Şimdi Ara

Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
3
Favori
285
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Aracımda mid-bass için bir amfi tasarım aşamasındayım. Aynı şekilde kamp yapmaya gittiğimde kullanmak için iki adet stereo amfi yapmayı düşünüyorum.

    Araç için kullanacağım amfide 2x100w 150w civarı rms değerleri benim için ideal, hatta fazla bile gelebilir kanaatindeyim. Pandizottaki jbl ovallerimde bas booster tarzı bir kat ile stereo köprü ya da stereo normal bir amfi düşünüyorum. Beslemesini aküden alacak.

    Kampta projektörle birlikte kullanmak için ya da gitar çalarken, müzik dinlerken bluetooth vs amfi niyetine kullanmak için bir düşüncem var.

    Elimde 2 adet tda7294, 4er set olarak da 2sc5200 2sa1943, bolca da tda2030 tda2050 var.

    Bu hafta pek vaktim olmayacak ama elimden geldiğince paylaşım yapmayı düşünüyorum.

    Kısacası, isteyen arkadaşlarımız paylaşımlarını, düşüncelerini ya da projelerini istediği gibi sunabilir, destek olabilir, sadece amfi olarak bakılmayabilir, konu herkese ve her projeye açıktır 👍


    Paylaşımlar başladı. Şuan oto amfi için kullanacağım smps devreye ait osilatör devre şemasına karar kılıp proteus programında şema ve baskı devreyi hazırladım. Devre şeması ve oluşturduğum board çizimi aşağıda mevcut. Osilatörün çalışıp çalışmadığı proteusda test edildi. Gerekli frekans değişimi C4 ve R13 devre elemanları ile yapılabiliyor. Kart çıkışı N kanal mosfeti doğrudan sürüyor. D1-Q4-R14 grubu ve D2-Q5-R15 grubu bir çeşit anahtar görevi görüyor.

    1) +5v hattı ile feedback arasına direk optokuplör takılıyor ve izole edilmiş şekilde osilatör çalışması kontrol ediliyor. Opto kuplör tl431 ile kontrol edilerek çıkış voltaj kontrolü takip edilecek.
    2) Remote ucu osilatör için on-off işlemi yapıyor. 10,5V eşik değerine sahip. Daha altı durumlarda çalışmayı engelliyor. Bir çeşit akü koruma gibi düşünülebilir.
    3) Kartın arka yüzeyinde j2-j3-j4 pinlerinden osilatör sürücüsünün çalışma modu seçiliyor;
    J2 ve J3 kısa devre edildiğinde kart push-pull modunda çalışmakta, iki çıkışda birbirinin tamamlayacak çekilde osilatör çalışıyor
    J3 ve J4 kısa devre edildiğinde kart tek çıkış modunda çalışıyor. Çıkışları köprülüyor. Bu durumda çıkış sürücü katında malzeme gereksinimi azalıyor. Örneğin entegrenin 9 ve 10 nolu pinlerini kendiniz kısa devre ediyorsunuz; D1, Q4, R14 ve R16 kullanımına gerek kalmıyor.
    J2-J3-J4 üçü birlikte kısa devre edilmeyecek
    Kart ebatı 6cm x 3,5cm olarak tasarladım. İyice sıkış tepiş olmasın.
    Dosyaları aşağıdaki linkte paylaştım. Proteus 8.15 versiyon ile çizdim. Umarım açılır. Baskı devre pdf olarak da ekledim.

    Drive Link



    Osilatör şema;

    Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım

    Osilatör Kartı;

    Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım


    Güncellemeler için takipte kalabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IItwentysixII -- 25 Şubat 2024; 0:12:53 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >







  • Oto amfi için 11,5v-14,5v giriş
    Hesabına göre de çıkış voltajı verecek bir smps sarmak gerekecek. TL494 ile hallederim düşüncesindeyim. Tamircihasanın atx ei33 dönüştürücüleri ile de deneyebilirim. Ama board çizimlerini kutuya göre yapacağım.

    Kamp amfisini de düşüneceğiz, zaman gösterecek 😀

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Merhaba, kamp için lm3886 veya lm4780’li devreleri tavsiye ederim. Thd seviyesi çok düşük yüksek seste bozulma olmuyor ve tınıları çok kaliteli. Tda7294 le bir amfi yapmıştım kulağı tırmalıyordu. Tda1554 -tda2030-tda2050 bir çok devre denemiştim lm serisinin kalitesini verememişlerdi. Bu işlerle eskiden uğraşıyordum pcb tasarımını eski dosyalarımda bulabilirsem iletirim. Güç kartı ve ton kontrolü üzerinde olan lm3886 entegreli devrem vardı. Yada baskıyla uğraşmak istemiyorsanız hazır pcbler var malzemeleri alıp montajlarsınız. Lm4780 zor bulunuyordu şu an öyle midir bilmiyorum. Bir de sony teypten çıkma stk entegreyle bir devre denemiştim onun sesi de çok kaliteliydi ama serisini hatırlayamadım.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Skaninei kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Aslında kamp dediğimiz gürültüden uzak kalmak, bir nevi kafa dinlemek. Bu sebeple düşük güçlü tda serisi vs yapma planım var. Öyle konser verme gibi bir düşüncem yok 👌 Ama şu arşivime bakayım, elimde yoktu diye biliyorum 3886. Varsa deneyebilir ya da satın alır eve gitar amfisi bile yapabilirim, zaman gösterir.

    Güzel olabilir aslında ama sonuçta kamp yerinde güç kaynağı sıkıntı, gündüz güneş panelleriyle şarj ederim ama gece olduğunda 3886 sanki güç konusunda sıkıntı yaratır gibi. Şuan güç kutusu 12v 17a, aracın akü 12v 60ah, diğer aracın 72ah. Paneller de 3x25w half cut monopolar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt
    Ev için yapacaksan güzel bir ton kontrolle 3886 çok başarılı. Kamp için tıngırdasın yeter dersen tda1554 çok fazla güç gerektirmiyor ama ses seviyesi biraz düşük kaliteside fena değil. Uzun süreli dinleyeceksen kampta 3886 benzeri entegreler güç konusunda sıkıntı çıkarabilir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Merhabalar, konunuzu okudum.

    Burada belliki eliniz epey yatkın ve elinizde olan malzemeleri değerlendirmek istiyorsunuz.

    Sizi en çok zorlayacak olan 12v dan 2x35v üreten smps devresi olacaktır.

    15 20 yıl önce ben yapmıştım, mono 2 darligton transtörlü mj npn pnp serisiydi. sene 2008 lerde 12 tl di tanesi.

    basit 200 300w devreyi, yaptigim smps 30cm wooferi rahat çalıştırıyordu.


    Smps devresini mutlaka güvendiğim siteden esp project sitesinden yaptım, trafo sarımını ise pc powerinden cikan büyük 33 trafoya farklıda olabilir, farklı sitelerden bakıp saran yapanların yorumlarını okuyup ortak bir fikirde bobinajcıya sardırdım. 2 / 2 ırfz44 yerine 4 / 4 ırfz44 kullandım.

    tl494 ile ayarlı yaptım, 20v 70v . tabi tercihim en uygun frekansta smps yi kullanıp uygun voltajı almak

    araba için 2 ayrı 2 transtörlü devre yapın.

    kamp için lm yi kullanın ama 12v devre daha iyi.

    araba için 100w entegreyide kullanabilirsiniz.

    kampta en ufak hışırtı rahatsız edecektir ve 12v devre daha uygun olur kamp için.

    smps devresinin cizimleri notları duruyor atmadıysam , 2sc5200 2sa1943 de yaptım, 2 li 4 lü 8 li ,,, stk4048 yaptım. sayisiz tda1554 yaptım.

    fakat hep hata yapmışım, boşa yapmışım.

    Oysaki 1 çift set kolonu ve tda7377 yetiyormuş . tda1554 ün seside ev için iyi 2x20w fakat bassları iyi tonlu veriyor.

    Esp sitesinde oto smps projesi var Hocam. diğer projelerede göz atabilirsiniz, hepsinin yapilis aşaması denemesi anlatımı var.

    kolay gelsin Hocam


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt
    İyi dilekleriniz için teşekkürler. Bilgisayar güç kaynağının trafoyu sürdüğü frekansa osilaskopla bakıp sekonderden aynı frekansta pushpull sürerek deniyeceğim. Eğer verim alırsam hiç dokunmayacağım. Verimli olmazsa excellentit ile hesaplayıp tekrardan saracağım. Bakalım neler çıkacak. Transistörle de yapayım desem en az 2x35v gerekecek. Tda7294 de aynı, her halükarda 2x35, preamfi katı için de düşük voltaj gerekecek. Kolay gelsin

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    bende teşekkür ederim,,,

    bass fitlre için pt2351 kullanılabilir, 5 ayrı frekans gecisi icin kondansatör grupları var, siz sadece 50 hz veya 80 hz için 2 şer tane kondansatör değeri seçip kullanmanız yeterli, hemde tek kaynak 9v .

    Ben malzemeleri aldım, entegre mini entegre çıktı, yapmadım öyle duruyor. küçük entegre kılıfını büyük entegreye çeviren plaket varda nerde bulacam .


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Foruma resmen can gelmiş arkadaşlar !!!

    Lm 3886 lı 40 lt kabinde pioneer Oval hoparlörle Bluetooth modüllü tek başına gayet yeterli sesi var kalite olarak çok çok iyi lm serisi Anfi entegreleri

    STK 086g ile forumdan bir arkadaşa devre yaptım denemelerim gayet başarılı geçmişti STK 70 Watt rms ti ama inanılmaz kaliteli sesi vardı.

    Elimde replika JBL bass amfisinin iskeleti duruyor kaç zamandır oto Anfi yapacam bir türlü fırsat bulamıyorum malum en can alıcı kısım smps kısmı 12 volt giriş 2*35 volt çıkış problem benim için tamirci Hasan’ın 150 Watt smps i gayet başarılıydı ama bana minimum 300 Watt smps devresi lazım

    Çalışmalarınızı yakından takip edeceğim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tda 1562q kullanıcısına yanıt
    O zaman başlayalım dostum :) yalnız test için nasıl bir yük kullanacağız bilmiyorum. H4 lambayla deneyebilirim sanırım. Aklıma öyle başka sağlam yük gelmiyor. Şema olarak TL494 kartın çizimini neredeyse bitirdim. Smps güç transistörlerini ve trafoyu anakart üzerine alıp osilatörü optokuplör ile izole etmeyi planladım. Gerilim kontrolünü pc817 ile izole edip 494 girişlerinden yapacağım. Sekonder katında feedback için standart TL431 düşündüm. Yalnız 2x35 volt TL431 için çok yüksek olduğundan iki tane seri 24v zener ile voltaj düşümü yapmak gibi bir düşüncem var.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    Evet başlayın hocam yakından takip edeceğim belki bende JBL anfiyi canlandırırım gümbür gümbür olur mu olur keşke elimde STK 086g den bir adet daha olsaydı inanılmaz kaliteli sesi var.


    kısaca benim kafamdaki projede STK 4048 Anfi 4 ohm da 200 Watt rms güç önüne JBL bass filtre

    birde 2 tane STK 086g 70 Watt rms amfi ve bunları rahatlıkla besleyecek bir smps devresi sanırım 200 Watt STK 4048 150 Watt ta 2 şer tane STK 086g desek nerden baksan 400 Watt güçte bir smps devresi bize lazım olacak


    şimdi haklı olarak diyeceksiniz ki hocam STK ev sinema sistemleri için üretilmiş 8 ohm çıkış veriyor neden araç amfisinde kullanmayı düşünüyorsunuz diye valla elimde hali hazırda bı devreler var birde farkındalık olsun diye yapmak istiyorum diyebilirim.


    gençliğimizde bekar zamanlarımızda boş vaktimiz çoktu şimdi evlendik barklandık başımızı kaşımaya fırsat yok çoluk çocuk iş güç vs ....


    merakla bekliyoruz hocam resimlerle desteklersen daha bir hareketli olur ilgi görür başlık görüşündeyim. 😉


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tda 1562q kullanıcısına yanıt

    Elinizde varsa stk kullanın fakat onlar hassastır, arabada ufak bir ses aşımında çıt giderler.

    eğer stk yeni alacaksanız almayın, 2sc5200 2sa1943 grubu önerim olur , Kolay gelsin


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt

    Mevcut STK lar ile deneme yapacağım hocam

    2sc5200 serisi ile zaten bir çift anfim var 250 Watt rms ve 150 Watt rms güçte


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni güncelleme geldi, Osilatör kartına ait devre şeması ve board oluşturdum. Hatta dosyaları drive ile paylaştım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IItwentysixII -- 25 Şubat 2024; 0:14:1 >
  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    Büyük bir merak ile çalışmalarınızı yakından takip etmekteyim forumdaşım 😉😉


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şöyle bir anakart şeması oluşturdum. Bu devre şemasında trafo olarak ERL-35 koydum. Elimde hurda amfi toroid trafosu mevcut. ERL ile çalışmazsa yerine toroid saracağım. Trafo uçlarına anakart üzerinden pin koyup farklı trafolar bağlayabilmek adına birşeyler yapma çabasındayım Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım 

    D1-D4 diyotları elimdeki diyot kılıflarına uygun olanı seçtim, proteusda yazan değeri önemli değil. Umarım sağı solu patlatmayız Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım 


    Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım



    Şu da trafonun pin bağlantıları;

    üzerinde yazan değerler;

    ERL-35 3.5MH

    JY 1008


    Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım




    Bir Güncelleme daha geldi, Anakartın smps kısmı bitti. Son görüntü aşağıda. Aşağıda kalan boş kısma da amfi eklemeyi düşünüyorum. Belki bu şekilde smps ayırıp amfi katını sonra da kalan boşluğa yerleştirir ve kartları somun ve köprüyle birbirine sabitleyebilirim. Şemada ufacık bir değişiklik yaptım. Jumper kullanmamak için R11 direnci koydum, D1-D2-D3-D4 diyotlarının isimlerini soldan sağa doğru sıraladım. Kartı basmadan önce mosfetlerle uzay montaj test edeceğim. Belki trafonun primer olarak kullandığım uçları değiştirebilirim. Bugünlük bu kadar. Yarın Amfi katı için soğutucu arayacağım. Hem kafam dağılsın biraz.



    Oto amfi hk. tasarım ve bilgi paylaşım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IItwentysixII -- 25 Şubat 2024; 20:9:52 >




  • IItwentysixII kullanıcısına yanıt

    Kolay gelsin.

    Trafo uçları için vidalı tip soket olabilir, veya elekrtik klemensinden 2 numara klemens tek tek kesilir, karta 2.5 mm lik kalın tel lehimlenir, klemens tele vidalanır, klemensin açık kalan ucuna trafo uçları vidalanır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Emin-Firtina kullanıcısına yanıt

    Aklın yolu birdir hocam :)


    Tavsiye için sağol. Kolay gelsin, aklımı okumuşsun :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.