Şimdi Ara

500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
769
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar,

    Elektronikten çok anlayan birisi değilim ama kapasitör nedir direnç nedir nasıl lehim yapılır biraz anlıyorum. Elimde 1 yıl kadar kullandığım Stanley marka 500W invertör var. Bu invertör bozuldu geçen bahçemde kullandığım sırada. Sürekli arızaya geçiyordu. 8 tane Mosfet var. 4 ü bir yerde 4 ü karşı tarafta. İnternet araştırmalarıma göre genelde invertör arızaları bundan oluyormuş. Mosfetlerden 10 tane sipariş ettim ve önce arızalı olduğunu düşündüğüm Mosfet i değiştirdim. Arıza durumu devam etti. Sonra o dizideki diğer üç Mosfet i de değiştirince karşı taraftaki Mosfetlerden biri yanmaya başladı. Az daha evi yakıyordum. Birebir aynı Mosfet i aldım IRF740 tı sanıyorum.

    Sonra yanan Mosfetin olduğu grubunda tamamını değiştirdim. Böylece 8 Mosfette yenilenmiş oldu. Arıza durumu gitti. Invertörün USB portu çalışmaya başladı. Yani telefon filan şarj edebilirim. Ama 220V gelmedi.

    Bunun üzerine birbirine yapışık iki kapasitör 47uF 400V Kondansatör ve yanan yerde hafif rengi kararmış olan diğer bir kondansatör olan 470uF 25V Kondansatör değiştirdim ama 220V hala gelmedi. Başka nerelere bakmalıyım. Hangi parçayı kontrol edip değiştirmem lazım? Değiştirdiğim kapasitörleri yuvarlak içine aldım.

    500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım







  • 1.piyasadan aldığınız mosfetler malesef patetes baskı,yani orjinal mosfeti sallıyorum 50amper maximum geçirebiliyorsa sizin piyasadan aldığınız mosfet sallıyorum max.30ampere anca dayanıyor.

    2.inverterlerde genellikle mosfetler bozuluyor,ama şöyle birşey varki ölçümler sonucunda sağlam gözüken bir mosfeti dahi değiştirmenizi tavsiye ediyorum ,çünkü iç yapısı darbe alıyor.

    3.bir iki inverterde mosfeti değiştirmeme rağmen çalışmadı.sebebi mosfeti süren transistörün bozulması.

    Devre basitçe şöyle çalışıyor.
    Bir entegre var bu entegre kare dalga üretiyor bu kare dalga transistöre gidiyor,transistörden de mosfeti sürüyor gidiyor.

    Mosfetin yazıları size doğru bakarken sen sol bacağının yolunu takip edin,sizi transistöre götürecek.bu transistör smd yapıda yani çok küçük.
  • Sizin mosfetleri süren zımbırtı resimde eklediğim ürün.

    Tavsiyem bu malzemeye enerji geliyormu ölçmeniz.

    500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım

    Sanırım 5v ile beslenir veya 12voltla
  • 2ekmek1sut kullanıcısına yanıt
    Merhaba @2ekmek1sut

    Öncelikle yanıt için teşekkürler. Bu paylaştığınızın bir sürü bacağı var. Buna enerji gelip gelmediğini nasıl ölçerim? Bir de diyotlarda da sorun olabilir mi? Eğer bu gönderdiğiniz şey arızalıysa çöpe atsam iyi olacak invertörü.
  • İşte hocam bu noktada devreye elektronik bilgisi giriyor

    İnvertere enerji vererek ölçü aletinin siyah probunu ,enerji verdiğiniz kartın - kutbuna sabit tutunuz,dc kademede iken bacaklara tek tek deydiriniz.eğer hiç enerji yoksa bu karta enerji gelmiyordur.eğer 3.3 5 12 gibi bir voltaj görürseniz bu kart besleniyordur.
  • 500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım

    Smd transistörler burada.kontrol et.
    Smd dirençleri kontrol et.
    472= 4.7k
    202= 2k
    Zenerler yani kırmızılar kısa devre göstermeyip diyot veya buzzer kademesinde bir taraf değer gösterecek probleri yer değiştirip diğer taraflar hiçbirşey göstermeyecek
  • Hocam son mesajın için bildirim gelmedi o yüzden yeni gördüm mesajını. O küçük kartın hiçbir bacağında + - göremedim pis bir yerde onu kontrol etmem çok zor. Ama son mesajınızda yazdıklarınızı denedim.

    Zeherlerden buzzer modunda soldaki 500-600 arası her iki prob durumunda değer verirken sağdaki bir durumda 1 diğer durumda 500-600 arası bir değer verdi. Hiçbir durumda ötmedi buzzer.

    Dirençlere gelirsek en sağdaki direnç hiçbirşey göstermedi.

    Benim istediğim şey bu invertörü ayağa kaldırmak. Şu an sadece USB portu çalışıyor. Mosfedleri bazı kondansatörleri değiştirip masraf yaptım. Bari biraz daha masraf yapayım çalışsın. ORtada bir bobin var ondan da olabilir mi? Bu bozuk direnç çok ufak bunu nerden nasıl bulup nasıl değiştireceğim :) zeherlerin durumu nasıl? Elimde diyot var bozuk eşyalardan dirençte çıkarabilirim belki.

    Edit: En sağdaki dirençi 2.2 olarak ölçüyorum. Multimetreyi en düşüğe alınca görebiliyorum değerini ama öbürünü 20K da 2.2 olarak ölçmüştüm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superlative -- 24 Nisan 2020; 15:23:32 >




  • 3.resimde sağ alttaki 8 bacaklı eleman yanmış gibi... Yanında diyot var herhalde o da yanmış gibi .. resimler karanlık çıkmış , görünmüyor net olarak
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Hangisi tam olarak işaretleyerek atabilir misiniz? Devrenin üzerinde vernik gibi birşey var o kavlamış bazı yerlerde bunu mu kastettiniz?
    500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım
  • superlative kullanıcısına yanıt
    Evet 8 bacaklının ortası yanmış gibi
  • Daha net bir fotoğraf atıyorum. Kolonya ile temizlemeye çalıştım üstündeki verniği
    500W 12V DC-AC İnvertör tamiri için yardım
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.