Şimdi Ara

Trekkinn'den aşışveriş yapan var mı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
9
Favori
42.422
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet soru başlıkta. Merrell ayakkabı almayı düşünüyorum. Daha önce bu siteden alışveriş yapanlar tecrübelerini paylaşırsa sevinirim.



  • Ben columbia marka rüzgarlık almıştım. Ancak aldığın tutar üzerinden gümrük vergisi ödersin haberin oldun
  • bazı markaların ülkemize gönderimi yapamıyorlar yoksa harika bir site uygun da. cxath1 in de dediği gibi 20 euro üzeri alışverişin vergilendirilir ancak ödemesi muamma bazen ürün üzerinden vergiyi de tahsil ederek ödeme yaparsınız (amazon gibi) ya da gümlükte ödemesini yaparsınız hepsiburada gibi tedarikçiler ile çalıştığından orası tedarikçiye kalmış oluyor biraz
  • CXath1 C kullanıcısına yanıt
    Hocam verginin oranı belli mi peki? Yapacağım alışveriş 400 tl tutarında. Ne kadar vergi gelir önceden belli mi tutar?
  • Hocam , ben şöyle yapıyorum sitede en son ödeme sayfasında dolar olarak tutarı var, dolar tutarını önce euro çeviriyor yüze bölüyor onu 18'le çarpıyorum bu ödemen gereken vergi oluyor, ana parayla toplayıp Türk parasına çeviriyorum. Daha alış veriş yapmadım ama şimdilik kendimi böyle avutuyorum.
  • merhaba, trekkinnde 30 euro altinda siparis verirsek yinede gumruk vergisi oder miyiz?



    bildigim kadariyla 30 euro alto alisverislerde vergi odemiyoruz. daha once bu durumu deneyimleyen oldu mu?
  • ayvaras kullanıcısına yanıt
    Hayır ödemezsiniz, istenirse de fatura ve kredi kartı ekstresi ile itiraz etmelisiniz.
    Lakin kargo ücretine dikkat etmek gerek bazen ürün fiyatına yakın kargo bedeli çıkıyor.
  • Bende Columbia marka bir mont beğendim montun Türkiye fiyatı 1000 lira ancak sitede kargo ile beraber 400 lira gibi iyi bir fiyata geliyor ancak vergi meselesi kafamı kurcalıyor
  • 22 euro üzerine %18 vergi ödeniyor. ptt ile gelir. daha önce birkaç kez ürün aldım. güvenilir site.
  • Merhaba, trekinn.com sitesinden Columbia'nın bir montunu sipariş verdim forumdaki yorumlara bakarak güvenilir olduğunu gördüm. Ancak yabancı forumlara girince bu ve bu sitenin yan siteleri (tradeinn, snowinn vb.) hakkında oldukça kötü yorumlar yapıldığını görünce canım sıkıldı. Bu sitelerin sahte, dolandırıcı vs. olduğu parayı alıp ürünü göndermediklerinden bahsetmiş birçok kişi. Aranızda böyle bir sorun yaşayan var mı? Siparişi bikaç gün önce verdim; iptal etmeli miyim?
  • trekinn den 3 senedir alışveriş yapıyorum. (En son siparişim 1 sene önce). İlk siparişimi verirken ben de bahsettiğiniz yorumları okumuştum. Şu ana kadar tek bir siparişimde (son siparişim) sorun çıktı, stokta olmayan bir ayakkabıyı sanki ellerinde varmış gibi sattılar ve uzun süre tedarik edemediler. Siparişimi iptal edip para iadesi isteyince ikiletmeden hemen iade yaptılar. bu site (ve yan siteleri) İspanya menşeli ve İspanyollar Avrupanın geri kalanına göre biraz daha rahat. Müşteri memnuniyeti vs açısından Avrupa standartlarının biraz altındalar fakat kesinlikle dolandırıcı değiller.
    Trekinn ile ilgili bildiğim kadarı ile başınızı ağrıtabilecek durumlar yanlış ya de iade ürün gönderimi, yanlış beden gönderimi vs... Okuduklarıma göre bu durumlarda trekinn' de düzgün bir muhatap bulmak ve iade süreci çok sancılı.

    Asıl konu columbia. O site de satılan 100 marka var ise 98 i columbia' dan kaliteli. Columbia (jack wolfskin ile birlikte ) ülkemizde bilindiğinin tersine fiyat performans açısından en kalitesiz outdoor markasıdır. Hatta gerçek bir outdoor markası bile değildir. Tabiri caizse siz şu an yurtdışından tüplü şahin istiyorsunuz. Konu ile ilgili 2016 da yazdığım şu yazımı okuyun (Ayrıca alt tarafa mesaj içeriğini kopyalıyorum)
    https://forum.donanimhaber.com//mesaj/yonlen/101606406




    Orijinalden alıntı:

    endi mesajıma flood yapmak gibi olacak ama hazır zamanım varken Columbia ve jack wolfskin 'in niye doğa sporu markaları olmadığını, niye yabancı dağcılık sitelerinin incelemelerine bile dahil edilmediklerini (edilseler bile 5 üzerinden genelde tek yıldız aldıklarını), doğa sporları ile ciddi olarak ilgilenen hiç kimsenin bedava bulmadıkça bu iki firmayı tercih etmediğini, sponsor olarak bile iyi dağcıların bu firmalar ile anlaşma yapmadığını (zaten ana hedefleri dağcılık, ekstrem koşul giysileri talep eden kitle değil, şehir kullanıcıları, ) bu işten anlayan herkesin "beş para etmez"," trekkingci forması" , "offroad cı giysisi " tabirleri ile yerdiğini bir iki örnek ile çok detaya girmeden mümkün olduğu kadar basitçe anlatmaya çalışayım. Daha sonra zamanım olmayabilir.

    Eğer siz kötü bir dağcı, sporcu atlet vs .. iseniz iyi malzeme sizi daha iyi bir sporcu yapmaz fakat kötü malzeme iyi bir sporcunun performansını olumsuz yönde etkiliyebilir , daha önemlisi özellikle yüksek irtifa kış dağcılığı gibi koşullarda işler daha ekstrem olmaya doğru gittikçe hayatını ve uzuvlarını kaybetmesine neden olabilir.

    Bunun farkında olan bu sektördeki en iyi markalara bakarsınız (arcteryx, mammut, haglöfs, norrona vs) araştırma ve geliştirmeye oldukça para ve zaman ayırdıklarını, yapmakla yükümlü oldukları testler dışında ekipmanlarını devamlı dünyanın en iyi dağcıları ile en zorlu koşullarda test ettiklerini, mutlaka belli standartları tutturmak zorunda olduklarını, ana kitlelerinin gerçekten ekstrem işler yapan ve bu işlerin şartlarını kaldırabilecek ekipmanlar talep eden bir kitle olduğunu görebilirsiniz. Önceki mesajımda verdiğim linki okuduysanız olağandışı koşullar olağandışı malzeme ister bilinci ile malzeme üreten bu firmaların standartları o kadar yüksek ki ana hedefleri olmayan askeri özel kuvvetler gibi kullanıcılar bile kendileri için yapılan taktik malzemeyi değil bu firmaların ürünlerini kullanmakta. (örneğin en iyi malzeme üreticisi arcteryx Amerika spec ops cuları , özel askeri birlikleri, kuzey avrupa ülkeleri özel askeri harekatcıları tarafından tercih edilmekte, (hepsinin linkini daha önceki mesajımda verdiğim bağlantıda bulabilirsiniz. )

    Wolfskin ve columbia'yı kötü yapan bir kaç neden

    - Kullanılan malzeme, dayanıklılık, kesim, işlevsellik.
    İyi olarak saydığım markalar(arcteryx, mammut vs...) bu sektörde standart hale gelmiş, işe yararlığı testlerle kanıtlanmış, yıllardır dünya üzerinde en zor durum, hava koşulları, koşullarda kullanılıp geçer not almış gore gibi firmalarla ( goretex windstopper gibi membranları üreten firma) anlaşmalıdır ve onların ürünlerini kullanır ve ayrıca testlerinden geçmek zorunda kalırlar. Bu arada her goretex li ürün (detaya girmiyorum, xcr, classic, pro gibi etmenlerden bağımsız) aynı kalitede değildir. Yani a firmasının goretex montu ile bu sektörün en iyileri Arcteryx, norrona vs .. aynı goretex membranı kullansalarda Arcteryx norrona , mammut, haglöfs kullandıkları dış kumaş, dwr kaplama, dikiş (bu membranlarda dikiş müthiş önemlidir) , bantlama (dikişlerin nasıl bantlandığı dikişten de önemlidir) gibi etmenlere verdikleri önem, kalite kontrölü, sağlamlık, hafiflik, katlanabilme ile daha öndedir. Bu firmaların yaptıkları bütün teknik giysilerin kanıtlanmış teknik verileri bellidir ve bu değerleri verebilirler. Mesela iyi bir firmadan goretex alıp teknik verilerine baktığınızda özelliklerinde 2 adet birim görürsünüz : Biri cm2 'ye kaç milimetre su sutunu basıncına dayanıklı olduğu, diğeri 1 m2 kumaşın 24 saatte kaç cm3 soluduğudur. Zaten goretex event vs ye tonla para vermenizin tek nedeni bu iki veridir.

    Columbia ve jack ' e gelince ürünlerini doğa sporları için verimsiz, ucuz ve kötü malzeme ile ürettiklerinden,( gore gibi firmalara lisans parası vermemek ve maliyeti düşürmek için ) hiç bir zaman bu değerleri ürünlerine koymazlar. Bunun yerine suya dayanıklı, nefes alır gibi yuvarlak ifadeler kullanırlar. yaptıkları testleri , ne kadar suya dayanıklı oldukları yada 24 saatte ne kadar soluduğu gibi bilgiler yoktur. Çünkü vaad ettikleri işi yapabilecek teknolojik membranlardan ve teknik giysi üretebilecek ar ge den yoksundurlar. zor doğa koşullarında kullanılan malzemeler belli standartları karşılamalıdır ve bunu başardığına dair testlere ait verileri paylaşmalıdır. Jw ve columbia saydığım mjarkaların aksine bunu başaramadıkları için teknik özelliklerini net olarak ürünlerine koymazlar. Zaten dediğim gibi hedefleri bilinçsiz şehir kullanıcısıdır. Örneğin su geçirmez ceketler için yaptıkları, kötü polyester malzemeyi su apnesi ile kaplatmaktır. Ebay den alacağınız çin yapımı 10 usd lik ceketlerle benzer teknolojiyi kullanırlar.

    İşin kötüsü bu uyduruk malzemeyi , iyi, kaliteli ve artık sektör standartı haline gelmiş membranları kullanan markalara yakın fiyata satarlar. Örnek doğa sporlarının gelişmediği ülkemizde jack wolfskinin bilinçsiz tüketiciye eski ağır , kötü cordura kumaştan yapılma komik sırt sistemli çantasını 600 ytl ye kakalamaya çalışması gibi... Burada amaç reklamcılıkta bilinen bilgisiz tüketici üzerinde chivas regal etkisini yakalamaktır. (Bir ürün kalitesiz bile olsa pahalı ise bilinçsiz tüketici tarafından daha çekici bulunmakta ve fiyatı yüzünden kaliteliymiş gibi algılanmakta. ) Yukarıda saydığım markalar ürünlerine ömür boyu garanti verirken ( bu garantiden yaralanmak için ürünün asıl sahibinin siz olması gerekmez, 2, 3 üncü sahibi olabilirsiniz , garantiye vermek istediğiniz ebay den alınma 20 senelik bir ceket olabilir, faturası olmayabilir vs..)jw , columbia da böyle bir durum yoktur. Bu garanti sözde garantide değildir, forumlarda bir çok örneği vardır.

    İki marka da diğer iyi markaların ar-ge lerinin geliştirdiği fakat işe yaramadığını testlerde ve saha kullanımında anlayıp üretmeme kararı aldıkları teknolojilerini kopyalamakta ve ya satın almakta . Örnek columbianın omni heat teknolojisi ve pilli ısıtma sistemi. Bu iki teknoloji farklı adlar ile north face tarafından bulunmuş olup hiç bir işe yaramadıkları için bir sezon üretilip , bir daha kullanılmamıştır. dağcılıkta ısı kaybı 3 şekilde olur: Radyasyon; konveksiyon ve kondüksiyon ile. Omni heat radyasyonla ısı kaybını azaltırken (ışıma yolu ile ısı kaybını) , en önemli etmen olan konveksiyonla ısı kaybını arttırmaktadır.
    jack wolfskin ise bir ara taklitçilikte çığır açmış zamanın en ikonik polarlarından north face'in denalisini taklit ettiği gibi logosunuda aynı north face gibi göğüs ve sırta yerleştirmeye başlamıştır.

    Yurtdışında alp rehberlerinde , büyük ekspedisyonlarda , kutup ekspedisyonlarında , yüksek irtifa tırmanışlarında bu iki markayı kullanan göremezsiniz. bağımsız ve güvenilir testler de ilk 5 e giren ürünleri yoktur. , tavsiye edildiğini hatta doğa sporları markası olarak anıldığını göremezsiniz.

    İsterseniz tasarım gibi konulara da girebilirim(ki oldukça hayatidir, mesela - 30 da eldiveninizi çıkarmadan fırtına başlığınızın kaskınızıla beraber dönmesini engelleyen kopçaya rahatça erişmek gibi) fakat yazı çok uzar ve fazla teknikleşmeye başlar.

    Kısaca eğer bu işlerden gerçekten anlayan birilerine bu iki markanın doğa sporlarına yönelik olduğunu söylerseniz işte o zaman lafınıza gülebiirler, tam tersini iddia birine rastlarsanız net olarak söylüyorum, ya bu işler hakkında oldukça cahildir ya da elindeki malı size satmaya çalışan bir satıcıdır.

    Bu iki marka ülkemizde spor kültürünün olmayışını, piyasaya erken girmelerini , avmlerde göz önünde olmalarını ve daha bir kaç nedeni iyi değerlendirip ülkemizde (yurtdışının aksine) hak etmedikleri iyi bir imaja sahip olmuşlardır. Hatta o kadar ki mammut gibi bu alanda en zirvedekilerden bir marka Türkiye de tutunamazken bu iki marka her büyük alışveriş merkezinde bulunabilir. Kalite açısından karşılaştırmak gerekirse (divx ile ilgili bir forumda görüntü formatları üzerinden örneklemek daha iyi olacak); mammut bir filmin bluray kopyası ise Jw ve columbia' ya sinema çekimi vcd diyebiliriz.


    ayrıca benim dediklerim ile yetinmek durumunda değilsiniz, yurtdışındaki dağcıların forumlarını bloglarını okuyup sorular sorarak bir sonuca varabilirsiniz.


    @holapsp columbia' dan ve jack wolfskinden uzak durun. İkisi de outdoor sektöründeki en kalitesiz (ve kalitesizlikleri ile ters orantılı fiyatlara sahip ) markalardır. Hatta gerçek outdoor markası değillerdir, casual dediğimiz sınıfa girerler, anca şehirde iş görürler . Outdoor ayakkabı için bot üreten dünyaca tanınmış iyi dağcılık markalarına (sizin bakacaklarınız dağcılık amaçlı üretilenler olmayacak tabi ki) yani La sportiva (en iyisi), Asolo, Scarpa, Boreal, Salomon, The North face , Koflach gibi markalara bakın (salomon ve north face'in trail running ayakkabılarını veya casual modellerini ülkemizde yürüyüş botu olarak satıyorlar bunlar bot değildir, her araziye gelmez, amacı dışında kullanılırsa kolay yıpranır , zorlu arazi koşulları için olan modellerine bakın, salomon ve North face'in gerçekten arazi için üretilen serileri çok çok iyidir, ayakların yorulması vs çok farklı ve uzun bir konu.. herkesin anatomisi özellikle ayaklar birbirinden oldukça değişik olduğu için 1000 kişinin rahat ettiği ayakkabı sizi rahatsız edebilir vs.....) ayakkabı ve markalar ile ilgili daha önce başka yerde yazdığım ufak bir anektod ;http://forum.divxplanet...4&st=150&p=1063832944&#

    @savio_4528 normal içlikten kastınız yün içlik ise o kadar sıcak tutmaz. Bu fırçasız yüzeyli, soğuk havalar için aktif bir içlik ve fiyatına göre oldukça iyidir. 10 ytl ye daha iyisini bulamazsınız. Alın bir kenarda bulunsun. Aynısından yedek içlik olarak, iyi içliklerimi harcamamak için almıştım, geçen kış Ankara'da -15 e varan soğuklarda koşu ve bisiklet için kullanıp "fiyatına göre" oldukça memnun kalmıştım. Tabi ki 200 ytl lik sektör lideri arcteryx vs ile bir değil ama doğru yerde ve kıyafet kombinasyonu ile neredeyse onlara yakın ve 10 ytl ye kaçmaz. Yani fiyat/performans olarak çok güzel. Asıl kullanım amacı soğuk havalar da yapılan aerobik aktiviteler(koşu, bisiklet, tırmanış, tur kayağı adını siz koyun ), yani devamlı hareket için yapılmış, fakat normal bir aktif içlik kadar hafif - teri dışarı atıcı değil . Çok soğuk ve hareketsiz olacağınız bir ortamda (nöbet tutmak, bivak yapmak vs) sıcak tutacak en iyi seçenek poly merino karışımıdır , ama gerçek Merinos'un fiyatı (özellikle en kaliteli Avustralya koyunlarından çıkanlar) oldukça pahalıdır .
    Eğer çok soğuk bir ortamda bulunacaksanız tek tavsiye heavy weight diye tabir edilen bu içliklerdir, eğer içlik ihtiyacınız spor yapmak amaçlı değilse buna ucuz yollu alternatif bildiğimiz beyaz don olarak geçen klasik beyaz yün içliklerin "kaliteli ve saf yün" olanlarıdır. Artıları: Merinos polyester karışımı dışında hiçbir içlik teknolojisi , kumaşı bu klasik yün içlikler kadar sıcak tutamaz. Eksileri : ağır olması, ağırlığından fazla su tutup kurumak için vücut ısınıza ek başka bir ısı kaynağına ihtiyaç duyması , ıslak iken mikro gözeneklerin daralıp ısıtmaması, pişik yapabilmesi, kıllı bir yapıya sahipseniz kaşındırması, yapı olarak kalın olduğu için hareket kabiliyetini kısıtlaması, alerjik reaksiyona sebep olabilmesi (allerjiniz yok ise cilt için polylerden daha sağlıklıdır), modern "teknolojik kumaşlı" içliklere göre nefes almaması, yani çok basitçe anlatmak gerekirse hareket ettiğiniz zaman kendi teriniz ile ıslanıp (ki daha önce dediğim gibi su çekme / tutma kapasitesi oldukça fazla) bu ıslaklığı bir üst katmana geçirmeyip hapsetmesi ve bu ıslaklık ile üşüme - donmanıza sebep olmak. (Ama ısıtmada rakipsiz.) Çirkin görünmesi (en önemsiz eksi yönü).

    @cosark spor amaçlı özellikle soğuk havalarda kullanılacak bir içliğin içlik sayılabilmesi için en önemli konu pamuk ve benzeri elyaf içermemesidir. Bırakın %100 de yüzü, pamuğun p si bile var ise o içlik soğuk hava / spor içliği değildir, kaliteli bir içlikte asla ama asla pamuk veya benzer madde kullanılmaz. Tekrar ediyorum içlik alırken kullanılan malzemeye dikkat edin , pamuk var ise direk aldığınız rafa geri koyun. pamuk direk hipotermiya'ya davetiyedir, o yüzden soğuk hava - spor giyiminde özellikle dağcılıkta giyim konusunda öğretilen ilk konulardan biridir : Pamuklu herşeyden uzak dur.
    İki alıntı , kusura bakmayın zamanım kısıtlı çevirmiyorum :
    Guide To Baselayers

    The first part of the layering systems starts next to the skin, with a baselayer. The baselayer is designed to trap a thin layer of warm air against the body and it also works to pull sweat away from the skin, which is known as ‘wicking’.



    There are 2 main types of fabric you can choose for a baselayer, Merino wool, or synthetic fabrics.

    Merino wool is a natural fabric that is comfortable and odour resistant, but is a less effective fabric at wicking sweat. Merino is ideal for extreme cold conditions. Synthetics are lightweight and wicking alternative to merino, but are less efficient at resisting odour. However they do dry very quickly and also cost less than merino layer.

    [font="Tahoma"] Whatever you choose- make sure you avoid cotton. Cotton soaks up sweat like as sponge and when it’s wet; it draws heat away from the body, which can cause hypothermia. (Hypothermia can be contracted even in ‘mild’ weather!)



    A baselayer should fit closely like a 'second skin', an should be made from an appropriate wicking material which not only allows you to move freely, not chaffing your skin as you do so, but also allows you to transport moisture away from the skin.


    bir başka kaynak
    The base layer is in contact with your skin. A tight fitting and wicking material is best to keep you warm and dry. Polypropylene, silk, polyester, Thermax, Thinsulate, and wool are all good choices [font="Microsoft Sans Serif"]Avoid cotton because it traps moisture, so it stays wet and draws heat from you. Base layers come in various weights (lightweight, midweight and heavyweight). Select a weight based upon the outside temperature and your activity level. The lighter weight is better at wicking, the heavyweight has more insulation


    Özel mesaj ve konu üzerinden soru soran arkadaşlar , foruma çok sık girmiyorum cevaplarım çok geç gelebilir, kusura bakmayın









    quote:

    Orijinalden alıntı:

    limni ;

    90'lı senelerden beri (neredeyse 17 - 18 senedir) hem hobi hem iş olarak (dağ rehberliği, iple erişim hizmetleri, endüstriyel dağcılık) dağcılık yapıyorum. Yurtiçinde reşko- sat ve kaçkarlar dışında bilinen bütün önemli zirvelere kış tırmanışlarım, yurt dışı tırmanışlarım , katıldığım çeşitli arama kurtarma faliyetleri var. (İstiyorsanız özelden gazete haberlerimi ismimi gönderebilirim. ) Antreman olarak da bisiklet , koşu gibi sporlarla yine senelerdir ciddi olarak ilgileniyorum. Bu işi profesyonel olarak yapan herkes gibi malzeme konusunda oldukça bilgili ve titiz olmak durumundayım. Senelerdir bilinen tüm iyi markaların ( bu arada Columbia ve jack wolfskin "iyi " markalar değildir, hatta hiç bir teknik giysileri de olmadığı için bilinen anlamda doğa sporları markaları da değillerdir) çoğu teknik malzemesini her çeşit doğa koşulunda kullanma ayrıca alma- satma, inceleme imkanım oldu (ki gençliğimde bir dağcılık mağazasında çalışmışlığım da vardır.) Bunun dışında tüm önemli yurtdışı malzeme inceleme sitelerini devamlı takip ederim. Kısaca malzeme benim için bir takıntı . Daha ülkemizde goretex'i bırakın doğru düzgün polar yok iken, insanlar goretex' in ne olduğunu bilmiyorken, yurtdışından goretex malzeme getirtip kullanıyor ve satıyordum. Ülkemizde 90 larda üretilen ilk goretex lino yu ilk kullananlardanım. Bu bilgiler ışığında konu hakkındaki cehaletinizi gidermek ve hangi markaların "gerçek doğa sporları markası" öğrenmek için once başka bir forumda yazdığım şu yazıyı okuyun: (ozanefe rumuzu ile yazdığım cevaba bakın , sizi ilgilendiren kısım mesajın sonlarına doğru)

    http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=...5732#msg1205732


    Sonrahttp://coldthistle.blogspot.com/ gibi sağlam alpin tırmanıcıların kulandıkları malzemeleri değerlendirdikleri veyahttp://www.outdoorgearlab.com/ gibi güvenilir test sitelerine girin bir bakın hangi markalar nerelerde kullanılıyormuş, (isterseniz oralarda başlık acıp sorabilirsiniz de)

    Konu ile ilgili ön bilgi edindikten sonra isterseniz outdoor sporları ile ilgilenmeyen , yeni başlayan ve bizim tatlısu doğacısı dediğimiz bilinçsiz ve cahil kitleye (ki bu kitlenin en sevdiği markalar bunlardır) ederlerinin oldukça üzerinde, çok pahalıya itelenen bu iki marka hakkında merak ettiklerinizi siz yazın ben cevaplamaya çalışayım.
    selamlar.







    quote:


    icmimarolgun ,
    elinden bir çok malzeme geçmiş, alım satımını yapmış, farklı model ve markaları kullanmış, ecnebilerin gear junkie veya gear head dediği türden malzeme konusunda takıntılı ve sizin gibi çok terleyen biri olarak kısaca;

    Özellikle bisiklette terlemeyi azaltmak istiyorsanız hardshell yani Gore-Tex, event vs... su geçirmez ceketlere değil softshell kumaşlara yönelmeniz lazım. Genel kural : Su geçirmiyorsa soluması kötüdür.

    Gore-Tex her iklim koşulunda başarı gösterebilen bir membran değil. Özellikle nemli, sıcak , hafif - orta soğuk bir iklimde sürüş yapacaksanız hiç bir zaman tam verim alamazsınız. Gore-Tex' de su buharı giysinin iç çeperine gelince yoğunlaşır ve moleküler seviyede poliüretan ile birleşerek dış çepere transfer edilir, yani Gore-Tex sürekli nefes alan geçirgen bir katman değil. Üstünkörü açıklamak gerekirse çalışması için sizin terlemeye başlamanız ayrıca dış ortam nem ve sıcaklığının belli seviyelerde olması lazım. (Mesela çok nemli ortamlarda goretex soluma adına bir işe yaramaz). Kısaca siz içeriden ıslanmaya başlamadan once madde transferi yapılamaz, ceketiniz nefes almaya başladığında siz çoktan rahatsız edici seviyede terlemiş olursunuz . Önceliğiniz soluma ise Gore-Tex ceketi sürekli bir dış katman olarak değil çok yağışlı durumlar için acil durum giysisi olarak çantanızda tutun.

    Gore-Tex için en uygun kullanım yeri kış dağcılığıdır. Sadece soluma açısından bakarsak özellikle koşu ve bisiklette oldukça yetersiz kalmakta. Örneğin Ankara da kışın akşam -15 e varan koşullarda yaptığım uzun koşularda altına sadece iyi bir ılıman iklim içliği giyilmiş ve havalandırmaları açık hiçbir Gore-Tex ceket yeterli soluma gösteremedi. Keza yine kış bisiklet sürüşlerinde Gore-Tex ceket ve amaca uygun iyi bir softshell arasında hatırı sayılır ıslaklık farkı oluyor. (Cardio antremanlarımda denediklerim : goretex paclite, proshell, klasik 2l gore, 3l gore, xcr, dt conduit. Markalar : Mountain hardwear, north face, arcteryx , lino .) Bisiklet gibi yoğun cardio aktivitelerinde dış katman olarak rüzgar kesen, daha iyi soluyan windstopper softshellere yönelin. Unutmayın, softshelller su geçirmez değil, suya dayanıklı ve dikişleri bantsız (üreticilerin kendi kullandıkları bantları saymıyorum, gore tipi bantları kastediyorum), onları daha "soluyabilir yapan da bu . Yoğun yağış için ek bir dış katmana ihtiyacınız olacak.

    Softshell denilen dış katmanlar çeşit çeşit, aynı markanın bile alpin tırmanış için ayrı , dur kalklı uzun trekkingler için ayrı bisiklet ve koşu gibi aktif cardio faaliyetleri için ayrı modelleri var. Farkları kesim, havalandırma ,kullanılan kumaşlar ve bu kumaşların konuşlandırıldığı bölgeler. Ülkemizde softshell adı altında satılan çoğu teknik ceketin bu adlandırmanın hakkını veremediğini belirteyim. Mümkünse yurtdışından iyi markalı (eğer maddi durumunuz elveriyorsa arcteryx, norrona, mammut veya haglöfs) bir ceket getirtin, buradan alacaksanız ve soluma ön planda ise north face cypher hybrid modelini öneririm. Özellikle bisiklet ve koşu için en iyi verim aldığım ceketlerden. Bunun sebebi göğüs sırt gibi bölgelerde windstopper kulanılırken koltuk altı gibi sıcak noktalarda çok hafif ve 10 cfm rüzgar geçirgenliğe sahip apex türü kumaş kullanılması, eksi yönü tam bir aktif kullanım ceketi, yani devamlı hareket etmiyorsanız soğuk iklime uygun değil, içinize kalın bir midlayer giyerseniz başka. Softshell olarak kesinlikle bilinmedik kumaşlarla yapılmış ortalama veya yerli markalara yönelmeyin. Onların sadece adı softshell. Tercih edeceğiniz kumaşlar Gore, Polartec firmalarının softsheller için ürettikleri varyasyonlar olmalı. (Windstopper, Power Shield vs...)

    İçlik oldukça önemli bir konu. Aynı softshell gibi farklı kullanım alanları için farklı kumaş ve kesimleri var. Alacağınız herhangi bir içlik (markası ne olursa olsun) eğer yapacağınız faliyete uygun değilse işinize yaramayacaktır. Burada marka bayağı fark ediyor. Mümkünse millet gibi bir markaya 140 - 130 ytl yatırmadan once özellikle İngiliz alışveriş sitelerine göz gezdirin, aynı paraya (şu ara yaklaşan yılbaşı nedeni ile daha ucuza ) arcteryx gibi sektördeki liderlerin kendini kanıtlamış içliklerini veya Icebreaker; Patagonia gibi içlik konusunda en iyi markaları alabilirsiniz. Bunun dışında artık Türkiye' de Patagonia içlik bulunabiliyor, mesela Patagonia r1 yurtdışında özellikle alpinistler arasında efsanedir (fakat soğuk iklim, dur kalklı aktivite içliği olduğundan bir bisikletçiye çok uygun değil), Tchibo dan uzak durun, quecha' nın (decathlon) kötü içlikleri olduğu gibi fiyat performans olarak inanılmaz başarılı modelleri de var. (2000'lerin başında Aladağlar' da rehberliğini yaptığım decathlon'da önemli pozisyona sahip bir Fransız salomon vs gibi markalar için fason olarak üretim yaptıklarını ve bazı modelleri (aynı kalite ile) kendi markaları ile sattıklarını söylemişti. Hala bu şekilde olduğunu zannetmiyorum, bayağı zaman geçti fakat decathlon'da bazen fiyatına gore kaliteli malzemeye rastlamak mümkün. )


    Evladiyelik bir teknik ceket istiyorsam ve 1000 ytl gibi bir para bayılmayı düşünüyorsam ilk olarak yurtdışı siteleri gözden geçiririm. Ayrıca bakacağım son markalardan biri north face olur. North face vakti zamanında inanılmaz iyi bir markaydı, hatta efsane idi, 2003 gibi el değiştirip perakende giysi üreticisi Vanity Fair'e satıldı .(Vf nin spor ile alakası yoktur, wrangler, lee gibi kotları üreten, sokak modası ile ilgili bir firma.) Bu olay sonrası North face'i north face yapan aynı zamanda tırmanıcı olan bir grup ayrılıp mountain hardwear'e geçti. Vf ye satılması ile north face bir anda kalite olarak düşüşe geçti ve Vf'nin yeni satış politikası ile tırmanıcı - sporcu olan tüketici kitlesi yerine ana hedef beyaz yakalı, paralı ofis çalışanları oldu. Bu noktadan sonra north face için Purple label adı altında tanınmış moda tasarımcıları ile beraber sokak modasına yönelik yaptığı koleksiyonlar daha fazla para getirdiği için köklerini oluşturan doğa sporlarının önüne geçmeye başladı.

    North face şu an ülkemizdeki imajının aksine yurtdışında tırmanışcılar tarafından fiyatına ve rakiplerine gore oldukça kalitesiz oluşu, ayrıca bizim apaçi ve tikilerin ecnebi versiyonlarının (hayatlarında görebilecekleri en yüksek rakım yürüyen merdivenle çıktıkları alışveriş merkezinlerindeki en üst kat olan bir güruhun) north face'i fiyat etiketi ve 10 metreden seçilebilen kocaman logosu yüzünden bir statü simgesi olarak forma gibi giymelerinden dolayı yerden yere vurulmakta ve tercih edilmemekte. Değişen kalite yönünden bir örnek ; north face' in north face olduğu zamanlarda (1996) aldığım polar alt , üst ve nuptse 18 senedir taş gibi dururken ( ki bir çok faliyet gördüler, ayrıca kullanmadığım zamanlarda ödünç verdiğim arkadaşlarım sayesinde benim belki de ömrüm boyunca gidemeyeceğim yerleri dağları gördüler) 2 sene once aldığım ve hiç bir faliyet görmemiş bir polar ve softshell sadece günlük kullanım ve bisiklet antremanlarında ağzını burnunu yamultmaya başladı.

    Kesim konusuna hiç girmiyorum, sözde teknik giysileri bile artık north face 'in yeni kullanıcı kitlesi olan 100 kiloluk, göbekli, etiket düşkünlerine gore. Detaylara önem vermiyorlar. Bazı hardshelllerinde fırtına başlığı hem kasklı hem kasksız kullanım için sorunlu. Fermuar yerleştirmeleri hatalı, sırt çantası ile rahat kullanamıyorsunuz. Dağcılar için değilde hayatında sırt çantası takmayacak yeni kullanıcı kitlesi için yapılmış. Katmanlarla giyilmeyecek, sözde atletik kesim aktif spor giysileri bile spor ile alakası olamayan şişman amerikalılar için üretilmiş Eğer fazla kilonuz yoksa, içinde yüzüyorsunuz, bel kısmı gereğinden fazla geniş, vs....

    Tnf' nin 3in 1 ceketlerden ise kesinlikle uzak durun. Geçmişten beri north face'nin en kalitesiz ürün gamını oluşturur. hiç bir seriye dahil değildir(summit , flight cryptic) , özellikle spor yapmayacak güruh için şehir kullanımı için üretilmiştir. Eskiden north face bunları mağazasına bile koymazdı, sadece outletlerinde bulabilirdiniz.

    North face artık bir doğa sporları markası değil , bebek giysi ve tulumlarından ugg benzeri kadın ayakkabılarına kadar geniş bir yelpazede giyecek üretimi yapan bir giyim markası. Yani north face den alacağınız her şey doğa sporlarına uygun diye bir kaide yok.

    Eğer teknik ceket için 1000 ytl gibi bir fiyatı gözden çıkardıysanız ve yurtdışından getirtme imkanınız var ise bakmanız gereken markalar kalite sıralamasına göre,

    1- Arcteryx , Norrona . Kayak ve snowboard için Peak performance
    ( Üç markada ülkemizde bilinmiyor, özellikle arcteryx yurtdışında bir efsane, gelmiş geçmiş en iyi outdoor giysi üreticisi olarak kabul edenler var, alpha sv yapılmış en iyi goretex ceket olarak görülüyor , dağcılar , outdoor sporları ile ilgilenenler dışında bir çok ülkenin özel kuvvetleri (bizdeki bordo berelilerin karşılığı) kalitesi sağlamlığı dayanıklılığı gibi sebeplerden ötürü özellikle arcteryx kullanıyor. Hatta arcteryx onlar için leaf adı altında taktik kullanıma yönelik kamuflaj desenli , vucut zırhı , hücum ceketi vs ile kulanılabilecek bir seri üretmeye başladı . Amerika ve Kanada özel birlikleri (spec ops) dışında son yıllarda özellikle Norveç, İsveç gibi kuzey Avrupa ülkeleri özel askeri birlikleri ve arama kurtarma takımları kutup bölgesi operasyonları için arcteryx kullanmaya başladı. ) Kanadalı Arcteryx geçen bir iki seneye kadar Çin' de üretim yapmayan tek outdoor firmasıydı. Salomon ' a satılınca bazı modellerini Kanada yerine Çin'de üretmeye başladı, daha once norrona ve mammut' a benzeyen fonksiyonel , fit mükemmel kesimleri de malesef biraz daha genişleyip daha Amerikalı oldu. Arcteryx ülkemizde kısmen ufak bir guruh olarak bilinsede bence her zaman en iyi giyim malzemelerini üreten kuzey Avrupa 'dan norrona'yı kimse bilmiyor. Fiyat olarak malesef arcteryx'den bile daha tuzlu olan bu firmanın inanılmaz ceketleri var.

    Arcteryx'in dağcılık dışında bahsettiğim leaf serisi ve kullanımı ile ilgili örnek;

    http://soldiersystems.net/2012/05/01/arcteryx-gear-protects-norwegian-sf-during-sar/
    http://badassdadgearreview.blogspot.com/2012/08/bad-gear-arcteryx-leaf-alpha-jacket.html
    http://www.militarymorons.com/gear/clothes.3.html

    2- Haglöfs, Mammut

    3-Rab, Mountain equipment, OR (outdoor research)

    4- Patagonia, Mountain hardwear, Montagne , Marmot, (Malesef mountain hardwear sözde doğa sporları malzeme üreticisi Columbia tarafından satın alındı ve kalitesi düştü)



    ayakkabı konusunda verdiğiniz üç örnekte özellikle bisiklet için alakasız seçenekler, eğer seçenekleriniz sadece spx mağazasındakiler ile sınırlı ise seçiminizi gore-texli bir salomondan yana kullanın ve spx çalışanlarının yönlendirmesine sakın ama sakın kulak asmayın. ayakkabı çok uzun bir konu özellikle bisiklet için yapılmamış ama hem bisiklet hem de yürüyüş için bir model almayı düşünüyorsanız. ayrıca kış sürüşü için bir ayakkabı kılıfına ihtiyacıınz olacak (normal ayakkabı ile süreceğinizden spd için özel yapılanlardan değil yüksek irtifa tozluğu gibi kapalı ve dayanıklı olanlarından.)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bachibouzouk -- 31 Aralık 2018; 2:13:46 >




  • Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim. Ben outdoordan ziyade günlük kullanım için sipariş etmiştim Columbia marka montu. Ama bu yazınızdaki bilgileri de mutlaka dikkate alacağım ileriki siparişlerimde. Umarım alışverişte bir sorun yaşamam. Tekrar teşekkür ederim.
  • Şimdiye kadar merell north face ve columbianın çeşitli aykkabılarını giydim. En son columbianın bir ayakkabısını aldım bm1762 kodlu ve şehir de kullanımda çok memnun kaldım. Ki ben 100 kgluk birisiyim ve her ayakkabıda ayapım rahat etmiyor. Merrell moab da 2 çift eskittiğim rahat bir ayakkabı.north faceden ise hiç memnn kalmadım Hedgehog Hike II Kütük gibi bir öne sahip. Bu siteden columbia almayı bende düşünüyorum 1762 olabilir. Türkiyede 800 civarı bulunabiliyor. 400 tl civarı fiyatı var 80 tl kargo+ 80 tl de vergi 560 a gelir ama siteden bende emin olamadım. Daha önceden amazon.de üzerinden north facei almıştım. Ama bu siteye güvenemedim.
  • defalarca alışveriş yaptığım bir site. gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Ayrıca aynı firmanın outletinn diye bir sitesi daha var. Bazen çok ucuza ürünler yakalayabiliyorsunuz.
  • Ben bu sabah bir adet Columbia ayakkabı siparişi verdim. Sipariş onaylanı, kredi kartımdam çekildi. Ancak sebebi belirtilmeden yaklaşık 4 saat sonra iptal edildi maili geldi.

    Bunun sebebi ne olabilir. ? Eğer seçtiğim ayakkabının numarası mevcut olmasa idi herhalde bunu konu ederlerdi diye düşünüyorum..
  • Ürünü aldım hiçbir sorun yaşamadım ödeme ve ürünle ilgili hatta çok memnunum. Sadece hollandaya 5 günde ulaşan ürün türkiyede 3 hafta civarı gümrükte bekledi ve can sıktı.
  • imtr kullanıcısına yanıt
    Hocam biyerde okumuştum bazen stokta sınırlı sayıda kalan ürünlerde böyle olabiliyormuş
  • Hocam gümrükte vergi çıkıyor mu çok ? Salomon bot almayı düşünüyorum bende . 650 TL civarı bu sitede. Tr de 750 800 civarı. Vergisi ile TR den daha çok paraya mal olmasın
  • sky_warrior S kullanıcısına yanıt
    Hocam gümrük vergisi ayakkabının site üzerindeki kendi fiyatının dolar bazlı %20'si diye biliyorum. Ona göre hesaplayıp karşılaştırın isterseniz daha iyi olur.
  • Almaya değmez oradan öyleyse.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.