Şimdi Ara

DUAL VIEW GAMING Teknolojisinin LG CINEMA 3D FPR TV'lere Uygulanması (Videolu Anlatım Dahil)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
128
Cevap
7
Favori
18.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uygulamalı anlatım yapan ve forum kullanıcılarından techraven ve dusty (ben) tarafından çekilmiş video çalışması için hazırlamış olduğumuz yazılı metni de sizlerle paylaşmak istedik.

Söz konusu video çalışmasını izlemek için;

Öncelikle polarize 3D teknolojisinden biraz söz etmek istiyorum. Polarize 3D teknolojisi, ekranda yanyana ya da üstüste konulmuş, biraz farklı açılardan çekilmiş iki görüntünün TV tarafından üstüste konarak pasif gözlüklere iletilmesi ile açıklanır.

FPR teknolojisi olarak da anılan pasif gözlükler sol ve sağ lensleri ışığın farklı dalga boylarını geçirecek şekilde tasarlanır. Bu sayede, ekranda üstüste konulmuş iki 2D görüntü farklı gözlük lenslerinden farklı gözlere iletilir. Aynı insanın doğal görme yetisi gibi, az farklı açılardan çekilmiş iki tane 2D görüntü beyinde birleşir ve ekrandaki görüntü 3D algılanır. İnsan gözü de objeleri az farklı açıdan görür, tek gözünüzü birer birer kapatırsanız nesneleri çok az farklı açıdan gördüğünüzü anlayabilirsiniz. Özellikle yakın mesafede yapılırsa bu daha da açık anlaşılabilir.

Panelde üstüste iki görüntü şeklinde 3D bir film ya da oyun düşündüğünüzde üstüste bölünmüş iki görüntünün üstte olanı sol göze, altta olanı ise sağ göze polarize edilir. Bu sayede, insan gözü doğal görme yetisi gibi farklı gözlerle alınan az farklı iki görüntü alır, beyin de bunu 3D olarak algılar.

Dual View Gaming nedir?

Dual View Gaming, aynı panel üzerinden çoklu oyunculu (Multiplayer) oynanan oyunlarda, tek panelden her iki oyuncuya farklı görüntüler verilerek multiplayer ya da LAN şeklinde konsollardan ve PC’den iki kişi birbirlerinin ekranını görmeden oyun oynamasını sağlamayı amaçlayan teknolojidir.

Dual View Gaming Teknolojisinin LG Cinema 3D TV’lere Uygulanışı

Polarize teknolojide üstüste konularak verilen iki görüntünün farklı dalga boyları, pasif gözlükler ile alınmaktadır. (Bu farklı dalga boylarındaki ışınlardan metnin bütününde X-Y olarak sözedilecektir.) Sol gözlük camı X ışınlarını (yani üstteki görüntüyü), sağ gözlük camı ise Y ışınlarını (alttaki görüntüyü) alır.

Wii, Xbox, PS3 gibi oyun konsolları LAN üzerinden multiplayer olarak oynanabilen oyunların bir çoğunda aynı anda iki kişinin oynayabilmesi için ekranı tam ortadan yatay bir çizgiyle olarak ikiye böler.

TV’yi 3D moduna alınca söz konusu görüntüler üstüste gelir ve oyun bazlı düşünüldüğünde ortaya karışık bir görüntü çıkar. Çünkü bu görüntüler çok az farkla çekilmiş görüntüler değildir. Eğer ki bu görüntüler çok az farklı görüntüler olsaydı FPR gözlüğü takınca 3D görünmesi gerekirdi. Ancak söz konusu görüntü karelerinde farklı ortam ve silahlar oyuncuların elinde olduğu için karışık bir görüntü oluşması kaçınılmazdır.

Normal FPR gözlüğü takıp sağ göz kapatıldığında sol gözle sadece üstteki görüntü (birinci oyuncunun ekranını), sol göz kapatıldığında ise sadece alttaki görüntü (ikinci oyuncunun ekranını) görülür.

FPR 3D teknolojisine sahip olan tüm TV modellerinde gözlüklerin lenslerini değiştirerek X-X / Y-Y haline getirildiğinde yukarıda bahsedilen göz kapatma olayını yapmadan, sadece gözlük takarak birinci ve ikinci oyuncular sadece kendi ekranlarını görmeleri mümkün kılınmaktadır.

Aşağıdaki örneklerde photoshop programında 1920x1080 çözünürlüğünde açılmış bir resim dosyasının ortasına cetvel çizgisi çektikten sonra sol tarafa çözünürlüğü 1920x1080 olarak hazırlanmış ve resimlerden ilki sağdan ve soldan sıkıştırarak yerleştirilmiştir. Sağ tarafa da diğer resmi yerleştirilmiştir.

Resim 1 Sıkıştırılmamış

Resim 2 Sıkıştırılmış

Bu işlemden sonra bu resmi jgp olarak kaydedilmiş ve TV üzerinde 3d modunda sağ sol seçeneği seçilerek görüntülenmiştir. Panelde açılan ilk görüntü üst üste binmiş karışık bir resim olarak görülmektedir. FPR gözlüğü takıp sadece sol göz ile bakıldığında soldaki fotoğraf, sol gözü kapatarak sağ göz ile bakıldığında sağdaki fotoğraf görülmektedir. Eğer gözlüklerin camlarının yeri değiştirilirse yani iki sol lensli ve iki sağ lensli gözlük olursa aynı ekrana bakarak iki ayrı kişi iki ayrı yayını, fotoğrafı veya oyun sahnesini görebilir.

Uygulama

Öncelikle elimizde X-Y, X-Y şeklinde bulunan 2 adet FPR teknolojisine sahip gözlüğümüzü öncelikle birisi sağ cam, birisi sol cam olmak üzere dikkatlice çıkarıyoruz. Yalnız bu çıkarma işlemi sırasında gözlük üzerindeki filmleri çizmemek için oldukça dikkatli davranmamız gerekiyor. Bu işlem için aslında ince bir çivi veya toplu iğne ideal bir araç oluyor.

DUAL VIEW GAMING Teknolojisinin LG CINEMA 3D FPR TV'lere Uygulanması (Videolu Anlatım Dahil)

Çıkarmış olduğumuz filmleri sağ çerçeveden çıkanı sol, sol çerçeveden çıkanı sağ olmak üzere tekrar yerleştiriyoruz. Gözlüklere film yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra oynayacağımız oyunun options menüsüne girip, 3D modunu kapatıyoruz. Oyunun kendi içeriğinde 3D modu aktif olduğu zaman Dual View Gaming özelliğinden yararlanamayacağımızı dikkatle belirtmek istiyorum.

Multiplayer oyunumuz splitscreen ekranda yatay düzlemde bölünmüş olarak açıldıktan sonra LG kumandamızın 3D tuşuna basarak alt ata, üst üste olan modu seçiyoruz. Bu işlemden sonra ekranımızda iki görüntü üstüste bindiği için bir karışıklık söz konusu oluyor ve görüntü oranını maksimum verimde tutmak için görüntü panel boyutuna oranlanarak biraz küçülüyor.

Burada meydana gelen sorunlardan söz etmek gerekirse split screen görüntüye uygun olan çözünürlüğün TV’ye oranlanması ve görüntü genişletilmesine bağlı olarak görüntüde kayıplar yaşanmasını sayabiliriz. Ancak bu sorunlar TV ile ilgili değil konsol ile ilgili olduğundan teknoloji yayılmaya başladıktan sonra geliştirilecek bir güncellemeyle aşılacağını düşünmekteyim.

Gözlükleri ve tüm ayarları uygun hale getirdikten sonra iki oyuncudan her biri kendi karakterini gösteren gözlüğü takıp aynı ekranda ama tek görüntüyle oyun oynamaya başlayabilir olacaktır.

Sonuç olarak ilk duyulduğunda TV modellerine ait olarak lanse edilen teknolojide aslında TV’nin FPR panele sahip olmak dışında bu işlemde hiçbir rol oynamadığı görülmektedir. FPR teknolojisine sahip olan her tür görüntüleme cihazında bu işlem kolaylıkla uygulanabilmektedir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• First ben olayım tabii, bişiler yazarım sonra
  • Buradan da emeğinize sağlık diyeyim ki güncel kalsın ;)
  • Çok güzel bir inceleme,anlatım olmuş.Teşekkürler,ellerinize sağlık.
  • elinize sağlık, hakikaten harika bir olay,

bence bunlarla ilgili olarak bu şekilde standart gözlükler üretilecek
  • quote:

Orijinalden alıntı: shadowpane

elinize sağlık, hakikaten harika bir olay,

bence bunlarla ilgili olarak bu şekilde standart gözlükler üretilecek

Standart gözlük üretirlerse bu şekilde 2-3 katı fiyatına satarlar normal FPR ların. Burdan okuyup öğrenenler ise pratik bir şekilde lensleri değiştirip halledebilir
  • Zaten şu an piyasada FPR teknolojisi kullanan iki marka var: Birisi LG, diğeri Philips. Şimdi de Sony'nin 3D monitörle FPR teknolojisine gireceğini biliyorum. Şimdilik sadece LG ve Philips'ten söz edelim. Philips TV'lerini FPR olarak tanıtmanın dışında ambilight ve dual view gaming özelliklerini ön plana çıkardı ama LG bu konuya hiçbir şekilde değinmedi.

Şimdi aslında mantık olarak eğer çift görüntüyü 3D algılamak için X-Y dalgaları gerekiyorsa, üst üste bindirilmiş iki görüntüyü ayrıştırmak içinde X-X\Y-Y şeklinde iki gözlük gerekmeli dedik ve gözlüklerin kolay modifiye edilmesi sebebiyle bunu hemen deneyebildik.

Bu şekilde standart gözlük üretimi bence de olacaktır ama burada en önemlisi konsolların bu konu üzerine eğilip, bu teknolojiye uygun güncelleme yapması olacaktır. Gerçi Sony'nin FPR panelli TV'leri PS3 için bir güncelleme durumunun sinyallerini de vermiyor değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: dusty_

Zaten şu an piyasada FPR teknolojisi kullanan iki marka var: Birisi LG, diğeri Philips. Şimdi de Sony'nin 3D monitörle FPR teknolojisine gireceğini biliyorum. Şimdilik sadece LG ve Philips'ten söz edelim. Philips TV'lerini FPR olarak tanıtmanın dışında ambilight ve dual view gaming özelliklerini ön plana çıkardı ama LG bu konuya hiçbir şekilde değinmedi.

Şimdi aslında mantık olarak eğer çift görüntüyü 3D algılamak için X-Y dalgaları gerekiyorsa, üst üste bindirilmiş iki görüntüyü ayrıştırmak içinde X-X\Y-Y şeklinde iki gözlük gerekmeli dedik ve gözlüklerin kolay modifiye edilmesi sebebiyle bunu hemen deneyebildik.

Bu şekilde standart gözlük üretimi bence de olacaktır ama burada en önemlisi konsolların bu konu üzerine eğilip, bu teknolojiye uygun güncelleme yapması olacaktır. Gerçi Sony'nin FPR panelli TV'leri PS3 için bir güncelleme durumunun sinyallerini de vermiyor değil.

evet başka bir konuda, sony nin playstation için özel bir ekran üretileceği ile ilgli bir bilgi okudum, bence yapılacak işlem, sizin burada gercekleştirdiğiniz dual wiev gaming teknolijisi olacak
    sizi alkışlamak gerektiğini düşünüyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: shadowpane

quote:

Zaten şu an piyasada FPR teknolojisi kullanan iki marka var: Birisi LG, diğeri Philips. Şimdi de Sony'nin 3D monitörle FPR teknolojisine gireceğini biliyorum. Şimdilik sadece LG ve Philips'ten söz edelim. Philips TV'lerini FPR olarak tanıtmanın dışında ambilight ve dual view gaming özelliklerini ön plana çıkardı ama LG bu konuya hiçbir şekilde değinmedi.

evet başka bir konuda, sony nin playstation için özel bir ekran üretileceği ile ilgli bir bilgi okudum, bence yapılacak işlem, sizin burada gercekleştirdiğiniz dual wiev gaming teknolijisi olacak
    sizi alkışlamak gerektiğini düşünüyorum

@shadowpane çok teşekkürler

Oyun endüstrisi uzun zamandır cooperative multiplayer yani coop oyunlarda splitscreen'den başka bir görüntüleme sistemine yönelip de arayış içine girmedi. Bu da özellikle takım oyunlarında ve hatta hatta en fazla death maçlarda haksız ve gereksiz bir hile oldu önüne geçilemeyen.

Yaşım gereği internet cafede half life, counter strike, age of empires gibi çok oyuncu ile oynanan oyunlarda yeterince deneyim sahibi oldum ve bu şekilde arkada oturan oyuncunun göz ucuyla bile sizin ekranınıza bakması çok haksız ve rahatsız ediciyken misalen PS3'te death match oynarken ikinci oyuncunun ekranının direkt göz önünde olması oyun eğlencesini tamamen kaçırıyor bana kalırsa.

Dual view gaming teknolojisi bu anlamda gerçekten bir devrim niteliğinde, özellikle FPS, TPS oyunlarda bu özelliğin ne kadar elzem olduğunu tüm oyunseverler biliyordur elbette. Dediğim gibi şimdi iş sadece konsol üreticilerine kalıyor. Geliştirecekleri yeni bir yazılımla hem görüntü kalitesini yükseltip, hem de görüntü ekran oranını düzeltmeleri gerekiyor. Ha, şahsen şu etapta görüntüde meydana gelen hafif kayıp ve düşen çözünürlük beni çok fazla ilgilendirmiyor açıkçası. Teknolojinin bana sunduğu avantajın yanında bu kadar kayıp mazur görülebilir gibi.

• TEKNOLOJİ COK CABUK İLERLİYOR. DAHA İLERİSİ VAR AMA BİZ BUNLARI YAVAŞ YAVAŞ GÖRÜYORUZ.

işin içine girdikçe farkli bilgiler öğrenmeye başladım, teknolojiden uzakken herşey daha güzeldi, şimdi ise insanların sürekli beklentileri artıyor ve açıkçası elimizdekilerle yetinmek zor oluyor.

3D TV yi aldığım günden beri birşeyler arayış içerisindeyim, sürekli bilgime birşeyler katmak istiyorum, halbuki 70 ekran crt 50hz tvim vardı, bozulmasa herşey cok daha güzel olurdu. şimdi teknik takıntolarımız oldu,
  • Mesela şimdi laptoplarda gözlüksüz 3D teknolojisi ilerletilmeye çalışılıyor. Ancak buradaki handikap bu teknoloji şimdilik sadece bireysel olarak kullanılabilecek durumda, yani gözlüksüz 3D sadece tek bir kişinin izleyebileceği şekilde gelişmiş halde. Bunun da en fazla 3 senesi var ama çözülmek ve harici ekranlara uygulanmak için. Öyle çok çok geç bir tarih olmayacak.

Mevzumuz oyun ve gerçekten oyun konusunda CRT TV'lerin verdiği performansları çeşitli güncellemeler ve ayarlamalar yapamadan LCD, LED ve/veya Plasma TV'lerden alamıyoruz. Kalite yükseldikçe gereksinim artıyor ve bu da çeşitli konfigürasyonlar yapma zorunluluğu doğuruyor kullanıcıya. Bu şikayet edilecek bir surum değil ama.

Ben de özellikle donanım habere yazmaya başladığımdan beri resmen konu üzerinde inanılmaz bilgi edindim ve inanılmaz derecede geniş olan hayal gücümle sınır zorlamaya başladım. Beklentilerimiz artıyor ama bu şekilde beklentiler az az karşılanmaya başlandığında daha da yoğun fikir üretimi yapabiliyoruz. Bu başlıkta anlatılan dual view gaming olayı da böyle bir meraktan doğarak, detaylandırıldı ve üzerine düşünüldü. Sonuçtan da fazlasıyla memnunum ve sizin yazdığınız onore edici mesajlarla daha da güdüleniyorum bir şeyler araştırmak ve yapmak adına.

• quote:

Mesela şimdi laptoplarda gözlüksüz 3D teknolojisi ilerletilmeye çalışılıyor. Ancak buradaki handikap bu teknoloji şimdilik sadece bireysel olarak kullanılabilecek durumda, yani gözlüksüz 3D sadece tek bir kişinin izleyebileceği şekilde gelişmiş halde. Bunun da en fazla 3 senesi var ama çözülmek ve harici ekranlara uygulanmak için. Öyle çok çok geç bir tarih olmayacak.

Mevzumuz oyun ve gerçekten oyun konusunda CRT TV'lerin verdiği performansları çeşitli güncellemeler ve ayarlamalar yapamadan LCD, LED ve/veya Plasma TV'lerden alamıyoruz. Kalite yükseldikçe gereksinim artıyor ve bu da çeşitli konfigürasyonlar yapma zorunluluğu doğuruyor kullanıcıya. Bu şikayet edilecek bir surum değil ama.

Ben de özellikle donanım habere yazmaya başladığımdan beri resmen konu üzerinde inanılmaz bilgi edindim ve inanılmaz derecede geniş olan hayal gücümle sınır zorlamaya başladım. Beklentilerimiz artıyor ama bu şekilde beklentiler az az karşılanmaya başlandığında daha da yoğun fikir üretimi yapabiliyoruz. Bu başlıkta anlatılan dual view gaming olayı da böyle bir meraktan doğarak, detaylandırıldı ve üzerine düşünüldü. Sonuçtan da fazlasıyla memnunum ve sizin yazdığınız onore edici mesajlarla daha da güdüleniyorum bir şeyler araştırmak ve yapmak adına.

3d gözlüksüz teknoloji bence bireysel değil şöyleki bursa media markt ta ki nintendo 3ds standında 2kişi aynı ekranda 3d görebiliyoruz (bende ekranda 1tane kamera var kişinin göz konumuna göre 3dyi ayarladığını sanıyordum ama 2kişi rahatlıkla 3d izleyebiliyor ) ama şuvar hani biz diyoruzya balık tvden 1metre 2mt çıktı diye gözlüksüz teknolojide ne olucak ekrandan çıkma olayı onu merak edıyorum çünkü içedoğru genişleme oluyor ama söylenene göre 3d geçiş teknolojisi asıl olan hologram deniyor zaman gösterıcek bakalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HASAN4 -- 3 Ağustos 2011; 18:37:29 >

• Nintendo daki olay biraz farklı ama. Zaten görüntüsü hiç iç açıcı değil o cihazın. Normalde senin dediğin gibi kişinin ya da kişilerin bakış açısına göre yerlerini bulup buna göre 3D efektlerinin ayarlanması söz konusu. Eskiden kitapların üzerinde plastik tırtıklar olurdu hani sağa sola çevirince farklı resimler görülürdü. İşte o sert plastikleri panelde düşün, gözlüksüz 3D nin ulaşması beklenen asıl teknolojisi bu. Ama bu da şu an tüketiciye sunulmak için çok pahalı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HASAN4

quote:

Mesela şimdi laptoplarda gözlüksüz 3D teknolojisi ilerletilmeye çalışılıyor. Ancak buradaki handikap bu teknoloji şimdilik sadece bireysel olarak kullanılabilecek durumda, yani gözlüksüz 3D sadece tek bir kişinin izleyebileceği şekilde gelişmiş halde. Bunun da en fazla 3 senesi var ama çözülmek ve harici ekranlara uygulanmak için. Öyle çok çok geç bir tarih olmayacak.

3d gözlüksüz teknoloji bence bireysel değil şöyleki bursa media markt ta ki nintendo 3ds standında 2kişi aynı ekranda 3d görebiliyoruz (bende ekranda 1tane kamera var kişinin göz konumuna göre 3dyi ayarladığını sanıyordum ama 2kişi rahatlıkla 3d izleyebiliyor ) ama şuvar hani biz diyoruzya balık tvden 1metre 2mt çıktı diye gözlüksüz teknolojide ne olucak ekrandan çıkma olayı onu merak edıyorum çünkü içedoğru genişleme oluyor ama söylenene göre 3d geçiş teknolojisi asıl olan hologram deniyor zaman gösterıcek bakalım

Nintendo'yu techraven'ın da dediği gibi ayrı tutmak lazım, şimdi onlar zaten gözlüksüz 3D teknolojisinde oyun odaklı çoklu oyuncu geliştirmesine yönlenen bir firma zaten. Ben de deneyimleme fırsatı buldum Nintendo 3DS'yi ve hakikaten takdir ettim ama daha yolu var onun, henüz görüntü kalitesi bende yeteri bir doygunluk yaratmadı.

Dediğim gibi çok rahat bir 2 sene görüyorum ben gözlüksüz 3D'nin pürüzsüz olması adına. Muhtemelen şimdilik 3D TV'lerin 2D -> 3D çevirisi gibi bir görüntü veriyor derinlik algısını yükselterek. Bir de FPR teknolojili gözlüğe sahip olan TV'lerdeki oyun rahatlığı kadar olmayacaktır bana kalırsa ilk başlarda. Henüz teknoloji çok genç, bakalım artık belki de 2D yayın diye bir şey kalmayacak 5-10seneye kadar.

• harika bişeye benziyor ya almak fikrindeım ben bunu :)
  • Bizzat denediğim ve denediğim günden beri aralıksız oynadığım için diyebilirim ki hakikaten süper Özellikle oyuncu TV'si için mükemmel fonksiyonlar sunuyor, tavsiye ederim bu eğlenceyi
  • Şirkette salak koçnet in filtresi herşeyi filtrelediği için vidyonuzu ancak şimdi izleyebildim.
    Çok başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederim. Teşekkürler
  • quote:

Orijinalden alıntı: camoka5

Şirkette salak koçnet in filtresi herşeyi filtrelediği için vidyonuzu ancak şimdi izleyebildim.
    Çok başarılı bir çalışma olmuş tebrik ederim. Teşekkürler

Teşekkürler, biz de çok eğlenmiştik videoyu çekerken. Cinema 3D TV si olan ve bunu yapmak isteyen herkesi en azından SS li yapmaya davet ediyoruz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi techraven -- 5 Ağustos 2011; 9:50:18 >
  • @camoka5 çok teşekkürler, techraven'ın da dediği gibi biz çok eğlendik çekerken. Deneyen herkes bir fotoğraf video falan koysa süper olur bu başlık bence de.

Bu arada Az evvel video istatistiklerimize baktım da söz konusu videomuzun ingilizce altyazılı versiyonu Danimarka'da forumlara taşınmış, Fransa'dan sorular almış.
  • Arkadaşlar ikinizinde eline sağlık anlatım güzel gerçekten. İlk videoyu paylaştığınızda
    tvye hayran kalmıştım doğrusu LG FPR teknolojisi ile çok iyi iş çıkartmış tam samsung
    40D6200 alma arifesindeyken LG Lw serisi konusuna denk gelince bi anda bütün fikrim
    değişti şimdi de 42LW5500 e bakıyorum kampanya yakalarsam bir yerden ben de salonumu
    süslerim bu tvyle :))
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.