Şimdi Ara

Deri Mühendisliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
3
Favori
8.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Slm gençler;

    her sene üniversite sınavları yaklaştıkça bu tür tartışmalar oluyor az bilinen veya çok özgün ( spesifik ) bölümlerle ilgili. Örn. Deri Mühendisliği.

    Ben de deri mühendisiyim. taban puandan 22 puan fazla ile girmiş nadide saftiriklerdenim hemde. 1 puan = 10000 kişi iken , hesabı siz yaparsınız artık.

    Deri sanayi; eğitimli insanın az, hukuki düzenlemelerin baştan savma olduğu ve çalışma ortamı açısından özellikle kötü olan mühendislik dallarından biridir. Mezunları devlet kapısında pek fazla iş bulamaz. Deri fabrikalarında, deri kimyasalaları üretimi ve satışı yapan yerlerde çalışırlar ayrıca ayakkabı çanta ,ceket vb üretim yerlerinde kalite kontrol satınalma vb görevlerde bulunurlar.

    Diğer mühendislik dallarına göre uluslarası açılımın nisbeten daha kolay olduğu bir alandır, yabancı diliniz ve iletişim yetenekleriniz kuvvetliyse olanaklarınız artar. örneğin ben amerika ve okyanusya hariç diğer tüm kıtalarda bol miktarda ayak izi bıraktım diyebilirim. İhracata dayalı bir sektördür. Hammadde olarak da dışa bağımlıdır. Faydası olabilecek yabancı diller ingilizce, italyanca, rusça, arapça, çince ve ispanyolcadır.

    Derinin de mühendisliği de olurmuş diye mesaj atacak arkadaşlar lütfen zahmet etmesin. Amacım konu ile ilgili ilk elden bilgi almak isteyebilecek genç arkadaşlara yardımcı olmak.

    Mühendislik yaklaşımında temel mühendislikler ve endüstriyel mühendislikler diye bir sınıflandırmaya gidersek; deri bölümü de gıda ve tekstil gibi 2. sınıfa dahildir.

    Müfredatı da benzer derecede ağırdır. puanı düşük diye daha kolay olacağını düşünen arkadaşları uyarayım.

    Deri üretimi; makine, kimya, mikrobiyoloji, çevre, vb alanlarda bilgi ve organizasyona ihtiyaç duyar. Emek yoğun bir sektördü bu yüzden deri mühendislerinin bu temel bilimlerdeki bilgiler kadar işletme organizasyonu, personel yönetimi, maliyet hesapları ve istatistik ile ilgili bilgilere de ihtiyacı vardır.

    Konu ile ilgili sorularınızı elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım...







  • ÖM olarak bazı sorular geldi buradan cevaplıyorum, zira tüm arkadaşlar istiface etsin...

    Deri mühendisliği bölümüne giriş puanlarının düşük olmasının sebebi öğrenciler tarafından tercihler yapılırken fazla tercih edilen bir bölüm olmamasıdır. Sonuçta ideali deri mühendisi olmak olanların sayısı pek azdır.

    Deri Mühendisliği bölümü mezunları Deri Mühendisi Diploması alır, yani mühendis olursunuz. Bu diplomayı almak için; istatistik, akışkanlar mekaniği, termodinamik, , teknik resim, diferansiyel denklemler, gibi mühendisliğin kan alıcı derslerinin yanı sıra bölüme özel kan alıcı dersler olan analitik kimya, fizikokimya, organik kimya, deri kimyası,biyoteknoloji, tabaklama maddeleri, enstrümental analiz, deri histolojisi, boyalar ve boyama tekniği gibi derslerle de karşılaşırsınız.

    Çalışma koşulları zordur demiştik. Evet kötü kokar ama katlanılamaz değildir. Kimya, tekstil, gıda vb mühendisliklerde benzer kokularla karşı karşıya kalırlar, örn.: tekstil terbiyesi işletmelerinde veya et entegre tesislerindeki kokular da pek iç açıcı değildir.

    Deri mühendisleri deri yüzmez ancak nasıl yüzüleceğini bilir ve kanunen ham deri eldesi ve korunmasına yönelik işlemlerde denetleme - yönetme yetkisine sahiptir. (resmi gazete : 21 .12. 2002 -24970 )




  • Selam, sizce bu bölüm tercih açısından ideal olabilir mi? Mezun olduktan sonra çalışma alanları, iş imkanları gibi durumları nasıldır? 4 senede bitirmesi zor diye genel bi söylem dolaşıyor doğru mu?
  • öğrenci gibi öğrencilik yapılırusa 4 sene de de biter ama üniversite ortamında izmir gibi yerde ne derece olur bilemem. iş imkanları kısıtlı, genel oalrak özel sektöre yönelik, memuriyet tarzı düşünenlerin uzak durması gerekir. Akademik kariyer imkanı da pek geniş sayılmaz sadece 1 bölüm olunca kadro da ona göre oluyor.
  • bu bölüm için 2 senelik okuldan mezun deri teknisyeni ile 4 senelik okuldan mezun deri mühendisi arasında pek bi fark yok diyorlar ne kadar doğru
  • Türkiye’deki tek, dünya üzerinde ise deri ve ayakkabı sanayine yönelik eğitim veren birkaç akademik kurumdan biridir. Dolayısıyla, bölüm mezunları yurt içinde ve yurt dışında yüksek iş bulma imkanına sahiptir. özellikle iyi derecede en az bir yabancı dil bilenler yüksek ücretlerle iş bulabilmektedirler. Bu bölüme yurt dışından eğitim için öğrenciler de geldiği için uluslar arası bir bölüm niteliğindedir. Mezunlar sadece deri ve ayakkabı üretiminde değil, aynı zamanda moda ve tasarım alanlarında da kendilerini geliştirerek kariyer yapma imkanına sahiptir.

    Türkiye’deki diğer mühendislik veya sosyal bilimler bölümlerinden her üniversitede en az 1 tane (ikinci öğretimi sayarsak 2 tane) olduğunu düşünürsek binlerce mezun arasından iş bulma imkanının ne kadar zor olduğu ortadadır. Türkiye’deki tek bölüm olması ve uluslararası düzeyde iş imkanı sunması nedeniyle oldukça avantajlı bir bölümdür. Ancak en az 1 veya 2 yabancı dil bilmesi büyük öneme sahiptir.

    Deri mühendisleri Türkiye’deki ve yurt dışındaki;
    - deri fabrikalarında,
    - kimyasal madde üreten ve pazarlayan firmalarda,
    - deri tasarımı ve moda kuruluşlarında,
    - deri konfeksiyon işletmelerinde,
    - ayakkabı fabrikalarında,
    - suni deri fabrikalarında,
    - ar-ge kuruluşları ve laboratuvarlarda
    - sektörel danışmanlık firmalarında
    çalışma olanaklarına sahiptir.

    ayrıca, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir.

    Bölüm web sitesi: http://deri.ege.edu.tr/




  • böyle bir bölüm oldugunu ilk defa duydum
  • Deri mühendisiyim Mezunların %90 ndan fazlasinin dericilik işini yapmadiği ve bölümü okuduklarına çok pişman olduğunu, tercih etmiş ve edecek arkadaşlara önemle duyururum gerçekten ciddiye alın üniversite okumak bir şey ifade etmiyor artik ne okuduğunuzun daha fazla önemi var Ege ünv olmasına rağmen eğitim kalitesi berbat hocalarin umrunda değil öğrenciler çoğu zaman derslere bile gelmezler hatta bölümün kapanma durumu bile var. o yüzden deri mezunlarının çalıştığı yerlere gidin danışın gerekirse sizde gidin çalışın sonra karar verin yoksa bizim gibi hayatinizin en büyük hatalarindan birini yapmis olursunuz....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: toraderm

    Deri mühendisiyim Mezunların %90 ndan fazlasinin dericilik işini yapmadiği ve bölümü okuduklarına çok pişman olduğunu, tercih etmiş ve edecek arkadaşlara önemle duyururum gerçekten ciddiye alın üniversite okumak bir şey ifade etmiyor artik ne okuduğunuzun daha fazla önemi var Ege ünv olmasına rağmen eğitim kalitesi berbat hocalarin umrunda değil öğrenciler çoğu zaman derslere bile gelmezler hatta bölümün kapanma durumu bile var. o yüzden deri mezunlarının çalıştığı yerlere gidin danışın gerekirse sizde gidin çalışın sonra karar verin yoksa bizim gibi hayatinizin en büyük hatalarindan birini yapmis olursunuz....

    +1
  • Kardeşim güzel yazmış, Dericiliğin kalkınma yıllarında yani 1980-1995 yılları arasındaki dönemde bu meslek daha avantajlı idi ve iş bulmak eğitimli insan için çok kolaydı.Ama gerçektende şu zamanda maddi durum ve ailevi durum elvermiyor ise dericilik sektörüne girmemek daha iyi.Kişinin karakteri, mesleğin zevkli ama zor oluşu ve çalışılacak iş yeri ki genellikle üretim tabakhanelerde yapılır ve bu işyerlerinde çalışma koşullarının zorluğu ayrıca işveren olsun diğer çalışanlar olsun kültür seviyesi ve iş ahlakının tabanda olduğu bir sektördür.Bu durumda hasbelkader çok iyi ücretler alınsa bile iş tatmini açısından,moralman iyi seviyelerde kolay kolay olunamaz,tabiiki bu belirttiğim gibi kişinin karakterinede bağlıdır fazla hassas kişiler bu meslekte çok zorlanırlar.
    Elbette bu yazdıklarım naçizane kişisel deneyimlerimdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yukarıdaki yazımda istemeden genelleme yapmış oldum.Her sektörde çürükler olabildiği gibi iyilerde vardır.Dericiliktede
    elbette iyi, dürüst ,ahlaklı insanlarda var ve onları ayırıyorum.Kusurumada bakmasınlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turkihs -- 14 Mayıs 2014; 19:53:20 >
  • ben sadece mezun arkadaşlarımın neler yaptıklarından bahsedeyim. bir kaç kişi fabrikaya girdi asgari ücretle 12 15 saat 1 yıl çalışıp işi bıraktılar.başka sektörlerde iş aradılar doğal olarak bulamadılar.bir ikcı olsam elime cv gelse deri mühendisi yazsa gülerim arkadaş o kadar dar alan bi bölümki direk çöpe atarım. 1-2 arkadaş aile torpiliyle başka sektörde iş buldular bazıları babasının dükkanına devam etti.3 5 kişi kimyasal firmalarında 800 ile 1250 tl arası çalışıyorlar. son çıkan iş sağlığı ve güvenliği sertifikasını aldı herkes o şekilde sektör değiştirdi.ha bir iki arkadaş yüksek yapıyor bölümde kadroda açılmıyor tek bölüm o imkanda yok.en iyi durumda bir arkadaş var bildiğim oda 1. sınıfta okulu bırakıp polis oldu. sizde öyle yapın daha iyi. yazıktır. ha iş var yok değil. ben 800 tl ye 1250 tlye çalışırım kimyasalı yerim sağlığımdan olurum 5 - 10 yıl sonrada maximum 2500 tlye razıyım diyorsanız o sizin manyaklığınız olur arkadaşlar. mühendis lafı sektör işçi bulamadığından icat olmuş maksat sektöre işçi bulmak. bugün hangi sanayiye girseniz asgari ücretle vs başlar 5 10 yıla 2500leri görürsünüz zaten. burası türkiye .ve biz hayatımızın en büyük kazığını yedik. o kazık sicilimize işlendi çıkmıyor. ona göre siz düşünün artık.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: feyyaz08

    ben sadece mezun arkadaşlarımın neler yaptıklarından bahsedeyim. bir kaç kişi fabrikaya girdi asgari ücretle 12 15 saat 1 yıl çalışıp işi bıraktılar.başka sektörlerde iş aradılar doğal olarak bulamadılar.bir ikcı olsam elime cv gelse deri mühendisi yazsa gülerim arkadaş o kadar dar alan bi bölümki direk çöpe atarım. 1-2 arkadaş aile torpiliyle başka sektörde iş buldular bazıları babasının dükkanına devam etti.3 5 kişi kimyasal firmalarında 800 ile 1250 tl arası çalışıyorlar. son çıkan iş sağlığı ve güvenliği sertifikasını aldı herkes o şekilde sektör değiştirdi.ha bir iki arkadaş yüksek yapıyor bölümde kadroda açılmıyor tek bölüm o imkanda yok.en iyi durumda bir arkadaş var bildiğim oda 1. sınıfta okulu bırakıp polis oldu. sizde öyle yapın daha iyi. yazıktır. ha iş var yok değil. ben 800 tl ye 1250 tlye çalışırım kimyasalı yerim sağlığımdan olurum 5 - 10 yıl sonrada maximum 2500 tlye razıyım diyorsanız o sizin manyaklığınız olur arkadaşlar. mühendis lafı sektör işçi bulamadığından icat olmuş maksat sektöre işçi bulmak. bugün hangi sanayiye girseniz asgari ücretle vs başlar 5 10 yıla 2500leri görürsünüz zaten. burası türkiye .ve biz hayatımızın en büyük kazığını yedik. o kazık sicilimize işlendi çıkmıyor. ona göre siz düşünün artık.

    Ahahaha seni çok iyi anlıyorum kardeş bende farklı bir sektörde çalışan bir deri mühendisiyim, hayatım deri mühendisinin ne iş yaptığını anlatmakla geçiyor, bazen üşeniyorum tekstil mühendisiyim diyorum o derece yani.




  • öyle bi anlattınız ki daha düşünmeden ürküttünüz beni :D babam buraya gitmemi istiyor birazda kendi mesleği ile de alakalı. ben de deri müh. gidip gelişiyim yanında kalırım diye düşünüyor ve haklı da :) ama ben kendi iş yeri olmayı özel sektörde iş imkanları hakkında daha fazla bilgi verebilicek varsa çok sevinirim :) bide yurtdışı iş imkanlarından bahsedildi ama aile kuracak bir kişi için sıkıntılı bir durum olur ki bende pek tercih etmem sanıyorum yani türkiye içinde normal çalışma koşullarında felan uygun para ile iş yapılamaz mı ??

    şimdiden teşekkür ederim ..:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: jellal

    öyle bi anlattınız ki daha düşünmeden ürküttünüz beni :D babam buraya gitmemi istiyor birazda kendi mesleği ile de alakalı. ben de deri müh. gidip gelişiyim yanında kalırım diye düşünüyor ve haklı da :) ama ben kendi iş yeri olmayı özel sektörde iş imkanları hakkında daha fazla bilgi verebilicek varsa çok sevinirim :) bide yurtdışı iş imkanlarından bahsedildi ama aile kuracak bir kişi için sıkıntılı bir durum olur ki bende pek tercih etmem sanıyorum yani türkiye içinde normal çalışma koşullarında felan uygun para ile iş yapılamaz mı ??

    şimdiden teşekkür ederim ..:)

    acık-öğretim işletme oku daha iyi
  • Bende deri muhendisligi öğrencisiyim dersler gerçekten zor bu işin kimyasını öğreniyoruz kimyayla iç içe bir bölum. Şuan bölümümüzde ücretsiz ingilizce kursu veriliyor bizim iyi ingilizce konuşmamız isteniyor. Hocalara sürekli is ilanı geliyor iyi derecede İngilizce bilen mühendis bulup gönderemiyorlar. O yüzden bölümde sponsorlarimiz sayesinde bir ingilizce kursu açıldı. yurtdışında da deri mühendisi talep eden firmalar fazla hocalar iyi derecede ingilizce bilen mühendisleri gönderiyorlar.is var yok degil ama fark yaratan her yerde olduğu gibi it gibi çalışan ve ilk olarak para beklentisi olmayan yani düşük maaslara çalışan mühendis istiyorlar. Ama belli bir emek sonucu iyi paralar alma şansımız var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bayanderici

    Bende deri muhendisligi öğrencisiyim dersler gerçekten zor bu işin kimyasını öğreniyoruz kimyayla iç içe bir bölum. Şuan bölümümüzde ücretsiz ingilizce kursu veriliyor bizim iyi ingilizce konuşmamız isteniyor. Hocalara sürekli is ilanı geliyor iyi derecede İngilizce bilen mühendis bulup gönderemiyorlar. O yüzden bölümde sponsorlarimiz sayesinde bir ingilizce kursu açıldı. yurtdışında da deri mühendisi talep eden firmalar fazla hocalar iyi derecede ingilizce bilen mühendisleri gönderiyorlar.is var yok degil ama fark yaratan her yerde olduğu gibi it gibi çalışan ve ilk olarak para beklentisi olmayan yani düşük maaslara çalışan mühendis istiyorlar. Ama belli bir emek sonucu iyi paralar alma şansımız var.

    Bütün anlattıklarına katılıyorum, ama o ilk başta düşük maaş isteyen lafın hariç, hep düşük maaşlı eleman arıyolar :)

    Şaka bi yana nemli olan deriyi sevmek eğer dericiliği meslek olarak kabullenirsen zaten çok iyi paralar alırsın. O yurtdışından mühendis talep eden firmayı söylesene ben direk gideyim, inşallah Sudan da felan değildir.




  • Hocalar her konuda çok yardımcı gerek iş bulma gerek eğitim konusunda, Türkiye'de bulunan hiçbir mühendisliğin sahip olmadığı imkanlara sahip. Bir kere çük büyük sektörün tek bölümü. Sektörle üniversite çok yakın bundan dolayı iş olanakları çok yüksek, şu anda mevcut 3-4 iş biliyorum. ancak her işteki gibi deneme süreleri düşük ücretler mevcuttur fakat siz hocalarla uğraşmak tembellik etmek yerine kişisel gelişiminizi tamamlarsanız büyük kaymak yiyeceğinixz bir meslek. Yurtdışım imkanları da benim dönemimde romanya, ispanya, maceristandı
  • Deri mühendisliği, sektörel ihtiyacı ülkede karşılayacak tek bölüm olma özelliğine sahip bir mühendislik bölümüdür. Mühendislik eğitiminin verildiği bu bölümden mezun olan arkadaşlarımızın bir çok şehirde kurulmuş olan deri sanayi bölgelerinde kürk giysilik ayakkabılık gibi değişik deri üretim alanlarında hizmet veren fabrikalarda çalışmaları mümkündür. Bu iş koluna sağlanacak olan nitelikli eleman ihtiyacını temin edebilecek tek bölüm olması da mezun olacak arkadaşlara diğer sektörlere kıyasla iş potansiyeli konusunda avantaj sağlamaktadır. Maaşlar konusunda da ilk etapta verilen ücretler yeterli miktarlarda olmasa da tecrübeye ve iş kalitesine bağlı olarak alınan ve alınabilecek maaş oranları son derece iyi durumdadır. Bu durumun ülkemizin mevcut durumunda diğer sektörlerde de görülebildiği aşikardır. Bu nedenle tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımıza tavsiyem şudur ki ; mezuniyet sonrasındaki maaşlardan ziyade iş potansiyeli ve kariyer planlaması konusunda yeterlilik aramalarıdır. Bu koşulları sağlayabilecek firmaların mevcudiyeti ile istenen rakamlar kişinin becerisi ve tecrübesine bağlı olarak kazanılabilecek türdendir.




  • Hangi bölüm olursa olsun zorluğu vardır deri mühendisliği bölümününnde kendine göre zorlukları var buda sektörle olan yakınlığından kaynaklanıyor.Bu bölümde 4 yıl boyunca insan ne kadar kendini geşitirirse ve deri işine adapte olursa o kadar başarılı olunur.Bu gayreti sağlayan öğrencilerede hocalar tarafından çok güzel teşvik ve yardım geliyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.