Şimdi Ara

100 mt. mesafede Cat5e/Cat6 arasında kaldım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
835
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selamlar arkadaşlar. Sitemizin girişindeki ankastreden evime kadar yeni bir hat çekmem gerekiyor çünkü mevcut site içi hatta korozyon var. Vdsl2 abonesiyim ancak evimde maks. 23-24mbit görebiliyorum, o da sürekli kopuyor ne yazık ki. Bugün telekomdan teknisyenler geldi, site girişindeki ankastrede ve evin içinde ölçüm yaptılar. Girişte ulaşılabilecek maksimum hız 94mbit çıkıyor ve hat stabil, hiç kopma yok. Evin içinde ise sürekli kopuyor. Bu yüzden ankastreden eve kadar olan kabloyu değiştireceğim.

Mesafe kabaca 100 metre kadar ve yer üstünden geçirmek zorundayım. Kablo bahçelerin içinden geçecek, hafifçe toprağa gömebilirim ya da toprak üstünde bırakabilirim. Bu nedenle doğa koşullarına dayanıklı bir kabloya ihtiyacım var, kablo yağmur ve güneşe maruz kalacak ancak elektromanyetik bir alan yok.

Elimde daha önceden almış olduğum 305 metre Cat5e UTP kablo var, markasını hatırlamıyorum ama sanırım V-link gibi bir markaydı. Acaba bu kablo yeterli olur mu sizce? Yoksa daha dayanıklı, STP bir kablo mu almalıyım? Teknisyenlere elimdeki kabloyu gösterdim, fena değil ama bizce Cat6 kullan dediler. Tekrar masraf yapmama değer mi?

• Yardımcı olabilecek yok mu arkadaşlar?
  • Cat 5 kullanabilirsin dostum benimde ağım seninki gibi hiç bir sorun yaşamıyorum.
    Ben 10 Oyunları-Ben ten oyunları
  • Sizin kablonuz da açık havada mı duruyor? Yalnız ben ağ kurmuyorum, telefon ankastresinden evime telefon hattı çekiyorum Cat5/6 kablo ile.
  • hocam cat6 kablo çekin içiniz rahat olsun...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok kararsız kaldım.. Elimde kablo olduğu için masraf yapmayayım diyorum ama Cat6 dha sağlıklı olacaksa alacağım tabii.
    Asıl merak ettiğim şu, Cat6 açık havada daha mı dayanıklıdır? Hat kalitesi anlamında çok fark yaratacağını düşünmüyorum çünkü. 100 metre mesafede maks. 50mbit'e kadar iki kablo da işimi görecektir. Fakat yıllarca yağmur/güneş gibi dış etkenlere dayanımda fark olur mu, onu bilemiyorum.
  • cat 6'nin içinde ayrı olarak bi plastik daha var ama cat 5'de sadece dışındaki plastik koruyor eğerki bişey olupta kablo gerilirse cat6 cat 5 den daha iyi olur

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler. Öncelikle ben elimdeki kabloyu deneme amaçlı bağlayıp hat kalitesine bakayım iyisi mi. Eğer sorun yok ise UV dayanıklı ince bir plastik boru alıp cat5e kablomu bunun içinden geçiririm. Böylece güneşe, suya vb. etkenlere karşı korumuş olurum.
  • güzel fikir aslında uygulanabilir denedikten sonra speedtest ss isteruk

• Göndereceğim.
    Gerçi hattım kopmadığı sürece gayet sağlıklı. Pingim 15 ms civarında, 21/1.8 mbit civarı hız alabiliyorum Speedtest'ten. Ama sürekli kopmaya başladı. Hatta dünden beri hiç bağlanmıyor artık. 3-4 kez port değişimi de yaptık, en son görevliler gelip yerinde ölçüm yaptı ve sorunun kabloda olduğunu gördük.
  • Arkadaşlar elimdeki V-net marka Cat5e UTP kablo ile yeni hat çektim kendime. Sadece Telekom'a ait kablodan kendi kabloma bağlantıyı aktarırken, bir de yeni kablo eve girerken ek yaptım. Ekler de Telekom'un kullandığı "boncuk" gibi olan klipsler (içleri silikonlu).

Telefon sinyali eskisinden daha gür ve temiz geliyor. Fakat Vdsl yok maalesef :( Büyük hayal kırıklığı yaşadım. Kablo yaklaşık 110 metre. Eski, yer altından geçen kablo daha uzundur, dolayısıyla mesafenin sorun olacağını düşünmüyorum. Aklıma 3 tane ihtimal geliyor; telekom tarafında sorun var (geçen sefer geldiklerinde yoktu ama), kullandığım kablo kalitesiz, modemim bozuk.

İhtimalleri azaltabilmek adına bugün arkadaşımın vdsl2 modemini aldım, akşam deneyeceğim. Yine bağlanmazsa site girişindeki ankastrenin yanında modem+ups ile gidip direk telekomdan gelen kabloyu modeme bağlayacağım. Ona rağmen bağlanmazsa telekom tarafında sorun olduğu kesinleşecek. Fakat benim tahminin, kullandığım kablo yeterince iyi değildi. Çıplak gözle bakınca gayet güzel görünüyor ama belki içindeki bakır oranı, bükümleri vs. bilmediğim bir şey modemlerin buluşmasını engelliyor.

Gelişmeleri yazacağım, belki birinin işine yarar.

• hiç gerek yok cat6 şart kardeşim 100metre netse yani cat 5e nin 85mt alabilirsin verim cat 6 şarttt kopma sorunu yine olur yazık olur uğraşa
  • Eğer cat5 ile olmazsa mecburen cat6 ile deneyeceğim. Daha doğrusu deneyecektim :) Çünkü dün delirip problemin kaynağını tespit edebilmek için UPS satın aldım ve modemi de koltuğumun altına alıp site girişindeki ankastreye gittim. Telekom'dan gelen kabloyu doğrudan alıp ucuna jak takıp modeme bağladım ve UPS ile modeme elektrik verdim. Sonuç; yine bağlanmadı! Telekom tarafında bir şey var, ya portta arıza var ya da başka bir şey. (bu arada 2 farklı modemle deniyorum, ikisi de arkadaşımın evinde vdsl olarak çalışıyor)

Zaten aklım almıyor, 2 aydır sorunsuz çalışan bağlantı şak diye gitti. Telekom'daki görevliler port da değiştirdiler ama düzelmedi. Göreceğiz bakalım neymiş problem...
  • Problemim düzeldi. Santralden kaynaklanıyormuş. Kabloyu boşuna değiştirdim sanırım :) Olsun yenilenmiş oldu. V-net marka Cat5e UTP kablo, ankastreden eve kadar yaklaşık 110 metrede sorunsuz çalışıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.