arkadaşlar siz olsanız hangisine karar veriridiniz.saygılar
neye göre olduğunu söylersen bizde kararımızı o kriterlere göre veririz ama ortada bişeye göre vereceğimiz bir referans yok örnek istersen foto veya benzeri bir konu benim için daha önemli dersen burda kimse n79 u önermez o yüzden amaç ne ise önermeler de ona göre gelir...
N82 kendini kanıtlamış bir telefon N79'da yeni çıktı ben N82 alırdım ama ihtiyaçların ne ona göre yorum yapalım
ikisini de kullanmadığımdan, öncelikle kağıt üzerindeki verileri karşılaştıralım.. daha iyi özellikler kalın, bana göre kazanan telefon kırmızı olarak yazılcak.
Boyut / Hacim / Ağırlık N82: 112 x 50.2 x 17.3 mm / 90 cc / 114 g N79: 110 x 49 x 15 mm / 74 cc / 97 g
Platform: Hafıza / Bellek / İşlem Birimi N82: 100 MB / 128 MB / ARM 11 332 MHz (TI OMAP 2420) N79: 083 MB / 128 MB / ARM 11 369 MHz (Freescale MXC300-30) * Daha önce yazdığım bir yazıya istinaden..
Ekran: Tipi / Renk miktarı / Çözünürlük / Boyut N82: TFT / 16M / 240 x 320 / 2.4 inch N79: TFT / 16M / 240 x 320 / 2.4 inch
Bağlantı: GPRS / HSCSD / EDGE / 3G / WLAN / Bluetooth / Infrared / USB N82: Class 11 / Var / Class 32 / HSDPA / 802.11b/g + UPnP / 2.0 + A2DP / 2.0, microUSB N79: Class 11 / Var / Class 32 / HSDPA / 802.11b/g + UPnP / 2.0 + A2DP / 2.0, microUSB
İşletim Sistemi N82: Symbian OS 9.2, Series 60 v3.1 N79: Symbian OS 9.3, Series 60 v3.2 UI Kazanan belirlemedim, zira N82 v20 bulursan hackleyebilirsin, N79'da ise daha çok göze hitap eden iyileştirmeler mevcut; seçim senin kullanım amacına göre değişecek.
Kamera: Çözünürlük / Optik / Auto Focus / Video / Flash / 2. Video Görüşme Kamerası N82: 5 MPx / Carl Zeiss / Var / VGA, 30fps (* Video yazım..) / Xenon / CIF N79: 5 MPx / Carl Zeiss / Var / VGA, 30fps / LED / VGA
Müzik: Formatlar / Çıkış / Radyo / Ek Özellik N82: MP3/M4A/AAC/eAAC+/WMA / 3.5 mm / Stereo FM N79: MP3/M4A/AAC/eAAC+/WMA / 3.5 mm / Stereo FM + RDS / FM Verici
Ek Özellikler N82: İvmeölçer / GPS + A-GPS / Video oynatıcı / TV çıkışı / Organizer / Office görüntüleyici / T9 / Bas Konuş / Sesli komuta / Ses kaydı N79: Yukarıdakilerin tümü + Navi teker tuşu
Güç Yönetimi: Pil Tipi / Max Stand-by / Max Konuşma Süresi N82: Li-Ion 1050 mAh (BP-6MT) / 225 saat / 4 saat 20 dakika N79: Li-Ion 1200 mAh (BL-6F) / 372 saat / 5 saat 30 dakika
Aşağıdaki detaylı yazılara geçmeden önce, kişisel fikirlerimi belirteyim.
N79 kesinlikle yakışıklı bir cihaz, N82'de mevcut bir çok özelliği ya zaten taşıyor ya da daha iyilerine sahip. HepsiBurada'dan şu anki fiyatlarına göre de N79 N82'ye kıyasla 154,35 YTL daha uygun üstelik yanındaki hafıza kartı 2 yerine 4 GB. Ergonomik olarak da N79'un tuş takımı N82'ninkine göre üstündür diye düşünüyorum.
Ancak yine de bir çok kazanan veya öne geçen özelliğine rağmen ben N82'yi tercih ediyorum çünkü benim için fotoğraf/video yetenekleri önemli bir faktör, telefonun hacklenebilir olması nedeniyle üzerine ekleyebildiğim ek özelliklerin sayısının artması ve telefonumun ağır kullanımlarda bile üstün merkezi platformu nedeniyle hızlı cevap verebilir olması da tercihimi N82'den yana kılmamı sağlıyor.
* Daha önce yazdığım bir yazı..
quote:
-------------------------------------------------------------------------------------- N95 8GB, N95, N93i, N82 ve E90'da Texas Instruments OMAP 2420 platformu kullanılmaktadır. Bu platformun özellikleri:
● 332,5 MHz'lik (133 MHz FSB x 2,5 çarpan) ARM1136JF-S bazlı ana işlemci (90-nm üretim, 32/32 KB L1/L2 önbellek)
● 220,78 MHz'lik (133 MHz FSB x 1,66 çarpan) Texas Instruments TMS320C55x DSP işlemcisi (Ses işlevlerinin yanı sıra GSM/GPRS/EDGE/UMTS işlevlerinin yerine getirilebilmesi için kullanılır. Bu güçlü işlemci sayesinde bir yandan oyun oynarken bir yandan müzik dinleyebilir ve o esnada internete bağlanıp oyununuzu multiplayer oynayabilirsiniz, çünkü ana işlemci oyun ve müzik çalar ile uğraşırken ses işleme ve şebeke bağlantısı işlemleri ile ile DSP işlemcisi uğraşır ve iş yükü dengelenir)
● 2 milyon poly/sn güce ulaşabilen PowerVR MBX/VGP 2D/3D hızlandırıcı (Eski ekran kartları ile karşılaştırıcak olursak, Riva TNT'de bu rakam 8 milyon, GeForce 256'da 15 milyon poly/sn idi)
● 640x480 çözünürlükte 30 FPS'de MPEG-4, H.263, H.264, MP3, WMV ve AAC çözme/kodlama, 4 megapiksele kadar fotoğraf işleme yapabilen görüntü / video hızlandırıcı birim (TI2420 en fazla 4 megapiksele kadar desteklediğinden TI2420 kullanılan cihazlarda Nokia, görüntü/video için ayrıca Texas Instruments OMAP DM290 işlemcisini kullanmaktadır)
● 5 Mbit dahili SRAM (640x480 çözünürlüğe kadar bir dahili ekrana görüntü verebilir)
● Bir TV ekranına PAL/NTSC formatında aynı anda görüntü sağlayabilen görüntü çıkış birimi
● DDR Bellek destekli dahili bellek kontrolcüsü
Ayrıca TI2420 işlem biriminin kullanıldığı cihazlarda Texas Instruments TWL92230 güç yönetimi çipi de bulunmaktadır. -------------------------------------------------------------------------------------- N81 8GB, N81, N79, N78, N76, E71, E66, E63, E51, 6650 Fold, 6290, 6220 Classic, 6210 Navigator, 6124 Classic, 6121 Classic 6120 Classic, 6110 Navigator, 5800 XpressMusic, 5700 XpressMusic ve 5320 XpressMusic'te kullanılan platformu Freescale MXC300-30 olup içeriği aşağıdaki gibidir:
● 369 MHz'lik ARM1136JF-S bazlı ana işlemci
● 208 MHz'lik StarCore SC140 DSP işlemcisi
● Dahili güç yönetimi, ses ve arayüz kontrolcüsü -------------------------------------------------------------------------------------- Umarım yukarıdaki bilgilerden sonra TI2420 platformunun kullanıldığı modellerin performansının ve fiyatının, MXC300-30 platformunun kullanıldığı modellere göre neden farklı olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz
Yetmediyse bir örnek vereyim, N95'te çift çekirdekli 330 MHz bir Pentium, N78'deki ise 370 MHz gücünde bir Celeron dersem çok da yanlış olmaz. Örneğin N82'de Nokia Maps ve Web Browser aynı anda açıkken, kırmızı tuşa basıp bir uygulamayı kapanma işlemine sokup (malum PC de olduğu gibi telefonda da hemen kapanmıyor uygulamalar, kapanmadan önce halletmeleri gereken işleri kaydetmeleri gereken verileri olabiliyor) çok seri bir şekilde bir arama yapabilirsiniz, ancak N78'de aynı hızı elde edemezsiniz, her iki platformdan benzer donanımlı (İşlemci hızları yakın, RAM miktarı eşit olmalı) ve benzer yazılımlı (Symbian versiyonu aynı olmalı) iki telefonu karşılaştırma imkanınız olursa bunu görebilirsiniz.
Ama şu da var, aynı anda birden çok uygulama kullanmayacak, Power User olmayan arkadaşlar için MXC300-30 platformunun çok daha mantıklı bir seçim olduğunu söyleyebilirim zira OMAP platformu ağır optimizasyonlara ihtiyaç duyan bir platform ama MXC300-30 değil, bu nedenle günlük işlevler daha hızlı olabilecektir.
Tek uygulama açısından platformlar arasında karşılaştırma görmek isterseniz,http://www.synchromeshcomputing.com/SynchromeshComputingFTF-Presentation-Benchmarking.ppt sunumunu inceleyebilirsiniz, ancak bunların sentetik testler olduğunu, gerçek dünyayı tamamen yansıtmadığını ve multi-tasking performansını ölçmediğini bilmeniz gerek. --------------------------------------------------------------------------------------
* Video merkezli yazım..
quote:
Video konusunda çözünürlük+FPS önemliyse, eksik yoksa aşağıdaki liste 30 FPS@VGA video çekebilen telefonlar listesi.
Nokia N95 8GB, N95, N93, N93i, N82 ve E90'da TI OMAP 2420 platformu kullanılmış ve TI2420 kullanılan cihazlarda Nokia, görüntü/video için 2420'nin içinde bulunan 640x480 çözünürlükte 30 FPS'de MPEG-4, H.263, H.264, MP3, WMV ve AAC çözme/kodlama, 4 megapiksele kadar fotoğraf işleme yapabilen görüntü / video hızlandırıcı birime ek olarak TI OMAP DM290 işlemcisini kullanıyor. Bu da video çekim işleminin yükünün tamamının ana işlem birimi üzerinde olmadığı için daha az bozulma beklediğim anlamına gelir
Fakat Nokia N85, N79 ve 6220c'de Freescale MXC300-30 platformu kullanılmış ve bu telefonlarda bildiğim kadarıyla görüntüleme için ek bir işlemci daha yok.
LG'ler hakkında da teknik bilgim yok.
GeceBekcisi kardeşim yardımların için çok çok teşekürler keza diğer arkadaşlarada teşekür ederi. saygılarımı sunarım.. şimdi benim için önemli olan tabiki foto ama şarzı iyi giden olmalı dış ses olarak iyi olmalı...n79 düşünüyorum ama foto olarak iyi değil peki yeni yazılımla değişirmi çekim kalitesi tek sorunum o çok çok teşekür ederim...
arkadaşlar görüş belirtirken gerekçelerini açıklarsanız memnun olurum
quote:
Orjinalden alıntı: assault79
arkadaşlar görüş belirtirken gerekçelerini açıklarsanız memnun olurum
o görüş belirtenler burda postlarını a irttırmakçin yazıyorlar. sayfada aynı yazıdan 15 tane var o yüzden görüşlerini takmamanı öneririm işin garibi bilmeyen insanların kafalarını da karıştırıyorlar orası can sıkıyor şu forumda 2 saat dur kim olduklarını hemen görürsün sayıları çok değil bu türün
n82
n79.kulaklık ve hoparlör kalitesi açısından n79 bir adım önde.+fm transmitter+4gb(kutu içeriğinde) fotoğraf ve oyun senin için önemli ise n82,müzik önemli ise n79 n79un kamerası ve n82nin sesi de ortalamanın üstünde. seçtiğin telefonlar kaliteli. bu ikisinden birini al pişman olmazsın.
fiyatına göre bakarsak
quote:
Orjinalden alıntı: E r h A N
n82
n79 diyorum bende biraz daha hesaplı olabilir ve yeni bir cihaz tasarımı n82 ye göre biraz daha iyi denebilir ama n82 fotoğraf ve flash konusunda biraz daha iyi n79u kullananlar telefonun kamerasının çok iyi olmadığını söylüyor.ayrıca telefonun yanında 4 gb hafıza kartı veriliyor ki bu daha çok multimedya kullanımı sağlar n82 de 2 gb veriliyor ve fiyatı hala neden düşmedi anlamadım diğer arkadaşların yorumuna da dikkat ederek kendine uygun olan özellikleri seç ve ona göre karar ver derim
ben ce n82.xenon flash ile çok kaliteli foto çekimleri yapılabiliyor.
arkadaşlar kusura bakmayın ama n82 dış ses olarak ve şarş olarak n73 e yakın diyebilirmiyiz
arkadaşlar tek bir şey söylim ses olarak nasıl gerçi beni takmıyorsununzbu arada iyi tüttürüyor malum şahıs
bence telefondan ses olayı için birşey bekleme hiçbir telefonda öyle ahım şahım bi ses olayı yok.müzik dinlemek için diyorum kulaklıkta.dış ses de n79 nasıl o yüzden bilemiyorum.ama n82 n73 e göre biraz az gibi dış çıkışta.o kadar da önemli değil bu kadar takılmayın ses olayına