Şimdi Ara

F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
654
Cevap
12
Favori
341.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • F KLAVYE

    Tarihçe
    F klavye düzeni 1943 yılından başlayarak yapılan çalışmaların sonucunda ve 20 Ekim 1955 tarihinde Türkçe yazmada çok daha kolaylık sağlamak için oluşturdu. (1)
    Hürriyet gazetisinden Hüseyin Gönüllü'nün F klavyenin babası İhsan Yener'le yaptığı söyleşiyi aynen aktarıyorum. (2)
    H.G.: -F klavye nasıl ortaya çıktı?
    İ.Y.: -"1946'dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım… 'Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. Yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. Türkçe'de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini TDK'nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. türkçe'nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık… Gümrük kanunlarına 'bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak' diye bir madde kondu."
    H.G: —Direnen olmadı mı? Maliyeti nasıl karşıladık?
    İ.Y.: T-ürkiye'de o zaman 40 bin kadar yazı makinesi vardı. Biz, 40 bin yazı makinesini bırakalım dedik. Biz, geleceği kurtaralım dedik, tıpkı Atatürk'ün yaptığı gibi.
    F Klavyenin Üstünlükleri
    Türkçeye en uygun klavye olan F klavye (pek çoğunun dediği gibi Ef klâvye değil, harflerin Türkçe okunuş biçimine göre Fe klavye) uzun çalışmalardan sonra daktilolarda en kolay, en hızlı ve hatasız yazmak amacıyla üretilmişti.
    Türkçe’de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harflerin “F klavye”de kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirildiğini, Türkçe’deki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen ‘F klavye’ bu özellikleri bakımından Türkçe’ye uyduruk ‘Q klavye’den çok uygundur.
    Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler bu klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmişti. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13–542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9–669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. (Bunlar Türkçede en çok kullanılan harflerdir). Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.
    Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır. (3)
    F klavye nasıl yararlar sağladı? Sorusuna İhsan Yener' şöyle cevap vermiştir:
    "1955'ten itibaren uluslararası daktilografi ve steno yarışmaları başlamıştı. Hemen biz de başvurduk ve 1956'da dâhil olduk. Öğrencilerim bu şampiyonalarda 28 defa dünya birincisi oldular. Bu birinciliklerin 14'ünde dünya rekoru kırıldı. Hatta fransızlar itiraz etmişlerdi ilkinde, 'Türkler yarışma için özel olarak tertip edilmiş bir klavye kullanıyorlar' diye. 6 saat süren tartışmalardan sonra, fransızlar'a 'siz de yapın o halde özel bir klavye' dediler." (4)
    2003 Dünya Bilgisayar ve Stenografi Şampiyonası’na “F klavye” ile katılan Türk yarışmacıları takım halinde dünya 2’ncisi olmuşlardır. (5)
    Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir. (6)
    Her iki elimizin en çok çalışan 6 parmağı ile yazmış olduğumuz tuşlara denk gelen harfleri yüzde 45 oranında kullanmak varken, neden bizim için daha zor ve yavaş yazmayı sağlayan İngilizlerin Q klavyesini kullanalım? "Q klayveye alıştım, F klavyede zorlanıyorum" diyorsanız, denemesi bir kaç dolara! (Klavye fiyatı) Yabancı bir klavyeye ne kadar sürede alışmışsanız, kendi konuşma dilimize göre dizilmiş olan klavyeye onun yarısı kadar sürede alışabilirsiniz. (7)
    Q KLAVYE

    Q klavyenin tarihçesi
    Dünyada Q klavye olarak bildiğimiz tuş dizilimi aslında daktilonun icat edildiği ilk günden beri değişmedi. Neden tuşların bu şekilde dizildiği konusunda da çeşitli rivayetler olmasına rağmen şimdilik en yaygın kabul gören hikâye şu: Yazı makinesinin mucidi olan Christopher Latham Sholes, 1867'de cihazın patentini alarak ilk çalışan örnekleri ortaya koyduğunda cihazın tasarımından kaynaklanan mekanik bir sorunla karşılaşır. İcat ettiği yazı makinesinin harfleri kâğıda basmak üzere kullandığı mekanik harf kolları, kapalı bir kutunun içinde yer almaktadır ve iki kol birden kâğıda doğru havalandığında içerde sıkışmaya neden olmaktadır. Sholes bu problemin çözümü için, kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirmeyi uygun görür ve Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi ortaya çıkar.
    Yani Q klavye 1873'te mühendisliğe aykırılık abidesi olarak tasarımlanmıştı. Daktiloların hızlı yazma nedeniyle sık sık bozulmasına çare olarak geliştirilmişti. Daktilo kullananları olabildiğince ağır yazmaya zorlamak için olmadık hilelere başvurulmuş, en çok kullanılan harfler klavyenin her sırasına dağıtılmış, (sağ elini kullanan insanları zayıf ellerini kullanmak zorunda bırakacak şekilde) harfler solda toplanmış.
    Daha sonra bilgisayarlar çıkıp tuşların hızlı yazma nedeniyle bozulma sorunu ortadan kalktığında bile Q klavye yaygınlaştığından bu standart korunmuştur. (8)
    Türkçede genel olarak sessiz harfler ve sesli harfler sözcük / tümce içinde hemen hemen eşit sayıda bulunduğu için, F klavye bu harfleri her iki ele de eşit miktarda dağıtır. Bu iş bölümü sayesinde yorulmak nedir bilmeden saatlerce tıkır tıkır yazı yazılabilir.
    Q klavye yavaş yazmak için tasarlandığından bu avantajların hiçbirine sahip değildir. Bu yüzden el, Türkçe karakterlerde hem F klavye hızına yetişemez, hem de herhangi bir ele fazla yüklenme olduğu için çabuk yorulur.
    Serce ve yüzük parmakları elimizin en "afonksiyonel" parmakları olmasına karşın Türkçede en fazla kullanılan harflerden biri olan " a " q klavye´ de sol serce parmağına denk gelir. Yine q klavye için; Türkçe´de en az kullanılan harflerden biri olan " j " elin en aktif parmağı olan sağ işaret parmağına denk gelmektedir.
    Bunun gibi bin bir dezavantaj sayılabilir. Türkçede birçok sözcük q klavye için en pasif parmaklara dağılır. Bu yüzden q klavyede 10 parmak Türkçe karakter girmek deveye hendek atlatmaya benzer." (9)
    Q klavye ingilizce için de uygun değildir.
    Q klavyenin daha iyi alternatifleri olabileceğini düşünenler de olmamış değil. Örneğin Washington State Üniversitesinden Prof. Dr. August Dvorak, 1932 yılında İngilizce'de çok kullanılan harflerin klavyenin en kolay ulaşılabilir yeri olan orta sırasına toplandığı bir klavye dizilimi önerir. Dvorak'ın araştırmalarına göre, sekreterlerin parmakları gündelik yazı işleri sırasında Q klavyede 16 mil yol alırken Dvorak klavyesinde sadece 1 mil yol almaktadır.
    Ancak daktilo ustalarının, Q klavyeye olan mevcut alışkanlıkları, üreticilerin itirazı ve piyasanın Q klavye tarafından çoktan istila edilmiş olması ve 40 milyon daktilonun değiştirilme maliyeti ortaya çıkınca Dvorak'ın klavyesi yayılamaz ve kaybolup gider. (10)
    Yazar Emre Aköz şöyle diyor. “-Gençler bana mail atıyor: "16 yaşındayım, 6 yaşından beri Q kullanıyorum, çok da hızlı yazıyorum." Yanlış. Farkında değiller. Kesin veri var elimizde: F klavyeyi 10 parmak yazan bir Türk'le, Q klavyeyi 10 parmak yazan Amerikalılara aynı İngilizce metin veriliyor. Amerikalılar dakikada 32–35 kelime; Türk 72 kelime yazıyor!” (11)
    F VE Q KLAVYELERE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
    — Q Klavye Evrenseldir.
    Bu fikire yazar Yurtsan Atakan şu güzel cevabı veriyor:
    Hıncal Uluç'un ''Q'' savunusunda kullandığı temel argümanlardan biri de aynı yanılgıya dayanıyor. Dünya ''Q'' klavye kullanıyor, diyor Sevgili Hıncal Uluç, o yüzden yurtdışına gittiğinizde deli danalar gibi ''F'' klavye arayıp bulamayacağınız, hâlbuki eğer ''Q'' klavye kullanıyor olsaydınız sürü sebil klavyeyi emrinize amade bulacağınız için ''F''yi atın, baştan ''Q'' kullanın.
    Aynı mantıkla iyisi mi biz Türkçe’yi toptan başımızdan atalım. Öyle değil mi ya, yurtdışına çıktığımızda derdimizi anlatacak Türkçe bilen biri arayıp bulamayacağımıza -eğer İngilizce bilseydik sürü sebil kişiyle iletişim kurabileceğimize- göre Türkçe’yi atalım, resmi dil olarak baştan İngilizce’yi kabul edelim. (12)
    Benim bu konuda eklemek istediğim bir husus şudur: F klavye kullananlar genellikle bakmadan yazabilirler. Bu durumda sadece windowsta klavyeyi f yapmak yeterli olur.
    —F Klavye Kullanmak Bizi Küresel Dünyadan Uzaklaştırır
    Bu gibi bazı gerekçeler ise çok gülünçtür. Japonlar, Çinliler, Kiril alfabesi kullananlar bugün sırf kendi alfabelerini kullandıkları içi dünyadan kopmakta mıdırlar? (13)
    —F Klavye Özgüven, Q Klavye Teslimiyet Sembolüdür.
    HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, SAP Teknoloji Günleri 2003'te Amerika'da aldığı eğitim sürecinden bahsederek düşünme eyleminin daima anadilde yapıldığını, bunun yaratıcılık ve özgüveni tetikleyeceğini, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş F klavyenin de bu ana çıkış noktası nedeniyle özellikle kullanılması gerektiğini savunmuştur. (14)
    —Bilgisayar Kullanımındaki Verimsizliğin En Büyük Etkeni İhsan Yener’e Göre Q Klavye
    "Türk dilinin özelliklerine göre on parmakla-bakmadan klâvye kullanma yöntemi için çok verimli bir Standart Türk Klâvyesi 1955 yılından beri resmen varolduğu halde, İngiliz dili için 130 yıl önce (on parmak yönteminin bilinmediği çağlarda) belirlenen (ve Türkçe'deki binlerce sözcüğün yazılmasına olanak vermeyen) American Standard Code for Information Interchange (ASCII) klâvyeyi Dünya standardı zanneden ve buna eklenen, Türkçe'ye has 7 harfin, en kullanışsız yerlere bilinçsizce yerleştirilmesiyle oluşturulmuş klâvyeyi de Q Türkçe standardı olarak kabullenen kullanıcıların bu hususta bilinçsiz oluşları, bilgisayar kullanımındaki verimsizliğin en büyük etkeni olmaktadır." (15)
    SONUÇ

    Bu yazıyı ülkemiz bilgisayar kullanıcılarının zaman ve kaynak israfını önlemek amacıyla hazırladım. Verdiğim linklerde çok daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz
    Bilimsel araştırmaların sonuçlarından anlaşıldığı gibi Q klavye ingilizcede dâhil hiçbir dil için faydalı değildir. Bir klavyenin işlevselliği kullanıcının dilinde en çok kullanılar harfleri parmakların en rahat ulaşabildikleri yere yerleştirilmiş olmasına bağlıdır. Her dile göre ayrı klavye tasarlanması daha doğaldır. Türkçe için en uygun klavye Fe klavyedir.
    Q klavye ile hızlı yazdığını iddia edenler F ile daha hızlı ve daha az yorularak yazacaklardır. Eğer denemek isterlerse 2-3 hafta 10 parmak f klavye programı ile günde 15 dakika çalışsınlar.
    Üretici firmalar, talep edildiğinde dil ayrıcalıklarını gözönüne alarak, istenen her türde klâvye ile donanım ve yazılımlar üretip satmaktadırlar; yeter ki ithalâtçı, yerli üretici ve kullanıcı, klâvye konusunda bilinçli olsun satıcı tarafından dayatılan Q klavye karşı çıksın ve kendi dilinin klâvyesini istesin. (16)
    F klavye uyduruk Q Türkçe klavyesinden, Dvorak klavyesi de Q klavyeden kat kat hızlı ve zahmetsiz yazmaya yugundurlar. Bırakın türkçeyi, isterseniz ABDli olun F klavye ile daha hızlı ve kolay ingilizce yazabilirsiniz. Bu durumun bilimsel olarak açıklaması yukarıda anlatılmıştır.
    1990 ların ortalarına değin de herkes F klavyeye alışmıştı. Macintoshlar da F klavye ile gelirdi. Ama PC piyasası F klavyenin önemini kavrayamadı. Yüzlerce dolarlık bilgisayarları satanlar F klavyeyinin önemini düşünmediler. Bugün bilgisayar kullanıcılarının büyük çoğunluğu Amerikanın bile bırakmak isteyipte bırakamadığı Q Klavye kullanıcısı. Vakit geç olmadan F klavyenin yaygınlaştırılmasın sağlamalıyız. Zararın neresinden dönülse kârdır. Kaybedilen zaman asla telafi edilemez.

    Kaynaklar.
    1http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm
    2 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/fklavyebabasi.asp
    3 http://turkoloji.cu.edu.tr/DIL%20SORUNLARI/01.php
    4 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/fklavyebabasi.asp
    5 http://www.gelisimplatformu.org/uye/uye_aktivite_print.asp?akt_id=1493
    6 http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm
    6 https://www.yenisafak.com/arsiv/2001/temmuz/05/bilisim.html
    7 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/dhizlan2.asp
    8 http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm
    9 http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/yazici_dostu.php?kategori_id=19&soru_id=1304
    10 http://dosya.hurriyetim.com.tr/harflerimiz/zbolukbasi2.asp
    11 http://www.medyatava.net/fklavyeyazilar.asp?yazar=yurtsan+atakan
    12 https://www.yenisafak.com/arsiv/2004/nisan/27/bilisim.html
    13 https://www.yenisafak.com/arsiv/2004/mayis/04/bilisim.html
    14 https://www.kongar.org/medyanotu/251_F_Klavye_Firtinasi.php
    15 http://www.medyatava.net/fklavyeyazilar.asp?yazar=yurtsan+atakan
    16 http://www.turkceonlinecasinolarsiteleri2.com/96/ievren.htm

    Bu ingilizce için hazırlanmış dvorak klavyesi.
    F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI


    Bu da F klavyemiz


    --------------------
    NOT: Bu yazıyı, kaynak gösteren herkes kullanabilir, tamamen veya kısmen alıntı yapabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akinci -- 16 Şubat 2020; 1:19:20 >



    TekniKerim bu mesajı paylaştı




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elektrotek

    güzel çalışma eline sağlık.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ontan

    güzel çalışma eline sağlık.


    Alıntıları Göster
    harika olmuş,tebrikler...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kamikazeden

    harika olmuş,tebrikler...

    Alıntıları Göster
    bu kadar emek vermişsin eline salık




  • quote:

    Orijinalden alıntı: magicool

    bu kadar emek vermişsin eline salık

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: magicool

    bu kadar emek vermişsin eline salık


    magicool ,alabildin mi bilgisayarını? ne zamandır uğraşıyodun, yaz bakalım aldıysan özelliklerini. Madem Türksün ,göster ürksün!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kamikazeden

    quote:

    Orjinalden alıntı: magicool

    bu kadar emek vermişsin eline salık


    magicool ,alabildin mi bilgisayarını? ne zamandır uğraşıyodun, yaz bakalım aldıysan özelliklerini. Madem Türksün ,göster ürksün!

    Alıntıları Göster
    zevkle okudum..eline sağlık..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi öz gür -- 6 Şubat 2006 3:13:48 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: öz gür

    zevkle okudum..eline sağlık..

    Alıntıları Göster
    Öğretmenler için dizüstü kampanyasında herkess F klavyeye isyan etmişti. Sanırım bizim alfabemize en uygun F tipi klavye ama emperyalizm böyle birşey işte

    herneyse çok güzel bir çalışma ellerine sağlık




  • quote:

    Orijinalden alıntı: serseri

    Öğretmenler için dizüstü kampanyasında herkess F klavyeye isyan etmişti. Sanırım bizim alfabemize en uygun F tipi klavye ama emperyalizm böyle birşey işte

    herneyse çok güzel bir çalışma ellerine sağlık

    Alıntıları Göster
    8 senedir 10 parmak F klavye kullanıyorum. F klavye tabi ki Türkçe için mükemmel tasarlanmış. Ancak zaman zaman İngilizce metin yazmak durumunda kalıyorum ve ne kadar sıkıntı çektiğimi anlatamam. Diğer birçok forumda da F/Q tartışması yaşanmıştı. Şahsi kanımca bilgisayara sıfırdan başlayacak birisi için F klavye önerilebilir. Ancak zaten F klavye kullanan birisi için ille de F klavye şart değildir. Q klavye üzerinden windows ta klavye değişimiyle çok rahat F klavye kullanılabilir (şu an öyle kullanıyorum).

    Ayrıca metin de geçen Q klavyenin verimsizliği çıkarımına da pek katılmıyorum. Çünkü pek çok arkadaşım var ki Q klavye ile en az benim kadar hızlı yazabilen ve bir o kadar çok insan tanıyorum ki F klavye kullanıp vasat bir Q performansı veren. Demek istediklerim yanlış anlaşılmasın. Metin son derece yararlı. Ancak salt doğru yol değil.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: AdReNaLiNe

    8 senedir 10 parmak F klavye kullanıyorum. F klavye tabi ki Türkçe için mükemmel tasarlanmış. Ancak zaman zaman İngilizce metin yazmak durumunda kalıyorum ve ne kadar sıkıntı çektiğimi anlatamam. Diğer birçok forumda da F/Q tartışması yaşanmıştı. Şahsi kanımca bilgisayara sıfırdan başlayacak birisi için F klavye önerilebilir. Ancak zaten F klavye kullanan birisi için ille de F klavye şart değildir. Q klavye üzerinden windows ta klavye değişimiyle çok rahat F klavye kullanılabilir (şu an öyle kullanıyorum).

    Ayrıca metin de geçen Q klavyenin verimsizliği çıkarımına da pek katılmıyorum. Çünkü pek çok arkadaşım var ki Q klavye ile en az benim kadar hızlı yazabilen ve bir o kadar çok insan tanıyorum ki F klavye kullanıp vasat bir Q performansı veren. Demek istediklerim yanlış anlaşılmasın. Metin son derece yararlı. Ancak salt doğru yol değil.

    Alıntıları Göster
    f kalvye seçmek en iyisi olur ama q klavyelerin yaygın olduğu bu zamanda q klavye bizi acemi kullanıcılara dönüştürüyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: KeanuReeves

    f kalvye seçmek en iyisi olur ama q klavyelerin yaygın olduğu bu zamanda q klavye bizi acemi kullanıcılara dönüştürüyor.

    Alıntıları Göster
    Benim klavyem Q olmasına rağmen Windowstan F yapıp öyle kullanıyorum. Yani klavyeye baksam da birşey farketmiyor çünkü tuşların yeri zaten farklı. Ancak şimdiki aklım olsa kesinlikle Q öğrenirdim. Çünkü F klavye bulmak çok zor. Ve Q klavyeyi heryerde bulmak mümkün. Kendi bilgisyarımın dışında bir bilgisayar kullandığımda adeta tuşlar bana kafayı yedirtiyor. Bakmadan yazmaya alışmış olan ben bakarak yazmaktan son derece rahatsız oluyorum. Dolayısı ile sıfırdan başlayanlara Q öneririm. Harflerin Türkçe'ye göre sıralanışı da çok üzerinde durulacak birşey değil bence, çünkü bir kere öğrendiniz mi beyin otomatik olarak algılıyor harfleri ve parmaklar da otomatik olarak buluyor o harfleri.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Salvatuon

    Benim klavyem Q olmasına rağmen Windowstan F yapıp öyle kullanıyorum. Yani klavyeye baksam da birşey farketmiyor çünkü tuşların yeri zaten farklı. Ancak şimdiki aklım olsa kesinlikle Q öğrenirdim. Çünkü F klavye bulmak çok zor. Ve Q klavyeyi heryerde bulmak mümkün. Kendi bilgisyarımın dışında bir bilgisayar kullandığımda adeta tuşlar bana kafayı yedirtiyor. Bakmadan yazmaya alışmış olan ben bakarak yazmaktan son derece rahatsız oluyorum. Dolayısı ile sıfırdan başlayanlara Q öneririm. Harflerin Türkçe'ye göre sıralanışı da çok üzerinde durulacak birşey değil bence, çünkü bir kere öğrendiniz mi beyin otomatik olarak algılıyor harfleri ve parmaklar da otomatik olarak buluyor o harfleri.

    Alıntıları Göster
    ellerine sağlık tebrikler
    ama tercihim Q klavye




  • quote:

    Orijinalden alıntı: [DJ_KIRIK]

    ellerine sağlık tebrikler
    ama tercihim Q klavye

    Alıntıları Göster
    Bu ancak "artık geçmiş olsun" denir. Zamanında birileri punduna getirip Q klavyeli bilgisiayarları ülkemize sokmuş. Hadi ilkinde farkına varmadılar diyelim, bu yıllar boyu devam etmiş. Üstüne üstlük binlerce insan benim gibi üzerinde devşirme türkçe harflerin bile bulunmadığı klavyelerle yıllarca yazmış çizmiş programlamış. Yeterli lobi yapılamadığı için işletim sistemleri yıllarca türkçeyi bırakın türkçe klavyeyi bile desteklememiş. On yıllardır bunun farkında olunduğu halde bir yetkili "dur" dememiş Q klavyelere türkçe harfler eklenmiş bugüne kadar gelinmiş.

    Bu sene ile 20 yılı aşkındır Q klavye kullanıyorum. Sanırım hep Q kullanacağım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: gurol

    Bu ancak "artık geçmiş olsun" denir. Zamanında birileri punduna getirip Q klavyeli bilgisiayarları ülkemize sokmuş. Hadi ilkinde farkına varmadılar diyelim, bu yıllar boyu devam etmiş. Üstüne üstlük binlerce insan benim gibi üzerinde devşirme türkçe harflerin bile bulunmadığı klavyelerle yıllarca yazmış çizmiş programlamış. Yeterli lobi yapılamadığı için işletim sistemleri yıllarca türkçeyi bırakın türkçe klavyeyi bile desteklememiş. On yıllardır bunun farkında olunduğu halde bir yetkili "dur" dememiş Q klavyelere türkçe harfler eklenmiş bugüne kadar gelinmiş.

    Bu sene ile 20 yılı aşkındır Q klavye kullanıyorum. Sanırım hep Q kullanacağım.

    Alıntıları Göster
    hepsini okudum
    kesinlikle tercihim Q klavye ve hicbir zorluk cekmiyorum




  • quote:

    Orijinalden alıntı: caglar_sss

    hepsini okudum
    kesinlikle tercihim Q klavye ve hicbir zorluk cekmiyorum

    Alıntıları Göster
    çok güzel bir yazı teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: boo

    çok güzel bir yazı teşekkürler

    Alıntıları Göster
    Teşekkür ediyorum arkadaşım. F klavye nin önemini vurgulamışsın. Q klavye kullanmak zorunda kalsamda F klavyeye yabancı değilim. Çünkü nereye gitseniz karşınıza Q klavye çıkıyor. İlköğretimde başlayarak F klavyeye geçmeliyiz diye düşünüyorum.

    Zengin çocuğu olduğu için ünlü olmuş ve bilmedikleri konularda ahkam kesen kişilerin söylediklerinin ne kadar saçma olduğu ortaya çıkıyor bu yazıda.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: asprin

    Teşekkür ediyorum arkadaşım. F klavye nin önemini vurgulamışsın. Q klavye kullanmak zorunda kalsamda F klavyeye yabancı değilim. Çünkü nereye gitseniz karşınıza Q klavye çıkıyor. İlköğretimde başlayarak F klavyeye geçmeliyiz diye düşünüyorum.

    Zengin çocuğu olduğu için ünlü olmuş ve bilmedikleri konularda ahkam kesen kişilerin söylediklerinin ne kadar saçma olduğu ortaya çıkıyor bu yazıda.

    Alıntıları Göster
    Arkadaşlar yazıda Q klavye kullanıcılarının Amerikalı iseler Dvorak, Türk iseler F klavye ile daha verimli olabilecekleri vurgulanıyor. Verimsiz olan Q kullanıcıları değil, Q klavyenin kendisi
    Bizden geçmiş dememek lazım bende q dan f ye geçenlerdenim. Yeni bilgisayar kullanıcıları bizi örnek alıyorlar. Biz kullanmazsak kim örnek olacak? Ben bu konuda arkadaşlarıma örnek oldum ve takdir gördüm.
    Denemesi bedava. Bir 10 parmak programı bulun. Sadece harflere çalışın. Günde 15-20 dakikalık çalışmayla 30 derse kadar gelin ister 30 ister 15 günde bitirin.
    Bakın rahatlık nasıl oluyor.
    http://cem-uar.mylivepage.com/file/9/20/10+%3Cspan%20class=




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Akinci

    Arkadaşlar yazıda Q klavye kullanıcılarının Amerikalı iseler Dvorak, Türk iseler F klavye ile daha verimli olabilecekleri vurgulanıyor. Verimsiz olan Q kullanıcıları değil, Q klavyenin kendisi
    Bizden geçmiş dememek lazım bende q dan f ye geçenlerdenim. Yeni bilgisayar kullanıcıları bizi örnek alıyorlar. Biz kullanmazsak kim örnek olacak? Ben bu konuda arkadaşlarıma örnek oldum ve takdir gördüm.
    Denemesi bedava. Bir 10 parmak programı bulun. Sadece harflere çalışın. Günde 15-20 dakikalık çalışmayla 30 derse kadar gelin ister 30 ister 15 günde bitirin.
    Bakın rahatlık nasıl oluyor.
    http://cem-uar.mylivepage.com/file/9/20/10+%3Cspan%20class=

    Alıntıları Göster
    Resmen geyik yapmışsınız. F klavye saçmalıktan başka birşey değil. Düşünün bir kere dos ortamına geçtiğiniz zaman sizin F klavyeniz hiç bi işe yaramayacak ve bilgisayar Q klavyedeki harflerin yerini hatırlayacaktır. Mesela bir Format komutu verebilmek için 80 tuşa basarak tek tek harf aramanız gerekir. Bios a girdiğinizde değişiklikleri kaydedip çıkmak için Y ve N tuşlarını bulmak için en az 20 tuşa basarsınız. Çünkü bios ayarlarında bilgisayar henüz F klavyeyi yüklemediği için tanımamaktadır. Q klavyede F klavye ile 10 parmak yazı yazmayı bilen birisi zaten onu F ye çevirip kullanıyordur. Ama Q klavyeye alışkın bir insan F klavyeyi Q klavyeye çevirip de kullanamaz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: erdemirci

    Resmen geyik yapmışsınız. F klavye saçmalıktan başka birşey değil. Düşünün bir kere dos ortamına geçtiğiniz zaman sizin F klavyeniz hiç bi işe yaramayacak ve bilgisayar Q klavyedeki harflerin yerini hatırlayacaktır. Mesela bir Format komutu verebilmek için 80 tuşa basarak tek tek harf aramanız gerekir. Bios a girdiğinizde değişiklikleri kaydedip çıkmak için Y ve N tuşlarını bulmak için en az 20 tuşa basarsınız. Çünkü bios ayarlarında bilgisayar henüz F klavyeyi yüklemediği için tanımamaktadır. Q klavyede F klavye ile 10 parmak yazı yazmayı bilen birisi zaten onu F ye çevirip kullanıyordur. Ama Q klavyeye alışkın bir insan F klavyeyi Q klavyeye çevirip de kullanamaz.

    Alıntıları Göster
    quote:

    Orjinalden alıntı: HayatBoş

    Resmen geyik yapmışsınız. F klavye saçmalıktan başka birşey değil. Düşünün bir kere dos ortamına geçtiğiniz zaman sizin F klavyeniz hiç bi işe yaramayacak ve bilgisayar Q klavyedeki harflerin yerini hatırlayacaktır. Mesela bir Format komutu verebilmek için 80 tuşa basarak tek tek harf aramanız gerekir. Bios a girdiğinizde değişiklikleri kaydedip çıkmak için Y ve N tuşlarını bulmak için en az 20 tuşa basarsınız. Çünkü bios ayarlarında bilgisayar henüz F klavyeyi yüklemediği için tanımamaktadır. Q klavyede F klavye ile 10 parmak yazı yazmayı bilen birisi zaten onu F ye çevirip kullanıyordur. Ama Q klavyeye alışkın bir insan F klavyeyi Q klavyeye çevirip de kullanamaz.



    Zaten her gün dosa gireriz ya ,dimi ama? Ayrıca "Q klavyede F klavye ile 10 parmak yazı yazmayı bilen birisi zaten onu F ye çevirip kullanıyordur. Ama Q klavyeye alışkın bir insan F klavyeyi Q klavyeye çevirip de kullanamaz." buyurmuşsunuz.Fark ne allah aşkına ,aynı mantık değil mi? Mesnetsiz konuşmayalım lütfen!!!




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kamikazeden

    quote:

    Orjinalden alıntı: HayatBoş

    Resmen geyik yapmışsınız. F klavye saçmalıktan başka birşey değil. Düşünün bir kere dos ortamına geçtiğiniz zaman sizin F klavyeniz hiç bi işe yaramayacak ve bilgisayar Q klavyedeki harflerin yerini hatırlayacaktır. Mesela bir Format komutu verebilmek için 80 tuşa basarak tek tek harf aramanız gerekir. Bios a girdiğinizde değişiklikleri kaydedip çıkmak için Y ve N tuşlarını bulmak için en az 20 tuşa basarsınız. Çünkü bios ayarlarında bilgisayar henüz F klavyeyi yüklemediği için tanımamaktadır. Q klavyede F klavye ile 10 parmak yazı yazmayı bilen birisi zaten onu F ye çevirip kullanıyordur. Ama Q klavyeye alışkın bir insan F klavyeyi Q klavyeye çevirip de kullanamaz.



    Zaten her gün dosa gireriz ya ,dimi ama? Ayrıca "Q klavyede F klavye ile 10 parmak yazı yazmayı bilen birisi zaten onu F ye çevirip kullanıyordur. Ama Q klavyeye alışkın bir insan F klavyeyi Q klavyeye çevirip de kullanamaz." buyurmuşsunuz.Fark ne allah aşkına ,aynı mantık değil mi? Mesnetsiz konuşmayalım lütfen!!!

    Alıntıları Göster
    Ben q klavyeye alışmışım başka klavye kullanamam. F kullanmayı denedim ama saçlarımı yoluyordum. Onun için tercihim q klavye.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.