Şimdi Ara

Apartman Isı Paylaşım (ısı pay ölçer) Sistemleri Hakkında. (merkezi sistem) (74. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.797
Cevap
52
Favori
617.048
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7273747576
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,
    4 bloklu yeni yaşam başlayan sitemizde merkezi sistem ısıtma altyapısı mevcut.
    Müteahhit, merkezi sistem kullanılmaya başlandığında dairelere gelen gaz faturasını herhangi bir dairenin ödememesi durumunda tüm sitenin gazının Gaz dağıtım firması tarafından kesileceğini söylüyor.
    Bu devletin yürürlüğe koyduğu bir işleyişmiş.
    Bu konuda ve doğruluğu hakkında bilgisi olan var mı?
    Teşekkürler.
  • epamuk E kullanıcısına yanıt
    Merhaba,
    Müteahhitin söylediği yalan, gaz dağıtım firması sadece doğalgaz faturası ödenmiş ona bakar bir sebepten dolayı ödenmediyse ancak keser, ister payına düşen kısmını ödemeyen ev sahipleri yüzünden ister yönetim yüzünden olsun fark etmiyor.
  • evet, şu anda bizim binadaki durumla ilgili bilgi verebilecek olan var mıdır?

    sıcak suyumuz çalışıyo. aboneliğimiz var. fakat kaloriferlerimiz henüz aktif olarak çalışmıyor. sistem ortak sistem. payölçer sistemi.

    aşağıdaki kazanla ilgili herşey hazır. yöneticimiz yarın igdaşa başvuracak. kaloriferlerin açılması, ne kadar sürer?

    igdaş gelip hemen açacak mı? bi süreci var mıdır?

    yavaş yavaş üşümeye başladık. yarın başvurucaz fakat sonrasında hemen kaloriferler açılacakmı?
  • slmlar,

    bugün itibari ile sistem devreye alınmış fakat henüz eve gitmediğimden durumu inceleyemedim.

    kaloriferlerin yarısı soğuk yarısı sıcakmış. sanırım kaloriferlerde hava var ya da su tam basılmamış?

    kombili sistemde hava atmayı ve su basma işlerini biliyorum ama merkezi sistemde nasıl oluyor bilmiyorum.

    suyu nerden basıcaz? basıncı nerden kontrol edeceğiz?

    bilginiz varsa yardımcı olabilir misiniz?

    teşekkürler..
  • insane1907 kullanıcısına yanıt
    Selam,
    Sizin su basmanıza gerek yok sadece havayı almanız yeterlidir.
  • Zebza kullanıcısına yanıt
    havayı alırken bir miktar su ve basınçta azalma olmayacak mı? yani kombili sistemde böyle oluyordu. sonrasında kombinin altındaki vanadan tekrar su basarak basıncı arttırıyodum.

    merkezi sistemde sanırım su basıncı ve miktarı otomatik mi ayarlanıyor?
  • insane1907 kullanıcısına yanıt
    Kesin bilmiyorum ama farklı muhtemelen. Siz havayı her akşam alın yeni sistemde bir kaç gün hava almanız gerekecek.
  • insane1907 kullanıcısına yanıt
    Kazan sisteminiz mevcut teknolojiye uygun yeni sistem ise, sistemde eksilen suyu kazan kendisi takviye edecektir. Sizin bunun dışında bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
  • askinmutlu A kullanıcısına yanıt
    40 kişilik kazan 7 kişi için yanarsa az bile gelmiş. Usta sistem tasarruf etmesi İçin enaz %70 kullanması lazım yoksa felekten sizi bekliyor. Dava ile uraşmayın bişey çikmazz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • evet petek isinma sorunu cozuldu, termostatli vana arizaliymis

    yalniz su anda da soyle bir sikinti var.. salondaki peteklerin ikiside ayni ucuncu seviyede. fakat ikisinin de sicakligi aynı degil. biri daha sicak digeri daha ilik? bu petekte var bisey ama hadi hayirlisi bakalim.
  • Sayın arkadaşım, siz istemedikçe evinize kimse giremez. Ancak bina kat malikleri pay ölçer veya kalorimetre takmaya karar verdi ise, siz cihaz taktırmasanız dahi yakıt paylaşımı bu sistem üzerinden yapılacaktır. Peki sizin daireniz için paylaşım belgesi nasıl düzenlenecek? Binanızdaki benzer dairelerden en fazla yakıt kullanan dairenin yakıt masrafı kadar para ödemeniz gerekecektir.
    Söylediğiniz gibi yönetmelik eksik çıkmıştır. Bu sistemi taktırmayan binalara kanuna muhalefetten ceza gelmektedir. Ceza miktarı davanın hakimine göre değişmektedir. Bir hakime göre 900,00 TL, başka hakime göre 1.900,00 olabilmektedir.
  • insane1907 kullanıcısına yanıt
    Termostatik vana radyatör sıcaklığını değil, oda sıcaklığını algılayarak su geçişini açar veya kapatır. Eğer termostatik vana perde veya koltuk gibi bir engel ile oda sıcaklığını algılayamaz dış duvar sıcaklığını algılar ise, ortamın ısınması için vana fazla açılır ve radyatör fazla ısınır. Muhtemelen sizin bir radyatör vananızın önünde engel var.
  • Arkadaşlar Alarko Isıtma soğutma mühendislik destek grubunda çalışmıştım 5 yıl ağırlıklı olarak ısı pay ölçer ile ilgilendim.
    Sorularınız yada sorunlarınız var ise yardımcı olabilirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • EFES12 E kullanıcısına yanıt
    Sıcaklığı algılayacak olan ekipman nedir? Vananın önündeki engel derken ne demek istediğinizi anlayamadım?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • insane1907 kullanıcısına yanıt
    Termostatik vananın elle ayar yaptığımız genelde kafesli olan bölümün içinde, modeline göre gaz veya sıvı dolu bir tüp var. Bu sıvı veya gaz sıcaklığa çok duyarlı. Isındığı zaman uzayarak vananın pimini itiyor, soğuyunca geri çekiyor. Dolayısı ile kalorifer suyunun geçiş miktarını kontrol edebiliyor.
    Eğer vananın termostatik kafası soğuk ortamda kalır ise radyatöre giden su miktarını tedrici olarak arttırır radyatör sıcaklığı artar, sıcak ortamda kalır ise tedrici olarak azaltır ve radyatör sıcaklığı azalır. Bizim kumanda edebildiğimiz 1,2,3,4,5 gibi ayarlamalarımız bu tüpün vana ile mesafesini kademeli olarak uzaklaştırır veya yakınlaştırır. Bu şekilde istediğimiz oda sıcaklığını (RADYATÖR SICAKLIĞINI DEĞİL) elde ederiz.

    Genelde radyatörler dış duvarda pencerenin altında yapılır. Eğer pencerenin perdesi yere kadar uzun olup termostatik vananın önünde engel olup oda sıcaklığını hissetmesine engel ise, radyatör sizin kontrolünüz dışında daha sıcak hale gelir. Soğuk günlerde perdenin duvar tarafındaki sıcaklığın düşük olduğunu göreceksiniz. Benzer etkiyi perde gibi koltuk veya bir dolap da gösterebilir.

    Bir pay ölçer firmasından aldığım "YAKIT TASARRUFU ETMENİN YOLLARI" başlıklı yazıyı kayıtlarımda bulamadım, bulduğumda sizinle buradan paylaşacağım.




  • EFES12 E kullanıcısına yanıt
    şimdi daha açıklayıcı oldu. bilgiler için teşekkürler..

    ben ayar derecelerini tamamen petek ısısını ayarlamak için kullanıldığını biliyordum. bu durumda termostatı 5nci seviyede dahi tutsak petek soğuk olabilir öyle mi?

    şu anda tüm bildiklerimin yanlış olduğu kanısına varıyorum. kafam karıştı açıkçası. tekrar belirtmek isterim. sistemimiz payölçerli bir sistem. peteklerde oda sıcaklığını algılayacak bir derece, sensör v.s. yok.

    acaba bu dedikleriniz kalorimetreli sistemler için olabilir mi?
  • insane1907 kullanıcısına yanıt
    Termostatik vana ile pay ölçer veya kalorimetrenin bir bağlantısı yoktur. Siz kombi kullanıyor olsanız dahi termostatik vananın size tasarruf ve konfor açısından çok faydası vardır. Radyatör ile ısınan herkese termostatik vana kullanmasını tavsiye ederim.
    Termostatik vana ortam sıcaklığını ayarlamanıza yardımcı olur, radyatör sıcaklığı vananın kontrolünde ısı kayıplarınıza orantılı olarak yükselir, alçalır. Belki 5. seviyede radyatör soğuk kalamaz ama, 1., 2., 3., 4. seviyelerde odanızın sıcaklığı yüksek ise ona göre radyatörünüz tamamen soğuk olabilir.
    Peteklerinizin üzerinde ayrıca bir derece veya sensore ihtiyacınız yok. Termostatik vana kafası mekanik bir sensör olarak çalışmaktadır.
    Daha önceki yazımda bahsettiğim "Yakıt tasarrufu yolları" yazısını bulamadım. Ancak firmanın web sayfasında yazıyı buldum linkini gönderiyorum. Doğru ısınmak ve tasarruf edebilmek için okumanızı tavsiye ederim.

    http://www.sayipayolcer.com/pay-olcer-rehberi

    Ayrıca google de termostatik vana için bir arama yaparsanız, vana hakkında daha detaylı bilgi bulursunuz.




  • Herkese merhaba.
    Buradan bir tartışma başlatmak istiyorum.

    Merkezi ısıtma sisteminde bir daire tasarruflu davranmaMA hakkına sahip midir?

    Düz mantık çok basit bir şekilde şunu söylüyor: "yaktığım kadar ödüyorum. Nekadar yaktığım hiçkimseyi ilgilendirmez!"

    Ama işin aslı öyle değil...

    Bir binaya gelen toplam gaz faturasının %30u herkese eşit bölüştürülür. (m2 ler farklı ise, orantılı bölünür)
    %70i ise "yaktığın kadar öde" sloganına uygun şekilde hesaplanır.

    Bu hesap yapılırken, bir dairenin ısı sayacından okunan tüketim değeri ile o ayki hesaplanmış birim ısınma fiyatı ile çarpılır.

    Örneğin 20 daireli bir binaya gelen o ayki toplam gaz faturası "T" TL olsun. İlgili ayda siz "A" kalori ısı harcadınız ve 1 kalori ısının bedeli de "B" TL olsun.
    Önce, ilgili aya özgü, harcanan 1 kalori ısının bedelini hesaplamak gerekir. Bunun için bütün dairelerin ısı sayaçlarından okunan değerler toplanır. Toplam "K" kalori olsun.
    1 kalori ısının bedeli B=(T%70)/K olur.
    Bu durumda, daire faturanız= (T%30)/20+A*B olur.

    Sonuç olarak, sizin ödediğiniz o ayki bedel, tamamen binada harcanan o ayki toplam yakıt miktarı baz alınarak hesaplanmaktadır.
    Yaktığım kadar ödüyorum denemez ama yaktığımız kadar ödüyoruz ve herkes birbirinin fatura ortağıdır demek daha doğru olur.

    Diğer bir deyişle, siz ne kadar tasarruf yaparsanız yapın. Diğer daireler de yapmadıkça, harcanan toplam gazın yükü size de düşecektir.

    İşte tam da bu noktada, her daire evini istediği kadar ısıtma özgürlüğüne sahip olmalı mı acaba ? diye bir tartışma başlıyor.
    Çünkü hesaplama yöntemi değiştirilerek, ortalamanın üzerinde tüketenlere bir yaptırım uygulanabilir, belki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi allaturcha -- 9 Aralık 2015; 22:34:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • allaturcha A kullanıcısına yanıt
    Sayın allaturcha, Mantığınız ve hesaplama şekliniz doğru. Ancak pay ölçer veya kalorimetre kullanmayanların durumunu düşünün. Onların durumunda paylaşım bu kadar da hakkaniyetli değil. Evet çok enerji harcayanlar tasarruf edenlerin ödeme miktarını arttırıyor. Tersini düşünürsek, tasarruf edenler fazla enerji harcayanların ödeme miktarını azaltıyor. % 30 luk fatura miktarının m2 orantısında paylaşımın ana nedeni ortak mekanların ısıtılması, kazan randımansızlığı, baca kayıpları vs. dir. Gerçi bu kayıplar her ay ve her binada aynı oranda değildir. Ama yönetmeliği hazırlayanların da doğruya yakın bir oran tespit etmeleri gerekir idi.
    Düşündüğünüz gibi bir kısıtlama veya yaptırım, henüz toplu yaşamda paylaşmayı öğrenememiş ülkemizde nasıl uygulanabilir düşünemiyorum. Saygılarımla..
  • Sayfalarca okudum ve bugün bu konu hakkında bana toplantısı yapacağız. Eşim de bende akşam 7 de eve giriyoruz. Mantıken bireysel yakmak iyi gibi ama taktoranlar çok da memnun değil.Allah için birşey deyin merkezi sistem daha mı iyi. Ev güneyde

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 7273747576
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.