Şimdi Ara

LPG KAYNAKLI MOTOR ARIZA LAMBASI ÇÖZÜMÜ

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
60.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Öncelikle aracım 2004 Focus sedan. LPG kaynaklı motor arıza lambası yanması sorununu son iki aydır yaşıyordum ve internetten araştırma yapınca benim yaşadığım sorunun bu kadar yaygın bir sorun olduğunun farkına varmamıştım. Yaşadıklarımı kısaca özetleyip, benzer sorunu yaşayan arkadaşlara faydası dokunacağına inandığım çözümü yazacağım. Bu sorunu zaten biliyoruz. yeni veya farklı birşey değil diyenler olabilir. Sadece tecrübelerimi aktarmak istiyorum.

    Benim aracımda atiker marka sıralı sistem vardı. 3,5 yıllık kullanımdan sonra bazı arızalar vermeye başladı. İlk defa motor arıza lambasının yanması bu süreçte başladı. 3,5 yılın sonunda eski sitemi söküp yeni bir sistem takmaya karar verdik. Yeni bir Atiker Sıralı sistem taktırdım. Önceki yaşadığım sorunlar geçti. Bu sorunlar benzinden gaza , gazdan benzine sürekli geçme, aracın titremesi, farklı seslerin gelmesi gigi. Neyse dediğim gibi bu sıkıntılar geçti ama yeni sistem takıldı bir hafta içinde tekrar motor arıza ışığı yandı. Özel servise götürüp, aracı bilgisayara bağlattım ve fakir karışım hatası verdi. HAliyle usta motorda bir sorun olmadığını LPG kaynaklı bir sorun olduğunu söyledi. Motorda sorun olmaması bizi sevindirdi. Doğru Atiker Yetkili bayisine gittim. Daha 2-3 hafta önce taktırdığım sistemi gösterdik. Usta önce LPG böyle sorun yapabilir. Tekrar bir ayar yapalım ama garanti veremem arıza ışığı yanabilir dedi. Işığı önce bilgisayarda söndürdük sonra tekrar bir LPG ayarı yaptı. Her şey oldu dedik. Bir hafta sonra tekrar motor arıza ışığı yandı.

    İnsan tereddüte düşüyor acaba LPG kaynaklı mı yanıyor yoksa motorda mı sorun var. Tekrar özel servise gittik. Gene bilgisayara bağlattık. gene fakir karışım çıktı. Sonra gene Atiker Yetkili Bayine gittik. USta gene benzer yorumlar yaptı. LPG kaynaklı motor arıza ışığı yanar. Sorun olmaz. Bizim yapacağımız birşey yok dediler. Tekrar ayıp olmasın diye LPG ayarı yaptılar. Ama yapılan LPG ayarı standart bir ayar. Bilgisayarın yaptığı otomatik bir ayar... Sonunda bir hafta daha böyle gezdim. Aracın muayenesi de geliyor. Bir yandan da muayenede sorun çıkar, bu lambayı ne yapacağım diyordum. Gerçi muayenede geçiyormuş bu şekilde de sonradan öğrendim. Derken arıza ışığı 10 gün sonra gene yandı. Ve benim moral sıfır. Üzülüyorum, bu işin çözümü olmak zorunda böyle gitmez. İnternette çoğu kişi benzer sorun yaşıyor ve birşey olmaz ben şu kadar zaman biniyorum falan diye yorumlar var.

    Ama benim o ışığı o şekilde görünce canım sıkılıyor, araçtan soğuyorum, binmek istemiyorum... Strese girdim... Konuyu bu kadar uzun yazmamın nedeni de başka arkadaşlar problem yaşamasın...

    Neyse tüm bu olanlardan sonra Atiker'in daha büyük ve tecrübeli bir bayine gideyim dedim. Benim öncesinde gittiğim bayi isim vermeyeyim, küçük bir ilçedeki tek bayi. Dolayısıyle tecrübe mi eksik desem, uğraşmak mı istemiyorlar desem ufak yerlerde bu sorun çözülmedi. İnternetten İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölge Dağıtıcısı ve Bayisinin numarasını aldım. Bayi Ankara Ostim'deymiş. Aradım derdimi anlattım. Şehir dışından geleceğimi söyledim. Bu sorunumu çözebilir misiniz dedim. Evet dediler ve geleceğiniz gün sabah tekrar arayın dediler. Uygun bir hafta sonu Ankara'ya gittim. Zaten bir düğün vesilesiyle gidecektim. Yolda aradım. Buyrun bekliyoruz dediler. Dükkanda ilgili ustaya beni yönettiler. Tekrar durumu ustaya anlattım. Şehir dışından geldiğimi söyledim. Usta sağ olsun çok ilgilendi.

    Buradan sonra yazacaklarım çözümün nasıl olacağı ile ilgili. Motor arıza lambası zengin karışım veya fakir karışım arıza kodundan dolayı yanıyorsa LPG ayarının iyi yapılması gerekir. Öncelikle dükkanda araç bilgisayara bağlandı. İlk olarak eski ayarlar silindi ve başlangıç otomatik ayar yapıldı. Daha sonra usta ekrandaki verileri seçip elle farklı değerler girdi. 3-5 dakikada bu ikinci işlem sürdü. Sonrasında bilgisayarla araca bindik. Tekrar araca bağladı ve seyir halinde ayar yapmaya başladı. Aracı her vites ve devirde yaklaşık 20-25 dakika kullandım. Bu süre zarfında usta sürekli ince ayarlar yaparak kaydetti. 20-25 dakikalık bu gezinti sonrasında dükkana geri döndük. Ustam herşeyin yapıldığını ve bundan sonra sorun çıkmayacağını söyledi. Kendisine teşekkürlerimi ilettim ve borcumuzun ne olduğunu sordum. Çok sağ olsunlar herhangi bir borcumuzun olmadığını söylediler. Ve ben 2 ay boyunca uğraştığım, sıkıntı çektiğim ve moral bozukluğu yaşadığım bu durumdan hem de hiç para ödemeden kurtuldum. Ustama buradan da teşekkür ederim Emeğine sağlık...

    Şimdi benzer sorunlar için gittiğim yeri söylüyorum Ankara Ostim'de ÜSTÜN OTOGAZ. Burası Aynı zamanda Atiker Bölge Bayisi. Yani Ankara'da gidilebilecek en üst Atiker bayisi. Sorunumuzu çözmemize yardım eden usta da ABBAS USTA. Ben Atiker kullandığım için buraya gittim. Başka markalar kendi bayilerine ulaşsınlar.

    Özetle, motor arıza lambasının hangi sebeple yandığının kontrol edilmesi gerekiyor. Eğer fakir karışım veya zengin karışım kaynaklı ise, bu LPG kaynaklı bir sorun ve LPG ayarı ile düzeltilebilir. LPG ayarı da malesef çoğu yerde sadece ama sadece otomatik ayar yapıp bırakıyorlar. Bu da şansa tutarsa devam ediyor, tutmazsa çoğunlukla motor arıza ışığını yakıyor. Bu nedenle otomatik ayardan sonra mutlaka ama mutlaka yol ayarı da yapılmalı. Her vites ve devirde ince ayarlar yapılarak kaydedilmeli. Ustanıza bu durumu izah edin. Yapamıyorsa ilk fırsatta daha tecrübeli ve daha büyük bir bayiye gidin.

    Umarım yazdıklarım az bile olsa faydalı olmuştur. Ben çok sıkıntı çektiğim için bu kadar detaylı ve uzun oldu. Titiz ve kafaya takan biriyim ve bu süreç beni çok yormuştu. Şükür şimdi her şey yolunda. Aracıma severek biniyorum...







  • Aynı sorun benim aracımda da var. Uzun uzun yazmışsın tşk.ler,

    İşlemden sonra 10 ay geçmiş, sonrasında arıza lambası tekrar yandı mı; yoksa ustanın işlemi kesin bir çözüm oldu mu_?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.