Şimdi Ara

AMD NİN HAYATI VE GEECEĞİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
1.909
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD, ATI'yı satın aldıktan sonra altyapı üretebilme yeteneğine de sahip oldu. Yani, ünlü şirket işlemcilerin yanında artık grafik işlemcileri ve yongasetleri de üretebiliyor. Ayrıca ilk dört çekirdekli işlemci modellerini (Phenom) de henüz iki ay önce duyurdular.
    Tüm bunların yanı sıra AMD şu sıralar hayatta kalabilmeyi sürdürmek için de mücadele veriyor. Aslında durumları bugünlerde o kadar vahim ki Alman hükümeti AMD'nin yardıma ihtiyacı olduğunu hissedip, Almanya'nın Saksonya eyaletinde bulunan AMD'nin Fab 36 adlı işlemci üretim fabrikasına tam 384 milyon Dolar hibe etmeyi kararlaştırmıştı.
    Bu arada, AMD'nin en ciddi rakibi Intel kendisini tamamen farklı bir konumun içinde buldu. Intel yıllardan beri sürdürdüğü reklam politikalarıyla PC pazarını besliyor ve bu destekten sadece satış mağazaları yararlanmıyor. AMD şu anda sunucu pazarıyla beraber genel kullanıcı piyasasına da odaklanmak istiyor. Bu piyasanın en olumsuz yönü çok düşük bir kar getirisi olması. Şayet AMD bir gün iflasın eşiğine gelirse bu durum bilgisayar pazarı için çok vahim sonuçlar doğuracaktır. Diğer bir deyişle, AMD olmadan piyasada rekabet olmayacaktır ve üretici firmalardan tutun son kullanıcılara kadar herkes Intel'in tekeli altına gireceklerdir.
    Tom's: Bay Polster, ATI'nin satın alınmasıyla AMD yeni alanlara elini atabilir ve bu alanlarda da rekabet edebilir hale geldi. Artık temel bilgisayar bileşenlerinin tümünü üretebildiğinize göre bu durum yeni müşteriler kazanmanızı sağlamayacak mı? Sonuçta AMD bugün sadece işlemci değil aynı zamanda yongasetleri ve grafik işlemcileri de üretiyor. "Altyapı" kelimesi de akla son derece yatkın.
    J. Polster: Biz bu mücadele bir adım önde olduğumuzu düşünüyoruz. Şu anki yapımızı AMD'nin eski şirket yapısıyla karşılaştırdığımız zaman şunu göreceksiniz ki sadece işlemcileri değil, yongasetleri ve grafik işlemcileriyle beraber biz artık kendi altyapılarımızı (platform) üretebilir hale geldik. Bana soracak olursanız bize karşı göstermiş olduğunuz rakibimiz, ekran kartı pazarında bizim kadar güçlü değil.
    Tom's: Peki, AMD'nin Almanya ve Avrupa Birliği'nin desteği olmaksızın ayakta kalabileceğini düşünüyor musunuz?
    J. Polster: Evet, elbette. Hiçbir şirket başkalarından medet umarak hayatta kalamaz. Bunun aksine, karşılığını ileride mutlaka alacağımızı düşündüğümüz büyük yatırımlar yapmaktayız. Tüm bilişim sektörü içerisinde en fazla risk doğuran alan işlemci ve yonga pazarıdır.
    Tom's: Böyle bir şirketin CEO'su olmanızın sorumluluğu günden güne artıyor mu?
    J. Polster: AMD ile birlikteliğim başlayalı çok da uzun bir süre olmadı biliyorsunuz. Ve siz bana bunu soruncaya kadar ne kadar zahmetli bir iş olduğunu hiç düşünmeye bile vaktim olmamıştı ancak gerçekten zahmetli bir iş olduğunu söyleyebilirim. Bizim meslekte her görüşe açık, dürüst ve mücadeleci olmalısınız, yoksa kısa sürede konumunuzu yitirebilirsiniz.
    Tom's: AMD bağımsızlığını sürdürebilecek mi?
    J. Polster: Sanırım Mubdala Development'ın hisselerimizin %8'ini almış olmasına dayanarak bu soruyu sordunuz. Şüphesiz ki her yatırımcı, yapmış olduğu yatırımdan hatırı sayılır bir geri dönüş elde etmek ister. Biz bu satın alımı yatırımcıların bize ne kadar güvendiğinin bir kanıtı olarak algılıyoruz. Üstelik bu küçük ortağımız firma üstünde hak iddia edecek kadar büyük bir yatırım yapmış da değil.
    Tom's: Yeni Phenom işlemcilerinizin başarımından etkilendiniz mi?
    J. Polster: Hayır. Beni daha çok sunduğu fiyat/başarım oranı etkiledi diyebilirim. ATI'yi satın almamızın bir sonucu olarak güçlü ve sağlam bir altyapı sunuyoruz. Ama üst seviye pazarına şu anda pek hitap etmediğimizi itiraf etmeliyim.
    Tom's: Masaüstü işlemcileri alanın nasıl bir strateji izlemeyi düşünüyorsunuz? AMD rekabetin yoğun olduğu üst seviye piyasasını bir köşeye itip, daha çok alt ve orta düzey pazarına mı odaklanacak yani?
    J. Polster: Sadece büyük kazançlar elde edebileceğimiz pazarlara ağırlık vermek istiyoruz ve bu da genel kullanıcı piyasası. Çekirdek savaşlarını başlatmak gibi planımız yok.

    Tom's: Birkaç internet mağazasında uygun fiyatlı Phenom işlemcilerin diğer işlemcilere göre daha fazla tercih edildiklerini görüyoruz. Buna Phenom pazarda büyük kabul görüyor diyebilir miyiz?
    J. Polster: Evet, Phenom çok sevildi doğrusu. Giderek daha uygun fiyatlı ürünler çıkartma doğrultusundaki stratejimizi devam ettiriyoruz. Phenom işlemcileri daha önce benzeri görülmemiş fiyatlarla satıyoruz.
    Tom's: AMD neden X4 (ve X3) tanımlayıcılarını Phenom ürün isminden çıkardı?
    J. Polster: Daha önce söylediğim gibi çekirdek savaşlarını başlatmak gibi bir niyetimiz yok. Bilirsiniz işte "Benim şu kadar çekirdeğim var. Peki ya sende kaç tane var?" gibi… Olaya kullanıcı ve müşteriler açısından baktığınızda ürün tanımlayıcılarının fazla bir önemi olmadığını anlarsınız. Sonuçta günümüzde insanların çoğu tanımlayıcıların ne manaya geldiklerinden bile haberleri yok.
    Tom's: Peki, yeni işlemciler rakiplerine göre neden daha yavaş saat hızlarıyla satılıyorlar?
    J. Polster: Bunu da daha önce söylemiştim, bu tamamen hedeflediğimiz düzeydeki pazarla ilgili. Orta seviye piyasasında büyük oranda dört çekirdekli işlemciler satılmakta. İşte bu alanda Phenom işlemcileriyle oldukça iyi bir konumda bulunuyoruz. Üstelik elbette ilerleyen zamanlarda daha yüksek saat hızlarında çalışan Phenom işlemcilerini çıkaracağız.







  • Paylaşım için teşekkürler. Ama kaynak belirtmemişsin. Röpörtajda AMD nin bench kasmak ve süper Pi de 5sn altına inmek gibi bird düşüncesi şimdilik yok gibi görünüyor. Bu da bazı fanatiklerin AMD den bi cacık olmaz üst segmentte varlıkları yok demelerinin önünü açıyor. Ama bana kalırsa akıllı piyasa takibi budur. birzamanlar 1200$ dan Fx serilerini çıkartan da Amd idi ama o seriden kaç kişi kullanıcı çıktı dünyada? bu da ayrı bir cevap.
    Bence Amd doğru yolda ve esnek platformlar Yani değişik çipset değişik işlemci ve değişik grafik markalarıyla da uyumun tam sağlarsa biyasada orta segmentin karalı olabilir.
  • YORUMLAR İÇİN TEŞEKÜRLER ÖZELLIKLE BİR BİNBAŞI GİBİ BİR RÜTBENİN MESAJIMI OKUYUP YORUM YAZACAĞINI UMMUYORDUM


    BENCE AMD INTELDEN HIÇ AYRILMAYACAKTI
  • AMD'nin mali durumu ancak ATi ekran kartı sürücülerindeki hataları düzeltmesiyle düzelir. Tabi bir zamanların efsanesi olan 64 bit gibi bir işlemci serisi de AMD ve kullanıcılar içi iyi olacaktır.
  • her zaman AMD kullandım ve de kullanmaya devam edeceğim
  • TABİKİ HERKESIN KENDI TERCİHİ
  • amd intelden ayrılmasaydı şuan bu kadar ucuza pc malzemeleri özellikle işlemci bulamazdık paylaşımın için teşekkürler dostum
  • SONUÇTA NE KADAR UCUZA SATARLARSA SATSINLAR GINE ONLAR KAZANIYORLAR HER YERDEN ADAMLARA PARA GELIYOR ANAKART BÖLUMUNDE BİR YONGA SETİ İNCELEMESİ KOYDUM ONDA BAKIN ISTERSENIZ
  • AMD'nin geleceği ile ilgili şurada güzel bir makale var. Bir inceleyin

    http://www.thgtr.com/business/20080328/index.html

    Gerçekten güzel bir yazı.
  • AMD SON KOZLARINI OYNUYOR OLABİLİR
  • quote:

    Orjinalden alıntı: pcmyk

    AMD SON KOZLARINI OYNUYOR OLABİLİR


    Eğer AMD'nin K10.5 ve K11 mimarili yeni Phenom işlemcileri Intel'in Core mimarili (Core 2 Duo, Core 2 Quad) işlemcileri gibi verimli olamazsa, AMD büyük ihtimalle IBM tarafından satın alınacak. Söylentiler arasında AMD'nin Nvidia tarafından satın alınabileceği bile var ama ben hiç zannetmiyorum.

    Zaten AMD-ATI birleşimininde bir faydasını görmedik. Şöyle güçlü bir AMD işlemcisi ile güçlü ATI grafik işlemcileri ile oluşturulan sistemleri bekliyorduk. Hatta CPU ve GPU'nun birleşimi ile oluşan GPGPU yongalarından falan bahsediliyordu ama ortada hiçbirşey yok. İki firma ayrıyken daha başarılı işler yapıyorlardı. AMD Athlon XP ve Athlon 64 işlemcileri ile Intel karşısında üstündü. ATI'da Radeon X1800 ve X1900 serisi grafik kartları ile Nvidia GeForce 7800 ve 7900 serisi kartlardan daha iyiydi.

    Şu an AMD-ATI'nın piyasada başarılı olduğu ürünleri 690G, 780G gibi entegre grafik işlemcili yongaları ve ATI'nın iyi HD performansı sunan ekran kartları. Phenom'lar kötü değil ama Core 2 işlemciler kadar iyi değil. Bakalım yeni B3 revizyon Phenom'lar gelince anlarız gerçek performanslarını. Üst seviye çipsetlerde ise 790FX çok başarılı olamadı (En azından Intel X38 ve Nvidia 780/790 serisi anakart yongaları kadar başarılı değil). Çıkmadan önce çok methedilen R600 (Radeon HD 2900) ekran kartları ise Nvidia GeForce 8 serisi kartlardan çok üstün görünmesine rağmen (özellik olarak) iyi performans veremedi. Şimdiki HD3850 ve HD3870 ise fiyatlarına göre iyi performans veriyorlar. Ayrıca ATI'nın kartlarına doğru düzgün driver yazmamasıda bir eksi (Son çıkan 8.3 driver ile bu olay yavaş yavaş kayboluyor galiba). Sonuç olarak AMD'nin ciddi şekilde toparlanmasını bekliyor herkes



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 29 Mart 2008; 17:14:19 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: 007Fatih

    AMD'nin geleceği ile ilgili şurada güzel bir makale var. Bir inceleyin

    http://www.thgtr.com/business/20080328/index.html

    Gerçekten güzel bir yazı.

    +1000000
  • quote:

    Orjinalden alıntı: 007Fatih

    quote:

    Orjinalden alıntı: pcmyk

    AMD SON KOZLARINI OYNUYOR OLABİLİR


    Eğer AMD'nin K10.5 ve K11 mimarili yeni Phenom işlemcileri Intel'in Core mimarili (Core 2 Duo, Core 2 Quad) işlemcileri gibi verimli olamazsa, AMD büyük ihtimalle IBM tarafından satın alınacak. Söylentiler arasında AMD'nin Nvidia tarafından satın alınabileceği bile var ama ben hiç zannetmiyorum.

    Zaten AMD-ATI birleşimininde bir faydasını görmedik. Şöyle güçlü bir AMD işlemcisi ile güçlü ATI grafik işlemcileri ile oluşturulan sistemleri bekliyorduk. Hatta CPU ve GPU'nun birleşimi ile oluşan GPGPU yongalarından falan bahsediliyordu ama ortada hiçbirşey yok. İki firma ayrıyken daha başarılı işler yapıyorlardı. AMD Athlon XP ve Athlon 64 işlemcileri ile Intel karşısında üstündü. ATI'da Radeon X1800 ve X1900 serisi grafik kartları ile Nvidia GeForce 7800 ve 7900 serisi kartlardan daha iyiydi.

    Şu an AMD-ATI'nın piyasada başarılı olduğu ürünleri 690G, 780G gibi entegre grafik işlemcili yongaları ve ATI'nın iyi HD performansı sunan ekran kartları. Phenom'lar kötü değil ama Core 2 işlemciler kadar iyi değil. Bakalım yeni B3 revizyon Phenom'lar gelince anlarız gerçek performanslarını. Üst seviye çipsetlerde ise 790FX çok başarılı olamadı (En azından Intel X38 ve Nvidia 780/790 serisi anakart yongaları kadar başarılı değil). Çıkmadan önce çok methedilen R600 (Radeon HD 2900) ekran kartları ise Nvidia GeForce 8 serisi kartlardan çok üstün görünmesine rağmen (özellik olarak) iyi performans veremedi. Şimdiki HD3850 ve HD3870 ise fiyatlarına göre iyi performans veriyorlar. Ayrıca ATI'nın kartlarına doğru düzgün driver yazmamasıda bir eksi (Son çıkan 8.3 driver ile bu olay yavaş yavaş kayboluyor galiba). Sonuç olarak AMD'nin ciddi şekilde toparlanmasını bekliyor herkes

    Satılık söylentileri dolaşıyor diyor yazıda İBM alıcak diyor eğer öyleyse pek iyiye işaret değil gibi görünüyor inşallah batmaz veya satılmaz Amd cpu pazarının tek dengeleyici unsuru çünki.




  • Yurtdışı borsalar zaten kan kaybediyor. şirket hisseleri pul olmuş, bu durumda birine yem olabilir. ibm satın alsa belki durum iyi olabilir. yoksa ekran kartı ve cpu teknolojisinin sonu demek. 8800 ü 10 yıl kullanırız artık. ismi 9800 10800 11800 diye değişir süslenir.
  • rekabetın olabilmesı içim amd var olması lazım ama sanmıyorumkı amdnın batacağını ilakı althonda yakaladığı başarıyı başka işlemcılerden yakalaya bilir
  • AMD nin zaten fabrikaları var Amerikanın Silikon Vadisinde zaten tüm pc devleri neredeyse orada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pardus34 -- 30 Mart 2008; 15:40:23 >
  • Intel E serisi ile çok büyük rant sağladı.. AMD nin acele edip iyi bi işlemci çıkarması gerek.. F/P ürünü olmalı ve beklentileri yeterince karşılamalı.. E2xxx serisi o/c konusunda oldukça başarılı ve fiyatı da uygun.. AMD nin de bi atak yapması gerekli.. Bekleyelim ve görelim..
  • IBM böyle giderse AMD'yi alır , bu şartlar altında AMD de çalışmak zor olsa gerek çünkü çok baskı vardır üzerlerinde çalışsanların ve yöneticilerin ,onlarıda düşünmek lazım , AMD'yi rahatlatıcak birşeyler olması lazımki verimli işler ortaya çıksın
  • Ya okuyorumda herkes uzman olmuş. Atıp tutuyor , durum böyle durum şöyle.

    Intelin en buyuk kozu REKLAM , REKLAM , REKLAM.... Yıllardır tvlerde intel gore gore bilinç altınıza işlemiş.

    Biri çıkmıs demiş keske amd ayrılmasaydı. Oldu p4 kullanırdık hala. 200-300 dolar verirdik birde. Ne ala memleket . Nasıl bir bakış açınız var anlamak zor.

    AMD hiç bir türlü batmaz kafanız rahat olsun. İşlemci - ekran kartı - chipset ... Adamlar 3 kulvardada kosuyor. Ve AMD BAŞARISIZ DEĞİL. Herkes olmuş bir oc profösörü , amd soyle oc olmuyor boyle olmuyor. Olmasın arkadasım f/p oranına bak.... Baska soylecek sozununz yok zaten OC den başka .

    Server piyasasina bakın AMD attı tokatı... Amd suan giriş ve orta seviyede kozunu oynuyor. Zaten en cok müşteride burada... Kaç kişi ülkemizde gidip 1000 usd + kdv ye işlemci alabliyor ?

    Q6600 soylede boylede diyenlere sesleniyorum ilk cıktı 1000 usd + kdv ne oldu haşırt diye bu kadar dustu fiyat =) AMD phenom aynı hızlarda kafa kafaya yada biraz daha ustun geliyordu o yuzdende fiyatlarıda geri çektiler.

    Neyse bu yazı uzar gider. Intel bilinç altına yerleşmiş insanlarımız yine atıp tutarlar. Uzar gider

    AMD yolun acık olsun , her zaman yanındayız.




  • yazı thg de çok önceden yer aldı zaten
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.