Şimdi Ara

ChatGPT borsada kullanılabilir: Yapay zeka hisse senedi tahmini yapabiliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
2.487
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ChatGPT borsada kullanılabilir: Yapay zeka hisse senedi tahmini yapabiliyor
    ChatGPT hayatımıza girdiğinden beri sayısız alanda insanların hayatını etkilemeye ve kolaylaştırmaya başladı. Şimdi ise, Florida Üniversitesi’nde finans profesörü olan Alejandro Lopez-Lira, büyük dil modellerinin hisse senedi fiyatlarını tahmin ederken faydalı olabileceğini aktarıyor.



    Alejandro Lopez-Lira, ChatGPT'yi haber başlıklarını bir hisse senedi için iyi ya da kötü olup olmadıklarına göre ayrıştırmak için kullandı ve ChatGPT'nin bir sonraki günün getirilerinin yönünü tahmin etmede başarılı olduğunu buldu. Daha önceki ilgili bir haberimizde Goldman Sachs’ın, finansal işlerin yaklaşık yüzde 35'inin yapay zeka tarafından otomatikleştirilme riski altında olduğunu tahmin ettiğini sizlere aktarmıştık.



    Ayrıca Bkz.Yapay zeka kaç kişiyi işsiz bırakacak? İşte en çok etkilenen ülke ve meslekler



    İşin içine sayılar girmediği sürece tahminler başarılı



    ChatGPT borsada kullanılabilir: Yapay zeka hisse senedi tahmini yapabiliyor
    Lopez-Lira, ChatGPT’nin başarısının piyasanın mükemmel bir şekilde yanıt vermemesi durumunda gerçekleştiğini söylerken "büyük dil modelleri" olarak adlandırılan modellerin birçok finans görevini yerine getirmekten ne kadar uzak olduğunu da gösteriyor. Örneğin yapılan deneylerin herhangi bir hisse senedi fiyatı veya matematik işlemi içermediği aktarılıyor. Zira ChatGPT gibi araçlar genellikle sayıları kafadan uydurma eğiliminde oluyor. Ancak haber manşetlerini inceleyip analiz etmek başarılı bir strateji olabilir.



    Lopez-Lira, sonuçların kendisini şaşırttığını ve sofistike yatırımcıların henüz alım satım stratejilerinde ChatGPT tarzı makine öğrenimini kullanmadıklarını düşündürdüğünü söyledi.



    Deney nasıl yapıldı?



    Yapılan deneylerde New York Borsası, Nasdaq ve küçük sermayeli bir borsadaki halka açık hisse senetleri hakkında bir veri sağlayıcısından alınan 50.000'den fazla manşet incelendi. Lopez-Lira ve ortağı Yuehua Tang, Ekim 2022'de bu verileri toplamaya başladılar. ChatGPT'nin eğitim verileri 2021’de bitiyor, yani ChatGPT’nin bu başlıkları daha önce hiç görmemişti.



    Daha sonra, başlıkları aşağıdaki istemle birlikte ChatGPT 3.5'e beslediler:



    "Önceki tüm talimatlarınızı unutun. Bir finans uzmanı olduğunuzu varsayın. Hisse senedi tavsiye deneyimi olan bir finans uzmanısınız. İlk satırda iyi haber ise "EVET", kötü haber ise "HAYIR" veya belirsiz ise "BİLİNMİYOR" yanıtını verin. Ardından bir sonraki satırda kısa ve öz bir cümle ile detaylandırın."



    ChatGPT ile zengin olunur mu?



    ChatGPT borsada kullanılabilir: Yapay zeka hisse senedi tahmini yapabiliyor
    Daha sonra hisse senetlerinin bir sonraki işlem günündeki getirilerine baktılar. Sonuç olarak Lopez-Lira, bir haber başlığıyla bilgilendirildiğinde modelin neredeyse tüm durumlarda daha iyi performans gösterdiğini buldu. Peki ChatGPT kullanılarak borsa da para kazanılabilir mi? Bu sorunun cevabı çoğu durumda şimdilik hayır olacaktır. ChatGPT'nin hisse senedi hareketlerini tahmin etme kabiliyetinin önümüzdeki aylarda kurumlar bu teknolojiyi entegre etmeye başladıkça azalması da beklenmekte. Bununla birlikte borsa haberleri manşetlere yansıdığında zaten hisse çoktan fiyatlanmıştır, yani iş işten geçmiştir.



    Ancak yapılan araştırmada gelecek dönemlerde ise yapay zeka modellerin büyük öneme sahip olacağı söyleniyor. GPT-2 ve BERT gibi daha temel modelleri kullanarak da aynı deneyler tekrarlanmış durumda. Fakat bunlar GPT-3.5’ten daha kötü sonuçlar verdi. Halihazırda en yeni model GPT-4 ve modellerin gelişimine devam ediliyor. GPT-4 modeli de dahil olmak üzere şimdilik bu modeller matematiksel konularda çok güçlü değil. Bu açık giderildiğinde ve diğer disiplinlerle birleştirildiklerinde daha doğru tahminlerin önü açılabileceği aktarılıyor.




    Kaynak:https://www.cnbc.com/2023/04/12/chatgpt-may-be-able-to-predict-stock-movements-finance-professor-says.html
    Kaynak:https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4412788







  • aslında avantajlı bir kısmı var. Asıl amaç para kazanmak ama daha geniş bir perdeden bakacak olursak yatırım demek geleceği olan bir sektörün, firmanın yatırımcılar tarafından finanse edilerek bir sonraki adıma ulaşmalarındaki maddi destek demek oluyor. hem yatırımcılar kazanıyor hem de yatırım alan kazanıyor ortada bir kazan-kazan durumu var aslında. senin dediğin o şey kripto para çöplüğü için geçerli bir durum. Temiz enerji konusunda araştırmalar yapan ve teknolojiler üreten gelişme potansiyeli yüksek bir şirkete yaptığın yatırım ile para kazanmanın yanı sıra bu gelişime ve şirkete ortak oluyorsun. tabiki bu borsa dünyasında kötü şeyler olmadığı anlamına gelmez ama en azından Kripto para borsası gibi ne olduğu belirsiz sadece kazan ve kaybetten ibaret olan kumardan ibaret bir borsa değil.
  • Öyle bir dünya düzeni gelse ki şu borsa işi yok olup gitse. Yeryüzüne hiçbir katma değer bırakmadan ve hiç kimseye faydalı bir şey yapmadan birilerinin para kazanmasından nefret ediyorum.

  • instegramda borsadan havadan gelen parayı yiyen tiplerin fotoğraflarını
    daha az göreceksek neden olmasın.

  • borsada gelecek 10 yılda en çok kazanç sağlayabilecek sektör ve hisseler nedir?


    diye sordum verdiği cevap




    Öncelikle, borsadaki gelecek trendlerini tahmin etmek her zaman kesin bir bilim değildir ve birçok faktör piyasayı etkileyebilir. Ancak, uzun vadeli yatırımcılar için çeşitli sektörlerde potansiyel kazanç fırsatları mevcuttur.

    Gelecek 10 yıl boyunca büyüme potansiyeli olan bazı sektörler şunlardır:

    1. Teknoloji: Bu sektör, dünyanın her yerinde hızla büyüyor ve gelecekte de devam edecek gibi görünüyor. Özellikle yapay zeka, siber güvenlik, bulut bilişim, veri analizi ve dijital sağlık gibi alt alanları büyük potansiyel barındırıyor.
    2. Sağlık: Dünya nüfusu yaşlandıkça ve insanlar daha fazla sağlık hizmetlerine ihtiyaç duydukça, sağlık sektörü de büyümeye devam edecek. Biyoteknoloji, gen tedavisi, dijital sağlık ve sağlık hizmetlerindeki teknolojik yenilikler bu sektörde önemli potansiyel sağlıyor.
    3. Temiz enerji: İklim değişikliği ile mücadele ederken, temiz enerjiye olan talep artıyor. Güneş, rüzgar ve hidrolik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yenilikler bu sektörde büyük potansiyel barındırıyor.

    Bu sektörlere yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, her bir sektördeki büyük oyuncuları, önde gelen şirketleri ve ilerleyen teknolojileri takip etmelidirler. Bunun yanı sıra, portföylerini çeşitlendirmeleri, riski azaltmak için önemlidir.

    Ancak, hangi hisselerin kazandıracağına dair kesin bir liste oluşturmak mümkün değildir. Yatırımcıların, yatırım yapacakları hisseleri kendi araştırmalarıyla analiz etmeleri, şirketlerin finansal durumlarını ve gelecek planlarını incelemeleri ve yatırım yapacakları hisselerin risklerini ve potansiyel getirilerini değerlendirmeleri önerilir.





  • Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    aslında avantajlı bir kısmı var. Asıl amaç para kazanmak ama daha geniş bir perdeden bakacak olursak yatırım demek geleceği olan bir sektörün, firmanın yatırımcılar tarafından finanse edilerek bir sonraki adıma ulaşmalarındaki maddi destek demek oluyor. hem yatırımcılar kazanıyor hem de yatırım alan kazanıyor ortada bir kazan-kazan durumu var aslında. senin dediğin o şey kripto para çöplüğü için geçerli bir durum. Temiz enerji konusunda araştırmalar yapan ve teknolojiler üreten gelişme potansiyeli yüksek bir şirkete yaptığın yatırım ile para kazanmanın yanı sıra bu gelişime ve şirkete ortak oluyorsun. tabiki bu borsa dünyasında kötü şeyler olmadığı anlamına gelmez ama en azından Kripto para borsası gibi ne olduğu belirsiz sadece kazan ve kaybetten ibaret olan kumardan ibaret bir borsa değil.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt
    Hocam başlığı görünce ilk seni etiketleyecektim ama yazmışsın çoktan.

    Bu arada ChatGPT'nin verdiği yanıt gayet makul ve isabet oranı yüksek geldi bana.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Batuhangover01 B kullanıcısına yanıt

    Borsaya bu açıdan bakınca herhangi bir sorun yok ama madalyonun bu yüzünde bizim gibi sıradan insanlar var. Madalyonun arka yüzünde ise Wallstreet brokerları var ve hisselerin gelecek tahminine göre hisse transferiyle havadan para kazanılan bir dünya. Madalyonun bize bakan yüzü buzdağının sadece görünen yüzü ve burası sansasyona kapalı. Arka yüzü ise somut değerlerin değil; risklerin yatırım yapıldığı bu yer her an 2008 Mortgage krizi benzeri altı boşaltılmış finansal sistemler doğurmaya gebe. Gamestop olayını araştırdığınızı düşünüyorum.

    Vergi sistemleri bile öyle ki, bizim gibi insanlar gelirine göre harcama yaparken büyük şirketler parasını kenarda tutup borçlanarak yatırım yapıyor ve finansal sistemde borç ödediği için torpilli konumda oluyor. İtirazım borsanın kendisine değil; bu çarpık düzene.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlar daha hiçbir şey
    Yakın gelecekte bizi daha da çok şaşırtacak.
    Matrix'e hoşgeldiniz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    Ben de bi tık ileri gidip öneri aldım.


    Bing üzerinden.


    Here are some stocks from the technology, health, clean energy and agriculture sectors that have growth potential over the next 10 years and their potential on a scale of 10:

    Technology:

    1. NextEra Energy (NEE) - 9/10
    2. Brookfield Renewable (BEP) - 8/10
    3. Clearway Energy (CWEN) - 8/10

    Health:

    1. I couldn’t find any specific information about health sector stocks from my web search results.

    Clean Energy:

    1. NextEra Energy (NEE) - 9/10
    2. Brookfield Renewable (BEP) - 8/10
    3. Clearway Energy (CWEN) - 8/10

    Agriculture:

    1. I couldn’t find any specific information about agriculture sector stocks from my web search results.

    Please note that these are just suggestions and it is always a good idea to do your own research before making any investment decisions 1.


    ChatGPT sitesinden.

    1. Teknoloji:
    • Amazon (AMZN): Potansiyel 9/10 - Amazon, e-ticaretin lideri olarak piyasanın %40'ından fazlasına sahip. Aynı zamanda Bulut bilişim ve Yapay Zeka (AI) alanında da lider. Bu alanlardaki büyümesi devam ediyor ve yapay zeka ve otonom teknolojileriyle de gelecekte büyük bir potansiyel taşıyor.
    • Apple (AAPL): Potansiyel 8/10 - Apple, tüketiciler tarafından en çok tercih edilen akıllı telefon üreticilerinden biridir. Ayrıca Apple Watch, iPad ve MacBook gibi ürünleriyle de büyük bir müşteri kitlesine sahip. Bu alandaki yenilikçi ürünleriyle ve sağlam mali durumuyla gelecekte büyük bir potansiyel taşıyor.
    • Nvidia (NVDA): Potansiyel 9/10 - Nvidia, yapay zeka ve otonom teknolojileri için özel grafik işlemcileri üreten bir teknoloji şirketidir. Bu alanlardaki büyüme hızı oldukça yüksek ve gelecekte de bu trendin devam etmesi bekleniyor.
    1. Sağlık:
    • Teladoc Health (TDOC): Potansiyel 9/10 - Teladoc, dijital sağlık hizmetleri sunan bir şirkettir. Tele-sağlık hizmetleri giderek daha popüler hale geliyor ve Teladoc, bu alanda lider konumda. Büyüme potansiyeli oldukça yüksek.
    • Moderna (MRNA): Potansiyel 10/10 - Moderna, mRNA teknolojisini kullanarak ürettiği aşılarla tıbbi alanda devrim yaratan bir şirket. COVID-19 aşısıyla dünya genelinde tanınıyor. Gelecekte de mRNA teknolojisi sayesinde tıbbi alanda daha fazla yenilik yapması bekleniyor.
    • Intuitive Surgical (ISRG): Potansiyel 8/10 - Intuitive Surgical, robotik cerrahi sistemleri üreten bir şirket. Robotik cerrahi teknolojisi hızla gelişiyor ve Intuitive Surgical bu alanda lider konumda. Gelecekte de büyümesinin devam etmesi bekleniyor.
    1. Temiz Enerji:
    • Tesla (TSLA): Potansiyel 8/10 - Tesla, elektrikli otomobiller, güneş panelleri ve depolama bataryaları gibi temiz enerji teknolojileri üretiyor. Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte Tesla'nın büyüme potansiyeli oldukça yüksek.
    • Enphase Energy (ENPH): Potansiyel 9/10 - Enphase Energy, güneş enerjisi sistemleri için mikro




  • Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    Katma değer bırakmadan derken hocam? Borsa dediğin şey aslında şirket hissedarlığıdır. Crypto borsalarıyla karıştırmamak lazım.

  • borsa işi bilene bedavadan para bilmeyen için de başkası boşa oturup para kazanıyor oluyor

  • esasında makine öğrenimi konusuyla birlikte ele alınması gereken bir konu. tek başına yapay zeka, insan zekası gibi doğru tahminlerde bulunamayabilir.
    ancak bir sürü farklı veriyi geriye doğru taramasını ve sonuçlarını buna göre vermesini istersek işte o zaman daha anlamlı çıktılar elde edebiliriz.

  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    Global olarak düşünürsek öyle ama ülkemizde + inşaatı eklemek lazım.

  • BalkanGöçmeniBirBey kullanıcısına yanıt

    yapayzekanın lafına uyup 11 ay önce teknoloji hisseleri,teknoloji fonları alsaymışız ihya olmuştuk. ChatGPT borsada kullanılabilir: Yapay zeka hisse senedi tahmini yapabiliyor 

  • ozbey08 kullanıcısına yanıt

    global de öyle ama ülkemizde bazı sebeplerden dolayı öyle değil. yapacağımız bir şey yok.


    global düşünseydim coursera ve udemy hisselerine de bakardım.

  • BalkanGöçmeniBirBey kullanıcısına yanıt

    bizim borsadaki teknooloji hisseleri de uçtu gitti.

  • ben şahsen serum üreten firmaya yatırım yapacağım.


    manas hissesini takip ediyorum.


    konum linkte




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BalkanGöçmeniBirBey -- 27 Şubat 2024; 19:28:19 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.