Şimdi Ara

10. sınıf kuvvet ve hareket fizik sorum.ÇÖZÜLDÜ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.678
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  10. sınıf kuvvet ve hareket fizik sorum.ÇÖZÜLDÜ
    Cevap -0,8 m/s Cevabını nasıl bulduğunuzu yazarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ımogen -- 6 Şubat 2012; 20:38:49 >

• grafik çizeceksin bu soruda birbirine çarpmaması için 20m/s hızla giden aracın hızı 12 ye düşene kadar aradaki 40 m fark kapanabilir 12 den aşağı düşmeye başladığında zaten 1. araç 2 araca yaklaşamaz artık bu mantıkla... grafiği çizemiycem ama anlatayım hız zaman grafiğinde 1. aracın hızı 20 den 12 ye düşecek diğer araçta 12 sabit hızlı düz çizgi 1. aracın 2. araçtan fazla olarak aldığı yol için bir üçgen oluşuyor orda bir kenarı 20-12= 8 diğer kenarı t üçgenin alanı 8t/2=4t=40=10 saniye aracın hızı 20 den 12 ye düştü hız değişimi 8 10 saniyede 8 düşüyorsa 1 saniyede 0,8 yavaşlama ivmesi olduğundan dolayı -0,8
  • Çok teşekkür ederim çok iyi anlatmışsınız gerçekten. Birde şu soruya bakabilirseniz çok memnun olurum.
    Soru: Aynı doğrusal yol üzerinde aralarında 900 m olan 2 otomobil zıt yönlerde birbirlerine doğru 2 m/s ve 6 m/s lik ivmelerle aynı anda harekete başlıyorlar. Kaç saniye sonra karşılaşırlar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ımogen -- 3 Şubat 2012; 14:30:59 >
  • v = 20 + a*t , ivmelenmenin başladığı andaki arkadaki aracın hızı
    x = 40 + 12*t , hızlı aracın alacağı yol

(20+a*t)t = 40 + 12*t;

burdan da

a*(t^2) + 8*t - 40 = 0 , eşitliği elde edilir , bu bizim ana eşitliğimizdir .

t'ye göre bir kere türev alınır:

2*a*t + 8 = 0 ; elde edilir...

burdan da a*t =-4 bulunur;

bulduğumuzu denklemimizde yerine koyarsak;

-4*t + 8*t =40 ----> 4*t=40 ----> t=10 , yani arkadaki araç yavaşlamanın 10. saniyesinde öndeki aracın tamponunda olacaktır.

t'yi ana hız denklemimizde yerine koyarsak(ivmenin minimum değerini sorduğu için biz de hızımızın en son öndeki aracın hızı olması gerektiğini söylemeliyiz):

12=20+a*10 ----> a*10=-8 ----> a=-0,8m/s^2 çıkacaktır...
  • Gerçekten çok teşekkür ederim. Sizde çok iyi anlatmışsınız, anladım bu soruyuda. :)
    Birde şu soruda çok uğraştım ama yapamadım: Birbirlerine doğru 12 m/s lik hızlarla yaklaşan 2 otomobil aralarında 48 metre uzaklık olduğu anda düzgün yavaşlıyor. Çarpışmanın olmaması için otomobillerin ivmeleri en az kaç m/s olmalıdır?
  • iki araç düşünüyoruz birbirine zıt yönde geliyorlar aralarındaki mesafe 900 m şimdi 1 araç x kadar alır 2 araç y kadar alırsa sonuçta x+y=900 m olmak zorundadır..örneğin 1 araç 250 m gitsin diğer araçla burun buruna gelmesi için oda 650 m ona yaklaşlamalı 250+650=900 gibi şimdi soruya gelince x1(1.aracın aldığı yol)= 1/2. a t kare=1/2 . 2 . t kare = t kare
    x2(2.aracın aldığı yol)=1/2 .6 . t kare =3 t kare x1+x2= 4 t kare =900 her iki tarafı 4 e böl t kare =225 t =15 tir

not : ivmeli hareket formulu aslında V0.t +1/2 a t kare dir ama ilk hız olmadığı için 0+1/2 a t kare oluyor bunu da belirtiyim
  • 3. soru
    ben hep grafik çizme taraftarıyım şimdi yine 2 araç düşünüyoruz aralarında 48 metre var bu araçlar yavaşlayacak ve öyle bir ivmeyle yavaşlayacakla birbirlerine ancak çarpmayacaklar..bu araçlar durmak zorunda o zaman çünkü düşün en az ivmeyi istiyor yani öyle bir denk gelcek ki eğer ivme daha az olursa çarpacak ve genelde çarpışma sorularında araçların hızları aynı seviyeye geliyor.. şimdi grafiği çizerken + da yavaşlama ve - de yavaşlamanın mantığını kavraman gerek bir araç + yönde diğeri zıt yönde yani - yönde gidiyor yani hız zaman grafiğü şöyle olur
    +12 den 0 a düz çizgi ( yavaşlamak demek hızının sıfıra yaklaşması demektir aslında) diğer aracında hızı - 12 den sıfıra gelcek yani aslında y ekseniyle ortadan ikiye bölünmüş iki üçgen şimdi sana önceki soruda dediğimi hatırla zıt yönde giden araçların aldıkları yolların toplamı eşittir istersen dene tek tek tamamen mantığınla kavrayabilirsin
    hız zaman grafiği alınan yolu vermiyormu evet orda 2 tane üçgen var bunların toplamı 12t/2 + 12t/2= 12 t çıkar 12 t =48 m t=4 4 saniyede hızı 0 olmuş değil mi ivme de birim zamandaki hız değişimi olduğundan a=hız değişimi/ zaman hızı 12 den 0 a düştü yani hız değişimi=12 zamanda 4 saniye 12/4 a=3 m/s kare

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gerçekten çok iyi anlatmışsınız. Çok teşekkür ederim. Birde şu soruya bakarsanız çok memnun olurum.
     10. sınıf kuvvet ve hareket fizik sorum.ÇÖZÜLDÜ
  • v0 dan sonraki hızı ne göremiyorum ?
  • şimdi o noktayı göremedim ama oraya herhangi bir v hızı diyorum
    şimdi ortalama hız yapılan yer değiştirmenin toplam zamana oranıdır
    t1 aralığında araç yamuğun alanından (v0 +V).t1 /2 kadar yol alır t1 sürede olduğu için saadeleşecek bu değerler v1 = yerdeğiştirme /zaman ( t1 )
    v1= (v0+v).t1/2 / t1 v1=(v0+v)/2 kalır
    v2 de aynı şekilde alınan yol (t1-t2) sürede üçgenin alanından (t1-t2).v /2 yine yer değiştirmeyi zamana bölücem saadeleşicek
    v2= (t1-t2).V/2 / (t1-t2) v2= v/2 v1/v2 = 3 diyor v1/v2 yapınca ikiler saadeleşiyor (V0+V) / V =3 çıkıyor içler dışlar çarpımından 3V= V+V0 oluyor burdan V0=2V oluyor hız 2V den V ye t1 sürede V den 0 a t2 sürede yani 0-t1 aralığı ile t1-t2 aralığı eşit 1 saniye 2 saniye gibi t1/t2 = 1/2
  • quote:

Orijinalden alıntı: fizmatgeo

şimdi o noktayı göremedim ama oraya herhangi bir v hızı diyorum
    şimdi ortalama hız yapılan yer değiştirmenin toplam zamana oranıdır
    t1 aralığında araç yamuğun alanından (v0 +V).t1 /2 kadar yol alır t1 sürede olduğu için saadeleşecek bu değerler v1 = yerdeğiştirme /zaman ( t1 )
    v1= (v0+v).t1/2 / t1 v1=(v0+v)/2 kalır
    v2 de aynı şekilde alınan yol (t1-t2) sürede üçgenin alanından (t1-t2).v /2 yine yer değiştirmeyi zamana bölücem saadeleşicek
    v2= (t1-t2).V/2 / (t1-t2) v2= v/2 v1/v2 = 3 diyor v1/v2 yapınca ikiler saadeleşiyor (V0+V) / V =3 çıkıyor içler dışlar çarpımından 3V= V+V0 oluyor burdan V0=2V oluyor hız 2V den V ye t1 sürede V den 0 a t2 sürede yani 0-t1 aralığı ile t1-t2 aralığı eşit 1 saniye 2 saniye gibi t1/t2 = 1/2

Çok teşekkürler.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.