Şimdi Ara

Mühendis Maaşları (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.957
Cevap
125
Favori
983.452
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arqadasm benim babam petroL ve doqalgaz muhendisi.. t.p.a.o azerbaycan baku ussu idari isler muduru olaraq yapiyo isini.. ve 25.000 $ maas alio ustelik konaklamamz ew kiramz elektirik su telefon faturasina kadar sirket oduyo.. bende ucak muhendisligi okuyorum sofia teknik universitesinde.. seneye staj icin ispanyaya gidicem 2 sene sonrada master yapmayi planliyorm bunlari yaptktan snra maasim babamn ki kadar olmasada yarisini alacagm tawsiye ediyorm ucak muhendisligini ;)
  • ben şu anda saü (sakarya üniversitesinde) elektirik mühendisliği okuyorum ben şimdi bu okuldan çıktığımda bişeyler yapabilecekmiyim para olarak iş olarak ne gibi sorunlar ile karşılaşa bilirim belki sizler benden yaşça büyüksünüz vede mesleğini eline alan insanlarsınız bana bi akıl veri abilerim
  • sizlerden bir cvp bekliyorum
  • ziraat mühendisi 1750 tl. köyde ikamet şart hiçbir özlük hakkı yok .arayın googledan görün durumlarını. herkes ağlıyor herşey para değil. baskı altındalar. atarım keserim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xcelik54x

    ben şu anda saü (sakarya üniversitesinde) elektirik mühendisliği okuyorum ben şimdi bu okuldan çıktığımda bişeyler yapabilecekmiyim para olarak iş olarak ne gibi sorunlar ile karşılaşa bilirim belki sizler benden yaşça büyüksünüz vede mesleğini eline alan insanlarsınız bana bi akıl veri abilerim


    @ xçelik53x

    Seninle aynı bölümlerden mezunuz..Meslekdaşız yani.. :) Ama bir farkla,ben senden 2 yıl az okudum..Aslına bakarsan 1 yıl fazla okudum ama benim 3 yıllık eml tahsilimi fakülte mezunları görmezden geldikleri için ''Biz 4 yıl ,sizse 2 yıl okuyorsunuz'' derler ya.. :) Her neyse..Ben bu işe 12 (oniki) yaşında başladım..Mahalle arasında bir elektrikçide omuzumda kocamaaaan bir merdiveni taşıyarak hemde..Her yaz aynı elektrikçide çalışırdım..Sonra ortaokul bitti,meslek lisesi elk. bölümünü kazandım..Tabi o yıllarda 90'larda yani meslek liseleri her önüne gelen vasat öğrencilerin tesbih,zincir salladıkları yerler değildiki..Burda okurkende yazın çalışmaya devam ettim...Bitti..Ege elektrik okudum 2 yıllık..Orasıydı burasıydı derken..Şimdi yaşım 32..İzmirde Vodafone ege bölge santralinde elektrik bakım teknisyeniyim...Belki birçok mühendisten iyi kazanıyorum,çünkü bir çok mühendisten iyi olduğumu biliyorum..
    Herşey okul,herşey diploma değildir..Bunlara çok takılmayın..Evet o diploma size hayatta bir çok kapıyı açabilir ama siz iyi değilseniz içerde fazla kalamazsınız ve başka bir kapı aramak zorunda kalırsınız..En sonunda bir bakarsınız ki açılacak kapı kalmamış,çoğu mühendis gibi pazarlamacı olmuşsunuz..Başka sorun varsa cevaplıyabilirim,saygılarımla...




  • Lutfen sallamayin. Eger cok cok iyi degilseniz, zeka fiskirmiyorsa veya supe super torpiliniz yoksa BURADA SOYLENENLERIN HEPSI YALAN!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Usak_Efesi

    Lutfen sallamayin. Eger cok cok iyi degilseniz, zeka fiskirmiyorsa veya supe super torpiliniz yoksa BURADA SOYLENENLERIN HEPSI YALAN!




    Benim sana puanım 9 kankam.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: throlll

    quote:

    Orijinalden alıntı: //GTR-S


    quote:

    Orijinalden alıntı: throlll


    quote:

    Orijinalden alıntı: //GTR-S

    elektrik elektronik yaratıcı, birşeyler geliştirmeyi seven bir adam için en uygun mesleklerden biridir...çalışma sahası çok geniştir..açıkta kalma diye bi derdiniz olmaz çünkü siz üniversitedeyken firmalar sizi takip etmeye başlar..internete bakarsanız elektrik elektronik müh. aranıyor ilanlarının sayısı 3'ü geçmez...çünkü bütün elektrik elektronik müh. takip edilip seçilir , iş teklif edilir.....amerkaya master için gidersin üniversite bitince ingilizcende iyiyse burada en aşağı 2000-2500$ la işe başlarsın 2-3 seneye kalmadan çığ gibi olur maaşın..ama bu meslekte önemli olan yaratıcılıktır....ülkemizde aselsan,tai havelsan , gate elektronik gibi üst düzey elktronik şirketlerinde çalışma fırsatını bulursan toplumda birinci sınıf insan olursun..ne sırtın yere gelir ne de sülalen aç-açıkta kalır...


    3 yıldır Türkiye'nin en büyük firmalarından birinde elektronik mühendisi olarak çalışıyorum. Yüksek mühendisim. Bu yazdıklarınla ilgili söyleyebileceğim tek şey saçmalık olduğudur.


    bu söylediklerime uyan 2 kişi tanıyorum ; 1'i aselsanda yüksek mühendis diiğeri schneider eletrikte çalışıyor...bu biraz da hangi okuldan mezun olduğunuza biraz şansa birazda çabanıza bağlı..yoksa yüksek mühendis olunca kral olunmuyor...


    bu söylediklerine uyan 2 kişi tanıyarak geri kalanlar hakkında genelleme yapmak mantıklı mı sence?

    açıkta kalma derdin olur, firmalar sizi takip etmez, kimsenin takip edilip seçildiği yoktur, aselsan,tai gibi kurumlarda ihtiyacın olan en son özellik yaratıcılıktır, 3000 lira maaşla birinci sınıf insan olmassın, sırtında yere gelir, sülalen de aç-açıkta kalır

    demem odur ki bu piyasayı senden çok daha iyi bilen biri olarak ileri sürdüğün argümanların hepsi ama hepsi yanlıştır.

    yüksek mühendislik konusunda kral atfı çok yerinde. yüksek lisans yapmış mühendisin (aynı anda hem çalışıp hem yl yapsa dahi) daha akademik bir bakış olacağı için piyasa hakkında yapacağı yorumları pek de dikkate değer bulmam.
    kamuyu kenarda tutarsak özel sektördeki 10 yıl tecrübeli mühendislerin dahi eğer yöneticilik vasfı kazanmamışsa kimse yerini koruyacağını söyleyemez. bir gün önce 5000tllık maaşını sayarken ertesi gün 2000liraya razı iş arıyor olabilir. özellikle elektrik-elektronik mühendisleri için söylüyorum bunu çünkü piyasadaki çoğu şirket proje bazlı çalışır. ekonomi iyi ise 5x5 in cevabını onbeş saniye düşünen kişiler 3-4 bin lira ile işe başlayabilir ama rüzgar tersten esmeye başlayınca birden açıkta kalabilir.
    şirketlerin daha okuldayken öğrenciyi takip etmesi konusu da çok enteresan. yeşilçam filmlerinde çingenenin yönetmen tarafından keşfedilmesi gibi o ne öyle :)
    gate tai fln bilmem ama aselsan odtulü tarlası, nasıl olur da piyasaya referans gösterilebilir ki. hangi kriterlere göre alım yaptığı tartışmalı. kaldı ki bu nitelikte kaç firma var trde.
    velhasıl şu ana kadar iş görüşmesinde yaratıcılıkmetre ye tabi tutulanı duymadım. genelde önceden yaptığın çalışmaları anlatmanı isterler. bunun için de önceden bir şey yapmış olman gerekir. sadece labda 8200 programlayarak mezun olmuş birinin "beni işe alın 3 ayda windowsu yeniden yazarım" diye işe başvurması boş çabadan başka bişey değildir.




  • Bilgisayar mühendisleri ortalama olarak ne kadar alıyorlar?
  • Özel sektörde yeni başlayan elektrik mühendisi 3000, yeni duydum. Tesis kontrol işiymiş.
  • bence bütün mühendislikler amelelik..boşverin mühendsiği

  • öncelikle türkiyede 'mühendislik' sözcüğünün anlamını karşılayabilen iş çok az. bunu kendi gözlerimle gördüm. şirketin microsofttan satın aldığı milyondolarlık sunucuları onca titizlik ile yerlerine yerleşltirdikten sonra, microsoft türkiye çalışanı mühendis gelip, bu burda olmaz sola çekin, daha sonra gelen sunucuları sağa doğru koymamız gerek dedi. neden dedik, şu ana kadar hep böyle yaptık dedi. baktım elinde bi liste var, listede yazanları uygulamaya çalışıyo işte.

    sağa değilde sola koyulsa noluyo, açıklaması nedir, elektromanyetik alan falan mı oluşturuyo sola doğru dedik. hiçbir cevap veremedi, sadece biz hep böyle yaptık şu ana kadar diyo.

    bu işi yapan kişinin arkasından; vayy bee adam microsoftta çalışıyo abi falan deniyodur. ama görevi sadece listede yazılanları uygulamaya çalışmak.

    dandik bi ccnp sertifikası alan adam dünyayı yerinden oynatmış gibi havalarda.

    ben bu işlere ilk başladığımdan beri c ile uğraştım. ama işe başladıktan sonra ister istemez veritabanı alanına kaydım. oracle dba eğitimlerini aldım admin2 ye kadar, yakında sertifikasını da alacam inşallah ama o sertifikalar falan hikaye bana göre. c bilgim oracle bilgimi 10 a katlar ama c ile ilgili bi sertifikam olmadığı için kimse takmaz. ama çıkmış soruları ezberleyip aldığım oracle sertifikası çok değerlidir işte.




  • Cidden az... Ve de iş bulmakta zorluk çekiyorlar. Çalıştığım yerdeki geçen sene mezun olmuş ama iş tecrübesi olmayan inşaat mühendislerinin yemek şirketten olmak üzere 900 tl aldığını öğrendim. Cumartesileri de öğlene kadar çalışıyorlar. Ben 1 ay çalışıp çıktım, haftada 3 gün için 800 tl ye anlaşmıştım. Haftada 3 gün için başka bir firmadan 600 tl teklif ettiklerinde kabul etmemiştim. Tamam herkesin işe ihtiyacı var ama mesleğin değerini düşürmemek lazım. Herkes neyin eğitimini aldıysa onu yapmalı.
  • Merhaba,

    Ben de bu konudaki görüş ve düşüncelerimi belirtmek isterim. Ben geçen haziran ayında Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Şimdi yine Sabancı Üniversitesi'nde aynı bölümde yükseklisans eğitimime devam ediyorum. Kendim yükseklisans okumak istediğim için herhangi bir işe başvurmadım ancak başvuran arkadaşlarım genel olarak net 2000-3000 tl arası maaşla başladılar. Maaş artışlarının nasıl olacağını zamanla göreceğiz.

    Kendim açısından düşücenek olursam ne çok büyük beklentilerim var ne de çok büyük ümitsizlik içerisindeyim. Çok büyük beklentilerim yok derken yanlış anlaşılmasın tabii ki hedeflerim, isteklerim vs var ancak hani hemen şu kadar maaşla işe gireyim, şu şartlara sahip olayım gibisinden bir düşünceye kapılmadım, sizlere de ümitsizliğe düşmemenizi öneriyorum. Siz çalışmalarınıza, kendinizi geliştirmeye devam edin; elbet bir gün karşılığı alınacaktır. Benim görüşüm bu şekilde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IInnAAnnCC -- 16 Aralık 2010; 3:26:19 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fernsehn

    Cidden az... Ve de iş bulmakta zorluk çekiyorlar. Çalıştığım yerdeki geçen sene mezun olmuş ama iş tecrübesi olmayan inşaat mühendislerinin yemek şirketten olmak üzere 900 tl aldığını öğrendim. Cumartesileri de öğlene kadar çalışıyorlar. Ben 1 ay çalışıp çıktım, haftada 3 gün için 800 tl ye anlaşmıştım. Haftada 3 gün için başka bir firmadan 600 tl teklif ettiklerinde kabul etmemiştim. Tamam herkesin işe ihtiyacı var ama mesleğin değerini düşürmemek lazım. Herkes neyin eğitimini aldıysa onu yapmalı.


    Heralde inşaat müh. için en mantıklısı dil öğrenip yurt dışına gitmek.
  • benim bi arkadas var tekstil müh okuyor suan 5. sınıfta alttan 3-4 dersi var 800 lira basladı 2 ay önce.
  • 10 yıllık Makine Mühendisi olarak şunu söyliyim, siz çalışacağınız yerlere birşeyler katmadan, tecrübeniz olmadan, sorumluluk olmadan çok paralar
    beklemeniz doğru olmaz. Bazı arkadaşlar doktorlarla mühendisleri karşılaştırmış. Elma ile armut karşılaştırılmaz, ilkokulda öğretmişlerdi bunu. Doktorasını yapan mühendislerde benzer paraları kazanabilir. Neyse maaş konusuna gelince emeklemeden yürünmez. İlk işe başladığımı dün gibi hatırlıyorum. Başladığım hafta (Ağustos 1999) deprem olmuştu. Sıfır tecrübeyle iyi şirketlerden birinde makine mühendisi olarak işe başladım maaşım yanlış hatırlamıyorsum net 130 binliraydı(ya da milyon), babam o esnada 20 yıllık talaşlı imalat ustasıydı ve maaşı benim iki katımdı. Bu şekilde 1 sene çalıştım ve askere gittim. Askerlik dönüşü meşhur 2001 krizi yüzünden 6 ay işsiz dolaştıktan sonra aynı şekilde tekrar düşük bir maaşla işe başladım. Kendimi geliştirmek için çok çaba sarfettim. Genelde büyük şirketlerde çalıştığım için 10 yıl zarfında müdür olamadım. Ancak orta karar şirketlerden müdürlük teklifleri aldım. Maaşlar için kimse o bunu alıyor, şu bunu alıyor diyemez. Ben şu kadar maaş alıyorum diyen adam zaten yalan söylüyordur. Kültürümüzde kazandığı parayı söylemek yazılmamış bir kuraldır ama ayıptır, söylenmez. Onun için bilmemkimin oğlu mühendiz çıktı 5000 lira alıyor gibi laflara inanmamakta fayda var. Ayrıca maaş skalaları sektörlere göre çok farklılık gösterir. Bundan 15 yıl önce seramik, tekstil gibi sektörler çok revaçtaydı ve çalışanlar iyi kazanıyorlardı. Yeni mezun olacak arkadaşlar için öncelikle günümüzün lider sektörlerinden olacak olan Enerji sektörünü tavsiye edebilirim. Rüzgar Türbini kuran işleten bakımını yapan firmalar iyi para veririr. Diğer tavsiyem İNGİLİZCE, İNGİLİZCE,İNGİLİZCE binkere ingilizce. Yüksek yerine iyi derecede ingilizce emin olun 2 yıllık tecrübeden sonra maaşınızı ikiye katlar. Ben iki kere ingilizce yüzünden, zevkli yurtdışı eğitimi olan, arabası ıvırı zıvırı olan ve yüksek maaşlı işler kaçırdım. Neyse tahmini ücret aralıkları için şunu söyleyebilirim. Sektörlere göre farklılık göstermekle birlikte;
    Yeni Mezun 1000-1500 net
    2 yıl:2000-2500
    3-5 yıl 2500-3000
    5 yıl yukarısı 3000 den fazla(3000 de olur 5000 de 20000 de nasip meselesi) (ingilizce olmazsa hiç birşey olmaz.)
    Kendi maaşıma gelince (maaşını söyeyen yalan söyler desemde) burdaki arkadaşlar çok merak ettiği için söylüyorum. 10 yıl tecrübeliyim ingilizcem iyi , ortlama bir üniversiteden mezun oldum maaşım 4000 TL civarı, (3800-4100 arası değişiyor)Allah bereket versin.
    İngilizce bilgime gelince upper-intermadiate diyebilirim.(ingilterede 4 ay kaldım, 20000 lira harcadım) ve bu seviyem Siemens, Sabancı gibi şirketlere yeterli gelmedi bilginiz olsun.




  • Arkadaşlar ilgiyle okudum yazılanları. Genelde üniversitedeki arkadaşların yorumları çok uç noktalarda olabiliyor.

    Bir örnek olsun diye ben de yazmak istedim. Ben burslu olarak Otomasyon&Kontrol Mühendisliği okudum. Fakat şartlar dolayısı ile kalite ve üretim konularında ilerledi kariyerim.
    2006'da İstanbul'da bir firmada işe 1500 TL ile girdim. Aynı dönem 900-1250 arasında 7 firma onayladı. Ama biraz bekledim ve elimde 3 tane 1500 TL.lik iş oldu. 2. sene maaşım 1700 TL oldu.
    O dönem şirket içerisinde yükseldim ve maaşım 2000 TL'ye çıktı. 3. sene ortasında ise şirketin yurtdışında bulunan fabrikasına gönderildim ve maaşım 3500 TL idi.
    Bu yıl ortalarında Türkiye'ye geri döndüm ve başka bir ülkeye gitmek üzere işten ayrıldım. Şartlar değişince Türkiye'de yeniden iş aramak durumunda kaldım.

    Ben anadolu'da bir yerde yine 2500 TL maaşla işe başladım. Şu anda yine İstanbul'da birkaç firmaya başvuru yapıyorum ve maaşlarını kestirmeye çalışıyorum.
    İstanbul'da şu anda 2000-2500 TL ortalama maaş ile çalışabiliyor 3-4 yıllık deneyimli bir mühendis. 3.000 olmaz mı? Olur. Ama beklemek lazım.

    İngilizce, İspanyolca ve Almanca gibi 3 yabancı dilim var, yöneticilik tecrübem var fakat teklif edilen rakamlar şu anda 2500 TL.

    Arkadaşım Siemens'e iş tecrübesi olmadan ve askerliğini yapmadan girdi. Tabii yukarıdan bir istekti bu. Onun maaşı şu anda prim ikramiye harcirah vs ile 3500 Tl ye geliyor aylık. Yani sıfır deneyim ve askerlik olmadan da bu rakamlar alınabiliyor. Aynı firma her başvurumda bana 3 yıldır cv'niz yeterli değil diye cevap verir. Hiçbir görüşmeye davet edilmedim. Keza Bosch Siemens'te. Çerkezköy'de ayda 10 mühendis alırlar ama hiçbirisinde görüşmeye dahi çağırılmadım.

    Büyüklerime söz diyemem tabii ama üniversitede okuyan ya da yeni mezun arkadaşlara tavsiyem şudur; Gerçekten uzman olacağınız bir pozisyon seçin. 2 sene sonra o konuda iyi bir eleman olarak çok kazanırsınız. Fazla şirket değiştirmeyin. Benim en büyük avantajım aynı şirkette sürekli terfi etmiş olmam. Zaten yabancı dili söylemiyorum bile.
    Bugün maraşta ya da elazığda satış yapacak adamdan bile İngilizce istiyorlar. Komiktir ki yeni girdiğim işyerinde Genel Müdür ingilizceyi senin kadar iyi bilemiyorum bana yardımcı ol diye itiraf etti. Baksanız herkes İngilizce biliyor. Siz çok çok iyi bilin.

    Az önce Coca cola'daki arkadaşım ile görüştük ve maaşların genelde 1.100 ile 1.600(3 yıl deneyimli insanlar) arasında değiştiğini ifade etti. Bu rakam ikramiyelerle birlikte ortaya çıkan rakam.

    Bugün devlet memuru olan arkadaşlarım bizlerden çok daha fazla yol almış durumda. Ayrıca iş stresleri bizler kadar yoğun değil. Yani sabaha bir müşteri ziyareti ya da patrona gidecek bir rapor olmuyor genelde önlerinde. Esnek çalışma saatleri de yok. (Yani haftasonu ve haftaiçi geceye kadar kalırsınız ve mesai alamazsınız.Eski şirketim ve yeni şirketimde aynı sözleşme mevcut. Bunu imzalatıyorlar size. Ama mavi yaka mesai alabiliyor o da ayrı konu)

    Eğer hakikaten mühendis olmayı sevmeyecekseniz başka bir bölümde uzmanlaşın. 5 yıl sonra makine gürültüsüne dayanamıyorum dememelisiniz yani. Doktorluk ve diş hekimliği de çok zor meslekler tabii ama size daha iyi yaşam şartları sunacağı kesin.
    Arkadaşımın düğününde bir düğün fotoğrafçısı bulmaya çalıştık. Açık hava fotoğrafı diye geçiyormuş. Bizden 2 günlüğüne 1.000 USD istedi. Biraz araştırınca genelde de bu rakamlara iş yaptıklarını gördük. Küçümsemiyorum tabii ama iyi bir fotoğrafçılık kursu ve 1-2 yıllık tecrübe ile bu rakamları istiyorlar. Ben yaygarayı kopardım tabii. Ama en nihayetinde 2 günlüğüne 600 TL verdik.

    Not:2001'de Amerika'da pizzacılık yaptım ve 4.000 USD para kazanıyordum. Kirayı ve masrafları çıkınca cebime 2000 USD para kalıyordu ayda. Mühendis olmak için geri geldim Türkiye'ye ve 8 yıl geçti halen o rakama ulaşamadım :) Belki 5 sene sonra.

    Saygılar




  • Amaç sadece para olmamalı elbette ama parasal açıdan bakılınca bir petrol mühendisi olarak mesleğimi tavsiye ederim, uzaklarda uzun zaman dilimlerinde çalışmayı göze almanız gerekiyo ama, mesela ben şuan Kuzey Afrika'dayım Libya'da, Sahra çölünde, bazen haftalarca dağın başında.. Ama maceralı ve parası bol :)
  • çukurova üniversitesi endüstri müh. mezunuyum. işe 1500 tl ile başladım.
  • 
Sayfa: önceki 2223242526
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.