Şimdi Ara

İBB'nin fiberi tekelleştirme çalışmalarına Rekabet Kurumu 'dur' dedi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
3.875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehir içindeki kamu kurumlarının elektronik haberleşme altyapı hizmetleri için İstanbul Elektronik Haberleşme ve Altyapı Hizmetleri San. ve Tic. AŞ (İSTTELKOM) şirketini kurmuş ve BTK’dan lisans almıştı.

    İSTTELLKOM, ilk olarak kamu kurumlarının iletişim altyapısını oluşturmak için kurulsa da ilerleyen yıllarda mahallelere fiber kablo döşeyip bu altyapıyı Türk Telekom, Turkcell Superonline gibi işletmeci operatörlere satar konuma geldi. İSTTELKOM, sunduğu sözleşme şartıyla işletmeci operatörleri zorlamaya ve fiber altyapı konusunda tekel oluşturmaya yönelik uygulamalarıyla dikkat çekiyor.

    Türk Telekom, Turkcell Superonline gibi özel şirketlerin altyapı kurması engelleniyordu

    Sektörde faaliyet gösteren altyapı işletmecileri, kendi fiber altyapılarını kurmak için gerekli olan kazı iznini almak üzere İBB’ye başvurduklarında, bu şirketlere kazı izni verilmeyerek İSTTELKOM’a yönlendiriliyor. Bu durum ise İSTTELKOM’un bir telekomünikasyon işletmecisi gibi davranarak, esas işi elektronik haberleşme hizmeti sunmak olan işletmeciler ile rekabete girmesine neden oluyor. İşletmecilerin İSTTELKOM’a gittiklerinde karşılaştıkları zorlu sözleşme şartları da sektörde tam rekabet ortamının sağlanmasını engelliyor. İmzalanan sözleşmede yer alan; işletmecinin kurulum maliyetine katlandığı altyapının mülkiyetinin İSTTELKOM’a ait olduğuna ve işletmecinin bu altyapıyı başka şahıs ve kuruluşlara kullandıramayacağına ilişkin hükümler fiber altyapı yatırımı yapmak isteyen işletmecileri zor durumda bırakıyor.

    Rekabet Kurumu, İSTTELKOM’u haksız buldu

    Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği’nin (TELKODER) 2017 yılında, İSTTELKOM’u “Tesis Paylaşım Protokolü” ile rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun’u ihlal ettiğini öne sürmüş ve İSTTELKOM’dan şikayetçi olmuştu. TELKODER’in şikayeti üzerine Rekabet Kurumu tarafından yapılan görüşmeler sonucunda İSTTELKOM’un İstanbul’da elektronik haberleşme altyapısı kurulum pazarında hakim konumda olduğu oybirliği ile kabul edildi ve İSTTELKOM’un hakim durumunu kötüye kullandığı gerekçesi ile 2018 yılı gelirlerini esas alarak 198 bin 203 TL idari para cezası uygulanmasına hükmedildi. Yine, işletmecilerin maliyetine katlandığı altyapının mülkiyetinin İSTTELKOM’da kalmasını öngören ve bu altyapının diğer işletmecilere kullandırılmasını engelleyen maddelerin de sözleşmeden çıkarılmasına karar verildi.

    Fiber altyapı çalışmaları hızlanacak

    İdari para cezasının yanı sıra, kaldırılması hükmedilen iki madde, işletmecilerin fiber altyapı oluşturmasındaki büyük engelleri ortadan kaldırıyor. İBB yönetimi veya herhangi bir belediye yönetimi altyapı üzerinde mülkiyet tesis edemeyecek ve altyapı üzerinden gelir elde etme durumları ortadan kalkacak. Şirketlerin kendi kurdukları altyapı üzerinde mülkiyet hakkına sahip olabilmeleri (imtiyaz ve lisans hükümleri saklı olmak üzere) ve bu altyapıyı diğer işletmecilere kısmen veya tamamen kullandırma, kiralama veya devretme haklarına kavuşmaları; altyapı paylaşımının önünü açacak. Rekabet Kurumu kararının ardından İstanbul’da fiber altyapı çalışmalarının hızlanması bekleniyor.









  • Vay be yapacağımız onca iş varken daha yapabileceklerimizi bile yapamıyoruz kendi kendimize çelme takmakla uğraşırken!!! Adam olayı toptan ele alıyor, kaynakları verimli kullanıyor, tüm kurumlar ve kuruluşlar el ele çalışıyor; bizim yaptığımıza bak! Kendimizi düşünmekten, rant peşine düşmekten, beleşçilikten, yan gel yatçılıktan, her yerimiz yamalı bohça gibi delik deşik! Yazık yazık!
    Turkcell gibi şirketler, bizim alt yapı kurmamız engelleniyor diye kaç senedir konuşuyor. İbb, TT yok öyle bir şey diye geçiştiriyordu. Kaç sene sürdü rekabet kurumunun bu kararı vermesi, bu ne rezalet. Ceza zaten hiç caydırıcı değil. Kafalarına esince dk da torba yasa çıkartıyorlar. Acil bunlarla ilgili caydırıcı düzenleme yapılmalı. Bugüne kadar kimse ibb belediye başkanı, neden böyle bir yolsuzluğa girdiği araştırılmalı. Karşılığında neler aldı, ne anlaşmalar yapıldı da firma kayırma olayına girildi? Namussuzlarla dolu bir ülkede yaşıyoruz.
  • Haberlerde görürüz artık.
    İmamoğlu gitti fiber internet evlere geldi.
    Trajikomedi bir yana yav allah aşkına akp ne derse o olucak zaten.
    Eğer bu işte kendilerine bir zarar varsa bu karar uygulanmayabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madmahmutd -- 16 Mayıs 2019; 23:18:12 >
  • Telia; İstanbul'dan kazı izni alamadığı için Bulgaristan sınırındaki kablosunu Türkiye'ye çekemiyor kaç senedir, umarım sonuçlar elle tutulur olur.
  • Vay be yapacağımız onca iş varken daha yapabileceklerimizi bile yapamıyoruz kendi kendimize çelme takmakla uğraşırken!!! Adam olayı toptan ele alıyor, kaynakları verimli kullanıyor, tüm kurumlar ve kuruluşlar el ele çalışıyor; bizim yaptığımıza bak! Kendimizi düşünmekten, rant peşine düşmekten, beleşçilikten, yan gel yatçılıktan, her yerimiz yamalı bohça gibi delik deşik! Yazık yazık!

  • Komik rakamlarla ceza kesiyorlar ya deli oluyorum.Abi sen yıllardır tekel olmuş şirkete araba parası kadar ceza kesiyorsun neyin kafası bu ?

  • göstermelik bir ceza..
  • Cezalara takılmayın, önemli olan kestikleri ceza değil kaldırılan maddeler.
  • İmamoğlu gelse de fiber uçsa!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kımyasal

    Komik rakamlarla ceza kesiyorlar ya deli oluyorum.Abi sen yıllardır tekel olmuş şirkete araba parası kadar ceza kesiyorsun neyin kafası bu ?
    Cezalar türüne göre kanunda % ile belirtiliyor. Maalesef o miktardan daha fazla kesmesi yasak rekabet kurumunun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jedi39 -- 17 Mayıs 2019; 0:13:54 >
  • abi çıkan her haber "RESMEN TERKET ÜLKEYİ" diye yalvarıyor yaaa

  • Ekrem abi gelde şu fiber işini hallet be abim.
  • İstanbul'u tabi ki bırakmak istemezler, resmen olmayan parayı basıyor.

  • kestik
  • Mülkiyet istTelekom da olursa yeri gelir sökün kabloları kullandirtmiyorum der.

    Ne kadar saçma olur mu ya öyle şey adam neden kablolari zorla söktürsün demeyin. Bu adamlar bunu yaptı zamanında. Tüm kabloları söktürdü.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Turkcell gibi şirketler, bizim alt yapı kurmamız engelleniyor diye kaç senedir konuşuyor. İbb, TT yok öyle bir şey diye geçiştiriyordu. Kaç sene sürdü rekabet kurumunun bu kararı vermesi, bu ne rezalet. Ceza zaten hiç caydırıcı değil. Kafalarına esince dk da torba yasa çıkartıyorlar. Acil bunlarla ilgili caydırıcı düzenleme yapılmalı. Bugüne kadar kimse ibb belediye başkanı, neden böyle bir yolsuzluğa girdiği araştırılmalı. Karşılığında neler aldı, ne anlaşmalar yapıldı da firma kayırma olayına girildi? Namussuzlarla dolu bir ülkede yaşıyoruz.

  • Bizde belediye önayak oldu Turkcell'e, çatır çatır döşendi her yere.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 14 aydır port bekliyorum adsl vdsl saçmalığı var. Karşı binada Fiber var bize kablo çekemediler. Doymuyorsunuz aç hayvanlar.

  • ben anlayamadİ şimdi !

    isttelkomun geçtiği her bina önüne vodafone fiber kutu atıyor kaldırıma,

    bu nasıl bir tekelcilikmiş ki vodafone mu kazıklandı ne oldu sonuç olarak..

    durumu açıklayabilecek varsa yeşillendirsin...
  • durmak yok, seçimleri kaybetmeye devam o zaman :)

  • İBB yi kaybettiler ya bol bol ceza gelir şimdi..

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.