Şimdi Ara

Laptop işlemci fanı neden sürekli yüksek hızda çalışır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
6.262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,
    BENQ Joybook R56 N23 serisi dizüstü bilgisayarımın ekran kartının chipsetinin bozulması nedeniyle garantisi çoktan bitmiş olduğundan Ankarada bir laptop tamircisine götürdüm ve chipseti yenilediler ve 1gb olan ram'ide 2 gb'lik ile değiştirdiler, makina sorunsuz çalıştı fakat işlemci fanı coşmuş durumda, tamirden önce böyle bir durum olmamasına karşın şu anda makinayı açtıktan çok kısa bir süre sonra fanı yüksek hızda çalışmaya başlıyor ve sürekli bu hızda çalışıyor.Speedfan vb programları denedim ayar yapılmıyor, bios ta fan ayarlama olayı da yok. Aradım yapan yeri geri ve dediler ki, sen bize getir onu geri 5 dakikada hallederiz. zaten biz yaptık onu öyle ısınmasın diye.
    Şimdi benim anlamadığım bunu nasıl yapıyorlar.dedim yeriniz bana çook uzak söyleyin yapılacak şey neyse ben yapayım, hayır olmaz getir biz yaparız diyorlar, çalışan insanız zamanımız olmuyor ki ha deyince.
    Sonuç olarak bu konuda bildiği ve tavsiye edeceği birşeyler olan varsa paylaşmasını rica ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hgy66 -- 14 Aralık 2010; 22:26:14 >







  • bu konu ile ilgili bildiği bir çözüm yolu yada fikri olan yokmu kimse Allah aşkına...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hgy66 -- 18 Aralık 2010; 1:04:41 >
  • Normal masaüstü bir pc de İşlemci fanının 2 kablosunu sadece bağlayarak hiç direk yüksek hızda döndürüyorlar acaba senin notebook a da öyle birşey yapılmış olabilir mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetkeceler

    İşlemci fanının 2 kablosunu sadece bağlayarak hiç direk yüksek hızda döndürüyorlar

    Burada ne demek istediğinizi açıkçası tam olarak anlayamadım. Fanın kablosu için açıp baktım tek bir tane kablosu var o da anakartta bir girişi var oraya yerleştiriliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hgy66 -- 18 Aralık 2010; 3:32:37 >
  • Evet anakarta giren bir kablo var fakat ucundaki soket e dikkatli bakarsan o tek kablonun içinden ayrıldığını görebilirsin yani tek bir kablo ile zaten fan ın dönmsi imkansızdır en aşşağı 2 kablo lazım (+) ve (-) voltaj için o uç kısmına bak büyük ihtimal 3 - 4 kablo olabilir bir kontrol et yine fakat Böyle bir risk alıp bir teknik servisin böyle birşey yapacağını sanmam ( Şahsen ben yapmıyorum )
  • Büyük ihtimal cpu fanındaki hız sensörü kablosunu kestiler.Anakartta işlemci fanındaki hız sensörü ile iletişim kuramadığı için full devir çalışıyor fanınız.Alt kısımdaki işlemci kapağını açın ve işlemci fanına giden kabloları kontrol edin kesilmiş bir kablo gözünüze çarpacaktır mutlaka.-
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetkeceler

    Evet anakarta giren bir kablo var fakat ucundaki soket e dikkatli bakarsan o tek kablonun içinden ayrıldığını görebilirsin yani tek bir kablo ile zaten fan ın dönmsi imkansızdır en aşşağı 2 kablo lazım (+) ve (-) voltaj için o uç kısmına bak büyük ihtimal 3 - 4 kablo olabilir bir kontrol et yine fakat Böyle bir risk alıp bir teknik servisin böyle birşey yapacağını sanmam ( Şahsen ben yapmıyorum )

    evet dediğiniz gibi tek kablo değil farklı renkte 3 kablo aynı yerden çıkıp anakarta bir soket yardımıyla takılıyor. fakat bunların hepsi sağlam şekilde, ne kesilme ne de çıkma var.
    quote:

    Büyük ihtimal cpu fanındaki hız sensörü kablosunu kestiler.Anakartta işlemci fanındaki hız sensörü ile iletişim kuramadığı için full devir çalışıyor fanınız.Alt kısımdaki işlemci kapağını açın ve işlemci fanına giden kabloları kontrol edin kesilmiş bir kablo gözünüze çarpacaktır mutlaka.-

    yukarıda da dediğim gibi birbirine paralel 3 ince kablo var farklı renklerde üçü de sağlam şekilde duruyor. bu işi bios tan falan mı ayarladılar aceba diye açtım kurcaladım ama nafile, fan hızını ilgilendiren hatta fan kelimesinin bile geçtiği herhangi bir yer yok.
    işin sinir bozucu tarafı, bunun adamların bilerek yaptığı bir işlemden kaynaklanıyor olması ki sen getir biz onu 5 dakkada hallederiz dediler. hani ekran kartının chipset ini değiştirdilerya, onu da garantili yapıyoruz, çok ısınmadıkça sorun çıkmaz demişlerdi, yaptıkları uyanıklık, fanı son hıza dayayıp soğukken bile bangır bangır bağırtıyorlar işi garantiye almak için
    aceba bu yaptıları iş ne onu bir türlü anlayamadık gitti..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hgy66 -- 29 Aralık 2010; 0:49:22 >




  • Chipset sorunu Yüksek ısıdan dolayı olan bir sorundura.Ve tekrarlamaması için iyi soğutma yapılması gerekir.Bu sebepten fan yüksek devire ayarlanmıştır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: only_yunus

    Chipset sorunu Yüksek ısıdan dolayı olan bir sorundura.Ve tekrarlamaması için iyi soğutma yapılması gerekir.Bu sebepten fan yüksek devire ayarlanmıştır

    sorun da tam olarak bu işte, yüksek hıza nasıl ayarlanıyor ve bu yüksek hızda çalışma işi nasıl iptal ediliyor...
  • fanın tozdan dolmuş olabilir. fanını temizle önce, ardından işlemciye termal macun iyi sürülmemiş olabilir. macunu yenile
  • AkLıma değişik değişik şeyler geliyor ama hepsi birbirinden tuhaf ve farklı yani çözüm olmayacağını düşünüyorm diyorum acaba anakarttan başka bir yerden mi güç verdiler ama yok öle bişi yapsalar bariz belli olur bu değildir Bios tan ayarlamış olsalar bios u kontrol ettim diyorsunuz kablolar sağlam anakartta bios pili mevcut ise görebiliyorsanız bi sıfırlayın diyeceğim ama notebooklarda pili biostan ayırmak biraz zor kablo kesiliyor kısa devre ile sıfırlanıyor tekrar kablolar birleştiriliyor falan isterseniz deneyebilirsiniz ama bu size çözüm sağlar mı kesin birşey söylemiyorum ( Bios tan load default yapın diyeceğim ama oda her ayarı saıfırlamıyor ki ) Seçim size kalmış
  • arkadaşlar aynı sorun bendede var pc markası toshiba sattellite a200-1ah benim ekran kartı bakır soğutucu arızalıymış dene me yanılma derken sorunu buldum yenisini aldım o arada fan şase yaptı yandı koku geldi falan bende yeni fan aldım taktım öyle bir çalışıyorki benim 1999 yılındaki masa üstü bilgisayarımla ses yarışına giriyor enson geçenlerde anakartta fanın altında bir diyotu yaktıfanın sesi kesildi ben fan yandı sandım tekrar fan aldım yine olmadı şimdi fazla kullan mıyorum sizce benim sorun ana karttamı?
  • toshiba satellite l750/l755 laptop kullanıyorum. pc yi başlattığımda fan yüksek hızda çalışmaya başlıyor. pc hiç tamire gitmedi içi açılmadı yani.
    windows görev yöneticisin den performans sekmesine oradan kaynak izleyiciyi açtım. CPU sekmesinden cpu değeri en yüksek olan peerinator.exe yi sağ tıklaylayıp işlemi sonlandır dedğimde fan yavaşlıyor. bu peerinator.exe nedir acaba?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.