Şimdi Ara

Kaç Kanal' lı Güç Kaynağı Tercih Etmeli ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
2.246
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yakın bir zamanda yeni sistem toplamayı düşünüyorum.
    Fakat, Güç Kaynağı araştırırken birşey dikkatimi çekti !

3 farklı kanal'a sahip Güç Kaynağı var. Belkide daha farklı çeşitler de vardır ben bilmiyorum.

1 - 2 ve 4 Kanal benim denk geldiklerim.

Kendim için konuşmam gerekirse, öyle en üst seviye ekran kartı kullanmayı düşünmüyorum.
    Örneğin, GTX 480 / 580 / HD 6970 / 5970 gibi kartları düşünmüyorum.

Tercih etmem gereken hangi tür PSU olmalı.

Aşağıda 3 farklı kanal'a sahip Güç Kaynaklarından örnekler vericem.
    EDİT: 4. de varmış etti 4

CORSAIR CMPSU-550VX 550W 120MM FANLI 80 PLUS ( Tek Kanal' dan 41A )

THERMALTAKE Toughpower (W0103R), 600W, APFC, 14 cm Fan ( 4 Kanal' dan toplam 48A )

COUGAR HEC-700TE 700W 140MM FANLI 80 PLUS ( 2 Kanal' dan toplam 60A )

Sapphire Pure 625 80+ PLUS ( 3 Kanal' dan toplam 75A Kanal başına 25A )

Bu konuda neler söyleyebilirsiniz. Bu konu eminim çoğu kişiye yol gösterecektir.
    Teşekkürler.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Sapphire yazmıştım ama o 3 kanaldan veriyor

COUGAR f/p olarak tercih edilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Colonel GUILE -- 24 Aralık 2010; 15:19:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Colonel GUILE

Hocam tek kanal daha iyi olur...

Sapphire yazmıştım ama o 3 kanaldan veriyor

COUGAR f/p olarak tercih edilebilir.

3 kanal da varmış demek onu da ekliyorum.

Bütün güç kaynaklarında 12V gerilimi tek bir kaynak tarafından üretilmektedir. Çoklu railin farkı birbirinden bağımsız 12V hatları değil daha güvenilir OCP sağlamasıdır. Tekli ve çoklu rail yapısının dalgalanma, voltaj stabilitesi gibi konularda birbirine üstünlüğü yoktur, bu konuda ki iddialar tamamen yanlıştır.

Çoklu rail yapısının tekli rail yapısına göre daha iyi aşırı akım koruması sağladığı unutulmamalıdır. Tekli rail yapısında tüm 12V hatları tek bir OCP devresi kullandığından (Bazı güç kaynaklarında OCP olmayabilir) ve bu OCP devresinin aşırı akım sınır değeri yüksek olduğundan sistem bileşenlerinden birinde herhangi bir arıza meydana geldiğinde OCP sınır değer aşılmadan tepki vermeyeceği için hasarın daha da büyük olma riski vardır. Overclock ile uğraşan ve sistemini sınır değerlerde çalışmaya zorlayan kullanıcılar için her an bir problem ile karşılaşma ihtimali bulunduğundan bu önemli bir fark olsa gerek.

Çoklu rail yapısının tek olumsuz yanı ise güç dağılımı düşüncesizce hesaplanarak üretimiş güç kaynaklarında görülebilmektedir. Bu tamamen üreticinin hatasıdır. Bir örnek ile açıklayacak olursak : İki adet 12V raili olan ve iki adet PCIexp. Güç konnektörü olan (SLI ya da Crossfire destekli) bir güç kaynağında 12v raillerinin akım sınır değerleri düşüncesizce belirlenmiş olabiliyor. CPU güç konnektörü ile PCIexp güç konnektörlerinden biri mecburen aynı raile bağlı olduğundan eğer bu railin akım sınırlandırması bir CPU ve bir ekran kartını aynı anda besleyebilecek akım değerinin altında belirlenmişse OCP güç kaynağını kapatabiliyor. Fakat daha önce belirttiğimiz gibi bu tamamen üreticinin hatasından kaynaklanmakta. CPU güç konnektörü ile PCIexp güç konnektörünün bağlı olduğu rail in akım sınırlandırma değeri diğer railinkinden yüksek ve bir CPU ile bir ekran kartı için yeterli düzeyde belirlenmiş olursa bu tip bir problem ile karşılaşılmaz.

http://site.hardwarena.com/Guc-Kaynaklari-Hakkinda-Bilinmesi-Gerekenler/5-15.html

Geçenlerde yanılmıyorsam Gtx 570 alan bir arkadaş çoklu rail destekli high power 650w ile sorunlar yaşadığını belirterek tek railli bir güç kaynağı almıştı. Özellikle de bu yeni seri psuların sürekli olarak tek kanaldan oldukları ön plana çıkarılıyor ki iyi bir şey demek ki adamlar oraya odaklamaya çalışıyorlar

Sizin seçeneklerden seçilebilecek en iyi ürün Cougar olarak duruyor.
    Uygun fiyattan bulabilirseniz tek kanallı Corsair veya Thermaltake`nin yeni Xt serilerini kaçırmayın derim

• intelin öncülüğünü yaptığı atx standardının önceki versiyonlarında
    tek bir kanalda çok fazla akım olması tehlikeli bulunuyor ve birden fazla 12v kanalı tavsiye ediliyordu..
    o nedenle bazı tek kanal psu lar atx sertifiasına sahip değildi..
    en son standartta bu ortadan kalktı sanırım..
    aslında kanal dağılımı iyi ayarlanmışsa ve psu kaliteli üretilmişse aslında herikisinde de sorun yok..
    çoklu 12v kanal psu ların en iyileri enermax tır..
    tek 12v rail üreten corsair,seasonic,silverstone gibi markalar var

bir donanımın diğer donanımlardan oldukça fazla elektrik tüketeceği sistemlerde(gamer kullanım,overclock vs) tek 12v daha mantıklı olur bence..
    (mesela overclocklu gtx 580 gibi)
    ama sistemin güç tüketimi tek bir donanımdan değilde birçok donanımdan kaynaklanacaksa(server-workstation tipi kullanım,multimedya vs) çoklu 12v tercih ederim
    (çok fazla sayıda hdd,vs)

benim şahsi tercihim 600-700 psu larda mümkün ise tek 12v rail tercih ederim..
    çünkü bir psu 600w diye satılıyorsa ona 600w muamelesi yapabilmek isterim..
    yani sistemimim toplam güç tüketimi 600w ın altındaysa rahatlıkla takabilmek isterim..
    kanal dağılımı nasıldır diye düşünmek istemem..ama bu seviyedeki tek 12v ürünler genelde kaliteli markalardan
    ve fiyatları yüksek..

ama 1000w-1200w bir psu alınıyorsa eğer marka çok dandik değilse zaten
    birden fazla 12v kanalı olsada kanal başına düşen güç zaten oldukça fazla olacağından
    çoklu 12v rail tercih edilmeli derim..

bir de pclabs taki bir incelemede şu alıntıyı paylaşayım..
    quote:

Bu konuda piyasada iki farklı görüş mevcut: Pek çok üretici ve bu arada kullanıcı, zamanında spesifikasyonlarda yapılmış bir "öneri"ye dayanarak, tek bir kanalda çok fazla akım beslenmesi yerine çok fazla akım kullanılan 12 V kanalının birden fazla alt kanala bölünmesi taraftarı. Bu bir stabilite meselesinden ziyade güvenlik meselesi olarak görülüyor. Diğer taraf ise birden fazla 12 V kanalı bölümlendirilmesinin gereksiz olduğunu ve aslında güç dağılımının dengelenmesini zorlaştırdığını söylüyor -ki editörünüz de bu tarafta. Örneğin 25'er Amper olarak belirtilmiş iki kanallı bir güç kaynağında kanallardan biri işlemci -ve belki bir PCIe güç bağlantısı- için ayrılmış durumda. Dolayısıyla siz yüksek akım isteyen kartlarla CrossFire/SLI yaptığınızda ek yükün çoğunu ikinci kanala bağlamak durumunda kalıyorsunuz ve bu da kanalın akım sınırını aşabiliyor. Tabii 25 A yazsa bile üretici bazen oldukça geniş olabilen toleranslar ayarlamış olabiliyor -bazı markalar 25 A limitli dediği kanaldan 33 A gibi akımların çekilmesine izin veriyor- ama yine de tek kanal 12 V güç kaynaklarında bu sorun yok. 12 V kanalında beslenebilen her Amperi kullanıyorsunuz, atıl güç kalmıyor.

bir psu seçerken sadece güç dağılımı,toplam güç vs den ziyade markaya ve kaliteye bakılmalı bence..
    sizin sorduğunuz psu lar seviyesinde sapphire 625w tercih ederim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ooppss -- 24 Aralık 2010; 23:19:57 >

• Marka kaliteli olduktan sonra kanal sayısı benim için çok da önemli olmuyor. Örneğin Enermax dünyanın en iyi üreticilerinden biri ve çoklu kanal desteği sunuyor. Ben Enermax kullanan kimsenin güç kaynağında birden fazla kanal olmasını şikayet ettiğini duymadım. Sizin yerinizde olsam aralarında en F/P olanı, Sapphire'i seçerdim.
    AMD Phenom II X6 1055T | MSI 870A-G54 | Corsair Vengeance 4x2 GB DDR3 1600MHz CL9 | Samsung HD502HJ 2x500 GB (RAID 0) | HIS HD 4770 | LG Flatron M2262D | Xigmatek Asgard II Pure Black Edition | Xigmatek NRP-PC 602 600W
    Brainwavz M2 İncelemesi | Logitech G500 Resimli Macro Anlatımı | Xigmatek Asgard II Pure Black Edition Kasa ve Xigmatek NRP-PC602 600W PSU İncelemesi
  • ilk başta enermax gibi bir marka çoklu 12v kanallı güç kaynağı üretiyorsa bir bildiği vardır diyip saphire pureyi almaya karar vermiştim..

Sonra aklıma yukarıda bahsedilen 25amperi aşabilecek durumlar aklıma geldi..Mesela 300wı geçecek bir ekran kartınız var ve güç kaynağınız 12v kanallarından 25amper besleyebiliyor 25x12den 300w eder..

Ama bu benim için bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü 300wdan fazla güç harcayacak bir donanım almayacağım :)

Birde saphire Pure 625w psunun eski hali olan Enermax Modu 82+ 625w Psunun incelemesini buldum..

http://www.pcper.com/article.php?aid=558&type=expert&pid=6

şurayı incelerseni tek 12v kanalından 600w çektiği yazıyor sanki..

yanlış anlamışta olabilirim bi incelerseniz sevinirim..

Son olarak Saphire Pureyi tercih ettim gayet memnunum..

Cougar testlerde 46amper verdiğini okumuştum bi incelemede.. Birde Maliyet odaklı bir güç kaynağı olduğu için tercih etmedim..

Aslında durum biraz karışık..

Thermaltake toughpower serisinde 4 tane 12v kanalı kullanırken yeni tougpopwer xt serisinde tek kanal kullanıyor..

En iyisi Markaya bakmak diyorum son olarak :))

varsın 10 amper az versin saphire pureyi al :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 12v kanalları cok olmamalı hocam anladığınız üzere. Tek railden verebildiği değerler önemli. SLI ve CF kurulum içinde kimse 2 den fazla 12v kanalına ihtiyac duymaz. Seçenekleriniz arasında Cougar en iyisi. Bunlara 620w Seasonic eklenebilir . Cünkü o da Cougar gibi Bronze 80+ sertifikasına sahip kaliteli bir ürün. Malzeme olarak çok iyi yazdığınız psu'lar.
    Üstte arkadasında belirttiği gibi gtx580 e Highpower 750w yetmemişti 12v den sağlayamadığı akım nedeniyle(arkadas biraz karıstırmıs kartı vs. ama).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiqhWoltage -- 24 Aralık 2010; 23:18:04 >

Şimdi gelelim PSU tercihine !
    Ben genelde elden alışveriş yaptığım için, Sapphire 625W Seasonic olsun bunlar İnternet mağazalarında satıldığı için elemek zorundayım.

''High Power Absolute Power 650W'' bu güç kaynağını biraz araştırdım.

Şurada incelemesi var. Yazıda bir bölüm dikkatimi çekti. Aynen buraya yapıştırıyorum.
    http://www.pclabs.com.tr/2009/09/02/high-power-absolute-650w-moduler-guc-kaynagi-incelemesi/2/

Son örnekteki 450 W ile kullanılan güç kaynağı %75 verimle çalışıyorsa bu, sizin bilgisayarınıza 450W gücü besleyebilmek için şebekeden 600 W güç çekildiğini gösteriyor. Aradaki 150W kayıp; faturasını ödüyorsunuz ama kullanmıyorsunuz. Bu kayıp sıcaklık olarak kendini gösterdiği için güç kaynağınız daha fazla ısınıyor ve tabii daha gürültülü çalışma olasılığı doğuyor.

Diyelim ki ben 600 veya 650W bir güç kaynağı aldım. Ama benim sistemim, 300 veya 400W güç harcıyor. Kullanmadığım gücün de parasını mı ödeyecem

• orada kastedilen o değil..verimlilikten bahsedilmiş..

şöyle özetlemeye çalışayım..

sistemin 300w harcıyorsa
    350w %70 verimli bir psu kullanırken
    1000w %85 verimli psu kullanırkenden daha fazla fatura ödersin..

yani toplam gücün fatura ile alakası yok.. ama verimliliğin fatura ile alakası var..
    o nedenle 80+ sertifialı ürünler seçilmeli..
    sadece verimlilik olarak bakıldığında sertifikalar şu şekilde
    80+gold > 80+ silver > 80+ bronze > 80+

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ooppss -- 25 Aralık 2010; 0:01:21 >

sisteminiz 300w harcadığında siz şebekeden çekilenin %75ini kullanıyorsunuz demektir..

yani 400w şebekeden çekilir 300 wını kullanır 100wı ısıya dönüşür..

bu kadar basit..

internetten bir sorun olmaz kargoyla gelicek evinize getireceksiniz sonuçta..

vatan bilgisayardan alınabilecek Toughpower Xt 675w var sanırım..

Cougarda satılıyormu bilmiyorum ama oda sorun çıkartmaz..

illa elden alırım diyorsanız bu ürünlere bakın..

High power absolute vs tercih edilmemeli bu dönemde..

Cougar Vatan' da var. Neyse bakalım

Tekrar teşekkürler.
  • Hocam Xigmatek Vector S 750w Silver güç kaynağı almıştım fakat Xigmatek dört kanal üzerinden 750w veriyor thermaltake ise tek kanal üzerinden 750w veriyor hangisi daha iyi olur ne kadar fark olur?

Thermaltake Bronze 750w-----------Xigmatek Silver 750w
     Kaç Kanal' lı Güç Kaynağı Tercih Etmeli ? Kaç Kanal' lı Güç Kaynağı Tercih Etmeli ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cayli73 -- 16 Aralık 2014; 2:28:44 >

• Leon hocam lütfen sizde aydınlatın beni bu konu hakkında

Orijinalden alıntı: cayli73

Hocam Xigmatek Vector S 750w Silver güç kaynağı almıştım fakat Xigmatek dört kanal üzerinden 750w veriyor thermaltake ise tek kanal üzerinden 750w veriyor hangisi daha iyi olur ne kadar fark olur?

Thermaltake Bronze 750w-----------Xigmatek Silver 750w
     Kaç Kanal' lı Güç Kaynağı Tercih Etmeli ? Kaç Kanal' lı Güç Kaynağı Tercih Etmeli ?

Yurtdışında tek kanal mı çok kanal mı tartışmaları uzun zamandır yapılıyor.

Ortak fikir şudurki, güç tüketimi yüksek olan kartlar için her zaman çift kanaldan güç alınmalı, kart tek kanal üzerinden beslenmemelidir. Ve tek kanal gücü öne sürerek psu üreten markalarında, tek kanal olayını tamamiyle pazarlama tekniği olarak kullandıkları konusunda birçok kişi hemfikir. Tek kanaldan yüksek enerji çıkışı, özellikle yüksek güç tüketimi olan kartlar için kanala aşırı şekilde yük bindirmekte, bu da hem kanalın hemde kablonun fazlaca ısınmasına neden olmakta, yurtdışında tek kanaldan güç alıp kablosu yanan ekran kartının güç girişi eriyen insanlar var, tabi bu arkadaşlar oc işlerinede girmiş olabilir ama yinede kablo veya güç girişinin erimesi birşeylerin ters gittiğini gösterir. Çift kanaldan güç aldığınızda yük bölünmüş oluyor tek kanala ölümüne yüklenilmemiş olunuyor, aynı şekilde kablolarada haddinden fazla yük bindirilmemiş oluyor, ayrıca yine birçok yabancı donanım sitesinde gpuya tek kanaldan veya çift kanaldan enerji vermenin performans açısından hiçbir fark yaratmadığı, psu üreticilerinin neden inatla tek kanaldan fazlaca güç üretebilen psuların inatla pazarlama malzemesi yapıldığına anlam verememekte.

Bir diğer tuhaflık ise, tek kanaldan fazlaca güç üretebilen psumuz var diyen birçok marka, psu kullanım talimatlarında belli watt üzerinde güç tüketen gpular için çift kanal bağlantı yapılmasını öneriyor, bu da ayrı bir tezattır.

Kaç Kanal' lı Güç Kaynağı Tercih Etmeli ?

http://www.overclock.net/t/944707/why-single-rail-is-not-better-than-multi-rail

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 16 Aralık 2014; 2:56:23 >

• Anladım hocam ama benim psuda 4 adet kanaldan vermekte böyle olması dahamı iyi olur? yoksa tek kanal ile çoklu kanal arasında değişen bişey olmazmı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cayli73 -- 16 Aralık 2014; 3:11:45 >

Anladım hocam ama benim psuda 4 adet kanaldan vermekte böyle olması dahamı iyi olur? yoksa tek kanal ile çoklu kanal arasında değişen bişey olmazmı?

Ekran kartın nedir önceki mesajlara bakamadım, aşırı güç tüketen bir kart değilse tek kanal bağlayabilirsin, fazla güç tüketen bir kart ise çift kanal bağlaman sağlıklı olur. Evga psuların içinden bir kağıt çıkıyor, yanlış hatırlamıyorsam 175 watt üstü için çift kanal bağlantı yapılması öneriliyor.

Sistemim ise şu şekilde yeni aldım
    Xigmatek Shockwave Vector 750w Kasa
    Asus Z97-K Anakart
    i5 4460 İşlemci
    G.Skill 8 GB Ram
    WD Blue 1TB Hdd
    Asus r9 280 DirectCU2 Top Gpu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cayli73 -- 16 Aralık 2014; 3:36:50 >

Hocam montajı vatan yetkilileri yaptı eğer yanlış yaptılarsa kaç kanal ile bağladıklarını nasıl öğrenebilirim?
    Bide benim psu dört kanallı tek kanal yerine çoklu kanal olmasınımı öneriyorsunuz sizde?

Sistemim ise şu şekilde
    i5 4460
    G.Skill 8 GB Ram
    WD Blue 1TB
    Asus r9 280 DirectCU2 Top

Çift kanal tek kanal dediğimiz olay şu.

Tek kanalda, psunun 12v çıkışlarından birine bağlantı yaparsınız, kablo ucu 2 ye ayrılıyordur o şekilde bağlarsınız gpuya, psunun 12v çıkışına tek kablo taktığınız için gpuya güç tek kanaldan iletilmiş olur, eğer 2 ayrı kablo ile psu nun 12v lik 2 çıkışına ayrı bağlantı yaparsanız 2 kanaldan güç almış olursunuz, kabloları takip ederek anlayabilirsiniz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.