Şimdi Ara

ASUS B-350 PRIME PLUS ANAKART M.2 SSD SORUNU

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu anakartı 6 adet sata 3 ve m.2 ssd desteği var diye satın aldım.Böylece hem sistem m.2 ssd sayesinde çok hızlı çalışacaktı,hem de 6 adet hdd de olan film-dizi-müzik arşivime kolaylıkla ulaşıp birbiri arasında kolaylıkla düzenleme ve taşıma yapabilecektim.Düşüncem buydu satın alırken.
    Anakartta 6 adet sata 3 girişi var ve aktif olarak hepsi çalışıyordu. Taaki m.2 ssd alana kadar.
    Geçen hafta samsung 960evo 256gb m.2 ssd satın aldım ve temiz bir win 10 pro 64 bit kurulumu yaptım. Ancak m.2 ssd den sonra sata 5 ve sata 6 portları devre dışı kaldı.

    Tekrardan normal hdd ye windows kurulumu yaptığımda sorun yok,yine 6 port sata 3 girişim çalışıyor. Ancak m.2 ssd yi takinca sata 5 ve sata 6 portlari çalışmiyor. Hdd ler bios ta da görünmüyor windowsta da görünmüyor.

    Biraz araştırınca yabancı bir sitede sorunuma kendim cevap buldum.

    Meğerse bu anakart modeli M.2 ssd takıldığı zaman, sata 5 ve sata 6 portlarını devre dışı bırakıp onların veriyolunu da kullanıyormuş.

    Sayın ASUS firması;M2 ssd nin veriyolunu neden bağımsız yapmadınız acaba? Bence bu durum bir eksiklik.

    Diğer anakart markalarinda da aynı şekilde mi çok merak ettim doğrusu???







  • Bende bu anakartın plus olmayanı var şu anda laptoplarımdan artan 2 tane ufak hdd ve sata ssd olmak üzere 3 sata çıkışını kullanıyorum. ileride 1 tane de m2 ssd alırım diye düşünüyorum ama 6 tane satayı kullanacağımı sanmıyorum. Gene de bunu bildiğim iyi oldu paylaşım için teşekkürler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • MSI anakartlarda da aynı durum var. M.2 SSD takınca SATA 1 portu devre dışı kalıyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu anakart işinizi görür gibi

    https://www.asrock.com/mb/AMD/X370%20Taichi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • B350 chipsetinde 4 adet sata var. 2 adet işlemci içerisinde toplam 6 adet sata portu oluyor.
    M.2 portundaki 2 adet sata veriyolu anakart üzerindeki sata 5/6 portlarıyla aynı olduğundan m.2 ssd takılırsa 5/6 iptal olur.
    AMD veya intel chipset olsun farketimyor anakart üreticisi nasıl tasarım yaparsa öyle olur.Misal bazı B350 asrock anakartlarda ek çip ile +2 adet ekstra sata portu var.M.2 takılırsa sata portlarında kayıp olmuyor.
  • Bir hevesle samsung 960 evo almıştım ve sistem uçuyordu resmen hız olarak!
    Ancak 5 ve 6 nolu sata portları devre dışı kalınca şu anda söktüm anakarttan ve normal sata III HDD'ye kurdum Windows'u yeniden. Hiç olmazsa 6 adet HDD'mi kullanabiliyorum aynı anda.

    Piyasaya Çıkarsa 1 tane M.2 NVMe ssd to usb 3.1 kutu alıp m.2 ssd'yi usb 3.1 ile bağlayacam anakarta ve Windows'u ordan çalıştıracam.
    Böylece hem bilgisayar çok hızlı çalışacak,hem de sata 5 ve 6 portlarımı da kullanmaya devam ederim.
    Ancak ne var ki internetten baktım ama aliexpress,gearbest,amazon vb sitelerde bulamadım. B key olan m.2 ssd ler için zibil gibi çok model var. Hatta gittigidiyor,n11,hepsiburada,teknobiyotik vb sitelerde bile var kablolu ve type-a tipte kablosuz olanlar.

    Ancak ne hikmetse M key ssd ler için type-a veya usb 3.0 veya 3.1 kutu yok.
    Takipteyim.
  • Gerçi hem B key hem de M key destekli Sata III arayüzü olan m.2 ssd kutusu var internette ama hız olarak 6Gb/s ile sınırlı sonuçta.
    Bendeki M.2 SSD M key olduğu için kendi yuvasında 32Gb/s hızında çalışıyor ve muazzam okuma-yazma hızı var.
    Asus B350 Prime Plus'ın USB 3.1 portları Gen 1 versiyon olduğu için 5Gb/s teorik hıza sahip sonuçta. Bu durumda sata III arayüz ile arasında gözle görülür bir fark olmuyor. Ancak sata III arayüzlü disk kutusu alırsam da bu sefer 1 tane sata portumu yine işgal etmiş olacak. M.2 ssd almamın anlamı kalmamış olacak.
    Bana göre en mantıklı çözüm M.2 SSD'yi anakartın m2 yuvasına takıp maksimum performansı almak ve 5 ve 6 nolu portlardaki hdd'leri de usb 3.0 arayüzlü dock station veya hdd kutusu ile sisteme bağlamak.




  • Bu kart ilk başta aklıma geldi aslında. Ancak anakart üzerindeki orjinal m.2 ssd yuvası zaten pci veriyolunu kullanıyor.Ve bu kartta aynı pci veriyolunu kullandığı için bence yine 5 ve 6 nolu portlar devre dışı kalır diye düşünüyorum. O yüzden de alıp denemeyi bile hiç düşünmedim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba Nvme m2 kullanıyorsunuz bu Asus firmasının bi hatası değil.B350 chipset in sınırlaması bu hızlara erişebilmek için sataları sınırlandırıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crashday06 -- 8 Ocak 2018; 1:19:46 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.