni sistemde TM'ciler, sözelciler ve yabancı dilciler için şöyle bir olumsuz durum yaşandı: Okul puanı elde etmek için AOBP'nin çarpıldığı katsayılar arasındaki fark yeni sistemde çok az. Eski ÖSS sisteminde katsayılar 0,8 ve 0,3'tü ve fark %50'ydi. Yeni YGS-LYS sisteminde katsayılar 0,15 ve 0,12 oldu ve fark %3'e düştü. Bu düşük farkı kapatabileceğini düşünen çok sayıda sayısalcı oldu ve ortak alan bölümleri (iktisat, işletme, felsefe vb.) dışındaki bölümlere de yerleşebildiler. Sayısalcıların avantajı, derslerin hemen hemen tümünü yapabilmeleri. Diğer alanlara göre Fen-1 (YGS Fen Bilimleri) avantajları var. TM'cilerin çoğu Fen-1'i, sözelcilerin ve yabancı dilcilerin çoğu da Mat-1 ve Fen-1'i düzgün yapamıyor.

    2010 YGS-LYS'deki tablo sonucu şunu söyleyebiliriz: Artık sayısal dışındaki alanlardan çıkış yapan adayların daha çok Fen-1 ve Mat-1 çalışması gerekiyor. En az etkili diye düşünmeyin, sayısalcılar YGS Fen Bilimleri testinden 30+ net çıkarsa farkı kapatabiliyor.

    YGS Fen Bilimleri de çalışmanı öneririm, bundan dolayı dershane de gerekiyor. Derece sınıfları dışında fen dersleri TM'cilere kolay kolay konulmaz, ancak etüt alabilirsiniz.




  • up
  • vay be eskiden böyleymiş
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ALES KPSS DGS, TYT FARKI
    4 yıl önce açıldı
    KAREKÖK AYT MATEMATİK 2022
    4 yıl önce açıldı
    Zor Ygs Matematik
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.