Şimdi Ara

Bi - wire bağlantı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
1
Favori
3.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: the_cantan

    est. eray beyim, tekrar diyorum dalgınlığıma geldi yoksa kolay kolay bir mesajı yanlış okuyup, yanlış yorumlamam. bu konuda iyiyim elhamdülillah. karşımdakinin niyetini anlamak da dahil ama binde bir ihtimal oluyor işte. görüşlerine kesinlikle değer veriyorum. ben biraz şüpheciyimdir. beri yandan KT88 hakkında edindiğim malumat da sağlam yani. neyse bu konumuz ve topiğin konusu değil kirletmeyelim. selam olsun.


    kt 88 de söylediğin lamba güzel bir kt 88 li lambali alırsam denerim ama ben el 34 cok seviyorum genalex kt 77 ismini Vermiş el34 muadili güzel lamba bir süre sonra octove v70 alma niyetim var ama sonra ona kt120 kt88 el34 ve 6550 hepsi takılıyor cok güzel hi end bir cihaz 6000 Euro civarı bir fiyatı var ama bir videosu vardı 1 kattan aşağı attılar çalıyor alet Hoparlor çıkışlarını anfi acikken hepsini birbirine degdiriuorlar kapatıp acıyor aynen devam cok hoş bir cihaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • cenk64,
    cihazlarını güle güle kullan.
    iki kanal(stereo) ampli ile yapılacak bi-amp. bağlantı ile olsa olsa mono kanal olur. ve pasif bi-amp'dır. aynı şekilde diğer kabin içinde iki kanal(dual channel) ampli kullanılırsa bu kez stereo bi-amp tamamlanır. eğer kabin 3 yollu ise ve 3 sürücü ayrı beslenecekse bu sefer 3 kanallı (tri channel) ampli x 2 ampli gerekir. filtre ise hop. içindeki filtre pasif olduğundan bu düzenek pasif bi-amp. olarak adlandırılıyor.
    @cenk
    yapacağın bağlantı bi-wiring bağlantıdır. esprisi var mıdır? vardır. ama bence A artı B kanalını kullanırsanız. sadece X (A or B) kanalını kullanıp bi-wiring bağlantı yapmanın bir esprisi bence yok. varsa ben hop.de ki ayrık filtre dışında farkını bulamıyorum. öğrenmek isterim.
    ampliden tek kabloyla, bi-wire hop. bağlantı terminali olan kabine sinyali getirmişsiniz, pirinç jumper ile o kısacık mesafede dahi bağlantı var yine bi-wiring bağlantısı oluyor.
    bu noktada tek kartta filtre yerine; LF ve HF sürücü filtresinin ayrı ayrı dizayn edilmiş olmasının avantajını kullanırız.
    peki nasıl yararı vardır? bi-wire bağlantı olması hoparlör filtresinin dizaynı yönsüz bağlantıya olanak vermesi. unutmuyorum ki yerleşimde iki hop.lör arasına dikkat etmem kaydıyla ampli ile hoparlör arasında kablo daima kısa olmalı ve amplifiye edilmiş (güçlendirilmiş) sinyali en etkin ve dinamik şekilde hop.re direktmen aktarılması gerekli. gereksiz kablo uzunluğu varsa fazlası atılmalı ve kanallar arasında ki kablo boyları mutlaka eşit olmalıdır.
    bu noktadan sonra stereo kolonlar için amplinin A+B çıkış terminalinden kabinlere bi-wiring bağlantı yaparım. eğer ampli kuvvetli ise sonuç daha güzel olması hep yüksek olasılıktır. bu bağlantının daha iyi olmasının sebebi zannımca;
    normal bağlantıya göre ampli bi-wiring bağlanarak A+B bağlantıda tüm sürücülerin, hoparlör empedanslarının aynı kalması ve mevcut kablo direncinin yarı yarıya düşmesidir.
    biz yinede amplinin A+B bağlantı yapıldığında! fabrika speklerinde belirtilen minimum Load Impedance değerinden daha düşük empedansa sahip hoparlörü bağlamayalım.
    -bu kurala bi-wiring bağlantı yapıldığında da uyulmalı.
    zira ampli A + B yapıldığında ampli çıkışları paralelleneceğinden çıkış empedansı yani output load empedansı düşecektir. bu ise aşırı yükün ampliden kolayca daha fazla güç çekeceği anlamına gelir. koruma yoksa ampli ısınır ve yanar.
    klasik filtre yapısında güç hattında, filtre içinde üst üste binen frekanslar, bas tiz gecikmesi gibi sıkıntılar olmaktadır. ayrı kablolarla tiz hoparlör, kendi bağımsız tiz filtresi üzerinden, amplinin bir çıkışından beslenir.
    bas hoparlör, kendi bağımsız bas filtresi üzerinden, amplinin bir çıkışından beslenir.
    sadece A kanalını tüm frekanslarla meşgul etmektense B kanalınıda kullanıp tüm frekanslar için güç birliği yapılıyor. halihazırda bu düzenek
    en çok işi besleme katına yüklemektedir. besleme tüm katı tüm çıkışları stabil ve kuvvetli bir duruşa sahip olarak besleyebilmeli. bu yüzden güçlü amplilerin sahip oldukları headroom her zaman avantajdır. hata ettim mi görecem.
    selam olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 1 Aralık 2012; 8:56:36 >




  • Biamp konusunda bence yanlış giden bazı şeyler var...Aynı yükselteçin ayrı ayrı tahsis edilmiş ama aynı kaynaktan beslenen a ve b çıkış kanallarından güç alarak yapılan bağlantı şekli bazı yerlerde bi-amping olarak anılsa da aslında bu literatürdeki esas bi-amping değildir....Buna pasif bi-amping diyorlar keza "Bi" nin kelime anlamı zaten iki demektir ve burada esasen kastedilen de iki farklı ampli ile hoparlörleri sürmek yani high freq ve low freq'ı ayrı ayrı ampliler ile beslemektir....Diğer türlü yapılan bağlantı yani tek ampli iki çıkış ile yapılan bi-amping benzeri bağlantı bazı marka ve modellerin kolaya kaçması gibi algılanabiilir keza iki farklı kanalı tek kaynaktan besleyeceğiniz için esasen bir anlamı yoktur cihaz tost makinası gibi olabilir amplinin kaldıracağı yükü iki katı ile çarpamanız demektir ki sağlıklı olmayacaktır oysa iki farklı ampli olduğunda bunun gibi sıkıntılar olmaz...Ben merak edip zamanında araştırıp bu şekilde öğrenmiştim ve bizden çok daha bilgili işin artık duayeni dediğimiz abilerimiz de bunu yani bu işin makbulünü :) bu şekilde anlattıklarından dolayı kafama bu şekilde yazmışım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atalayalper -- 1 Aralık 2012; 3:21:02 >




  • Bu linkte şöyle anlatmışlar:

    http://www.oregondv.com/Audio_FAQ_Bi-Wire_Bi-amp%20.htm

    Biwire anlatımında tek ampli gösterilmiş.

    Bi-amp anlatımında çift ampli gösterilmiş.

    Haa bu arada ben tek ampli ve iki farklı çıkış ile bi-amp yaparım derseniz ne derim hiç bir şey demem ve saygı duyarım o da bi-amp benzeri bir uygulama olur ama yaptığınız uygulama esas literatürdeki bi-amp değildir pasif bi-amping dir ne kadar işe yarar tartışılır belki bir miktar yarar bununla ilgili bir örnek vermek gerekirse de zaten akıp giden üzerinde belli bir trafik olan bir yolu yine aynı trafik koşullarında aynı yoğunlukta iki şeritten tek şerite düşürüp iki farklı yol yapmak gibi bir şey bu....Oysa diğerinde aynı trafiği şerit düşürmeden iki ayrı ve yine iki şeritli yola aktarıyorsunuz ampli başına düşen yük azalıyor ve besleme artıyor...


    Hatta linke tıklamak istemeyenler için linkteki bi-amp açıklaması şöyle:

    How do I bi-amp?
    Bi-amping is similar to bwiring, but involves separate amplifiers: one for the woofer and one for the midrange/tweeter. Passive bi-amping involves a direct hookup between each amplifier and the speaker terminals. True bi-amping involves hooking the preamp to an electronic crossover that replaces the passive crossover network in the speaker. The active crossover then connects to multiple power amplifiers. For example, one amplifier for the woofer and another amplifier for the mid/highs. The internal speaker crossover network must be eliminated. bi-amping is a difficult and expensive approach that is not typically employed



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atalayalper -- 1 Aralık 2012; 3:32:12 >




  • Yorum veya farklı bakış açısı olmayacak kadar açık bir konu bu:

    Stereo ses elde etmek için:

    - 2 kanal amfi 2 hoparlöre bağlanırsa normal bağlantı
    - 2 kanal amfi 2 hoparlöre speaker terminallerinden sonra 2+2 kablo ile bağlanırsa biwire
    - konudaki gibi 2 kanal vincent amfi 2 hoparlöre 2+2 speaker terminali ve 2+2 kablo ile bağlanırsa biwire, çünkü A ve B speaker terminalleri zaten kendi içinde paralel bağlı

    2 ayrı stereo amfi 2 hoparlöre 4 kablo ile bağlanırsa biamp. Bu iki ayrı stereo amfi değil de aynı kasanın içinde 4 tane güç katı da olur, farketmez, mesela cok kanal AVR gibi...

    Amfiye gelmeden crossover'dan geçiyor ise en ideali, biliyorsunuz çoğu biamp veya n-amp aktif hoparlör bu mantıkla çalışyor. Bunun yararı şu, aktif crossover düşük sinyal seviyesinde iş gördüğü için daha verimli, doğru ve kayıpları bozulmaları az oluyor.

    Pasif biamp dedikleri de yukarıda belirtildiği gibi aktif crossover olmadan direk bütün frekansların bütün amfilere verilmesi, crossover işinin klasik mantıkla yapılması.


    Mono ses istiyorsak @the_cantan hocamın dediği gibi tek stereo amfi ile de biamp olur, sol kanal hoparlör hoparlörün bir sürücüsüne, sağ kanal diğerine güç verir...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dustdevil -- 1 Aralık 2012; 8:41:21 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • @dustdevil,
    seninle tamamen hemfikirim.

    bu topiğe sevgili @Asım Uysal'ın yazısını eklersek güzel olur.

    alıntı: Asım Uysal

    Yükselteciniz stereo, yani yalnızca iki kanal yükselteci barındıran bir ürün.

    Yükseltecinizin arkasındaki a ve b takımı çıkışlar, a+b anahtarlandığında, a sağ, b sağ çıkış uçları ile; a sol da, b sol çıkış uçları ile içten kısa devre edilerek yükseltecin sağ ve sol kanal güç yükselteci çıkışlarına ortak, yani paralel, yani koşut bağlanmış olur, ve şekilde gösterdiğiniz uygulama böylece "biwire" uygulama olur, "biamp" değil.

    Verdiğiniz şeklin "biamp" uygulamayı tarif etmesi için şekildeki altta ve üstte gösterilen yükselteç (amplifier) çıkışlarının, tek bir yükseltecin A ve B uçları değil, iki ayrı ve bağımsız güç yükseltecinin çıkışları olması gerekir.

    Zaten daha önce de bahsettiğim gibi, ilgili cihazın kullanma kılavuzunda da bu bağlantı şekli için "biamp" değil "biwire" tanımlaması yapılmaktadır.

    Kılavuzu dikketle inceleyiniz, önceki iletimi bir daha gözden geçiriniz.

    "Biamp" uygulamada, hoparlörün ayrı yolları, birbirinden bağımsız yükselteçler ile sürülür, tek bir hoparlörün yollarının bir yükseltecin çıkışına ortak, yani paralel, yani koşut bağlanması, "biwire" uygulama demektir.

    İlla ki "biamp" uygulama yapmak istiyorsanız, tek bir stereo / iki kanal yükselteç yetmez, iki adet stereo/iki kanal yükselteç edinilmeli ve bu yükselteçler, evre (faz) farkı yaratmayacak özende, birlikte, tek bir kaynaktan sürülebilmelidir.

    Amacım kafa karıştırmak değildi. Konuya yalnızca, "biamp" ve biwire" uygulama farklarına vurgu yapmanın, ifade edişte sık sık düşülen yanlışlığın önüne geçmenin ve bunun farkındalığını artırabilmenin, naçizane çabası ile dahil oldum, bağışlayınız.




  • Selam, konuyu hortlatayım ve bir soru sorayım.

    Pioneer VSX-930 ya da Sony STR-DN860 alma arifesindeyim.
    Atmos veya 7.1 hevesim yok, 5.1 kullanacağım.
    Her iki AVR da 6 ve 7. kanalları Bi-Amp bağlantı olarak kullanmaya izin veriyor.
    Mevcut Ön Hoparlörlerim B&W 602 S2 ve Bi-Amp destekliyor.

    Teorik olarak ne olduğuna hakimim ancak pratik olarak hiç kullanmadım.
    Yeni kablo bağlantıları ile Bi-Amp bağlamaya değer mi fikrinizi almak istiyorum.
    Teşekkürler.
  • Değmez ustat

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eraycelik80

    Değmez ustat

    Teşekkürler.
    Bu yorumundan sonra olumsuz yön bulmaya çalışan araştırma yaptım ve Şuna rastladım.

    quote:

    ....As we have seen, the key part of the equation is the electronic crossover. Splitting the signal at line level allows us to bypass the lowly passive network. So, buy another amp, an electric crossover and you are off to races. Ah, but it's not that simple. Now comes the task of calibrating the crossover to your speakers; making sure that the drivers are sent the specific frequencies their designers intended, and that slopes (the rate at which the transition between the frequencies occur, and how much they overlap) are correctly set. These adjustments are key to not only optimum performance, but system safety; operating a driver beyond its range will likely result in its failure. Maybe you've read the book, "Poof the Mangled Driver"?

    Ok, so what about just using two amplifiers and forgetting about the electronic crossover? Simply using two amplifiers is not true bi-amping and does not offer the same advantages; we still face the limitations of the passive crossover. What about the notion that bi-amping reduces stress on the amplifiers since they are powering only limited frequency ranges? That would be true in a true bi-amp configuration where the frequencies are split ahead of the amplifiers, but in a passive environment both amplifiers receive a full range signal from the preamp and dump that power into the speakers, regardless of whether one is connected to the tweeter or woofer inputs. The only benefit (and it marginal at best) is simply the additional power offered by the second amp.....


    Özetle;
    Eğer kaynaktan çıkışta elektronik xover kullanılmıyorsa, kaynaktan amfiye girip ayrı kanallarda yükseltilen sinyal > pasif xover bulunan bi-amp hoparlörde çok da fayda sağlamaz.
    Sağlanan tek marjinal fayda, tek kanal yerine 2 kanal gücünün ayrı ayrı hoparlöre aktarılmasından ibarettir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi meke -- 20 Ocak 2016; 23:34:31 >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.