Şimdi Ara

1 adet fonk. Grafiği sorusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
43
Cevap
2
Favori
973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    1 adet fonk. Grafiği sorusu

Bunun gibi mı hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sonmohikan oturanboğa kullanıcısına yanıt
    YeniDersyoutube
    Özel Tanımlı Fonksiyonlar Videosu ve Ders Notu
    https://www.youtube.com/watch?v=RUBWUrZ-iAA

veya

Tunç Kurt Matematikyoutube
    ÖTF Mutlak Değer Fonksiyonun Grafiğini Çizelim-33
    https://www.youtube.com/watch?v=aabS3y-yYh0
    tunç kurtun ötf serisine bak. behzat gibi anlatan yok ama idare eder. mantık aynı gerisi grafik üstünde yoruma kalıyor. apotemi de çok uç sorular da var. grafikle resim çiziyor neredeyse, işine yarayacak kadarı bilmen yeterli diye düşünüyorum. behzat logaritmayı, dizileri vs. hep grafikle çözüyordu. ben de onunla beraber geliştirdim.

• cvngvxr00 C kullanıcısına yanıt
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sonmohikan oturanboğa -- 17 Aralık 2019; 20:51:12 >
    Hocam bunlara da bakacağım ama III. Öncülün grafiğini hâlâ anlamadım

Behzat y nin mutlak değerini alırsak ne oluru anlatmadı. 100 kez baktım kaçırıyor muyum diye kaf 2 yi dümdüz ettim baka baka fakat öyle bir şey anlatmamış. Diğer dediğin hepsini biliyorum fakat behzat y nin mutlak değerini alınca ne olduğunu anlattıysa hangi kitabın hangsi sayfasında anlatıyor söyler misin ? 4 kitabı da bitirdim öyle bir şey göremedim ben mi kaçırmışım acaba. Bu arada kelebek grafikte kafes grafikte y nin mutlak değerini kullanıyoruz biliyorum fakat senin yazdığında şey gibi X yerine mutlak değer x yazmak y ekseninin solunu silip sağı sola katlamaktır cümlesi gibi bir şey.
  • xms2k X kullanıcısına yanıt
    Ezber yapmaya gerek yok ki.
    |y| = f(x) deyince mecbur f(x) ≥ 0 kabul edilecek önce.
    Sonra da y = f(x) ve y = -f(x) çizilecek.
  • Vedddddddd V kullanıcısına yanıt
    Ben hala 3. öncülün yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir mutlak değerin cevabı 0 dan büyük eşit olacağı için sadece x ekseninin üstünde kalan kısımlar olmalı diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xms2k -- 18 Aralık 2019; 0:6:28 >
    Çünkü soruda çizilen grafik |y| = f(x).
    |y| = -f(x) değil.
    Eğer öyle olsaydı -f(x) ≥ 0 yani f(x) ≤ 0 derdik zaten.

y = f(x) ve y = -f(x)'i çizmeden önce x'in tanım aralığı sınırlandırılıyor f(x) ≥ 0 ile:

x = {x, f(x) ≥ 0 ;
    tanımsız, f(x) < 0}
    Hocam ben bunu zaten anladım. Fakat f(x) ve -f(x)i çizince (f(x) büyük eşittir 0 ı dikkate alarak) 3. öncüldeki grafik mi çıkıyor yahu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xms2k -- 17 Aralık 2019; 23:55:59 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: xms2k

Ben hala 3. öncülün yanlış olduğunu düşünüyorum. Bir mutlak değerin cevabı 0 dan büyük eşit olacağı için sadece x ekseninin üstünde kalan kısımlar olmalı diye düşünüyorum.
    quote:

Bir mutlak değerin cevabı 0 dan büyük eşit olacağı için sadece x ekseninin üstünde kalan kısımlar olmalı diye düşünüyorum.

f(a) = b ve b > 0 varsayalım.
    Fonksiyonun a sayısı için x ekseninin altında kalan kısmını düşünelim:
    f(a) = -b olarak yazılabilir.
    y değeri -b olur, x değeri de a.
    |y| = f(x) için yerlerine yazarsak:
    |-b| = f(a)
    b = f(a)

Mutlak değerli de olsa sağlıyor yani.
    Çiğnediğimiz bir şey var o da f(a)'nın hem b'ye hem -b'ye eşit görünmesi, bunun sebebi de çember denklemlerinin 2 tane y değerine sahip olmasıyla aynı aslında.

Evet hocam o grafik çıkıyor ki. Tekrar bakın isterseniz çünkü şu an şu dediğiniz doğru zaten.
    (-2,0) aralığı neden yok peki ? Veya 3 ün sağı neden -2 nin solu gibi yukarı ve aşağı gitmiyor ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xms2k -- 18 Aralık 2019; 0:4:0 >
    Hocam şimdi mevzu şu mu tek tek anlatayım son olsun sizi de çok uğraştırdım. Şimdi mevzu şu anladığım kadarıyla |y| = f(x) olduğu için f(x) ≥ 0 diyoruz çünkü bir mutlak değerin cevabı 0 veya pozitiftir. Ardından mutlak değerden dolayı y = f(x) ve y = -f(x) grafiklerini alıyoruz. f(x) ≥ 0 olduğu için f(x) grafiğinin sadece x ekseni üstünde kalan kısımlarını alıyoruz. f(x) ≥ 0 olduğu için -f(x) küçük eşittir 0 oluyor yani -f(x) grafiğinde x ekseni altında kalan kısımları alıyoruz. Mevzu bu mudur ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: xms2k

Hocam şimdi mevzu şu mu tek tek anlatayım son olsun sizi de çok uğraştırdım. Şimdi mevzu şu anladığım kadarıyla |y| = f(x) olduğu için f(x) ≥ 0 diyoruz çünkü bir mutlak değerin cevabı 0 veya pozitiftir. Ardından mutlak değerden dolayı y = f(x) ve y = -f(x) grafiklerini alıyoruz. f(x) ≥ 0 olduğu için f(x) grafiğinin sadece x ekseni üstünde kalan kısımlarını alıyoruz. f(x) ≥ 0 olduğu için -f(x) küçük eşittir 0 oluyor yani -f(x) grafiğinde x ekseni altında kalan kısımları alıyoruz. Mevzu bu mudur ?
    Evet evet böyle.

quote:

f(x) ≥ 0 olduğu için -f(x) küçük eşittir 0 oluyor yani -f(x) grafiğinde x ekseni altında kalan kısımları alıyoruz.

Ben hatta şu şekliyle düşünmemiştim ama tamamen aynı yere çıkıyor zaten.

Aman yaptığım yanlış bir işlem olmasın hocam hata yok değil mi bu cümlede :D
    Yok yok doğru oluyor, özetle |y|'yi -f(x) olarak da açmak yerine direkt baştaki f(x) ≥ 0'yi eksiyle çarpmak gibi gibi bir şey oluyor.

Yol farklı, varılan yer aynı, sıkıntı yok :).

Ya da net olarak şöyle denebilir:
    f(x) ≥ 0 neden f(x)'in pozitif olduğu x'ler için grafiği çizdiğimizi söylüyor ya, doğruluyor yani.
    -f(x) ≤ 0 de neden -f(x)'in negatif olduğu x'ler için grafiği çizdiğimizi doğrulamış oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vedddddddd -- 18 Aralık 2019; 0:41:3 >
    Anladım hocam sağ olun :D
  • Teşekkürker

• Teşekkürler

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.