Şimdi Ara

2006 OKS Analizi, Abbas Güçlü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
523
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ortaöğretim Kurumları Giriş Sınavı OKS, önceki gün gerçekleşti. 811 bin adayla birlikte milyonlarca öğrenci yakını da derin bir oh çekti. Ama sancılı günler asıl şimdi başlıyor!
    Cevabı merakla beklenen sorular şunlar:
    Ne kadar puan alacak?
    Kayıtlar ne zaman başlayacak?
    Puanlar yükselecek mi?
    Hangi okulu kazanacak?
    Yedek kayıt döneminde kime ne kadar şans doğar?
    Kaç neti olan nereye girer?
    Evet, bu konuda merakla beklenen yüzlerce soru var. Ve öğrenciler rahatlasa da velilerin tedirginliği artarak devam ediyor...

Netler daha da düşecek?
    Soruların zorluğu nedeniyle, Türkiye ortalamaları ve okullar için gereken net sayılarının düşmesi bekleniyor. Yani sevindirici bir durum. 25'er sorunun sorulduğu OKS'de 2005 ortalamaları şöyleydi:
    Türkçe: 9.9, Matematik: 2.35, Fen: 4.79, Sosyal: 8.2
    Bu yıl ise özellikle Matematik'te Türkiye ortalamasının daha da düşerek 2'nin altına inmesi ihtimali söz konusu. Türkçe'de 6.5, Fen'de 4, Sosyal'de ise 8 ortalama olabilir.
    Peki bu ne anlama geliyor?
    Bunun anlamı şu:
    Bu yıl, her okul için gereken net sayıları daha da düşecek. Örneğin geçen yıl 85 netle girilen okula, bu yıl 81-82 netle, 78 netle girilen okullara da 74 netle girilebilir.
    Türkiye genelinden gelen bilgiler çerçevesinde yaptığımız analizlere göre, net sayılarında ortalama 5 netlik bir gerileme olabilir.
    100 net çıkaranlar var mı? Söylenti çok ama kesinlikle bu kadar yaptım diyen yok. 90 üzeri net sayısının da fazla olması beklenmiyor. Genel yığılmanın 60-65 aralığında olması büyük ihtimal.
    Bu yıl fen liselerinin yanı sıra Galatasaray, İstanbul ve Kadıköy Anadolu Lisesi ile Kabataş, Cağaloğlu ve Vefa anadolu liselerinin puanları diğerlerine göre bir hayli fark atacak. Çünkü onlara da hazırlık sınıfı konuldu.
    Geçen yıl puanı hesaplanamayacak durumda olan, yani sıfır alan aday sayısı 60 bindi. Bu yıl, bu konuda da artış olacağı kesin. Çünkü öğrencilerin tabiriyle sorular çok kazıktı.

Kim nereye girer?
    Peki hangi okula kaç netle girilir? 80 üzeri neti olanlar, fen liseleri ve hazırlık sınıfı olan anadolu liselerine yönelebilir. Robert dışındaki yabancı okullar ile gözde Türk okullarının tamamına ise 65-80 arası netle rahatlıkla girilebilir.
    Bu arada hazırlık sınıfı konulan ve bu iktidar döneminde kuruldukları için destek gören sosyal bilimler liseleri ile yeni açılması düşünülen fen ve teknoloji liseleri'nde durum ne olur? Yıldız öğrencilerin çok fazla ilgilerini çekeceklerini sanmıyorum. Çünkü çok yeniler. ÖSS handikapları var ve alternatifleri çok fazla.

Şimdi tatil zamanı
    10 Temmuz'a kadar güzel bir tatil yapın. Çünkü çok zor bir kayıt maratonu sizleri bekliyor. Asil listelerden sonra peş peşe yedek kayıtları yapılacak ve asıl önemli olan bu. Bu da sabır ve takip gerektiriyor. Sınavlar birleştirildi ama özel okullar ile anadolu liselerinin kayıt takvimleri birbirinden çok farklı. Aynı öğrenciler her iki tarafın listesinde de yer alacağı için, asil listelerden kazanamazsanız hiç üzülmeyin.
    Özetin özeti: Öğrenciler için zorlu günler geride kaldı. Şimdi tüm dikkatler velilerin üzerinde. Dikkatli veliler, kayıt dönemlerini çok yakından izleyerek çocuklarına çok büyük avantajlar sağlayabilirler. Bu zor günlerinizde hep yanınızda olacağız...

aguclu@milliyet.com.tr

kaynak:http://www.milliyet.com.tr/2006/06/13/yazar/guclu.html

--------------------------------------------------------------------------------------------

Umarım herkes dilediği okula gidebilir

• Ben bu Abbas Güçlü'yü sınav geçtikçe sevmeye başladım..
    Şu anda acayip mutluyum.. Böylesine değer verdiğim bir eğitimcidenbu sözleri duymak beni çok mutlu etti..
    Netim 87.33 ile 90.00 arasında değişecek ama ne olacağı belli değil, hatırlamadığım sorular var.. Ancak içimden 88-89 geçiyor..
    Ancak Kabataş ve İsanbul (erkek) Lisesinin puanlarının fark atacağını yazmış, yani yükselecek.. Daha seçici alacak öğrencilerini, yüzelik dilimi gittikçe kısacak, buda benim gibi çok çok iyi olmayıp, kötü de olmayanlara hiç yaramayacak..
    Neyse, inşallah izmir çevresindeki illerin fen liselerinden birini tutturacağım :)
    Herkesin istediği yer olur inşallah...
  • quote:

Orjinalden alıntı: oguzhano

Ben bu Abbas Güçlü'yü sınav geçtikçe sevmeye başladım..
    Şu anda acayip mutluyum.. Böylesine değer verdiğim bir eğitimcidenbu sözleri duymak beni çok mutlu etti..
    Netim 87.33 ile 90.00 arasında değişecek ama ne olacağı belli değil, hatırlamadığım sorular var.. Ancak içimden 88-89 geçiyor..
    Ancak Kabataş ve İsanbul (erkek) Lisesinin puanlarının fark atacağını yazmış, yani yükselecek.. Daha seçici alacak öğrencilerini, yüzelik dilimi gittikçe kısacak, buda benim gibi çok çok iyi olmayıp, kötü de olmayanlara hiç yaramayacak..
    Neyse, inşallah izmir çevresindeki illerin fen liselerinden birini tutturacağım :)

kabataşın puanı gene mi artçak zaten her sene gelenler daha ot/asosyal kuruyup gitçek bizim okul ha 9.sınıfları görsen sınıflarından çıkmıyo zavallılar ders ödev peşinde koşuyolar

• quote:

Orjinalden alıntı: oguzhano

Ben bu Abbas Güçlü'yü sınav geçtikçe sevmeye başladım..

Tek temennimiz 100 net çıkaranın olmaması

• teyzemin kızı 95 doru3 yanlış yaptı..
  • kabataş erkek lisesi 2004 yılında 397 ile alırken 2005 yılında 471 puanla kapatmış..ilginç..bu rağbet nasıl yükselmiş böyle..
    80'in üzerindekiler fen lisesi ve hazırlık sınıfı olan anadolu liselerine girer demiş..şimdi benim netim ya 80 yada 79..mat. 17 net geldi..hayatımda mat.ten 19'un altına düştüğüm bir günü hatırlayamıyorum şu anda..bakalım eğer olursa yalova fen lisesi'ne girmeyi çok istiyorum..birde aklıma haydarpaşa anadolu lisesi geldi..çok güzel bir liseymiş hakkında güzel yorumlar aldım..ama inşallah yalova fen l.'ne giderim de mutlu olurum
  • dark_elf; sanırım 2004 sorularını çözmedin :) o sınav milletin ağlayarak çıktığı sınav.. yani o kadar düşmesi normal.. tübitak mı ne hazırlamış diyolardı ya..
    aspci; helal olsun, DH olarak gururlandık
    M@XVELL; diyecek birşey yok :)
    onurz; ben seneye orda olursam 9'ları da, 10'ları da yavşatırım

bide hanginiz yazmış hatırlamıyorum çıkıp bakmakta zor geliyo :) ama o 19dan aşağı almadım diyen arkadaşa bi ithafım olacak :) bende hiç bir denemede 87'yi geçmedim :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • siz dua edin 100 net olmasın geçen sene maşallah 5 tane full vardı i küfür yediler benden.
  • çözmez olur muyum oguzhano
    ayrıca 19'u aşağı almadım demiştim ya :)..bende çok şaşırdım bende ama daha önceden hiç ama hiç 74'ün üstüne çıkamadımben 80 neti yaptıktan sonra gece uyuyamadım bilesırf şaşırmaktan..dersanemizin 1.si tüm öğretmenleri şok etti 69 çıkardı bende bütün öğretmenleri şok ettim
  • 80 netim var nere gelir acaba

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 200 puan almıştım..mattan 1 net vardı ay be 10 sene olmuş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.