Şimdi Ara

USB belleğe nasıl işletim sistemi kurulur? (Slax) (Güncellendi)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
2
Favori
52.252
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:


    Birkaç yabancı makalede okudum, ama tam olarak beceremedim. Nasıl yapılır, yapan var mıdır? 256MB Usb bellek üzerinden:

    *DOS
    *Linux
    *XP
    *Boyutları uygun olduğunda diğer programlar (örn. Hiren Boot Cd)

    açmak için ne yapmak lazımdır?


    Birkaç yıl önce bu başlığı açtığımda gerçekten bu konuda hiçbir şey bilmiyordum, şimdi zaten temel işletim sistemi olarak usb'ye kurduğum Slax 6'yı kullanmaktayım.

    Usb'den çalışan dağıtımlar arasında Puppy Linux, DamnSmallLinux ve Slax'ı denedim, açıkçası Ubuntu'ya alışmış biri olarak ona en yakın dağıtımın Slax olduğuna kanaat getirdim. Dolayısıyla bu yazıda Slax'ın usb belleğe kurulmasına değineceğim.


    Slax Kurulumu:

    www.slax.org'dan Slax'ı indirebilirsiniz. İki adet Slax paketi var: slax-6.X.X.tar.gz ve slax-6.X.X.iso. Aslında bunların ikisi de bire bir aynı. Aralarında hiçbir fark yok. Birini indirdiğinizde diğerine dönüştürebilirsiniz. Canınız hangisini istiyorsa onu indirin. Cd'ye yazmak için iso olan kolaylık sağlıyor (doğrudan yazıyorsunuz), usb gibi bir ortama kurmak için tar.gz olan daha uygundur diye düşünülmüş. Örneğin usb için olanı indirdiğinizde bir dizine açıp slax/make_iso.sh ya da make_iso.bat betiklerini kullanarak bundan cd yapabilirsiniz. Aynı şekilde iso dosyasını açarak veya sanal disk programlarıyla (Windows) ya da mount komutuyla (Linux) bir dizine bağlayarak içeriğini kopyalayıp usb belleğe atabilirsiniz. Ben iso dosyasını indirmeyi tercih ediyorum. Nedir yani.


    Diske kopyalama

    Slax'ın son sürümünü indirin, içeriğini usb belleğinize açın. Bu arada usb bellek, fat dosya biçimi ile biçimlendirilmiş olmalı. Sanıyorum aksi halde LiLo kurulmuyor. Eğer Linux'da kurulum yapıyorsanız canınız hangi dosya sistemini istiyorsa onunla biçimlendirin; vfat, ext2, ext3, xfs... Ben ilk başlarda fat kullanıyordum, şimdi ext2 kullanıyorum. Windows kullanıcılarını korkutmayalım, onlara tavsiyem fat kullansınlar. Sağ tıklayın, fat32 ile biçimlendirin. (vfat ile fat aynı şey)

    Ön yükleyicinin kurulması

    Ben, dediğim gibi, Ubuntu'ya alışmış biri olarak Gnu/Grub kullanıyorum. Slax ise varsayılan olarak Syslinux kullanıyor. Eğer çarçabucak çalışan bir sisteminiz olmasını istiyorsanız Syslinux'u tercih edebilirsiniz, kurulum için tek bir betik yetiyor... Gelişmiş bir ön yükleyici için Grub tavsiye edilmektedir. Gerçi Slax ile kullanılacak Grub kurulumu için betik yazmayı planlıyorum. (bkz. Yapılacaklar)

    Syslinux, varsayılan
    Cd'nin kök dizininde boot ve slax adında iki dizin olmalı. boot dizinine girerek komut satırında bootinst.bat ya da bootinst.sh dosyalarını çalıştırın. (Linux'daysanız sh, Windows'daysanız bat dosyalarını kullanacaksınız)

    İşte bu kadar! Sisteminizi yeniden başlatın ve sistemin, usb disk üzerinden açıldığına emin olun... (Bunun için bios'a girip açılış ayarlarını değiştirmeniz gerekiyor. Benim gördüğüm çoğu anakart, benim flaş belleğimi bir tür usb sabit disk gibi gördüğü için ben açılış sırasını değil, sabit disk sırasını değiştiriyorum.)

    Zaten öyle ya da böyle, Slax'ı cd'ye yazmanız gerekecek. Zira bazı anakartlarda usb açılışı desteklenmiyor. Bu tür makinalarda Slax'ı açabilmek için, usb belleğinizdekinin aynı sürümü yazılı olan cd'niz takılı haldeyken bilgisayarı açın, sistemin ilk önce cd'den açılışı deneyeceğinden emin olun (bios'da sıralamayı kontrol edebilirsiniz), ve tam Slax açılacakken çıkan geri sayım ekranında tab tuşuna basın, burada from= parametresini kullanın.

    GRUB Kurulumu

    Çalışan bir Linux dağıtımınız olduğunu varsayıyorum:
    http://cerem.cshus.org/Kaynaklar/Linux/Grub_Kurulumu.pdf

    from= parametresinin kullanımına uygun düzenleme:

    Açılış parametrelerinde "from=/cca-slax/6.0.6" kullanmak oldukça işe yarıyor. Böylece aynı sistemde aynı anda birden çok Slax varsa istediğinizi açabiliyorsunuz. Aksi halde hangi usb portunun adresi öndeyse oradaki Slax açılıyor... Bunu önlemek için şu şekilde düzenleme yapabilirsiniz:

    /boot
    /boot/grub
    /boot/grub.cca
    /boot/initrd.gz-slax-6.0.5
    /boot/initrd.gz-slax-6.0.6
    /boot/memdisk
    /boot/mt86p
    /boot/vmlinuz-slax-6.0.5
    /boot/vmlinuz-slax-6.0.6

    /cca-slax
    /cca-slax/dgsk
    /cca-slax/6.0.6
    /cca-slax/6.0.6/slax
    /cca-slax/6.0.6/slax/base
    /cca-slax/6.0.6/slax/devel
    /cca-slax/6.0.6/slax/livecd.sgn
    /cca-slax/6.0.6/slax/modules
    /cca-slax/6.0.6/slax/rootcopy
    /cca-slax/6.0.6/slax/changelog.txt
    /cca-slax/6.0.6/slax/GNU_GPL
    /cca-slax/6.0.6/slax/make_iso.bat
    /cca-slax/6.0.6/slax/optional
    /cca-slax/6.0.6/slax/slaxsave.zip
    /cca-slax/6.0.6/slax/cheatcodes.txt
    /cca-slax/6.0.6/slax/LICENSE
    /cca-slax/6.0.6/slax/make_iso.sh
    /cca-slax/6.0.6/slax/requirements.txt
    /cca-slax/6.0.6/slax/tools

    Bu yerleşimi güncelleştirmeler için de uygun buluyorum. Böylece yeni bir sürüm çıktığında iso dosyasını indirip bir dizine bağlıyorum:
     
    # mount slax-6.0.6.iso aaa/ -o loop


    aaa/boot/vmlinuz ve aaa/boot/initrd.gz dosyalarını kendi boot dizinime kopyalıyorum, sonlarına hangi sürümün çekirdekleri olduğunu anlamak için "-slax-6.0.6" ekliyorum. Grub ayar dosyasında da bu girdileri yeniliyorum (mesela şu anda 6.0.5'den 6.0.6'ya geçiyorsam "değiştir" seçeneği ile tüm 6.0.5'leri 6.0.6 yapıyorum) Daha sonra cca-slax dizininin içinde hangi sürümü yükleyeceksem o sürümün numarasını taşıyan bir dizin açıyorum, indirdiğim dosyadaki tüm içeriği buraya kopyalıyorum. (benim halihazırda çalışan önyükleyicim olduğu için yeni indirdiğim iso dosyasındaki boot dizinine ihtiyaç duymuyorum)

    Sistemi yeni sürümle açtıktan sonra bu şekilde kullanıyorum, eğer herhangi bir hata görmediysem eski sürümü siliyorum, eğer bir hata gördüysem tekrar eski sürüme dönüyorum. Mesela 6.0.0 sürümünden sonra 6.0.4 sürümüne kadar sürekli 6.0.0'a geri döndüm, çünkü modüllerim 6.0.1'den itibaren çalışmıyordu. Bunun nedeni de Gnu/TLS'nin yeni modüllerden çıkarılmış olmasımış. Bu programı modül olarak ekleyince sorun kalmadı.

    Bu dosya yerleşimi için açılış parametrelerine şu eklenmeli:
     
    from=/cca-slax/6.0.6


    Değişikliklerin kaydedilmesi

    Slax'daki değişiklikleri (yeni açılan kullanıcı hesaplarından tutun da arkaplan resmine kadar tüm değişiklikleri) kaydetmenin iki yolu var. Bunlardan bir tanesi (dir2lzm), eğer bilgisayarın bir anda kapanmayacağından çok eminseniz (güvenilir bir UPS'iniz varsa veya dizüstü bilgisayarınızda kullanıyorsanız) kullanılması uygundur. Ancak kaydetmeyi unuttuğunuz anda tüm değişiklikleriniz uçacaktır.

    Daha önce soran birine verdiğim cevabı aynen kopyala/yapıştır yapıyorum:

    quote:


    Slax'ı açın, istediğiniz tüm ayarları yapın, sonra şu kodu çalıştırın:
     
    # dir2lzm /mnt/live/memory/changes /root/Desktop/zzz_musvir-ayarlar.16042008.lzm


    Daha sonra masaüstünde oluşan modülü, /slax/modules içerisine atın. Oluşan modülün adını istediğiniz herhangi bir şey koyabilirsiniz (Türkçe karakter kullanmamanızı tavsiye ediyorum bu aşamada) yalnız başındaki zzz'yi koymanızı tavsiye ederim, zira böylece başka modül de yüklemek isterseniz bu modül en son yüklenecektir, böylece değişikliklerinizin diğer modüller tarafından değiştirilmemesi garantilenecektir.

    Ek olarak şunu yaparsanız daha da iyi olur:
     
    cd /root/Desktop
    mkdir aaa
    lzm2dir zzz_musvir-ayarlar.16042008.lzm aaa


    Daha sonra masaüstünde oluşan aaa adındaki dizine girin, be belli başlı alakasız dizinleri silin:
    etc -> kontrol edin, eğer yeni kullanıcı hesabı açmadıysanız veya bilerek bu dizindeki bir dosyayı değiştirmediyseniz silin. Klavye ayarları vs. burada değildir.
    mnt -> yapılan değişikliklerle kesinlikle alakası yoktur, silin
    dev -> aynı şekilde, silin
    var -> silin
    tmp -> silin
    usr -> silin

    Zaten yalnızca root kullanıcısının (Slax açılır açılmaz seçilen kullanıcı) ayarlarında değişiklik yaptıysanız (klavye, masaüstü arka planı, tema vs...) bu ayarlar /root/.kde altında tutulur, geriye kalan her şeyi silebilirsiniz.

    Tüm temizliği yaptıktan sonra bu dizini tekrar paketleyin:

     
    cd /root/Desktop
    dir2lzm aaa zzz_musvir-temizlenmis-ayarlar.16042008.lzm


    Bu modülü ya da temizlenmemiş olan modülü /slax/modules içerisine attıktan sonra yeni bir cd yapın :

     
    /mnt/live/tmp/*/slax/make_iso.sh /root/Desktop/musvir-slax-6.0.5.iso


    Not: * yerine /mnt/live/tmp içerisinde hangi isimde dizin varsa o dizinin adı yazılacak.
    Not2: Masaüstünde (ara bellekte - RAM'de) yeteri kadar yer yoksa /root/Desktop yerine başka bir konum belirtin. Mesela disklerden birini yazın...

    Kolay gelsin...




    Diğer bir yöntem de açılış sırasında "changes" parametresi ile tüm değişikliklerin anında kaydedileceği kayıt ortamını göstermektir. Bu parametre ile işaret edilecek kayıt ortamı, herhangi bir Linux dosya sistemi ile biçimlendirilmiş diskin kendisi, böyle bir diskteki herhangi bir dizin, veya böyle bir dosya sistemi içeren herhangi bir dosya olabilir. Ben şimdi burada sebeplerimi uzun uzun anlatmayacağım, XFS ile biçimlendirilmiş dosya kullanıyorum. Böylece kayıt ortamımı değiştireceğim zaman (yeni bir usb belleğe geçeceğim zaman, veya tüm bellek içeriğini diske kopyalayıp bir süre için kalıcı olarak o bilgisayarda hızlı bir şekilde çalışmak istiyorsam) yalnızca kopyalayıp yapıştırmam yetiyor. Beklemek yok, bir şey yok... Daha hızlı çalışabiliyor, dosyanın bulunacağı dosya sistemi önemli olmadığı için herhangi bir dosya sistemi ile biçimlendirilmiş diske "hoop" diye geçebiliyorsunuz. Eğer değişiklikleri, diskteki bir dizinde tutsaydım, kopyala/yapıştır bu kadar kolay olmayacaktı, çünkü bazı dosyalar (örneğin soketler) kopyalanırken sorun oluyor.

    Eğer slax/slaxsave.zip içeriğindeki herhangi bir dosyayı çıkarıp kullanmak isterseniz bu da olur, "yok ben o dosyayı da kendim yapmak istiyorum" diyorsanız (canımsınız) şöyle yapabilirsiniz:

    200MB'lık bir dosya hazırlamak için 1KB'lık büyüklüğe sahip 200.000 tane (200K tane) blok oluşturmalısınız:
    $ dd if=/dev/zero of=dosya.uzantı bs=1024 count=200k

    Oluşturduğunuz 200MB'lık bu dosyayı biçimlendirin:
    $ mkfs.xfs dosya.uzantı

    İsteğe bağlı olarak oluşturduğunuz dosyayı elden geçirebilirsiniz (lost+found dizinini ekliyor, hastasıyım o yüzden...)
    $ xfs_repair dosya.uzantı


    İlla bir uzantı vermek zorunda değilsiniz. Ben vermiyorum. Ayrıca kısa bir isim tercih etmenizi tavsiye ederim. Ben bu dosyaya değişiklikler manasında dgsk dedim. Ayrıca 200MB'lık boyut, deneyimlerime göre en uygun boyuttur. Daha büyük bir boyut isterseniz daha hızlı bir diskiniz olmalı (benim usb belleğimin okuma hızı 6 MB/s, yazma hızı 3 MB/s), daha küçük bir boyut tercih ederseniz sık sık temizlemek zorunda kalırsınız, büyük boyutlu işlemler yapamazsınız...

    Bu dosyayı temiz olması açısından cca-slax dizininin altına koyuyorum, dolayısıyla da başlangıç parametresini şu şekilde vermem gerekiyor:

     
    changes=/cca-slax/dgsk


    Böylece sistemde yaptığım tüm değişiklikler anında kaydediliyor. Normal bir işletim sisteminden hiçbir farkı kalmıyor.

    Örnek açılış parametresi (Grub için)
    title Slax 6.0.5 (Normal Baslangic) (cca-slax)
    kernel /boot/vmlinuz-slax-6.0.5 vga=769 ramdisk_size=6666 root=/dev/ram0 rw autoexec=xconf;telinit~4 load= noload= from=/cca-slax/6.0.5 changes=/cca-slax/dgsk
    initrd /boot/initrd.gz-slax-6.0.5
    boot

    Yapılanlar

    Tam şu anda üzerinde çalıştığım betik aracılığıyla, arada bir değişikliklerimi kaydettiğim bu dosyanın içeriğini modül olarak sıkıştırıp salt okunur olarak sisteme bağlamayı, ardından değişikliklerin kaydedildiği dgsk'nın içini boşaltmayı, böylece hem yaptığım değişiklikleri tarihsel bir sırayla sistemde tutmayı, hem de daha korunaklı ve taşınabilir hale getirmeyi düşünüyorum. Betik tamamlanır tamamlanmaz buraya koyarım.

    Slax'da Gnu/Grub kullanılmasını kolaylaştıracak bir betik yazılması üzerinde de yakında çalışmaya başlarım.

    Yazımız devam edecektir, bu iş burada bitmez! :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 20 Nisan 2008; 0:45:12 >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: redwyne

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    diskette bile çalışan linux dağıtımları var 256mb ne ki?!!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: genesis007

    diskette bile çalışan linux dağıtımları var 256mb ne ki?!!

    Alıntıları Göster
    bir not, her flash disk boot özellikli olmayabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gurol

    bir not, her flash disk boot özellikli olmayabilir.

    Alıntıları Göster
    Tez/Anti-tez :
    quote:

    Orjinalden alıntı: gurol

    bir not, her flash disk boot özellikli olmayabilir.


    Şimdilik U3 özellikli flaş belleklerle yaptığımız denemeler hariç usb'den açılmayı desteklemeyen bir bellek türüyle karşılaşmadık.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 21 Nisan 2008; 3:31:29 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: redwyne

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    slax versiyonunun çalıştığını duydum,bu versiyonu nerden buluruz ve nasıl çalıştırırız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: meto

    slax versiyonunun çalıştığını duydum,bu versiyonu nerden buluruz ve nasıl çalıştırırız.

    Alıntıları Göster
    usb portu yakması diye bir olay yok
    usb memoryler ile kullana bileceğiniz çoksayıda dağıtım var
    ör:http://www.goosee.com/puppy/
    http://dotpups.de/hacao/
    gibi
    sizin düzenlemenizdeki sorunda sanırım ya boot catalog dosyasının oluşturlmamış olması
    yada flash diski uygun biçimlendirmeme

    http://www.goosee.com/puppy
    adresinden pupy linux u indirin zip dosyasını açın içinden çıkan 3 dosya göreceksiniz bunları usb diskinize atın
    yeterli

    elwinden alıntı




  • quote:

    Orijinalden alıntı: tumra

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    [Deleted by Admins]
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Deleted User

    [Deleted by Admins]

    Alıntıları Göster
    http://www.tomshardware.com.tr/howto/20050916/index.html

    usb belleğe win xp + başka başka programlar kurmak için tıklayın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: painkill

    http://www.tomshardware.com.tr/howto/20050916/index.html

    usb belleğe win xp + başka başka programlar kurmak için tıklayın.

    Alıntıları Göster
    SLAX_LIVE 'a ne dersınız ?
    Slax kullanarak usb flashdiske linux kurdum ve çalıstırdım nasıl mı ? İşte burada :

    http://slax.linux-live.org/forum/viewtopic.php?t=9267&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
    burada slax in usb flash diske nasıl kurulacagına daır cok ıyı bır acıklama bulunuyor.
    burada anlatılanlar sayesınde usb dıskten boot yapıp bu mesajı yazıyorum.
    yanlız buradakı ıslemleri calısan lınux uzerınden yapmak gerektıgını hatırlatırım.
    Suse 10.0 kullandım.
    Düşünün sadece 190 mb. isteyen linux hemde kde, gui arabırımlı :)
    [Hello, after long and hard time trying, i've managed finally to get full optional Slax Live-USB. Here's the recipe:
    You will need syslinux utility.

    1. get yourself a Slax-iso copy... (in my fall was it PopCorn - 128 USB key)
    2. format your USB key (from now on: /dev/sda) partition (sda1) with f.e. cfdisk to FAT16 filesystem (make sure to set bootable (activ) partition)
    3. mount the iso image to (for example) /mnt/slaxcd (mount -o loop path/to/iso.iso /mnt/slaxcd)
    4. mount the usb stick (my: /mnt/usb) mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/usb
    5. copy the whole /mnt/slaxcd directory onto the USB key: cp -ra /mnt/slaxcd/* /mnt/usb
    6. copy the /mnt/usb/boot/vmlinuz and /mnt/usb/boot/initrd.gz to one level up:
    cd /mnt/usb/boot/
    cp vmlinuz initrd.gz ..
    7. edit the isolinux.cfg file, and delete "boot/" before any "vmlinux" and "initrd.gz", than rename it to syslinux.cfg
    8. install MBR onto the USB Stick: /sbin/lilo -M /dev/sda
    9. use: syslinux -s /dev/sda1
    10. it's done, now reboot your computer and boot it from USB device (of course, you need bios which have this option) /quote]

    sorularınız olursa yardım etmeye calısırım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: micro77

    SLAX_LIVE 'a ne dersınız ?
    Slax kullanarak usb flashdiske linux kurdum ve çalıstırdım nasıl mı ? İşte burada :

    http://slax.linux-live.org/forum/viewtopic.php?t=9267&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
    burada slax in usb flash diske nasıl kurulacagına daır cok ıyı bır acıklama bulunuyor.
    burada anlatılanlar sayesınde usb dıskten boot yapıp bu mesajı yazıyorum.
    yanlız buradakı ıslemleri calısan lınux uzerınden yapmak gerektıgını hatırlatırım.
    Suse 10.0 kullandım.
    Düşünün sadece 190 mb. isteyen linux hemde kde, gui arabırımlı :)
    [Hello, after long and hard time trying, i've managed finally to get full optional Slax Live-USB. Here's the recipe:
    You will need syslinux utility.

    1. get yourself a Slax-iso copy... (in my fall was it PopCorn - 128 USB key)
    2. format your USB key (from now on: /dev/sda) partition (sda1) with f.e. cfdisk to FAT16 filesystem (make sure to set bootable (activ) partition)
    3. mount the iso image to (for example) /mnt/slaxcd (mount -o loop path/to/iso.iso /mnt/slaxcd)
    4. mount the usb stick (my: /mnt/usb) mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/usb
    5. copy the whole /mnt/slaxcd directory onto the USB key: cp -ra /mnt/slaxcd/* /mnt/usb
    6. copy the /mnt/usb/boot/vmlinuz and /mnt/usb/boot/initrd.gz to one level up:
    cd /mnt/usb/boot/
    cp vmlinuz initrd.gz ..
    7. edit the isolinux.cfg file, and delete "boot/" before any "vmlinux" and "initrd.gz", than rename it to syslinux.cfg
    8. install MBR onto the USB Stick: /sbin/lilo -M /dev/sda
    9. use: syslinux -s /dev/sda1
    10. it's done, now reboot your computer and boot it from USB device (of course, you need bios which have this option) /quote]

    sorularınız olursa yardım etmeye calısırım.

    Alıntıları Göster
    Creative Muvo2 4 GB mp3 playerla bu işler oluyo mu? veya ben bir yerlerde hata yapıyorum.....




  • quote:

    Orijinalden alıntı: micro77

    SLAX_LIVE 'a ne dersınız ?
    Slax kullanarak usb flashdiske linux kurdum ve çalıstırdım nasıl mı ? İşte burada :

    http://slax.linux-live.org/forum/viewtopic.php?t=9267&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
    burada slax in usb flash diske nasıl kurulacagına daır cok ıyı bır acıklama bulunuyor.
    burada anlatılanlar sayesınde usb dıskten boot yapıp bu mesajı yazıyorum.
    yanlız buradakı ıslemleri calısan lınux uzerınden yapmak gerektıgını hatırlatırım.
    Suse 10.0 kullandım.
    Düşünün sadece 190 mb. isteyen linux hemde kde, gui arabırımlı :)
    [Hello, after long and hard time trying, i've managed finally to get full optional Slax Live-USB. Here's the recipe:
    You will need syslinux utility.

    1. get yourself a Slax-iso copy... (in my fall was it PopCorn - 128 USB key)
    2. format your USB key (from now on: /dev/sda) partition (sda1) with f.e. cfdisk to FAT16 filesystem (make sure to set bootable (activ) partition)
    3. mount the iso image to (for example) /mnt/slaxcd (mount -o loop path/to/iso.iso /mnt/slaxcd)
    4. mount the usb stick (my: /mnt/usb) mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/usb
    5. copy the whole /mnt/slaxcd directory onto the USB key: cp -ra /mnt/slaxcd/* /mnt/usb
    6. copy the /mnt/usb/boot/vmlinuz and /mnt/usb/boot/initrd.gz to one level up:
    cd /mnt/usb/boot/
    cp vmlinuz initrd.gz ..
    7. edit the isolinux.cfg file, and delete "boot/" before any "vmlinux" and "initrd.gz", than rename it to syslinux.cfg
    8. install MBR onto the USB Stick: /sbin/lilo -M /dev/sda
    9. use: syslinux -s /dev/sda1
    10. it's done, now reboot your computer and boot it from USB device (of course, you need bios which have this option) /quote]

    sorularınız olursa yardım etmeye calısırım.

    Alıntıları Göster
    Orjinalden alıntı: micro77

    SLAX_LIVE 'a ne dersınız ?
    Slax kullanarak usb flashdiske linux kurdum ve çalıstırdım nasıl mı ? İşte burada :

    http://slax.linux-live.org/forum/viewtopic.php?t=9267&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
    burada slax in usb flash diske nasıl kurulacagına daır cok ıyı bır acıklama bulunuyor.
    burada anlatılanlar sayesınde usb dıskten boot yapıp bu mesajı yazıyorum.
    yanlız buradakı ıslemleri calısan lınux uzerınden yapmak gerektıgını hatırlatırım.
    Suse 10.0 kullandım.
    Düşünün sadece 190 mb. isteyen linux hemde kde, gui arabırımlı :)
    [Hello, after long and hard time trying, i've managed finally to get full optional Slax Live-USB. Here's the recipe:
    You will need syslinux utility.

    1. get yourself a Slax-iso copy... (in my fall was it PopCorn - 128 USB key)
    2. format your USB key (from now on: /dev/sda) partition (sda1) with f.e. cfdisk to FAT16 filesystem (make sure to set bootable (activ) partition)
    3. mount the iso image to (for example) /mnt/slaxcd (mount -o loop path/to/iso.iso /mnt/slaxcd)
    4. mount the usb stick (my: /mnt/usb) mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/usb
    5. copy the whole /mnt/slaxcd directory onto the USB key: cp -ra /mnt/slaxcd/* /mnt/usb
    6. copy the /mnt/usb/boot/vmlinuz and /mnt/usb/boot/initrd.gz to one level up:
    cd /mnt/usb/boot/
    cp vmlinuz initrd.gz ..
    7. edit the isolinux.cfg file, and delete "boot/" before any "vmlinux" and "initrd.gz", than rename it to syslinux.cfg
    8. install MBR onto the USB Stick: /sbin/lilo -M /dev/sda
    9. use: syslinux -s /dev/sda1
    10. it's done, now reboot your computer and boot it from USB device (of course, you need bios which have this option) /quote]

    sorularınız olursa yardım etmeye calısırım.


    nassıl yani sadece DOS olan bilgisayara olmuyo mu???




  • quote:

    Orijinalden alıntı: speedygonzales926

    Orjinalden alıntı: micro77

    SLAX_LIVE 'a ne dersınız ?
    Slax kullanarak usb flashdiske linux kurdum ve çalıstırdım nasıl mı ? İşte burada :

    http://slax.linux-live.org/forum/viewtopic.php?t=9267&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
    burada slax in usb flash diske nasıl kurulacagına daır cok ıyı bır acıklama bulunuyor.
    burada anlatılanlar sayesınde usb dıskten boot yapıp bu mesajı yazıyorum.
    yanlız buradakı ıslemleri calısan lınux uzerınden yapmak gerektıgını hatırlatırım.
    Suse 10.0 kullandım.
    Düşünün sadece 190 mb. isteyen linux hemde kde, gui arabırımlı :)
    [Hello, after long and hard time trying, i've managed finally to get full optional Slax Live-USB. Here's the recipe:
    You will need syslinux utility.

    1. get yourself a Slax-iso copy... (in my fall was it PopCorn - 128 USB key)
    2. format your USB key (from now on: /dev/sda) partition (sda1) with f.e. cfdisk to FAT16 filesystem (make sure to set bootable (activ) partition)
    3. mount the iso image to (for example) /mnt/slaxcd (mount -o loop path/to/iso.iso /mnt/slaxcd)
    4. mount the usb stick (my: /mnt/usb) mount -t vfat /dev/sda1 /mnt/usb
    5. copy the whole /mnt/slaxcd directory onto the USB key: cp -ra /mnt/slaxcd/* /mnt/usb
    6. copy the /mnt/usb/boot/vmlinuz and /mnt/usb/boot/initrd.gz to one level up:
    cd /mnt/usb/boot/
    cp vmlinuz initrd.gz ..
    7. edit the isolinux.cfg file, and delete "boot/" before any "vmlinux" and "initrd.gz", than rename it to syslinux.cfg
    8. install MBR onto the USB Stick: /sbin/lilo -M /dev/sda
    9. use: syslinux -s /dev/sda1
    10. it's done, now reboot your computer and boot it from USB device (of course, you need bios which have this option) /quote]

    sorularınız olursa yardım etmeye calısırım.


    nassıl yani sadece DOS olan bilgisayara olmuyo mu???

    Alıntıları Göster
    olur tabıı kı yanlız
    syslinux ve mbr install 'ın dos versıyonunu bulmak gerekıyor
    yada knoppix live-cd ıle denemekte fayda var.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: micro77

    olur tabıı kı yanlız
    syslinux ve mbr install 'ın dos versıyonunu bulmak gerekıyor
    yada knoppix live-cd ıle denemekte fayda var.

    Alıntıları Göster
    ARKADAŞLAR BENDE 30GB notbook hdd si var onuda usbbox kutusuna koyarak tasınabılır dısk yaptım.
    acaba bende konuda bahsedılenlerı uygulama sansım varmı yada denedıgımde bır hata mı yaptım anlayamadım. ilgilenen arkadaslara tesekkurler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ONURMARMARA

    ARKADAŞLAR BENDE 30GB notbook hdd si var onuda usbbox kutusuna koyarak tasınabılır dısk yaptım.
    acaba bende konuda bahsedılenlerı uygulama sansım varmı yada denedıgımde bır hata mı yaptım anlayamadım. ilgilenen arkadaslara tesekkurler.

    Alıntıları Göster
    Bende geçen DamnSmall Linux kurdum sadece 50mb usbden sorunsuz çalışıyor
    iso yu pcye indirip cdye yazdıkdan sonra cd ile boot yapıp DamnSmall'ın menüsünden usb boot diyosunuz
    bu kadar...
    tabi pcniz usbden boot yapmıyosa bios güncelemeyi deneyin...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MadMesut

    Bende geçen DamnSmall Linux kurdum sadece 50mb usbden sorunsuz çalışıyor
    iso yu pcye indirip cdye yazdıkdan sonra cd ile boot yapıp DamnSmall'ın menüsünden usb boot diyosunuz
    bu kadar...
    tabi pcniz usbden boot yapmıyosa bios güncelemeyi deneyin...

    Alıntıları Göster
    Aynı şey bana da bu hafta için ödev olarak verilmişti:))
    senin konunun tam üstündeki konu:"Ev ödevi,çok acil" bununla ilgili açıldı.Orda bana tavsiye edilen siteleri aç incele işine yarar bilgiler var..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: semain

    Aynı şey bana da bu hafta için ödev olarak verilmişti:))
    senin konunun tam üstündeki konu:"Ev ödevi,çok acil" bununla ilgili açıldı.Orda bana tavsiye edilen siteleri aç incele işine yarar bilgiler var..

    Alıntıları Göster
    benim laptopun bios unda usb boot seçeneği ile ilgili birşey şok bu halde usb diske nasıl linux kurup başlatabilirim.. şimdiden teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: semain

    Aynı şey bana da bu hafta için ödev olarak verilmişti:))
    senin konunun tam üstündeki konu:"Ev ödevi,çok acil" bununla ilgili açıldı.Orda bana tavsiye edilen siteleri aç incele işine yarar bilgiler var..

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: semain

    Aynı şey bana da bu hafta için ödev olarak verilmişti:))
    senin konunun tam üstündeki konu:"Ev ödevi,çok acil" bununla ilgili açıldı.Orda bana tavsiye edilen siteleri aç incele işine yarar bilgiler var..

    bir senin topiğin açılma tarihine bak
    bir bu topiğin açılma tarihine bak istersen önce
    hatta senin topiği açacağına 2 sayfa karıştırsaydın faydasını görürdün




  • quote:

    Orijinalden alıntı: redwyne

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: borntobewild

    256 mb usb belleğe nasıl sığdırıcaksın koca işletim sistemini?


    bir bakıver
    bunlar windows için

    1-http://embeddingwindows.com

    2-http://www.etek.chalmers.se/~e8gus/nano98/ bu çok eski bir yöntem neyazıkki kurulum değil sadece düzenleme

    3-http://www.litepc.com/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: thedevilslieutenant

    quote:

    Orjinalden alıntı: borntobewild

    256 mb usb belleğe nasıl sığdırıcaksın koca işletim sistemini?


    bir bakıver
    bunlar windows için

    1-http://embeddingwindows.com

    2-http://www.etek.chalmers.se/~e8gus/nano98/ bu çok eski bir yöntem neyazıkki kurulum değil sadece düzenleme

    3-http://www.litepc.com/

    Alıntıları Göster
    ya bu kadar yazı yazmıssınız ben de geriden gelerek bişi sorayım..
    flsh diskler surucu olmadan dos ortamında kullanılabiliyomu..
    yani işletim (linux ,win) olmadan nasılkullanıyoruz.
    ben de daha onceişletim sistemini buradan calıstıryaım dedim ama bu sorun kafama takıldıgı için vazgecmiştim.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MadMesut

    Bende geçen DamnSmall Linux kurdum sadece 50mb usbden sorunsuz çalışıyor
    iso yu pcye indirip cdye yazdıkdan sonra cd ile boot yapıp DamnSmall'ın menüsünden usb boot diyosunuz
    bu kadar...
    tabi pcniz usbden boot yapmıyosa bios güncelemeyi deneyin...

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: Max007

    Bende geçen DamnSmall Linux kurdum sadece 50mb usbden sorunsuz çalışıyor
    iso yu pcye indirip cdye yazdıkdan sonra cd ile boot yapıp DamnSmall'ın menüsünden usb boot diyosunuz
    bu kadar...
    tabi pcniz usbden boot yapmıyosa bios güncelemeyi deneyin...



    dostum söylediğin sistem çok hoş ancak bahsettiğin menüden usb ye boot aktarma yerini bulamadım.. hangi menünün altında?




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.