Şimdi Ara

Konya’daki ‘dünyanın en büyük’ güneş enerjisi santralinde üretim başladı (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
141
Cevap
0
Favori
5.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Cahillik gerçekten başa bela.Arkadaşlar madem bilmiyorsunuz,araştırmıyorsunuz bari yalan yanlış yorumlar yaparak gülünç duruma düşmeyin.Araştırın,bu konu hakkında bir sürü internette bilgi var,veya bir bilene sorun.


    1300 MW " kurulu güce" ulaşacak santrali yandaki komşusunun kullanacağı elektrikle karşılaştıranını mı ararsın,tamamen güneş santrali kurulmasını önereni mi ararsın,zemin etüdü yapılmışmı,obruk bölgesinde diyenini mi ararsın... Seç aralarından.


    Amaç üzüm yemekse anlatayım ben biraz dilim döndüğünce,hem meslektenim hem de sektörden.Ama illa eleştirmek istiyorsanız eleştirecek noktaları biliyorum ben,sorun söyleyelim. :) Şimdi;


    1.Kurulu güç başkadır,üretilen enerji miktarı başka.Söz konusu olan güneş enerjisi olduğuna göre üretimi etkileyecek en büyük faktör de güneşlenme süresidir.Öyle hemen net üretimden bahsedemezsiniz.Bunun için genel hesaplar vardır NASA,EU,Meteoroloji vs yıllık güneşlenme bilgilerine dayanarak tahminde bulunursunuz.https://ec.europa.eu/jrc/en/pvgis


    2.Buna göre yıllık üretilmesi beklenen (santral tamamen bittiğinde üretmesi beklenen) enerji miktarını hesaplayalım.Üstteki verdiğim linkten siz de hesaplatabilirsiniz.Karapınar bölgesine bakacağız.


    1 MW kurulu güçteki santral o bölgede yılda 1.500.000 kwh elektrik üretir.Sondaki "h" ibaresine dikkat edin.Bize fatura edilen,üretilen ve tüketilen enerji saatteki elektriği ölçen birimdir.Kilovatsaat,megavatsaat gibi...


    1 MW = 1.500.000 kwh =1500 MWh demektir.

    1300 MW santral yaklaşık = 1300x1500000 =1.950.000.000 kWh = 1.950.000 MWh / YIL enerji üretir.


    Arkadaşlar bu ciddi bir rakamdır.Neredeyse Türkiye toplam elektrik üretiminin %1 ini karşılayacak demektir.


    3.Gelelim hep güneş kuralım meselesine.Arkadaşlar güneş enerjisi mükemmel bir enerjidir.Kaynağı güneştir,bedavadır,atığı yoktur Allah'ın bizlere adeta bir lütfudur.Ama maalesef stabil bir enerji değildir.Geceleri üretim yapma şansınız yok,bir anda İç Anadolu bölgesini kaplayan bir bulut üretimi %80 düşürür vb gibi nedenlerden dolayı tamamen bel bağlayamazsınız.Enerji üretimini çeşitlendirmeniz şarttır.Enereji üretimi ve tüketimine dakikalık bakan kurumumuz var : Yük Tevzi merkezi. Bu kurum gelen üretimi ve talep edilen tüketimi hesaplar ona göre plan oluşturur.Santrallere müdahele edebilir,üretim fazlaysa kapasitesini düşürür veya artırır.Hiç yetmezse enterkonnekte şebekeden,yani uluslararası piyasadan ithal ederiz.Veya fazla geldiği zaman da ihraç ederiz.Durum budur.


    Eleştiri yapmadan önce bilgi sahibi olmak isteyen varsa,bildiğim birşeyse yardımcı olabilirim,sorun.


    Edit:İmla




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DRAGUT -- 29 Eylül 2020; 11:32:15 >




  • Dreamerrrr D kullanıcısına yanıt
    arkadas ayda 26000kw demis ama aslinda kwh demek istemis. kwh enerji birimi iken kw guc birimidir 26000kw demek yaklasik bir dukkanda 26bin tane kettle calisiyor demektir ki boyle bir sey olamaz. bir evin maksimum harcadigi guc yaklasik 10-15kw'dir (en en en maksimumu, boyle bir tuketim yapan ev yoktur bile belki sadece teorik) su anki aylik uretim 631428/10 desek yaklasik 63142 eve yetiyor. tabi sadece guc uzerinden hesaplamak olmaz enerji hesabi yapmakta lazimda onla ugrasamicam simdi. arkadasin dedigi gibi 26000kw guc harcayan nasil bir dukkan olabilir?

  • Bilgilendirme için teşekkürler

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kalyon affedilmeden vergilerini ödesin başka bir beklentimiz yok :=)

  • sissil S kullanıcısına yanıt
    Enteresan gerçekten. Şimdi size aylik 26.000kw (26 megawatt !) harcadigini söylediğiniz ve " yan dükkan " diye tabir ettiginiz, içerisinde enjeksiyon makinesi olan iş hani ile dükkan tabiri arasindaki farki anlatmak isterdim de enerji harcayama gerek olmadigibi dusunuyorum. İşhani içerisinde onlarca belki yüzlerce dükkan olan yapilardir. Bide kiyaslamaya anca sukadar dükkan enerjisini karsilar yazmissiniz.

    Aylik 26 megawatt harcayan işhanina yapilan yatirimi küçümsemek, basitleştirmek için yandükkan diye tabir etmek ve sonrasindaki kiyaslarida bu 26megawatt harcayan dükkan sayisi üzerinden yapmak :) nebileyim yapilan yatirimi karalayin eyvallah ta yani bukadarda değil ya. 999gigawatt ta üretseler, Organize sanayi bölgesine yan dükkan der, anca 3-5 yan dükkanin elektriği dersiniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dreamblue35

    Sen git Konya ovasını güneş santral i için kullan, İzmir e kursan hem güneş enerjisi tesisi kurtardın hemde rüzgar enerjisi için ayrı tesisde kurabilirdin ! Fizibilite sıfır rakamla yazayım anlamayacaklar için "0"

    Yazdıklarınız teknik açıdan tamamen yanlış. Türkiye güneşlenme haritasını bir açın açık ara en iyi yer Konya nın güney bölgeleridir. Bu bölgeler aşırı çorak bölgelerdir. Konyanın diğer tarıma elverişli yerleri ile alakası yok. İzmir demişsiniz İzmir in güneşlenmesi Konyaya göre daha az hem toprakları daha verimli. Ayrıca İzmir de tarla arsa maliyeti mevcut proje alanından çok daha fazla. Hem fizibiliteden bahsediyorsunuz hem de fizibilite açısından seçilen alana göre çok daha geride bir yeri öneriyorsunuz. Açın webde bir sürü bilgi var Konya nın güneş yatırımı için en uygun yer olduğuna dair. Bu arada güneş santrali için en önemli kriter güneş ışınımı değerlerinin yüksek olmasıdır, sıcaklık bir kriter değildir. Hatta aşırı sıcak üretimi düşürür. Güneyde Adana konya dan daha uygun değildir.

    Konya da yapılan yatırımın geri dönüş süresi daha az ve proje daha fizıbl. Bir sürü yatırımcı GES yaotı bölgeye. Umarım daha çoğu yapılır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi abavf -- 29 Eylül 2020; 12:56:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Çin seddinin uzaydan göründüğünü sanıyor koskoca icra kurulu üyesi. Uzaydan çıplak gözle Çin seddini göremezsiniz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: YoungScientist

    arkadas ayda 26000kw demis ama aslinda kwh demek istemis. kwh enerji birimi iken kw guc birimidir 26000kw demek yaklasik bir dukkanda 26bin tane kettle calisiyor demektir ki boyle bir sey olamaz. bir evin maksimum harcadigi guc yaklasik 10-15kw'dir (en en en maksimumu, boyle bir tuketim yapan ev yoktur bile belki sadece teorik) su anki aylik uretim 631428/10 desek yaklasik 63142 eve yetiyor. tabi sadece guc uzerinden hesaplamak olmaz enerji hesabi yapmakta lazimda onla ugrasamicam simdi. arkadasin dedigi gibi 26000kw guc harcayan nasil bir dukkan olabilir?

    sizin hesabınız komple yanlış çıkıyor. Bir ev için 10-15 kw enerji aylık olarak çok düşük, günlük olarak da çok yüksektir. Ortalama faturayı 100 liradan hesaplarsak ve kw değeri de 0,75 tl ise. 133,33 kw yapar. 30'a böldüğümüz de 4,44 kw çıkar. 631428/133,33= 4.735,8 eve yetecek kadar enerji üretimi sağlanır.

    Ayrıca ortalama bir kettle genelde saatte 2 kw güç harcar.





  • Dreamerrrr D kullanıcısına yanıt

    Israrla anlamak istemiyorsunuz ben enerji degil guc hesapliyorum. sizin aylik dediginiz sey enerji ve birimi kw(kilowatt) degil kwh(kilowatt saat). haberdede gucten bahsedilmis enerjiden degil.

  • Kalyon grubu. NOKTA !

  • Kalyon değil de bulyon yapsa ne olacaktı yine bir kulp takarlardı.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Arkadaşım ben Kalyon Malyon bilmem,cahilce yapılan yorumlara karşıyım.Konumuz yapan firma değil,güneş enerjisi hakkında yapılan yalan yanlış bilimsel olmayan yorumlar.Gerisi beni zerre miktar ilgilendirmiyor. @artenis




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DRAGUT -- 29 Eylül 2020; 16:44:6 >
  • Çin seddinin uzaydan göründüğünü falan sanıyorlar yazık.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • CleanCoders C kullanıcısına yanıt
    Silisyumdan bloğu döküp ince ince kesip güneş hücresini üretebilmek çok büyük başarı.Ama bizde bu teknoloji yok,santralin ortağı konumundaki Çinli firma bunu yapıyor.Ama fabrika Türkiye'de.Eskiden ne yapıyorduk,hücreler dışarıdan geliyordu biz de burada montajını yapıyorduk.Dış camı,çerçevesi,kablosu Türkiye'de üretiliyordu,maksimum %55 yerli oluyordu.%75 yerlilik başarıdır,kabul edelim.Ama daha yolumuz var,yetmez.

  • Hocam 1 MW saatte 1 mwh üretir yazıyor ama ?

    Edit : siz yıllık hesaplamışsınız . Pardon ben onu göremedim.
    Hocam üretilen miktar iyi güzel de
    Alan boyut ve verim bakımından güneş enerjisi çok kötü çıkıyor.
    En iyisi nükleer enerji ama onun da en ufak probelminde ölüyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jervis -- 29 Eylül 2020; 17:24:33 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • jervis kullanıcısına yanıt

    Kurulacağı alana bağlı.Güneş enerji santralini kalkıp da sulak verimli tarlalara kurmazsınız,bu elbette bir sabotajdır.Bu santralin kurulduğu alan tamamen verimsiz altı tuzlu değersiz bir arazidir.Tamamı 6 bin küsür hektar diye biliyorum.


    Almanya'nın kurulu gücü güneşte yaklaşık 30.000 MW ve Ukrayna kadar güneşi var.Ve bu kurulu gücün %70'i çatılarda,alanda değil.Biz ise İspanya'dan sonra ikinciyiz.Çatılara güneş paneli koymayı özendirici,maliyetleri düşürücü adımları bir an önce atmalıyız.


    Okulda birim enerjiyi en düşük maliyetle üreten santral nükleer denildi.En iyisi ondan nükleer deniliyor,stabil enerji.Üstte yazdığım gibi sadece bir çeşit değil enerji türlerini çeşitlendirebildiğimiz kadar artırmamız lazım.Öncelik tabiki yeşil enerjide olmalı.

  • YoungScientist kullanıcısına yanıt

    Umarım okuduğunuzu yanlış anlamıyorsunuz. Haberde hem güç var hem de toplam üretilecek enerji miktarı.

    Santrale 3,5 milyon adet panel kurulacak. Bugüne kadar 10 bin 200 tanesi kuruldu ve bu panellerde elektrik üretimine başlandı. Paneller Kalyon Enerji tarafından üretiliyor. Fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 500 megavat. Bu nedenle santralin 2023’ün Mayıs-Haziran aylarında tamamlanması ve 1300 megavat güce kavuşması hedefleniyor. Yılda 2 milyar 600 milyon kilovatsaatelektrik üretecek. Bu da 2023 tahminlerine göre yıllık tüketimin binde birine denk geliyor.

    Alın size megawatt güç, kilowatt saat enerji.

    Bir daha bilmediğiniz şey hakkında ahkam kesmezsiniz umarım. Ayrıca anlamak kelimesini kullanırken haberi okumanız gerekir. Bu son cevabımdır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dreamerrrr D kullanıcısına yanıt

    Kendi paylaştıkları yandaş haberi okumaktan aciz bunlar. Ağızlarında salya ile etrafa palavra anlatırlar. Bende hesap yaptım yukarıda halen laf çeviriyorlar. Hemde hesabı konuda geçen cümlelerden aldım.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.