Şimdi Ara

Apple TSMC’nin 5 nm bantlarının %50’sini aldı, AMD %5’te

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.192
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple TSMC’nin 5 nm bantlarının %50’sini aldı, AMD %5’te



    TSMC’nin 7 nm nodu kapasitesinin sonuna kadar çalışmasına karşın halen yeterli yonga üretilemiyor. Haliyle akıllara pazardaki firmaların ne kadarlık üretim hacmi kiraladığı sorusu geliyor.



     



    Parayı veren düdüğü çalar



    Son rapora göre Apple, TSMC’nin 5 nm üretim kapasitesinin %53’ünü kendisine ayırmış durumda. Pastanın dilimlerinin ne kadar ücret ödenirse o kadar kalınlaşması nedeniyle Apple’ın diğer oyunculardan daha fazla ödeme yaptığını söyleyebiliriz.



    Apple’ı takip eden Qualcomm %24’lik dilimi güvence altına alırken AMD’nin yalnızca %5’te ve Nvidia’nınsa %3’te kalması önümüzdeki dönemde duyurulacak bilgisayar donanımlarına dair endişelendiriyor.



     



    Bununla birlikte mevcut 7 nm nodunda ise Apple yalnızca %6’ya hükmediyor. Pastanın en büyük dilimi AMD’ye %27’lik hacimde giderken Nvidia ise %21’lik payı kiralamış durumda. Pastada %7’lik dilimi elinde tutan Intel geçtiğimiz günlerde farklı üretim tesislerine başvurabileceğinin sinyalini vermişti.



    Bununla birlikte TSMC’nin 5 nm ve 7 nm üretim kapasiteleri bilinmediği için 5 nm için de şimdiden stok sıkıntısı yaşanabileceğini söylemek yanlış olabilir.



    Apple TSMC’nin 5 nm bantlarının %50’sini aldı, AMD %5’te



    Ek bir not olarak birkaç ay önce paylaşılan iddiaya göre AMD 120 000 zarlık 7 nm siparişinin 80 000’ini konsollara ayırırken geriye kalan küçük dilimi PC pazarına saklıyor.



    Ayrıca Bkz.RTX 3060’ın çıkış tarihi ortaya çıktı



    Diğer taraftan AMD ve Nvidia şu anda üretimini 7 nm nodunda gerçekleştiriyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda güncel donanımlara geçişle birlikte pastadaki renklerin dağılımı da kolayca değişebilir.



     




    Kaynak:https://www.guru3d.com/news-story/apple-claims-half-of-tsmc-5nm-production-capacity-for-2021.html
    Kaynak:https://ctee.com.tw/news/tech/375133.html







  • Zen 4, Amd slaytlarında 2 seneden beri 5nm node diye belirtiyordu. Peki günü geldiğinde üretime hazır olabilmesi için anlaşmalar yapılıp gerekli bantlar kiralanmamış mı? Apple yatırım yaptıysa, kendi çipleri için yer ayırttıysa niye suçlu oluyor onu anlamadım. Nedir bu forumun amd sevdası, kim ne yaparsa amd yine haklı çıkıyor.

  • Ulan bu TSMC'den bir tanede tr de açmak lazım. Hep kaymağı tayvan yiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem300 -- 9 Şubat 2021; 20:48:22 >
  • Cem300 kullanıcısına yanıt

    Tayland degil, Tayvan olacak o..


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cem300 kullanıcısına yanıt
    Tayvan olacaktı...

  • Cem300 kullanıcısına yanıt
    Kolay bişey değil olsa abd Tayvan a yedirmez o parayi firmanın senelik geliri 900 milyardolar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. MacMillan -- 9 Şubat 2021; 20:50:24 >
  • 7nm'lik tabloda %21'le görünen Nvidia'nın masaüstü ekran kartlarının çipini Samsung'a ürettirdiğini hatırlatalım.

    Aynı tabloda %27'yle görünen AMD hem Xbox'a, hem Sony'ye, hem işlemcilere hemde ekran kartlarına yetişmek zorunda, durumu iç açıcı değil kısacası.

  • İşte bu yüzden apple gibi şirketlerin hukuk ve kanunlarla önü kesilmeli. Uzun vadede ne olacağını düşünmek istemiyorum
  • 30-40 sene önceki planlamanın meyvesini yiyor Tayvan, sen de elektrikli araçlara ötv zammı çakıyorsun....Kafa bu olunca sonuç ortada.

  • Zen 4, Amd slaytlarında 2 seneden beri 5nm node diye belirtiyordu. Peki günü geldiğinde üretime hazır olabilmesi için anlaşmalar yapılıp gerekli bantlar kiralanmamış mı? Apple yatırım yaptıysa, kendi çipleri için yer ayırttıysa niye suçlu oluyor onu anlamadım. Nedir bu forumun amd sevdası, kim ne yaparsa amd yine haklı çıkıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 9 Şubat 2021; 21:11:2 >
  • Apple senelerdir TSMC'ye olan yatırımlarından iş ortaklıklarında da faydasını görüyor. Hak ettiği gibi bantların yarısından fazlasını elde etmiş, tebrikler
  • nvidia'nın tsmc'den çıkma 7nm kartları yok samsung'a 8nm yaptırıyor %21'de ne yaptırıyormuş?kiralamak başka yaptırmak başka bir şey daha şubattayız.


    2021'de de amd'nin 5nm üretimi yok, bu sene çıkacak zen3+ 5nm olmayacak.bu sene apple hariç kimsenin 5nm ile işi olmadığı için apple'nin oranı fazla.2021'de %5 olması 2022'de de %5 olacağı anlamına gelmez.bu seneki %5'te 3300x'te yaptıkları gibi deneme üretim yapacaklar belki zen4 için?zen4 seneye çıkacak ve konsollar ile alakası kesilecek konsollar da 5nm olmayacak.bu sene kar yağmadı seneye de yağmaz hastalığından bir türlü kurtulamıyorsunuz seneye Allah kerim.inanmazsınız her sene değişiyor bu tablolar.

  • Cpt. MacMillan kullanıcısına yanıt
    Ufak atalım lütfen... "Yeni Tayvan Doları" ile "Dolar" aynı şeyler değil.
    TSMC yıllık geliri 37 milyar dolar. Intel yıllık gelir 78 milyar dolar. Net gelir ise 12 milyar ve 21 milyar dolar sırasıyla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rasputin13 -- 9 Şubat 2021; 22:26:52 >
  • Rasputin13 kullanıcısına yanıt
    Haa pardon ona dikkat etmemişim üzgünüm

    Evet Tayvan dolarıymis ama yinede zor olduğunu düşünüyorum adamlar kaç sene önce bu sektörde gelecek görüp yatırım yapmışlar
  • Cem300 kullanıcısına yanıt

    Betona gömdüğümüz parayı 10 sene önce böyle bir fabrikanın kurulması için ayırsaydık bugün ekmeğini yiyor olurduk. Lakin bu üretim sürecini sağlayan makibaları hollanda üretiyor diye biliyorum. Tsmc de o makinaların öncelikli alıcısı olabilir apple gibi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cronus75

    30-40 sene önceki planlamanın meyvesini yiyor Tayvan, sen de elektrikli araçlara ötv zammı çakıyorsun....Kafa bu olunca sonuç ortada.

    Oto Gunluklerim kanalında Video vardı adam bu Tesla 1 Trilyondan pahalı odedigim MTV 50TL falan diyordu.Eger bu dogru ise zaten yukselmesi normal...

  • brokengineer kullanıcısına yanıt
    böyle bir tesisi işletecek ne bilgiye ne de tecrübeye sahip mühendis/tekniker yok bu ülkede. parasını verdin fabrikayı kurdun diyelim ama para vererek yetişmiş insan satın alamazsın.

  • Bundan 15 yıl önce tek mühendisin önderliğinde atılan adımlarla bugünün en rekabetçi ihaları yapıldı. Aynı şekilde teknolojik gelişmeler tei tarafında bugün teinin başındaki hocamız tarafından atıldı. Savunma sanayinin de bir çok alanında mevcut bu tarz durumlar. O gün de olabilirdi. İmkansız değil yani. Yapılan şeçimlerle alakalı.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Betona gömeceğimize böyle bir fabrika yapsaydık demiş bi arkadaş.

    Arkadaşım önce bu fabrikalar hangi ülkelerde onu araştıralım.

    Bu beton yollar köprüler olmadan malesef böyle fabrikalar açılmıyor.

    Yol medeniyettir diye boşa dememişler.

    Sen işe tepeden başlamak istiyorsun ama o işler öyle olmuyor.

    Yolu getiresin ki medeniyet gelsin.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.