Şimdi Ara

Nihat Zeybekçi'den Bitcoin açıklaması: ''Yasal düzenleme olmayacak''

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
1.279
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Dünya genelinde hükümetlerin gündemine girmeyi başaran Bitcoin ile ilgili ülkemizde de bir süredir yetkili makamların çalışmalarına tanıklık ediyoruz. Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Gelir İdaresi Başkanlığı başta olmak üzere, özellikle Bitcoin'in yasal statüsünün belirlenmesi için adımlar atılırken Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den konuyla ilgili önemli bir açıklama geldi. Partisinin Denizli İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında konuşan Zeybekçi, yasal düzenleme tartışmalarına noktayı koydu.


     

    Global Saadet Zinciri Uyarısı 

    Geçtiğimiz haftalarda Ankara Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen 3. Marka Festivali'nde Bitcoin'i değerlendiren Nihat Zeybekçi, Bitcoin'in alt bir zemini olmadığını ve global bir saadet zinciri olduğunu belirtmişti. Denizli'de yaptığı açıklamasında da bu ifadelerini yineleyen Zeybekçi, "Dünyada kripto paralar, para niyetiyle kullanılan değerler, baktığımız zaman tekraren söylüyorum, bir zamanlar Türkiye'de saadet zincirleri vardı. Herkes birbirini dolandırarak en son birileri mutlu oluyordu ama çok üzülen insan oluyordu. (Bitcoin) Bu zaman zaman ortaya çıkan bizim şahit olduğumuz saadet zincirlerinin benzeridirBunun global saadet zinciri olma ihtimali yüksektir." açıklamasını yaptı.


     

    Vatandaşların bu konuda mağdur olmaması için konuyu yakından takip ettiklerini vurgulayan Zeybekçi, "Vatandaşlarımız uzak dursunlar, maceraya fazla hevesli olmasınlar. Ülkeye veya ekonomiye ait para değil. Bu sadece bir yazılım ortamında, koordine edilmiş şifrelerle güç bulan sanal para birimi olduğu iddia edilen varlık.'' diyerek vatandaşları bir kez daha uyardı.


     

    Yasal Düzenleme Olmayacak 

    Bitcoin üzerindeki her türlü değerin sanal olduğunu da ekleyen Nihat Zeybekçi, ''Bununla ilgili bir yasal düzenleme olmayacak.'' ifadesini kullandı. Ülkemizde, dünya genelinde olduğu gibi, Bitcoin ve diğer kripto paralar hakkında önemli bir yasal boşluk bulunuyor. Bu boşluğun yakın zamanda doldurulması beklenirken Zeybekçi'nin yaptığı açıklama, kripto para ticareti ile ilgili, yasal düzenleme eksikliğinden kaynaklanan soru işaretlerinin bir süre daha yanıtsız kalacağını işaret ediyor. 








  • Sıkıntı şurada, eğer yasal düzenleme yaparlarsa bir nevi Bitcoin'i tanımış olacaklar. Belki uluslarası borsalara karışamazlar ancak yerli borsalar maliye denetimine girerse, kdv alınmaya başlarsa bir nevi de devlet sanki BIST gibi işlemleri güvence altına almış olacak. Sanırım kendi haline bırakmayı daha uygun gördüler. Hem vergisini alayım, denetimini yapayım, hem de borsalar battığı zaman güvence vermeyeyim diye bir dünya yok ne yazık ki. Bir nevi merkez bankasının bastığı para gibi ona güvence vermiş oluyorsun çünkü.
  • 20k$ seviyelerine(bu hafta içerisinde) geri geldiğimizde işin ciddiyetini ve giden parayı anlarlar ve tekrardan düşünürler kanımca.

  • Bu işe göz yummaları , aslında bayağı sevdiklerini gösterir. Birileri artık dekontsuz yurtdışına parasını kaçırabilir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Basbakan da bu islere fazla kafayi takmayin yoksa siyirirsinz demisti bulut sistemi icin. Sanirim bu da o mealde birseyler soylemis. Blockchain altyapisi,gelecege donuk ne tur getirileri olacak hic mevzubahis olmamis. Kisaca ponzi demis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben hep tl kullandığım için beni ilgilendirmiyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zeybekçi gitsin tenis topundan enflasyon hesaplasın, aklı ermediği işlere karışmasın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bitcoin'i boşver hadi onu geçtim ağzından "blockchain teknolojisi" diye bir ifade çıktı mı bu zamana kadar? Ne olduğu hakkında bir fikri var mıymış? Kendi kitlesine hitap ediyor çünkü ona göre blok zinciri = saadet zinciri


    Diyeceklerim bu kadar hekim bey.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Nihat Zeybekçi'den Bitcoin açıklaması: ''Yasal düzenleme olmayacak''

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gelmiş yine 200 liralık bitcoin aldı diye babasının malı gibi savunanlar

  • Sıkıntı şurada, eğer yasal düzenleme yaparlarsa bir nevi Bitcoin'i tanımış olacaklar. Belki uluslarası borsalara karışamazlar ancak yerli borsalar maliye denetimine girerse, kdv alınmaya başlarsa bir nevi de devlet sanki BIST gibi işlemleri güvence altına almış olacak. Sanırım kendi haline bırakmayı daha uygun gördüler. Hem vergisini alayım, denetimini yapayım, hem de borsalar battığı zaman güvence vermeyeyim diye bir dünya yok ne yazık ki. Bir nevi merkez bankasının bastığı para gibi ona güvence vermiş oluyorsun çünkü.

  • Nasıl vergi çakarız konusunda gizli çalışma yürüttüklerini ama konuyu daha anlayamadıklarından dolayı o çalışmayı sonlandıramadıklarını ifade ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nasıl yasal düzenleme yapacaklarını bulamamışlar. :D

  • Hükümetin yaklaşımı doğru bence. İnsanımız finans hakkında pek bilgiye sahip değil. Gördüğüm kadarıyla borsada alım satım yapanların çoğu da bunu bir iddia kuponu gibi görüyor. Adamın yorumu "şu kadar bastım", "şuna oynadım" şeklinde olunca fikriyatını ve kaybedeceğini ondan önce görüyorsun :) İnsanları btc ve türevlerine heveslendirmeden önce onları eğitmemiz lazım. O da mümkün olmadığına göre en iyisi uzak dursunlar.Daha temassız kartı öğretemedik.

  • Bir şey yapamayacaklarını anlamışlar. Yapamazlar zaten.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tanreall

    Özet geçiyorum.

    Blockchain falan biz hiçbir şey anlamadık, etrafımızda böyle şeyleri bilen uzmanların olması zaten mümkün değil, nasıl vergi alırız onu da çözemedik. Bir de dış mihraklar. Teşekkürler.

    +BTC



    Söyleyecek söz bulamıyordum siz hislerime tercüman olmuşsunuz,

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yurtdışında kumarhane benzetmesi yapan da olmuş. Basıyorsun, işlem ne zaman kayıt altına alınırsa artık. EA'nın içinden ne çıkarsa paketleri gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: XPerience

    Bitcoin'i boşver hadi onu geçtim ağzından "blockchain teknolojisi" diye bir ifade çıktı mı bu zamana kadar? Ne olduğu hakkında bir fikri var mıymış? Kendi kitlesine hitap ediyor çünkü ona göre blok zinciri = saadet zinciri


    Diyeceklerim bu kadar hekim bey.

    Aynen.
    "Kripto para" deyincede insanların aklına fetö geliyor.
  • Ya bu bakan geçen gerekirse Tunustan zeytin yağı ithal eder Tunusun yanında oluruz diyen bakan değil mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ares

    Ya bu bakan geçen gerekirse Tunustan zeytin yağı ithal eder Tunusun yanında oluruz diyen bakan değil mi?

    Bu konuda söyledikleriyle ne ilgisi var ithalatın? Adam gibi eleştiri yapın yoksa susun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: fotifoti

    Hükümetin yaklaşımı doğru bence. İnsanımız finans hakkında pek bilgiye sahip değil. Gördüğüm kadarıyla borsada alım satım yapanların çoğu da bunu bir iddia kuponu gibi görüyor. Adamın yorumu "şu kadar bastım", "şuna oynadım" şeklinde olunca fikriyatını ve kaybedeceğini ondan önce görüyorsun :) İnsanları btc ve türevlerine heveslendirmeden önce onları eğitmemiz lazım. O da mümkün olmadığına göre en iyisi uzak dursunlar.Daha temassız kartı öğretemedik.

    Ortaya bir ürün bir hizmet çıkmıyor. Bitcoin şifrelenmiş bir para. Takip edilemiyor. Dayandığı reel bir ekonomik değer varsa bile bilinemiyor. Devlet somut verilerle yönetilir. Devletin ilk görevi mevcut koşulları değerlendirerek yurttaşlarını korumaktır. Bir akım ortaya çıksa milyarlarca dolarımız böyle bir işe yatırılırsa ve sonunda patlarsa hesabını kimden sorabilirsiniz? Bu kripto para işi kısa yoldan zengin olmak isteyen bir kaç tane kodaman tarafından icat edilmiş tam bir hırsızlıktır. Sen de sistemi iyi bilsen belki bu fırsatçılıkta onlarla yarışabilirsin ama çok zor. Ortada bir ürün bir hizmet bir marka patent yani kısacası ekonomiye değer katan hiçbir şey yok.

    Belki biraz kripto para adının marka değeri var ama o markanın arkasında şifreleme kurnazlıkları dışında hiçbir şey yok. Dediğim gibi adamın reel somut bir ekonomik varlığı vardır onu Bitcoin'e yatırıp karşılığında kripto para alabilir. O dakikadan sonra o varlığın vergilendirilmesi takip edilmesi hangi işlerde kullanıldığının bilinmesi ya da o yatırımı yapan kişinin parasını kontrol etmesi nerdeyse imkansızdır. O dünyaya girdikten sonra sözünü ettiğim kodamanların insafına kalır. bir bakarsın bitcoin 12 bin dolar bir bakarsın 8 bin dolar. Aradaki fark kodamanın göbeğine gidiyor.

    Borsa işi de böyle ama borsa anlık olarak takip ve kontrole tabi. Bitcoin türü paralar ise kontrol dışı. Bu noktada bir devlet bakanının mantıklı ve güvenli olanı seçmesinin neresini eleştiriyorsuınuz? AKP'ye laf sokulacaksa senden önce ben yaparım ama bu konuda en doğrusunu söylediğine hiç kuşku yoktur. Birileri de çıkıp diyor ki Lidyalılar parayı bulduğunda da böyle tartışmalar çıkmıştı falan. tümüyle cahilce bir çıkarım bu. Hiç ilgisi yok. Çünkü para temel anlamda somut altını çizerek söylüyorum ki somut bir karşılığa tekabül etmek zorundadır. Saadet zinciri benzetmesi oldukça uygun bir tanımlama. Modern Ekonomi kavramı aslında takas üsulünün kompleks hale getirilmiş halidir. Artık sadece mal ve hizmet değil marka patent gibi soyut görünse de aslında mutlak surette somut bir değere işaret eden malların da takasını kapsayan hatta bunların piyasa değerlerinin de takasını kapsayan hatta kazançların değil kayıpların yani borçların da el değiştirmesini sağlayan borsa kavramını doğuran çok yönlü bir sistem haline gelmiştir. Ama nihayetinde baktığınızda ve piyasadaki parayı takip ettiğinizde somut bir değere ulaşabildiğinizi görürsünüz. Ulaşamıyorsanız zaten size kalmadan piyasa buna olumsuz tepki verecektir ve o parayı yöneten ülke gereken önlemleri alacaktır. Ancak aynı durumu bitcoin üzerinden yaptığınızda herhangi bir somut kavrama ulaşamadığınızı gördüğünüzde piyasa buna tepki veremiyor. Çünkü neyi takip edeceklerini bilmiyorlar. tümüyle o sistemi yönetenlerin insafına ve manipülasyonuna kalmış oluyorsunuz. Kripto paralarının piyasadaki varlığını değerini belirleyen şifreleme yazılımından ibaret. Dünya gelecekte kripto paraya sırtını dayarsa kontrol dışı kaos yaşanabilir. Devletler buna mutlaka müdahale eder. Çünkü paranızı bu kripto paralara yatırdığınızda birilerinin insafına kalmış oluyorsunuz. Yaptığınız işte bitcoin kabul etmeye başladığınızda buradan kazandıklarınızın değeri yine bu sistemin insafına kalmış durumda. Yani normal koşullarda paranızın değerini açık ve serbest piyasa koşulları belirlediği için yakın gelecekte uğrayabileceğiniz zararı tahmin edebilirsiniz. hiç olmadı zaten sigortanız vardır ya da en son çare devlet yanınızdadır. Bitcoin sistemi devletlerin kontrolüne geçmedikçe ya da yatırım yapacak kişi bu şifreleme işini biraz anlamaya başlamadıkça yaygınlaşması mümkün değildir. Örneğin piyasada rakabet koşullarını denetleyen kurumlar var. Bitcoin'i de denetleyen kurumlar ortaya çıkmadıkça bitcoin gibi paralar üzerinden ekonomi yürütmek işinizi hizmetinizi markanızı ya da patentinizi ya da sattığınız değerli hammaddeyi, emeğinizi ve ömrünüzü katarak ortaya koyduğunuz bütün çabanızı kripto para üzerinden takaslamanız ahmaklık olacaktır.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.