Süper Lig'in, Avrupa kupalarının ve milli maçların gürültüsü arasında ıska geçilen bir gerçeği daha var ülke futbolunun. Toplamda alt ligler denilen üç tane daha profesyonel ligimiz var.
Hatta 3. Lig'in önümüzdeki yıllarda kaldırılacağı söylentisi de mevcut. Geçen sezonki ismi Lig A olan ve eskilerin 2. Lig olarak tanımladığı TFF Birinci Ligi'nden söz etmek lazım aslında. Ligdeki 18 takımın 15 tanesi daha önce Süper Lig tecrübesi yaşamış; yine 18 takımın 13 tanesi doğrudan temsil ettikleri şehrin adını taşıyor; Altay ve Karşıyaka ise köklü semt takımları. Ligdeki tek belediye takımı ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne ait.
Kulüplerin şehir takımı olması ve çoğunun da çıkmak ya da kalmak gibi bir iddia taşıması ligin heyecanını artırıyor. Hedefli takım olununca bu, tribünlere de yansıyor. Öyle ki, üç İstanbul takımı ayrı tutulursa seyirci ortalamasının Süper Lig'den daha fazla olduğu rahatlıkla söylenebilir. Süper Lig'deki 18 takımın 9'u şehir adı taşıyor.
Ankaraspor ve İBB ise belediye takımları; birisinin hiç seyircisi yok, diğerinin ise maçına gidene üste para veriyorlar. G. Birliği'nin kendi tribün yapısı ortadayken bir de genç takımı çıktı ortaya: Oftaş. Bütün bunlar bir araya geldiğinde geçtiğimiz haftalarda oynanan İstanbul Bş. Bld.-V. Manisaspor maçını 645 görevli seyrederken biletli seyirci sayısının 172 olması bir tesadüf olmasa gerek. Geçen sene oynanan İstanbul Bş. Bld.-İstanbulspor maçını da 43 kişi seyretmişti 15 milyonluk şehirde. Süper Lig 11 farklı şehirde oynanırken Birinci Lig 17 farklı şehirde heyecana sebep oluyor, yani daha geniş bir coğrafyayı ilgilendiriyor.
Trabzonspor'un Sivasspor maçında aldığı ceza ve G.Saray'ın da geçen sezondan kalan cezası nedeniyle seyircisiz oynadıkları maçlar, İstanbul Bş.Bld., Oftaş gibi seyircisiz takımlar ile semtinden uzak olmanın verdiği seyircisizlik durumuyla boğuşan Kasımpaşa, zaten yıllardır belli bir vasatı aşamayan G.Birliği, zorlama seyirciden oluşan Ankaraspor, Süper Lig'in seyirci ortalamalarını düşürüyor. Büyük takımların sürüklediği Süper Lig'in seyirci ortalamasının 9 bin civarında olduğu görülüyor. Şayet İstanbullu büyükler değerlendirme dışı tutulursa bu vasat 6.500 seviyesine düşüyor.
TFF Birinci Lig'de ise şehir takımlarının çok ve her birinin iddiasının olması seyirci ortalamasını artırıyor. Bolu, Giresun, Ordu, Eskişehir gibi yıllardır Süper Lig hasreti çeken şehirlerin ilgisi de haliyle daha başka oluyor. Bunların dışında sağlam tribün grupları olan Karşıyaka, Samsunspor, Sakaryaspor, Kocaelispor gibi takımlar ile Süper Lig hatıraları taze olan Malatyaspor, D.Bakırspor, Antalyaspor, Erciyesspor gibi takımlar da var. Ligin seyircisiz sayılabilecek tek takımı Gaziantep Bş.Bld. Spor. TFF 1. Lig'in seyirci ortalaması ise yaklaşık 7.000-7.500 civarında seyrediyor.
1. Lig'de çok çalışan kazanıyor!
TFF Birinci Lig'in Süper Lig'e oranla daha eşitlikçi bir lig olduğu kesin. Zira burada büyükler yok; şampiyonun kim olabileceği önceden kestirilemiyor ve buradaki takımların denk kadroları var. Çok çalışan, çok koşan ve daha yetenekli olan kazanıyor yarışı, yani aslında olması gerektiği gibi. Medya da bir ayrım yapmıyor takımlar arasında! Yerel medya kavramı çok daha önemli bu anlamda.
Aslında Süper Lig'deki takımlarla 1. Lig'dekiler arasında tecrübe açısından da çok fark yok. Ligde sürekli olarak bulunan F.Bahçe, Beşiktaş ve G.Saray, değerlendirme dışı bırakıldığında Süper Lig'de bulunan 15 takımın bu ligde bulundukları yıl ortalamaları 15,5 olarak görülüyor. TFF Birinci Lig'de yer alan ve Süper Lig görmemiş olan üç takım (Mardinspor, G.Antep Bş.B. ve Kartalspor) istisna tutulduğunda ise geriye kalan 15 takımın Süper Lig'de yer aldığı yıl ortalaması ise 15,6. Süper Lig'de 41 yıl oynayan Altay, 29 yıl yer alan Samsunspor, 23 yıl kalan İstanbulspor ve 22 yıl fırtına gibi esen Eskişehir gibi takımlar şu anda bile 11 tane Süper Lig takımından daha kıdemliler.
Nostalji sevenler için ideal bir maç
Bugün Eskişehir Atatürk Stadı'nda Eskişehirspor'un misafiri Karadeniz'in Süper Lig'deki ilk temsilcisi olan Samsunspor. İki takım 1990 öncesinde unutulmaz maçlar oynamışlardı. Eskişehirspor'un 1970'lerde yıkmaya çalıştığı İstanbul kalesini 1980'lerde zorlayan takım ise Samsunspor olmuştu. İki takımın da önemli bir taraftar kültürü var.
keşke oftaş yerine Göztepe olsa süper ligde.. amatörde bile binlerce seyirciyi çekmeyi başarıyor..
Bir Sakaryasporlu olarak, bu yazının kaynağı yazılmamış,acaba sayın crunch mu yazmış derken kaynak linkini vermişsiniz.Tebrik eder Es-es e başarılar dilerim.
Güzel yazı özellikle "geçtiğimiz haftalarda oynanan İstanbul Bş. Bld.-V. Manisaspor maçını 645 görevli seyrederken biletli seyirci sayısının 172 olması bir tesadüf olmasa gerek. Geçen sene oynanan İstanbul Bş. Bld.-İstanbulspor maçını da 43 kişi seyretmişti 15 milyonluk şehirde."
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme