Şimdi Ara

2 bilgisayarı birbirine baglamak LUTFEN YARDIM!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
3.170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • iki bilgisayarı ag komsusu yapmak istiyorum.. kablom var 2 tane ethernet kartı var fakat birbirlerine nasıl baglayacagımı bilmiyorum... lutfen yardımcı olun..

bu arada 1 makinada win xp pro - digerinde ise win98 yük

• Yapay Zekanın Yanıtı

İki Bilgisayarı Birbirine Bağlama

İki bilgisayarı birbirine bağlamak, çeşitli nedenlerden dolayı gerekli olabilir. İster dosya paylaşmak, ister çevrimiçi oyunlar oynamak, ister bir ağ yazıcısına erişmek isteyin, bilgisayarlarınızı birbirine bağlamak için birden fazla yöntem vardır.

En eski ve en yaygın yöntem Ethernet kabloları kullanmaktır. Ethernet kabloları, bilgisayarı doğrudan yönlendiriciye veya modeme bağlar ve hızlı ve güvenilir bir bağlantı sağlar.

Bir diğer seçenek ise Wi-Fi kullanmaktır. Wi-Fi, bilgisayarları kablosuz olarak birbirine bağlar ve hareket özgürlüğü sağlar. Ancak Wi-Fi bağlantıları, Ethernet kablolu bağlantılardan daha yavaş ve daha az güvenilir olabilir.

Ev ağları, iki veya daha fazla bilgisayarı bağlamak için kullanılan yaygın bir yöntemdir. Bir ev ağı, bilgisayarları bir yönlendirici aracılığıyla birbirine bağlar ve internet erişimine ve dosya paylaşımına olanak tanır.

Ayrıca Bluetooth, iki bilgisayarı kısa mesafelerde birbirine bağlamak için kullanılabilir. Bluetooth, kablosuz yazıcılar, fareler ve klavyeler gibi çevre birimleri bağlamak için de kullanılır.

Bilgisayarları birbirine bağlamak için uygun yöntem, ihtiyaçlarına ve mevcut kaynaklarına bağlıdır. Örneğin, yüksek hızlı bir dosya transferine ihtiyacın varsa Ethernet kablosu en iyi seçimdir. Hareket özgürlüğü arıyorsan Wi-Fi daha iyi bir seçenek olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ne anlamda ağ bağlantısı mı yapcan...yoksa veri aktarmak için mi?
  • ya benim diger makinayla ag baglantısı işte bendeki interneti ona da vermek, mp3 leri falan paylasmak o anlamda
  • 2 bilgisayarında aynı çalışma gurubu içersinde olması yeterlidir ip leri ethernet otomatik olarak atasın
  • iste bunları nasıl ayarlıcam tam olarak anlatabilirmisiniz ?

tekrar hatırlatayım

biri win98 digeri ise winxp pro
  • kablo sıralaman doğruysa eğer.

wın98

masaustunden ağ komsularının üzerinde sağ tıkla çzelliklere gir oradan tcp/ip üzerini çift tıkla oraya ip ve 192.168.1.1 ardından yukaıda ortada bir seçenek var ismini tam hatırlamıyorum orayı seç ve makina ismini ver mesela term1 çalışma gürübünada kafana gore bişiler yazç sonra tamam de makina baştan başlicak.. başladıktan sonra başlat + çalıştır + command yaz. gelen siyay ekranda kendine ping ta..

ping 192.168.1.1

eğer pinge cevap geliyorsa kendi sistem kurulumun buyuk bir ihtiamlle sorunsuzdır..

wınxp de bilgisayarımın üzerinde sağ yıkla oradan özellikler bilgisayar adı. oraya once bir iblgisayar adı vericeksin ardından çalışma gurubu diğer bilgisayara çalışma gurubu olarak ne verdiysen aynısını burayada var. tamam de bilgisayarı yeniden başlatmanı isticek sen hayır de acele etme :) başlat + ayarlar + denetim masası + ağ bağlantılar + yerel ağ bağlantısı üzerinde sağ tıkla özelliklere gir oradan tcp/ip var onun üzeirni çift tıkla ve orayada ip adresi ver 192.168.1.2 bunları yaptıktan sonra tamam de bilgisayarı kapa aç..

başlat + çalıştır + command yaz gelen sihay ekranda ping at

ping 192.168.1.2 eğer pinge cevap gelirse
    ping 192.168.1.1 bunuda dene yine pinge cevap geliyorsa o zaman iki makina bir birini gordu kaldı disk paylaşımları bunlarda disklerin üzerlerinde sağ tıklayarak yapıcaksın. onuda anlatmamı istiyorsan onuda anlatıyım.éé kolay gelsin.

• dostum soledigin ayarları yaparken winxp üzerinden alt ağ maskesi girmek zorunda kalıyorum... nasıl halledicem ?

bu arada win98 üzerinden ping attıgıda 2 IP ye de atıyor fakat xp üzerinden ping attıgımda ikisinede zaman aşımına ugradı diyor..

muhtemelen sorun winxp den

yardımcı olursanız sevinirim...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: 333
    dostum soledigin ayarları yaparken winxp üzerinden alt ağ maskesi girmek zorunda kalıyorum... nasıl halledicem ?
    bu arada win98 üzerinden ping attıgıda 2 IP ye de atıyor fakat xp üzerinden ping attıgımda ikisinede zaman aşımına ugradı diyor..
    muhtemelen sorun winxp den
    yardımcı olursanız sevinirim...

Güzel kardeşim 333;
    XP de ağ kurman gerekiyor. Muhtemelen yanlış yapılandırılmıştır vede öyle olduğu açıkça belli anladığım kadarı ile. ( Bunu kaldırmazsan zaman zaman çakışma olayı yaşarsın.)

Kullandığın modem nedir? Örneğin; çoklu bağlantılı ADSL mi, yoksa tekli mi? Kablonet mi? DialUp mu? ve Ana bilgisayar olacakmı? açıklama yaparsan, sana nasıl ağ kurulumu yapacağını RESİMLİ şekilde burada anlatacağım. Hiç değilse bilmeyenlerde öğrenmiş olur.
    Önce şunu belirteyim, eğer bilgisayarlar arasında HUB veya SVICH yok ise, mutlaka bir çapraz ( CROSS ) kablo kullanman lazım. ( 2 Ethernet kartı arasında direk bağlantı yapılabilmesi için bu şart.) Kablo çapraz ( CROSS ) olmazsa unut gitsin bu ağ olayını.

Hoşça kalın ve iyi Bayram'lar. KitapGibi

• kitap gibi kitap gibisin valla...imzanı niye kaldırdın siteni kapattın mı yoksa....sen işi sağlam biliyorsun....selam..

ben diyim o zaman adsl wireless linksys aldım(alacağım) bir notebook birde sabit pc yi nasıl ağ yaparım artı bir 3. kişi misafir gelse nasıl ağa dahil olur....
  • quote:

Orjinalden alıntı: 333

iki bilgisayarı ag komsusu yapmak istiyorum.. kablom var 2 tane ethernet kartı var fakat birbirlerine nasıl baglayacagımı bilmiyorum... lutfen yardımcı olun..

bu arada 1 makinada win xp pro - digerinde ise win98 yük

http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/network_rehber-01 buraya bak işine yarar

• Yaa biz cok denemiştik xp ve 98 bağlayamadık burada bulunan butun yontemleri denedik. IP adresini ve alt ağmaskesini kedin xp den alıp"ipconfic komutu ile" 98 yüklü blgisayara girdin yine olmadıysa olmaz derim. enson çıldırdık ben yeni bilgisayar aldım xp kurdum kurtulduk artık ne diyim. Olmaz o iş.
  • koddha

kasacam biraz bende biraz denedim 1 kez olmadı ama sacma işletim sistemi yuzunden birbirini gormeme olayı bence ama windows bu
  • 2 Bilgisayari Birbirine Baglamak
    Iki bilgisayar nasil baglanir?
    Iki bilgisayari ethernet karti olmadan birbirine baglayabilirsiniz. Ihtiyaciniz olan tek sey bir laplink kablosu:

Kabloyu iki bilgisayarin yazici girisine takin. Program Ekle-kaldir'da, Windows Kur'dan Dogrudan Kablo Baglantisi'ni (Direct Cable Connection) yükleyin. Bu sirada bilgisayarin Hizmet Veren (server) mi, Hizmet Alan (client) olarak mi ayarlanacagi sorulacaktir. Birini server birini de client olarak ayarlayin. Ag (network) ayarlarindan Dosya ve Yazici Paylasimi'ni (File and Printer Sharing) etkinlestirin. Ayni ayarlarda Ag Kimligi (network id) menüsünde Bilgisayar Adi'na bir ad ve hemen altindaki Çalisma Gurubu'na da(Workgroup) ortak bir ad yazin. Son bir isiniz kaldi. Windows Gezgini'nde C:\ sürücüsünü sag tiklayip Paylasim (sharing) sözcügünü tiklayin. Buradan paylasimi isaretleyin.

Bu islemler sirasinda bilgisayariniz sik sik kapatilip açilacaktir. Simdi sira baglantiyi yapmaya geldi. Her iki bilgisayarda da Donatilarda önce server bilgisayarda, sonra da client bilgisayarda 'Dogrudan Kablo Baglantisi'ni açin. Baglanti tamamlandi, yazisini gördükten sonra Windows Gezginini açin. Windows Gezgini'nde Ag Komsularini tiklayin, baglanacaginiz bilgisayarin adini göreceksiniz. Bunu da tikladiginiz zaman C:\ sürücüsü görünür. Bundan sonra istediginiz islemi yapabilirsiniz.
    Ethernet kartiyla daha kolay.
    Bize göre ag için ethernet karti kullanin. Bu kartlar oldukça ucuzladi. Gerekli malzeme her bilgisayara bir kart ve bunlari birlestirecek 2-3 metrelik bir kablo. Burada kablonun yapisi önemli; çünkü arada HUB kullanilmayacak. Normal baglanti kablolarinda teller karsilikli olarak ayni yere baglanirken, bizim önerdigimiz baglanti seklinde ÇAPRAZ BAGLANTILI (CROSSOVER) kablo kullaniliyor.http://www.incenter.net/incentre/frame/ethernet.html adresinde de anlatildigi gibi 1-3 ile, 2-6 ile, 3-1 ile yer degistiriyor. Yani bir uçta 1. sirada olan tel diger uçta 3. sirada oluyor. Hepsi bu kadar.

Bundan sonrasi yukarda oldugu gibi bilgisayarlara ortak bir ag adi ve her bilgisayara ayri bir ad vermekle devam ediyor. Bir de her ikisinin ag özelliklerinden NETBEUI protokolunu yüklemeyi unutmamak gerek. Internet paylasimi için Windows98 SE, Millennium, 2000 ve XP'nin Internet Paylasim özelliginden yararlanabilirsiniz. Son bir hatirlatma: Çapraz kablo ile baglanan iki bilgisayarin arasindaki mesafe 8 (sekiz) metreden fazla olmamali.

Bilgisayarlari Birbirine Baglamak Için Alternatif Yöntemler!

Iki bilgisayari birbirine baglamak için ille de bir ag ortami olmasi gerekmiyor. Eger acil bir isiniz varsa ve iki bilgisayar arasinda dosya transferi yapmaniz gerekiyorsa paralel kablo, USB ve modem kullanarak bu isi nasil basaracaginizi ögreneceksiniz.

Genel olarak gelen sorular, ag ortami olusturmadan acil ve kisa boyutlu isler söz konusu oldugunda iki bilgisayari hemen birbirine baglamak ve dosya aktarmak için neler yapilacagi konusunda idi. Çogu okurumuz bu isin paralel veya seri kablo ile halledildigini duymus, ancak bunun nasil yapildigini bilmiyor. Bu yüzden bu yazida ana fikri "iki bilgisayari birbirine baglamanin alternatif yöntemleri" seklinde olan bir konu hazirlamaya ve bu konudaki bilgi eksikligini gidermeye karar verdik.

Öncelikle, bu yazimizda kullanilacak olan yöntemlerin "ag" kavrami ile örtüsmedigini belirteyim de rahatlayayim. Yani ag ortaminin getirdigi "ortak çalisma", "kaynak paylasimi" gibi güzellikleri bu alternatif baglanma yöntemlerinde kullanamiyorsunuz. Bu basit yöntemler genelde iki bilgisayar arasinda dosya aktarimini mümkün kilmak ve disket ile gönderilemeyecek kadar büyük olan dosyalari iki bilgisayar arasinda hizli tarafindan aktarmak üzerine egiliyor.

Bu konuda üç alternatifiniz bulunuyor. Bu alternatifler söyle:

1)Iki bilgisayar arasinda paralel kablo ile baglanti kurmak (ki buna literatürde "laplink kablosu" adi veriliyor)
    2) Iki bilgisayarda da USB portu bulunuyorsa özel bir USB kablosu ile bilgi aktarmak
    3) Iki bilgisayarda da modem bulunuyorsa telefon hatti üzerinden baglanti kurmak

Burada hemen bilgili okurlarimiz çikip "ayni is seri kablo ile de yapiliyor" diyeceklerdir. Bu yazida benim de zamaninda kullandigim ve acisini çektigim seri kablo yönteminden bahsetmek istemiyorum. Çünkü yavastir, Windows 98 dogru dürüst desteklemez, ayni paraya paralel kablo almak ve kullanmak daha akillicadir, ki paralel kablonun veri transfer hizinin da pek parlak olmadigi asikar laf aramizda.

Bu tür alternatif hizli baglantilarda öncelikle bir bilgisayar alici digeri de sunucu konumunda oluyorlar. Ve ister paralel port baglantisi, ister modem baglantisi ister USB kablosu olsun, iki bilgisayarda da birer özel programin yüklü olmasi gerekiyor. Iki bilgisayarda da ayni programin olmasi gerekli. Bu programlar yükleniyor, aradaki baglanti gerçeklestiriliyor ve bu programlardan biri dosyayi gönderiyor, digeri de dosyayi aliyor. Windows'un dosya yöneticisi veya yeni adi ile gezgin'ine benzer bir arabirim kullaniliyor genelde.

Denemelerimizde kullandigimiz USB DataBridge kablosu ile yazici paylasimi ve ag özelliklerinden yararlanmak mümkün degil. Netproxy, Wingate gibi programlarla iki bilgisayari tek modemle Internet'e çikarmak da öyle. Ancak yurtdisinda, özellikle bazi Tayvan sirketlerinin TCP/IP destekli USB çözümleri (özellikle USB hub'lari) çikardigini duyduk. Bunlarla küçük bir ag ortami olusturmak mümkün olur ama, 4 Mbit'lik bir performans ile bu pek önerilen bir sey degil.

Paralel Kablo ile Baglanti

Yaptigimiz denemelerde, performansi yüksek olmasa da üzerine Windows 98 yüklü iki bilgisayari birbirine baglamanin en pratik yolunun paralel port kablosu kullanmak oldugu ortaya çikti. Eger Windows 98 ile birlikte gelen "DIRECT CABLE CONNECTION" programini dogru dürüst çalistirabilirseniz bu konuda sizden mutlusu yok. Çünkü aynen bir ag ortamindaki gibi iki bilgisayar arasinda klasörleri paylastirarak veri transferi gerçeklestirebiliyorsunuz. Hatta eger "host" konumundaki bilgisayarin iki tane paralel portu bulunuyorsa, yazicilari bile paylastirmak olasi. Elbette performans gerçek bir ag ortami ile karsilastirilamayacak kadar düsük, ancak yine de dosya transfer islemini basari ile gerçeklestirebiliyorsunuz. Ag ortami olmayan ancak iki bilgisayar arasinda dosya alip vermek isteyen bilgisayar kullanicilari için paralel port kablosu çok iyi bir seçenek olarak karsimizda duruyor.

Simdi gelelim paralel port baglantisinin yapisina. Öncelikle iki bilgisayarin paralel portlarini birbirine kavusturacak bir "paralel kablo" gerekecek. Bu kabloya bilgisayar bakkallarinda "abi laplink kablosu var mi? Yoksa yapar misiniz?" diye aglayarak erismeniz mümkün. Bu tür kablolarin fiyati oldukça ucuz ve elinden lehim isi gelen herhangi bir orta düzey bilgisayarci size bu kabloyu gözü kapali yapacaktir.

Bu arada eli havya tutan maceraperest okuyucularimiza bir tavsiyemiz var.Asagidaki semayi kullanarak kendinize bir paralel port kablosu üretebilirsiniz.

Laplink Kablo Baglanti Semasi

Paralel port kablosunu bir sekilde elde ettikten sonra iki bilgisayari yan yana getirin, paralel portlara kabloyu takin. Artik isin donanim tarafi tamam, sira yazilim ayarlarini yaparak bilgisayarlarin isletim sistemlerinin kablo üzerinden birbirleri ile konusmalarini saglamaya geldi.

Bu baglanti için Windows 98 ile birlikte gelen ancak atil kalan ve kullanilmayan Direct Cable Connection (dogrudan kablo baglantisi) sistem eklentisini kullanacagiz. Bu eklentiyi kullanmak için önce sisteme kurmalisiniz. Asagidaki adimlarda yapilanlari birbirine bagli olan iki bilgisayarda da gerçeklestirmelisiniz.

Bunun için START (BASLAT) menüsünden SETTINGS (AYARLAR) * CONTROL PANEL (DENETIM MASASI) komutunu çalistirin. Ekrana gelecek olan denetim masasi penceresinde ADD/REMOVE PROGRAMS (PROGRAM EKLE/KALDIR) simgesine çift tiklayin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun WINDOWS SETUP (WINDOWS KUR) bölümüne gelin. Buradaki listede sisteminize yüklenmis olan Windows eklentilerini göreceksiniz. Listede COMMUNICATIONS (ILETISIM) seçenegini aktif hale getirin ve DETAILS (DETAYLAR) dügmesine basin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde DIRECT CABLE CONNECTION (DOGRUDAN KABLO BAGLANTISI) seçenegini aktif hale getirin. OK (TAMAM) dügmesine basin. Windows gerekli yazilimlari sistem yükleyecektir.

Bundan sonra yapacaginiz islem daha önceden yapilmamissa ag ayarlarinizi yapmak olacaktir. Bunun için yine Denetim masasi penceresinde NETWORK (AG) simgesine çift tiklayin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusu içerisinde FILE AND PRINTER SHARING (DOSYA VE YAZICI PAYLASIMI) dügmesine basin. Açilacak olan penceredeki iki seçenegi de aktif hale getirin ve OK (TAMAM) dügmesine basin.

Son olarak da kablo üzerinden iki bilgisayarin anlasmasini saglayacak olan protokolü yüklemeniz gerekiyor. Bunun için yine ag ayarlari penceresinde ADD (EKLE) dügmesine basin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunda PROTOCOL üzerine çift tiklayin. Sol taraftaki listeden MICROSOFT üzerine tiklayin, sag taraftan da IPX/SPX seçenegini aktif hale getirin. Windows yine sisteminize bir dizi program yükleyecektir. Islem bitince iki bilgisayari da kapatip açin. Artik baglanti safhasina geçebilirsiniz.

Bilgisayariniz açildiginda önce iki bilgisayarda da paylasim için masaüstünde birer klasör olusturun. Bu klasörlere ben genel olarak ORTAK adini veriyorum, siz de öyle yapabilirsiniz. ORTAK klasörünü olusturduktan sonra klasörün üzerine sag fare dügmesi ile tiklayin, ekrana gelecek olan menüden SHARING (PAYLASIM) komutunu çalistirin. Açilacak olan pencerede SHARED AS seçenegini aktif hale getirin. Alt tarafta ACCESS TYPE (ERISIM TÜRÜ) ayarini FULL (TAM) olacak sekilde ayarlayin ve OK (TAMAM) dügmesine basin. Kisa bir süre bekleyin, klasörlerin üzerine bir el simgesi gelecektir. Artik iki bilgisayar bu klasörleri kullanarak birbirleri ile bilgi alisverisinde bulunabilirler. Birbirlerine gönderecekleri dosyalar bu klasörler içerisine kaydedilecektir.

Paylasim ayarlarini da böylece yaptiktan sonra artik baglantiyi gerçeklestirebiliriz. Paralel port baglantisinda bir bilgisayar HOST (sunucu) digeri de CLIENT (istemci) durumunda çalisir. Bir bilgisayarda dogrudan kablo baglantisi programini sunucu konumunda çalistirip beklersiniz, diger bilgisayar CLIENT konumunda bu bilgisayara baglanti yapmaya çalisir. Bunun için önce HOST durumunda bekleyecek olan bilgisayarin basina geçin. START menüsünden PROGRAMS * ACCESSORIES * COMMUNICATIONS * DIRECT CABLE CONNECTION komutunu çalistirin. Ekrana asagidaki gibi bir diyalog kutusu gelecektir.

Burada HOST seçenegini aktif hale getirin ve NEXT dügmesine basin. Ikinci adimda PARALLEL CABLE ON LPT1 seçenegini aktif hale getirin ve NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda da FINISH dügmesine bastiginizda bilgisayariniz bekleme durumuna geçecektir. Artik öbür bilgisayarin basina geçebilirsiniz.

Istemci konumunda olacak yani baglantiyi yapacak olan bilgisayarda da dogrudan kablo baglantisi programini çalistirin. Burada ilk ekranda GUEST seçenegini aktif hale getirin. NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda HOST bilgisayarda yaptiginiz gibi PARALLEL CABLE ON LPT1 seçenegini aktif hale getirin ve yine NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda da FINISH dügmesine basin. Ekranda baglantinin kurulmakta olduguna dair bilgi veren bir diyalog kutusu ile karsilasacaksiniz. Eger her sey yolunda giderse asagidaki gibi bir diyalog kutusu ekrana gelecek. Bu ekrana eristiginizde baglantiyi basari ile saglamis oldugunuzu görecek ve huzura ereceksiniz. Bu diyalog kutusu içerisinde karsidaki bilgisayarin adini yazin (Bir bilgisayarin ag adini bilmiyorsaniz masaüstündeki AG KOMSULARI simgesine sag fare dügmesi ile tiklayarak ekrana gelecek olan diyalog kutusundan ögrenebilirsiniz). OK (TAMAM) dügmesine basin.

Baglanti basari ile saglandiginda asagidaki gibi bir diyalog kutusu ile karsilasacaksiniz. Burada VIEW HOST dügmesine bastiginizda ekrana gelecek olan klasör penceresi içerisinde karsidaki bilgisayarin size paylastirmis oldugu ag kaynaklarinin listesini tabak gibi görebilirsiniz. Bu klasörlerin içerisine girip dosya alisverisi yapabilirsiniz artik. Yavas ancak basarili bir ag kurmus oldunuz, tebrikler...

Daha önceden de degindigimiz gibi, paralel port kablosu, diger bir deyisle de laplink kablosu ile baglanti kurmak son derece ucuz bir yöntem. Herhangi bir bilgisayarcidan bu kabloyu alabilir veya yaptirabilirsiniz. Veri transfer hizi yüksek olmamakla birlikte ev içinde arkadas arasinda veri transferi söz konusu oldugunda en iyi alternatiftir. Ayrica hem defter bilgisayari olan hem de evinde PC kullananlar için isten eve evden ise dosya transferi için kullanilacak en pratik yöntemdir.

USB Data Bridge ile Baglanti

Yeni anakartlarin tümünde USB portu bulunuyor. Bunun anlami, hemen hemen bütün bilgisayarlarda da USB portu var demek. Bildigimiz gibi, USB kabaca klasik seri ve paralel port baglantilarina göre çok daha yüksek hizlarda veri transferini mümkün kilan bir baglanti çesidi. Piyasada USB portunu kullanarak bilgisayariniza baglayabileceginiz sayisal kamera, yazici, tarayici gibi bir dizi ürün bulunuyor. USB, kurulumunun kolay olmasi ve yüksek performansi ile ilgi çeken bir standart olarak taniniyor.

USB'in veri transfer performansinin yüksek olmasi bilgisayarlar için ek donanim üreten ve bu pazarda oldukça basarili oldugu gözlenen Camtel'in dikkatini çekmis. Firma yememis içmemis, iki bilgisayari birbirine USB portlarindan baglayarak veri transferini mümkün kilacak bir baglanti kablosu gelistirmis. Özel bir yazilimi kullanarak iki bilgisayar arasinda dosya transferi yapabiliyorsunuz.

Fiyati 25$+KDV olan bu ürünü aldiginizda elinize bir adet kablo (Asagidaki resimde bu kablo görünüyor) ve bir adet kurulum disketi geçiyor.

Transfer Hizi 4 to 6 megabit per second
    Uyumlu Isletim Sistemleri Windows 98 Gold, Windows 98 SE, Windows 2000, Mac O/S 8.6
    Kablo Uzunlugu 6 ft (180 cm)

Disketin içerisindeki dokümanda kurulumun nasil yapilacagi adim adim anlatiliyor. Hemen hemen bütün USB aygitlarda oldugu gibi, kabloyu bilgisayariniz açikken uygun bir USB portuna takiyorsunuz, bilgisayariniz otomatik olarak kendisine yeni bir aygit takildigini anliyor ve yeni donanim bulundu diyerekten ekrana bir diyalog kutusu getiriveriyor. Burada standart sürücü yükleme prosedürünü kullanarak (ve de sürücünün diskette oldugunu Windows'a söyleyerek) aygiti Windows'a tanitiyorsunuz.

Camtel USB Data Bridge disketi içerisinde Windows 98 ve 95 sürücüleri geliyor. Biz denemelerimizde Windows 98 kullandik ancak USB'yi iyi destekleyen Windows 95 OSR 2.1 ile de bu aygitin sorunsuz çalisacagini tahmin ediyoruz.

Sürücü disketini kullanarak aygiti sisteme tanittiktan sonra (boot etmeniz gerekmiyor) disketteki SETUP.EXE programini kullanarak USB kablosu üzerinden veri transferini gerçeklestirecek olan dosya yöneticisi türevi uygulamayi sisteminize kurmaniz gerekiyor. Bu programi kurarken de herhangi bir sorun çikmiyor, sadece kurulum sihirbazina NEXT üzerine NEXT demek yeterli oluyor.

Elbette iki bilgisayar arasinda veri transferi söz konusu oldugundan bu anlattigimiz islemi (sürücü yükleme ve program kurma) iki bilgisayarda da aynen gerçeklestiriyorsunuz. Daha sonra iki bilgisayarda da Camtel USB Data Bridge uygulamasini çalistiriyorsunuz. Iki program USB hatti üzerinden birbirleri ile iletisim kuruyorlar. Hem sizin bilgisayarinizda, hem de karsidaki bilgisayarda sabit diskler ve CD-ROM'larin içerigi tabak gibi beliriveriyor.

Artik burada bir pencereden digerine dosya veya klasör sürükleyip birakaraktan istediginiz islemi gerçeklestirebiliyorsunuz. Sizin bilgisayarinizin içerigi LOCAL MACHINE, diger bilgisayarin içerigi ise REMOTE MACHINE adi altinda bir pencerede görünüyor.

USB Data Bridge bu yazimizda anlattigimiz alternatif baglanti yöntemleri arasinda en hizli olani. Veri transfer hizi saniyede 4 megabit'e kadar çikabiliyor. Bu arada laf aramizda en pahali olani. Teorik olarak iki modem bir USB kablodan daha pahaliya geliyor, ancak artik Internet'in popülerligi sayesinde her bilgisayarda modem oldugunu varsayiyoruz. Kurulumu ve kullanimi son derece kolay ve sorunsuz olan bu yöntemi bütçesi genis ve USB'li bilgisayarlari olan arkadaslara hararetle tavsiye ediyoruz.

Modem Üzerinde Baglanti Kurmak

Söyle bir durum düsünün. Isyerinizde bir bilgisayar var, bir de evinizde bilgisayariniz bulunuyor. Isten eve, evden ise dosya yollamak istiyorsunuz. Veya iki arkadassiniz ve araniza Internet filan gibi can sikici seyler sokmadan direkt olarak bilgisayardan bilgisayara veri transfer etmek istiyorsunuz. Ancak tesadüfe bakiniz ki biriniz Istanbul'da digeriniz Konya'da oturuyor. Yani arada bir paralel kablo baglayip veri transfer etmeniz oldukça zor.

Bu gibi durumlarda Windows 98 ile birlikte gelen ÇEVIRMELI AG SUNUCUSU özelliginden yararlanarak iki bilgisayar arasinda telefon hatti üzerinden bir ag kurabilirsiniz. Böylece evden ise, isten eve dosya yollarken, veya arkadasinizla bilgi alisverisinde bulunurken bir bilgisayarin diger bilgisayari telefonla aramasini ve ag ortamini olusturup bilgi aktarimini gerçeklestirmesini saglayabilirsiniz.

Bunu yapmak için daha önceden de belirttigim gibi Windows 98'in DIAL UP SERVER yani ÇEVIRMELI AG SUNUCUSU özelligini kullanmaniz yeterli. Elbette iki bilgisayarda da bir modem bulunmasi ve bu modemlerin telefon hattina baglanmasi gerekli. Artik Internet'in popülerligi göz kamastirdigi için hemen hemen bütün bilgisayarlarda iyi kötü bir modem bulunuyor ne de olsa.

Modemden modeme veri transferi söz konusu oldugunda Windows 98'in çevirmli ag sunucusu yazilimini bilgisayarlardan birinde yüklemek ve çalistirmak yeterli. Önce bu bilgisayarda yapilmasi gereken ayarlari anlatayim. Elbette yazinin bundan sonrasi için iki bilgisayarda bir modem bulundugunu, modemlerin telefon hattina bagli oldugunu varsayiyorum.

Aramalara cevap verecek olan bilgisayarin karsisina geçin, Denetim Masasi uygulamasini çalistirin. Ekrana gelecek olan program penceresinde ADD/REMOVE PROGRAMS (PROGRAM EKLE/KALDIR) simgesine çift tiklayin. Ekrana gelecek olan diyalog kutusunun WINDOWS SETUP bölümüne gelin. Buradaki listeden COMMUNICATIONS (ILETISIM) seçeneginin üzerine çift tiklayin. Listeden DIAL UP SERVER (ÇEVIRMELI AG SUNUCUSU) seçenegini aktif hale getirin ve OK dügmesine basin. Gerekli yazilimlar sisteminize kopyalanacak, duruma göre bilgisayariniz yeniden baslatilacaktir.

Simdi bilgisayari aramalara duyarli bir hale getirmek gerekli. Bunun için MY COMPUTER (BILGISAYARIM) simgesine çift tiklayin. Buradan DIAL UP NETWORKING (ÇEVIRMELI AG) üzerine çift tiklayin. Internet'e baglanmak için kullandiginiz çevirmeli ag simgelerinin bulundugu bir pencere açilacak.

Burada CONNECTIONS (BAGLANTILAR) menüsünü açin. Bu menünün içerisinde DIAL UP SERVER (ÇEVIRMELI AG SUNUCUSU) komutunun bulundugunu göreceksiniz. Bu komutu çalistirin. Ekrana basit bir diyalog kutusu gelecektir. Bu diyalog kutusu içerisinde ALLOW CALLER ACCESS seçenegini aktif hale getirin. Daha sonra da APPLY (UYGULA) dügmesine basin. Diyalog kutusu içerisinde STATUS bölümünde MONITORING yazacaktir.

Su anda bu bilgisayar çagrilara cevap vermek üzere ayarlanmistir. Artik diger bilgisayarin basina geçip gerekli ayarlara devam edebilirsiniz.

Telefonu arayip diger bilgisayarla baglanti kuracak olan bilgisayarin basina geçince MY COMPUTER (BILGISAYARIM) simgesine çift tiklayin. Buradan DIAL UP NETWORKING (ÇEVIRMELI AG) üzerine çift tiklayin. Ekrana gelecek olan pencere içerisinde MAKE NEW CONNECTION (YENI BAGLANTI) üzerine çift tiklayin.

Ekrana baglanti ayarlarlarini adim adim yapmaniza yardimci olacak bir sihirbaz gelecektir. Burada ilk önce baglantiya bir ad verin. Daha sonra NEXT dügmesine basin. Bir sonraki adimda alan kodu ve telefon numarasi bölümlerini arayacak oldugunuz bilgisayarin bagli oldugu telefon hattinin numarasi seklinde ayarlayin. Bir sonraki adimda FINISH dügmesine bastiginizda DIAL UP NETWORKING (ÇEVIRMELI AG) penceresi içerisinde yaratmis oldugunuz yeni baglanti sizi kuzu kuzu bekliyor olacak.

Aynen Internet'e baglanirmis gibi bu simgenin üzerine çift tiklayin. Açilacak olan pencerede CONNECT (BAGLAN) dügmesine basin. Bilgisayariniz modem yardimi ile karsidaki bilgisayari arayacak ve "cijüüüüvttt, coba coba coba" seklinde sesler çikacak, herhangi bir sorun çikmazsa baglanti kurulacaktir.

Baglanti kuruldugunda karsi taraftaki bilgisayarin çevirmeli ag sunucusu penceresinde baglanmis olan kullanicinin ismi ve baglanti saati yazacaktir. Örnek için asagidaki ekran görüntüsüne bakabilirsiniz.

Bundan sonra diger bilgisayarin içerigini görmek için masaüstündeki ünlü NETWORK NEIGHBORHOOD (AG KOMSULARI) simgesine çift tiklamaniz yeterli olacaktir. Pencere içerisinde kisa bir süre sonra diger bilgisayarin simgesi görünecektir. Bu simgenin üzerine çift tiklayarak karsi taraftaki bilgisayardaki paylastirilmis kaynaklara (klasörlere) ulasabilir, dosya verip alabilirsiniz.

Ayrica, karsi taraftaki bilgisayarin basindaki kullanici da ayni sekilde kendi masaüstündeki NETWORK NEIGHBORHOOD (AG KOMSULARI) simgesine çift tiklayarak sizin bilgisayarinda paylastirmis oldugunuz ag kaynaklarina erisebilirler.

Araya Internet katmadan, birbirinden uzak diyarlardaki iki bilgisayar arasinda modem üzerinden bilgi transfer etmek isteyen kullanicilar için gayet uygun bir yöntem olan çevirmeli ag sunucusu ayni sekilde Windows 95'lerde de (biraz debelenmek kaydiyla) gerçeklestirilebilmektedir. Ancak yine de aklinizda olsun, telefon hattinin hizi ile sinirlisiniz, ayrica telefon da Internet gibi degil, aynen görüsme gibi yaziyor. Kisacasi ay sonunda babaniz bir elinde balta digerinde telefon faturasi ile odaniza girdiginde size yardimci olamayiz netekim.

Iki Modemi Kabloyla Baglamak

BAZI okurlarimizdan gelen sorular yan yana duran iki bilgisayardaki iki modemi arada telefon hatti olmadan direkt olarak telefon ara kablosu ile baglayarak veri transferinin mümkün olup olmadigi seklinde. Mümkündür, ancak bunun için iki modemin de leased-line (kiralik hat) çalismayi desteklemesi gerekir. Ayrica, bu tür bir islemi destekleyen modemlere sahip olsaniz bile, iki modemin birbirlerini numara çevirmeden görmeleri ve el sikisip baglanti kurmalarini saglamasi için bir dizi modem ayarinin (ki her modem modelinde bu ayarlar degisiktir) yapilmasi gerekiyor. Bütün bunlara ek olarak, baglanti saglansa bile performanstan memnun kalmayacaksiniz.

Bunun için akillica olan yol, hazir yan yana gelmis iki makineyi modemleri filan karistirmadan üç bes milyonluk bir paralel port kablosu ile baglamak ve veri transferini huzur içerisinde gerçeklestirmek. Hem performansindan memnun kalacaksiniz hem de bir dizi ayar yapmaktan kurtulacaksiniz. Modeminizin NVRAM ayarlarini da rahat birakmis, moralini bozmamis olacaksiniz.

• saygı deger arkadasım

oncelıkle eger hup yada swich kullanmıyor ısen kablo sıralaman soyle olmalı :
    ( - boşluk anlamındadır )

- -
    - -
    turuncu kaheverngi
    - -
    - -
    yeşil mavi
    kahverengi turuncu
    mavi yeşil

kablolalama seklın dogru ıse

her ıkı makınana ethernetlerını uygun suruculer ıle tanıt

wın98 ıcın ag ayarlarında
    ÇALIŞMA GRUBU WORKGROUP
    tcı/ıp
    ıpx/spx
    netbıos
    microsoft dosya ve yazıcı paylaşımı

yuklu olmalı
    ayrıca ıp alt ag maskesı ve dns ata

ornegın ıp no: 10.0.0.45
    alt ag maskesı :255.255.255.0
    ag egcidi 10.0.0.2

dns
    ana bılgısayar : server
    etkı alanı ttnet
    10.0.0.2

ağ gecıdı 10.0.0.2

olacak sekılde ayarla :

wınxp ıcın ıse yukaRDAKI BILESENLERI tamamla ve ıp :10.0.0. x
    olacak sekılde ayarla ama sunu unutma xp ıcın dens sunucusunda bırıncıl dns se 10.0.0.2 guırmen yeterlı olacaktır
    artı AĞ IZLEYICINI EKLEMEYI UNUTMA ,

BU SEKILDE YAPMMIS OLDUGUN CONFIG ILE NETWROK KURAMAMMAN ICIN PEK BIR NEDEN YOK KOLAY GELSIN

• manalkiran kardeş o dedğin bağlantı hız olarak çok yavaş sadece 115200 kbps olarak iki makina arasında dosya transferi çok yavaş olur bu sistemler sadece küçük boyutlu eski dos programları kullanan makinalar için yapılıyordu yani şimdi tutupda mp3 transferi için falan laplink bağlantı yapın diyeceksen yapmayın çok beklersiniz aktarım için ben genelde cdrom sürücüsü çalışmayan notebooklar için kullnıyorım bu yöntemi ama en iyisi nprmal yoldan ethernet üzerinden bağlanmaktır

ama bu bilgileri paylaştığın için teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chash -- 16 Kasım 2004, 23:22:32 >
  • arkadaslar bu arada ethernet kartlarının biri 10 digeri 100 lük ve cross baglantı hata olması normal galiba..

en iyisi hub almak sanırım

ama ilk basta bi solediklerinizi denicem,, tekrar sagolun..
  • iki bilgisayarı birbirine bağlamak için hubsuz bir adet çapraz bağlantılı rj45 kabloya ihtiyacın var bir bilgisayarcıdan 5 dakka içinde alabilirsin. sonra bunu bilgisayarlara tak sonra xpde ağ kurulum sihirbazını çalıştır ağını tamamla sonra xpde ağ özelliklerine gir ipx i kur. sonra diğer makinaya geç 98 de ağ özelliklerine gir tcpıp+ipx+microsoft ağlarıiçin istemci+dosya ve yazıcı paylaşımını kur. sonra resetle ikisinide bu kadar.
    eğer kendin basacaksan jakları sıralama şöle olacak
    1-3
    2-6
    3-1
    6-2
    ayrıntı için messengerdan bana ulaş beraber yapalım
  • msnden gel bununla ılgılı bende resımlı olarak anlatan bır dokuman olacak onu sana yollayabılırım sıkıntı yasıyorsan
    istan03@hotmail.com
    ayrıca bılgısayaların bırını eth. bırını usbden baglayabılırısın.
    eger hem eth. hem usb varsa zaten ıkı eth. portun varsa o zamanda sorun olmaz onu yapmak daha kolay.
    bence kendıne bır eth. daha almalısın 4$ zaten.
  • merhaba arkadaşalar
    paralel porttan internet paylaşımı yapmak mümkün mü
    mümkün ise nasıl??
    yardımlar için teşekkürler
  • bana en mantıklısı usb bağlantısı geldi...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.