Şimdi Ara

Mantığı nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
845
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

1,3 dizel aracımın yol bilgisayarı verileridir.

90 la gidiyorum 5.viteste 2000 devir çeviriyorum.5,5 lt (+- %10 değişebilir..)

90 la gidiyorum 4.viteste 3000 devir çeviriyorum.5,5 lt (+- %10 değişebilir..)

90 la gidiyorum 3.viteste 4000 devir çeviriyorum.5,5 lt (+- %10 değişebilir..)

Mantık nedir?
    Vitesi yükseltmek yada düşürmek neden etkilemiyor.?
    Bilinen aracın kaldırabileceği en üst viteste seyahat etmek..

Yoksa bende mi bir yanlışlık var

Orjinalden alıntı: happycar

Benim anlamadığım şey şu;

1,3 dizel aracımın yol bilgisayarı verileridir.

90 la gidiyorum 5.viteste 2000 devir çeviriyorum.5,5 lt (+- %10 değişebilir..)

90 la gidiyorum 4.viteste 3000 devir çeviriyorum.5,5 lt (+- %10 değişebilir..)

90 la gidiyorum 3.viteste 4000 devir çeviriyorum.5,5 lt (+- %10 değişebilir..)

Mantık nedir?
    Vitesi yükseltmek yada düşürmek neden etkilemiyor.?
    Bilinen aracın kaldırabileceği en üst viteste seyahat etmek..

Yoksa bende mi bir yanlışlık var

hocam yol bilgisayarları genelde anlık tüketim hesaplarken motor devri ile gaz pedalının konumunu esas alır.

yani 5. viteste 2000 devir çevirirken aracı 90 la götürebilmek için gaza 4. viteste 3000 devirde bastığınızdan daha fazla basıyormuşsunuz. 3.viteste 4000 devirde de 4.viteste 3000 devirde gaza bastığınızdan daha az basıyormuşsunuz...

yol bilgisayarının temel mantığı

devir sayısı x gaz pedalının bulunduğu konumda, mazt pompasının devir başına motora ne kadar yakıt enjekte ettiği = anlık yakıt tüketimi

zaten bu hesap mazot pompasının çalışma mantığını da gösterir. mazot pompası gaz pedalının konumuna göre hızdan bağımsız olarak, devir sayısıyla doğru orantılı olarak motora yakıt enjekte eder.

umarım açıklayabilmişimdir...

kolay gelsin...

• bahsettiğiniz tüm devirlerde gaza aynı basmadığınızın işaretidir.Eğer 5.viteste 2000 devir çeviriken gaza 3. viteste giderken kadar basarsnız yani az demek istiyorum , 5. viteste daha az sarfiyat olduğunu göreceksiniz.Devir yüksekliği düşüklüğü yanında gaza basma miktarı yakıt ile direk alakalı bir durumdur.

bunu şu şekilde düşünün düz yolda 4. vites 3000 devir 90 km/ h hızla giderkenki gaz seviyesini hafızanıza kaydedin ve önünüze gelecek ilk yokuşta duruma bir bakın hızınızın azaldığını göreceksiniz.ne yapacaksınız gaza basacaksınız ve devir belki yine aynı olacak ama yakıt tüketimi aynı olmayacaktır.Bunun teknik terimdeki adı zengin karışımdır.

sonuç,
    bahsetmiş olduğunuz değişik vites ve devir sonuçlarındaki tüketimlere bakarak

90 la gidiyorum 5.viteste 2000 devir çeviriyorum.5,5 lt ZENGİN KARIŞIM

90 la gidiyorum 4.viteste 3000 devir çeviriyorum.5,5 lt ORTA KARIŞIM

90 la gidiyorum 3.viteste 4000 devir çeviriyorum.5,5 lt FAKİR KARIŞIM

çıkarımında bulunmak olasıdır.

• zaten hep derim devirden önce gaza ne kadar basıldığı önemlidir diye. zaten aracı devrinde kullanın bir üst viteste değil diye bunun için derler.

Orjinalden alıntı: ccaparli

zaten hep derim devirden önce gaza ne kadar basıldığı önemlidir diye. zaten aracı devrinde kullanın bir üst viteste değil diye bunun için derler.

devirden önce gaza ne kadar basıldığı değil, devirle birlikte gaza ne kadar basıldığı önemlidir. ikisi de yakıt tüketiminde aynı miktarda önemlidir.

önceki yorumumda da belirttiğim gibi, mazot pompası gaz pedalının konumuna göre, devir sayısıyla doğru orantılı olarak motora yakıt enjekte eder. yani iki veri kullanır; biri gaz pedalının konumu, diğeri ise motor devridir.

düzeltir, esenlikler dilerim...

Orjinalden alıntı: vezir

bahsettiğiniz tüm devirlerde gaza aynı basmadığınızın işaretidir.Eğer 5.viteste 2000 devir çeviriken gaza 3. viteste giderken kadar basarsnız yani az demek istiyorum , 5. viteste daha az sarfiyat olduğunu göreceksiniz.Devir yüksekliği düşüklüğü yanında gaza basma miktarı yakıt ile direk alakalı bir durumdur.

bunu şu şekilde düşünün düz yolda 4. vites 3000 devir 90 km/ h hızla giderkenki gaz seviyesini hafızanıza kaydedin ve önünüze gelecek ilk yokuşta duruma bir bakın hızınızın azaldığını göreceksiniz.ne yapacaksınız gaza basacaksınız ve devir belki yine aynı olacak ama yakıt tüketimi aynı olmayacaktır.Bunun teknik terimdeki adı zengin karışımdır.

sonuç,
    bahsetmiş olduğunuz değişik vites ve devir sonuçlarındaki tüketimlere bakarak

90 la gidiyorum 5.viteste 2000 devir çeviriyorum.5,5 lt ZENGİN KARIŞIM

90 la gidiyorum 4.viteste 3000 devir çeviriyorum.5,5 lt ORTA KARIŞIM

90 la gidiyorum 3.viteste 4000 devir çeviriyorum.5,5 lt FAKİR KARIŞIM

çıkarımında bulunmak olasıdır.

zengin karışım - orta karışım
    hangi tarz kullanım motor ömrü açısından daha faydalıdır.

ve konu ile biraz bağlantısı olduğu için sormak istediğim bi husus var depoyu doldurup yol bilgisayarını sıfırladıktan sonra belli bir mesafe katedip tekrar depoyu doldurunca yapmış olduğum hesap yol bilgisayarının gösterdiği ortalama tüketimden fazla çıkıyor bu neden kaynaklanabilir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ÖfKeLiKaLaBaLıK -- 17 Ocak 2008; 19:57:50 >

• quote:

Orjinalden alıntı: ÖfKeLiKaLaBaLıK
    zengin karışım - orta karışım
    hangi tarz kullanım motor ömrü açısından daha faydalıdır.

ve konu ile biraz bağlantısı olduğu için sormak istediğim bi husus var depoyu doldurup yol bilgisayarını sıfırladıktan sonra belli bir mesafe katedip tekrar depoyu doldurunca yapmış olduğum hesap yol bilgisayarının gösterdiği ortalama tüketimden fazla çıkıyor bu neden kaynaklanabilir ?

tabiki normal yani orta karışım en ideal olanıdır.

ayrıca yol bilgisayarındaki ölçümle sizin ölçümünüzün birbirini tutmadığınızı söylemişsiniz.

yolbilgisayarları genelde kayıtlı bir hesaplama yöntemiyle girdileri kullanarak hesap yapar. yani aslında aracın o anda ne kadar yaktığını değil, normalde ne kadar yakması gerektiğini gösterir. yol bilgisayarının kullandığı girdiler genelde; motor devri, gaz pedalının konumu, lambda sensöründen alınan değer, motor sıcaklığı gibi değerlerdir.

yol bilgisayarı ölçümü ile sizin ölçümünüz arasında biraz fark olması normaldir. ancak bu fark çok ise sorun vardır. yani aracınız yakması gerekenden fazla yakıyorddur.

ancak bazı araçlarda doğrudan motora enjekte edilen yakıt miktarı ölçülür. yalnız bu hesaplama daha zahmetli ve pahalı olur. diğer yöntemde ise kayıtlı verilerle sonuç hesaplanır...

ayrıca her pompa aracınızın deposunu aynı miktarda doldurmaz. pompanın ayarından kaynaklanan farklılıklar da olabilir...

kolay gelsin...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    SQL nedir Ne değildir?
    20 yıl önce açıldı
    CSB açılımı ve anlamı nedir ?
    12 yıl önce açıldı
    bu nedir çözümü yok mu ?
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben de her benzin aldığımda yol bilgisayarını sıfırlıyorum. Depoyu fullleyip yol bilgisayarını sıfırladıktan sonra benzin oldukça azaldığında yol bilgisayarından ne kadar litre tüketildiğini görüyorum. Depoyu tekrar fullediğimde aldığım benzin ile yol bilgisayarının gösterdiği benzin arasında %1'den daha az fark oluyor. Gayet başarılı bir sonuç yani

Benim anlamadığım aracım soğukken ve sıcakken yol bilgisayarı soğukken daha fazla yakacağını anlıyor mu? yani 1 depo benzini sadece işe giderken (10km mesafede araç doğru düzgün ısınmıyor bile) bitirirsem yol bilgisayarımı hata oranı yine %1den az olur mu?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.