Şimdi Ara

İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
6
Favori
14.927
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar Arkadaşlar;

    Aslında bir üyemize cevap adı altında aşağıdaki yazıyı yazmıştım, sonra baktım içinde biraz bilgi var. Konu olarak da buraya açmaya karar verdim.

    Yazı biraz uzun gelebilir bu nedenle içerikte neler olduğunu yazayım.

    Sahte Isı Algılama Nedir?
    İnverter Klima Çalışma Prensibi Nedir?
    On Off Klimadan Farkı Nedir?
    Tüketim Verileri Nasıl Hesaplanır?
    Sensörler Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?
    Büyük BTU takılırsa ne olur?
    Yakın Duvar Etkisi Nedir? (Sahte Isı Algılama)
    İnverter klimalar durur mu? Durmalı mı?


    Yazı içeriğinde hatalı gördüğünü yer var ise lütfen yazınız, istişare ederiz

    BTU değeri olması gerekenden büyük olursa ne olur?

    Bu aslında büyük btu sorunundan ziyade, NORMAL btu olup yakın duvar etkisinde de karşılaşılan bir durumdur. Yani oda dikdörtgendir, siz klimayı mecburen yakın duvara takmışsınızdır, klima yüksek veya orta fan modunda üfleme yapar, üflediği hava karşı duvardan geri döner, iç ünite sensör geri dönen ısıyı algılar, işlemciye ''ORTAM istenen ısıya ulaştı dur'' komutu verir sistem komutu algılar ve kompresörü kapatır.

    Bu senaryoda ortaya çıkacak şekilsel durum şu dur;

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Yakın duvar etkisine görsel destek olarak 15.02.2017 tarihinde kontrol amaçlı bir gezim esnasında çektiğim şu resmi ekleyebiliriz (Bir kamu ihalesi kapsamında MEB okullarını geziyorum)


    Bu aşağıda gördüğünüz alan, 240cm ye 560cm bir alan. Klima ise 24.000BTU inverter klima. Şikayet=Ürün ısıtmıyor.

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Bakınız bu da ısıtmadığı söylenen klimanın, çalıştıktan 7 dakika sonraki üfleme derecesi.

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Yukarıdaki görselde hem yakın duvar etkisinin sonuçlarını, hem büyük btu sonuçlarını görüyorsunuz.

    AKILLI sistemi her ne kadar olayı absorbe etmeye çalışsa da, sonuçta hem yakın dubar hem büyük btu bir araya gelince bu yan etkiler ortaya çıkıyor ve 15m2 bile olmayan bir odayı 24.000btu klima ile dahi ısıtamazsınız. Isınmaz zira klima hatalı monte edilmiş, Yeri hatalı, alan hatalı, btu hatalı, montaj şekli hatalı. Takılmış olamk için takılmış klima. Önce takan arkadaşa isyan ettim lakin, sistemde montaj raporuna servisin düştüğü olumsuz yazıyı görünce ''Haaaa tamam o zaman'' demek durumunda kaldım. Bina müteahhit işi, Klimaları taktıran da müteahhit. Servis ''Alana Uygun değil, Montaj uygun değil, Tüketici onayı belgelenerek montaj yapılmıştır'' bilgisi düşerek işlemi yapmış ancak ileride oluşacak sorunlara karşı tutanak tutup imzalattırmış sistemede belgeyi eklemiş. Sonradan öğrendik ki sözleşmede o alanda klima olması gerekliymiş. Müteahhit elinde bu klima varmış, Yenisine para vermek istememiş (Yani 9000 btu ya para vermesin diye 24.000btu klima taktırmış)

    Sonuç ortada arkadaşlar. İnverter Klima durur mu? sorusunun cevabı buradadır. Yazılarımda belirttiğim ''Çok zaruri durumlarda durur'' cümlemi en iyi destekleyen durum bu olsa gerek

    Arkadaşlar inverter klima elbette ki gerekli şartlar oluşursa durur. Nedir bu gerekli şartlar?

    Hemen örnekleyelim;

    Dış ortam sabah saat 6 ve hava 3 derece, içerisi 11 derece, klimayı açtık ve o kadar üşümüşüz ki 30 dereceye setledik. Bu andan itibaren sistemdeki tüm akıl unsurları devreye girer ve hesaplama işlemleri başlar. Mühendisin fabrikada kodladığı şekilde böyle bir hava koşulunda iç alanı konfor koşulları aralığına (22 - 27 derece aralığı ve %50 nem) getirebilmek için kompresörü olabildiği en üst frekansa taşır zira setlenen değer ile iç ortam dış ortam ısı farkı birbirinden çok asenkron durumdadır. Düşünsenize, istenen ısı +30 derece, dış ortam 3 derece,iç ortam 11 derece. aradaki farkı kapatmak için var gücü ile çalışacak, bu çalışma neticesi makinenin performans ve kalitesine, Kullanılan kompresörün kalori oranına göre emiş üfleme farkı koyacak (En az 25 derece) bu şekilde ortam ısısını yükseltecek, daha yüksek ısılı hava vakumladıkça daha da yüksek ısılı hava üfleyecek. çalıştıktan 20 dakika sonra ortam ısısı 14 derece, üfleme ısısı 46 derece olur (Farazi ve değişken) çalıştıktan 1 saat sonra ortam ısısı 18 üfleme ısısı 55 dolaylarında olur, aradan geçen zaman ve emiş üfleme farkı, hava ve ev koşullarına göre değişkendir bunu unutmamak lazım. Bu koşullarda 2 saat sonrası emiş ısısı gittikçe yükselir ancak burada devreye yine kodlama teknolojisi girer zira, klimaların bu mantıkla çalışması demek o zaman 30 derece emiş yaptığında 70 derece üflemesi demektir ki bunun mümkünü yok zira bu noktadan sonrası hem konfor koşulları esasına hem de enerji verimliliğine ters durumdur.

    Peki ne olur o zaman?

    Bakınız bu noktaya kadar hep emiş yükseldikçe üfleme de yükseldi, ancak 55 li seviyelerden sonra (Marka ya göre değişir) artık emiş yükselse de üfleme yükseltmez, bu sefer üflemeyi yükseltmek yerine kompresör frekansını düşürmeyi tercih eder sistem, zira artık yaşam alanı konfor koşullarına yaklaşmıştır. İşte bu noktadan sonra hedef artık enerjiyi korumaktır. Asli vazifesi olan tüketiciyi koruma vazifesi bitti, sonuçta insan yaşam alanı yaratıldı, konfor koşulu oılşuşturuldu. Bu noktadan sonra emiş ısısı her yükseldiğinde üfleme ısısı sabit kalır (Önceleri) kompresör frekansı düşürülür. ortam ısısı istenen koşuyllara yaklaştığında kompresör frekansı daha da düşürülür ve bu sefer üfleme ısısı da düşürülür, önceleri 55 lere (bazı marka ve durumlarda 60 lara) kadar yükselen sistem, bu noktadan sonra artık emiş üfleme farkını KORUMAK adına 40 lı seviyelerde çıkış ısısı üfler. Kompresör en alt frekansa indiğinde çıkış ısısı artık 33 lü seviyelerdedir. Buradaki amaç ortam ısısını korumaktır. Aynı kanunlarımızda yer alan edinilmiş haklar kanunu gibi, bu ısı hazır edinmişken kaybetmemek adına çalışır sistem. İnverter klimanın en minimalize hali bu dur.

    Bakınız her şey öyle güzel oldu ki, bu esnada sabah güneşi doğdu, ayaz gitti dış ortam sıcaklığı 13 derecelere yükseldi, güneş evi veya binayı ısıtmaya başladı, klima zaten evi ısıtmıştı, bu esnada biz klimamızın set değerini evin ısındığını düşünerek olması gerektiği gibi 24 lü seviyelere çektik. Şimdi duruma bir bakalım, dış ortam oldu 13, iç ortam oldu 24, setlenen değer oldu 24. bu aşamada artık klima SADECE edinilmiş havayı KORUMA durumunda çalışır. öğlen saatleri yaklaştı güneş tepeye çıktı aynen benim bu gün yaşadığım gibi dış ortam sıcaklığı oldu 17 derece. Şimdi değerlere bir bakalım. DIŞ 17 - İÇ 24 - SETLENEN 24

    Bu değerler karşısında sadece bir soru sorarak bu konuyu kapatayım artık. Yapacak hiç bir şey kalmamış. Asli vazife olan ISITMA görevi tamamlanmış, KORUMA yapmayı gerektirecek durum kalmamış zira dış ortam hava sıcaklığı da neredeyse setlenen değerlere yaklaşmış. Bu durumda SİSTEM SİZ OLSAYDINIZ NE YAPARDINIZ?

    Bu koşullar dahilinde inverter klimalar DURUR. Bu ve yukarıda örnekleme yaptığım hatalı montaj veya sıradışı durumlar haricinde inverter klimalar durmaz, durmaması lazım.

    Sistemin çalışma şeklini iyi anlayabilmek adına şurayı vurgulayalım.

    Burada sistem öncelikle kompresörü alt frekanstan başlatır (Motorun ataleti, olası aşırı akım çekişlerinin önüne geçmek ve easy start durumları için) 2-3 dakika içerisinde kompresör kademe kademe yükselir, en üst frekansa geldiğinde çıkış ısısı ortalama 40 -45 derece dolaylarındadır

    Dış ortam sıcaktır (Kırmızı çizgiler) siz odayı soğutmaya çalışırken (mavi çizgiler) Klimadan çıkan hava (Yeşil olan klima) karşı duvardan erken geri dönüş yapar. Çıkan mavi çizgi, odanın tamamını dolaşamadan vakum etkisi ile erken geri döner. Bu bahsettiğimiz, Sizin söyleminizde olan ve yıllar önce dh ve diğer teknik platformlarda yazan ESKİ SİSTEM ürünler için büyük sorun teşkil ederdi zira klima iç ünitede bulunan sensörden gelen veri o teknolojiye sahip olan klimalar için yeterliydi. Bu nedenle resimde çizdiğim turuncu çizgili olan bölgedeki alanlar daha soğuma yapamadan, sensörün erken dönen soğutulmuş havayı hatalı yorumlaması ve işlemciye YETERLİ komutu vermesi nedeniyle sistem kapanırdı yani kompresör çalışmayı keserdi, taa ki aynı sensör, ''Tamam ortam sıcak oldu yeniden çalış'' komutu verene kadar. Buna teknik anlamda SAHTE ISI ALGILAMA denir. Hem performans hem de yüksek enerji tüketimi gibi sorunlara ve forumlarda yıllar süren tartışmalara yol açmıştır.

    Aynı senrayoyu yakın duvardan ziyade yüksek btu için de uyarlayabiliriz. Alana büyük olan BTU ile birlikte yine aynı şekilde yüksek olan kabin tipi ile yüksek olan debi unsuru, Daha büyük olan cross fan etkisi ile aynı şekilde çıkış havasının erken geri dönüşü sonucu sahte ısı algılar ve 12 lik klimanın yeterli olacağı alana 18 lik takıldığı halde SOĞUTMUYOR veya ISITMIYOR şikayetlerinin oluşmasına neden olurdu.

    Arkadaşlar buradaki en önemli unsur, çalışma teknolojisinin içeriğidir.

    On/Off dediğimiz eski sistem ürünlerde, klima iç ünitesinde bulunan bir adet elektronik kart bütün işleri yapmaya çalışırdı. Dış ünitede ise elektronik devre elemanı anlamında hiç bir unsur bulunmaz, soğutucu akışkanın bulunduğu kondanser, kompresör, 4 yollu valf, selenoid bobin ve kılcal gurubu vs olurdu. Elbette on off sistemlerde de hem iç hem de dış ünitede sensör bulunurdu ancak sayısal ve yeterlilik anlamında bu derece gelişmiş değildi. Tüm işi yapan ve kodlanan kart ise buydu. (Kartın arkasında da chip mevcut)

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?



    Bu teknolojideki Kodlama teknikleri içerisinde en önemli olanı ''Setlenen ısıya gelince dur, Isı düşünce çalış'' şeklindeydi. Yani halk dilindeki DUR/KALK durumuydu. Tabi bu nokta atışı da değildi, alt limit üst limit bulunurdu kod içerisinde.


    İnverter Teknolojisinde ise durum bambaşka bir hal aldı. İnverter dediğimizde Halk bakış açısı ile hep az yakan ekonomi yapan olarak değerlendirilse de, Biz buna Daha akıllı bir sistem gözü ile bakıyoruz. Zaten mevcut olan bu AKIL sayesinde bir çok işi aynı anda yaptırabiliyoruz.

    İnverter teknolojisinde aslolan unsur SENKRONİZE ÇALIŞMA şeklidir zira hem iç ünite de hem de dış ünitede gerek BASIC gerekse PIC destekli tam elektronik donanım mevcuttur.

    Aşağıda görmüş olduğunuz iki ayrı kart aslında bir klimaya aittir. Birinci resimdeki İç ünitede, İkinci resimdeki ise Dış ünitede bulunur.

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?



    İkinci resimde 2 ayrı kart görüyorsunuz, bu kartlardan bir tanesi IPM kartı diğeri ise PFC ünitesidir. IPM kartı frekans dengesini dizayn eder, PFC ünitesi ise GÜÇ unsurunu sağlar ve stabilize eder. Teknik detaylarına çok girmiyorum konu sıkıcı olmasın.

    Bu resimdekiler dahi ESKİ sistem inverter kartlardır, depoya gitmeden elimin altında bunları bulup resimlerini çektim. Bunların dahi daha gelişmiş daha etkin hale getirilmiş olanları mevcut şu an. Hatta o çift kartlı olan sistem tekilleştirildi vs.



    Çok dağılmadan ana konumuza geri dönmek istiyorum.

    Yüksek BTU konusunu SORUN olmaktan çıkartan en önemli unsur işte bu teknoloji ve kodlama tekniklerinin daha gelişmiş işlenebilmesi ile birlikte sensör sayılarının yüksekliğidir.

    Bakınız aşağıdaki resimde SADECE DIŞ ÜNİTEDE bulunan sensörleri göreceksiniz.

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Bu sensörler sırasıyla

    Dış Ünite Ortam Sensörü
    Dış Ünite Kompresör Sıcaklık Sensörü
    Dış Ünite Boru Sıcaklığı Sensörü

    Şeklindedir

    Bunların dışında
    Dış Ünite IGBT Basınç Sensörü gibi elektronik kart üzerinde bulunan sensörler de mevcuttur

    Ayrıca iç ünite üzerinde de

    İç Ünite Ortam Sensörü
    İç Ünite Boru Sensörü

    Gibi sensörler bulunur.

    Sistemin Kodlama tekniğine göre sensör algı şekli aşağıdaki gibidir

    Sensör Tanımlamaları
    T1: İç oda sıcaklığı.
    T2: Evaporatör (iç ünite eşanjör) sıcaklığı.
    T3: Kondenser (dış ünite eşanjör) sıcaklığı
    T4: Dış ortam sıcaklığı
    Td: Kompresör basma sıcaklığı
    Ts: Ayarlanan Sıcaklık



    Tüm bu bilgiler doğrultusunda neden yüksek BTU sorun değil ona bir göz atalım.

    18m2 alana 9.000btu klima olması gerekirken 12.000btu takılınca neler oluyor önce ona bir bakalım.


    9.000 BTU klimanın ORTALAMA 0.6kw enerji harcadığını varsayalım. Hemen açıklayayaım ki itiraz gelmesin, inverter sistemlerde SABİT tüketim verisi yoktur. 9.000BTU bir klimanın başlangıç tüketimi 1kW dolaylarındadır, ancak ilerleyen saatlerde marka model ve kalitesine göre 0.3KW değerlere kadar düştüğü de bilinen ve ölçümleri yapılan bir gerçektir. Normal şartlarda ben forumda 0.8KW olarak belirtirim ancak burada 24 saatlik veri üzerinden hareket edeceğim için ortalamayı 0.6KW olarak aldım.

    Elektrik KW değerini KW başına 41 kuruş olarak kabul edelim ve bu değerler üzerinden

    0.6KW x 24 = 14.4KW Günlük tüketim VERİSİ

    14.4 x 0.41 = 5904 / 100 = 5.9TL günlük tüketim BEDELİ

    30 x 5.9 = 177TL aylık tüketim BEDELİ

    Olarak kabul ediyorum. yani 24 saat boyunca hiç kapatmadan 30 gün boyunca çalışan klimamızı 9000BTU da 177TL tüketim yaptı olarak kabul ediyorum.


    Şimdi aynı şekilde 12.000BTU klimayı değerlendirelim

    12.000BTU klimanın başlangıç verisi yaklaşık 1.5KW dolayındadır bunu da 1.5 olarak kabul ettim. lakin yine 24 saat üzerinden hesap yapacağımız için bu klimanın ortalama tüketim verisini de 0.7kw olarak değerlendiriyorum.

    Bu veriler ışığında

    0.7 x 24 = 16.8KW Gümlük tüketim VERİSİ

    16.8 x 0.41 = 6888 / 100 = 6.8TL Günlük Tüketim BEDELİ

    6.8 x 30 = 204TL Aylık Tüketim BEDELİ


    Bakınız STANDART kullanımda ve 24 saat üzerinden AYNI GÜÇ tükettiklerini varsayarak 9000BTU da 177TL olan bedel, 12.000BTU da 204TL ye çıktı.

    Şimdi gelelim asıl gözardı ettiğimiz yere.

    Biz bu hesaplamada her iki klimayı da AYNI SÜRE çalışacak olarak kabul ettik ancak aslında aynı süre çalışmayacaklar zira;

    Burada bir parantez açarak sizlere önce İNVERTER teknolojisindeki en önemli unsur olan FREKANS ESASINI anlatmam gerekir (Ana Konuya Tekrar Döneceğim Merak Etmeyin)

    Arkadaşlar inverter teknolojisi de, aynı on/off klimalar gibi 220Volt elektrik ile çalışır ve BTU nun büyüklüğüne oranlar kompresörüleri büyür, Kompresör büyüklüğüne oranla da fazla GÜÇ tüketirler. yani 220 Volt 1.000watt bir kompresör de olur, 220Volt 2.000Watt bir kompresör de olur.

    İnverter klimalarda da elbette aynı şekilde GÜÇ tüketen kompresörler bulunmakla birlikte bu kompresörler 3 FAZ teknolojisi feyz alınarak üretilmiş DC besleme sistemli AC motorlardır (DC MOTOR lar da var, Bu örneğimiz AC motor) Bizler her ne kadar klimalarımıza AC220VOLT enerji versek de, Bu kompresörler size yukarıda resmini yayınladığım PFC ünitesinde DC450 ye kadar yükseltilmiş enerji ile endükte edilmektedir. Burası olayın GÜÇ kısmıdır. Bir de bu olayın FREKANS boyut var ki en önemli unsur zaten bu dur.

    Sizlere olayın frekans kısmını ve Güç verilerini elbette teknik olarak da anlatabilirim lakin burada amacımız konunn ne olduğunu anlamak olduğu için müsade ederseniz arabalarımızdan örnek vermek isterim.

    Arabalarımızda da MOTOR var hepimizin bildiği üzere, bu motorların da GÜÇ anlamında HP leri var. Benim arabam 75HP dir sizin arabanız 100HP dir, diğer arkadaşın 140HP dir.

    Bunların hepsi GÜÇ göstergesidir. Ancak burada HIZ unsuru için bize lazım olan ise VİTES dir. Biz şimdi 100HP bir arabada 1 inci viteste 3000 devir ile giderken harcadığımız benzin ve kazandığımız hız ile, 5 inci viteste 3000 devir ile giderken harcadığımız benzini ve kazandığımız hızı aynı değerde kabul edebilirmiyiz? Tabi ki kabul edemeyiz.

    Bu anlamda İnverter teknolojisinin esası gücün kontrol edilmesi ve işin gerektirdiği kadar gücün sağlanmasıdır şeklinde yorumlanabilir.

    Gücün etkili kullanımı ve kontrolü, bir arabanın yolda hareket ederken harcadığı güç örneklenerek açıklanabilir. Bir arabada güç vites ile motorun dönme hızı değiştirilerek ve yakıt miktarı azaltılıp arttırılarak ayarlanır.

    O zaman;

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Araba yokuş çıkarken motorun tam gücü gerekir.
    Vites küçültülür, hız düşürülür.
    Güç, gaz pedalı vasıtasıyla yakıt miktarını arttırıp ya da azaltarak ayarlanır. Motor zorlandıkça vites küçültüp gaza daha fazla basılarak güç arttırılır.


    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Düz bir yolda motor gücünün bir kısmı gerekir.
    Bunun için vites yükseltilir, motorun hızı arttırılır.
    Gaz pedalına istenilen hızı sabit tutacak kadar basılır.


    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Yokuş aşağı inerken motor gücünün çok az bir kısmı gerekir.
    Bunun için vites değiştirilmez, motorun hızı sabittir.
    Gaz pedalına iniş hızını koruyacak kadar çok az basılır / basılmaz.


    Tabi Şöyle bir durum var, Ne yazık ki yollar her zaman iniş, havalar da hep ılık değildir. Örneğimizdeki 2. ve 3. durumlar arasında esas olarak bir fark yoktur. Dolayısıyla örneğimizi daha basitleştirmek için olaylarımızı;
    1- Harekete Geçme, 2. Normal ve Ekonomik Çalışma durumları ile sınırlandıralım.

    Buna göre;

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    Çalışma evrelerinin sonucunu bizim için sürdürülebilir ve konfor koşullarında süreklilik olarak belirlememiz gerekir. Bu durumda her zaman için arabamızın iniş eğilimini değil düz yoldaki stabilitesini korumak öncelikli hedefimiz olmalı. (İyi izolasyon, sürekli kullanım olan ev ise klimayı kapatmamak vs)


    Arkadaşlar;

    GELENEKSEL KLİMALARDA konfor ayar sıcaklığına ulaşıldıktan sonra ortam koşullarının korunması, klimanın motoru olarak kabul edebileceğimiz kompresörün, belirli bir sıcaklık aralığında durma/çalışma (ON/OFF) döngüsü ile sağlanır.
    Ortam sıcaklığı soğutmada üst sıcaklık sınırına yükselince klima çalışır, alt sınırda durur; ısıtmada alt sıcaklık sınırında klima çalışır, üst sınırda durur. Bu sürekli tekrarlanır.
    Klima kompresörleri de araba motorları gibi çalışsa daha iyi olmaz mı?
    YAKIN ZAMANA KADAR BU MÜMKÜN DEĞİLDİ,
    ÇÜNKÜ GELENEKSEL KLİMALARIN KOMPRESÖRLERİ SABİT HIZLIYDI.

    Bakınız on/off klima

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?



    Inverter teknolojisinin esası kompresörün hızının istenilen güce göre değiştirilmesidir.
    Inteverterli sistemlerde kompresör araba motoru gibi sürekli çalışır.
    Klima çalışmaya başladıktan sonra konfor ayar sıcaklığı sağlanıncaya kadar kompresör sürekli sabit hızda ve yüksek basınçta çalışır.
    Klimanın yakıtı olarak kabul edebileceğimiz soğutucu akışkanı soğutucu devresinde maksimum debide dolaştırır ve yüksek verimli bir ısı transferi işlemi gerçekleştirir.
    Ortam koşullarına geleneksel klimalara göre çok daha hızla ulaşılır.


    Bakınız inverter klima

    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?


    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?



    İnverter Teknolojisinin çalışma prensibini anladığımıza göre, Söz verdiğim gibi Konumuza Geri dönüyorum.

    Bu teknolojiye sahip bir 12.000BTU klima şunu yapacaktır.

    9000BTU klima setlenen ısı değerine 15 dakikada ulaşacaktır
    9000BTU klima sürdürülebilirlik adına belirlediği frekans 66 hertz olacaktır (3 üncü vites)

    12000BTU klima setlenen ısı değerine 10 dakikada ulaşacaktır
    12000BTU klima sürdürülebilirlik adına belirlediği frekans 72hertz olacaktır zira 9000 e nazaran çıkış ısısı daha yüksek, ortam ısısını daha erken konfor koşuluna getirdi.


    Toplamda 9000BTU klima 24 saatte 14.4KW tüketmişken, 12000BTU klima ise setlenen ısı değerine daha çabuk ulaşıp daha hızlı bir şekilde alt frekansa geçtiği için aslında 9000 BTU kadar fazla enerji tüketmemiştir. GÜÇ adı altındaki tüketim verisi yüksek olan 12000BTU klima, Buna keza ısı üretimi de daha yüksek olması nedeniyle setlenen değere daha çabuk ulaşıp aslında yüksek gibi görünen GÜÇ tüketimini alt seviyelere çekmiştir.

    9000BTU klima sürdürülebilirlik oranında 3 üncü vites 3000 devir giderken, 12000BTU klima aynı koşullarda 4 üncü vites 3000 devir ile ilerlemiştir. Genel ortalama ve sonuca bakarsanız 12 lik klima 9 luk ile neredeyse AYNI ve hatta bazı koşullarda DAHA AZ enerji tüketmiştir. Bunlar farazi bilgiler değil gerçek testlerde alınan sonuçlardır lakin elbette bölge koşul şebeke ev ortam kişi gibi bir çok etkene göre değişiklik gösterir.


    Burada bahsettiğim tüketim verileri ve vitesler elbette mecazi bilgilerdir. Veriler mecazi olsa da senaryo tam anlamı ile gerçektir arkadaşlar.


    Bu tüketim verilerinin haricinde bahsettiğim sensörel üstünlük nedeniyle de sahte ısı algılama olasılığı %3 seviyelerindedir.

    İşte tüm bu nedenlerden dolayı ABARTI olmadığı sürece yüksek BTU durumları sorun olmaktan çıkmıştır, lakin elbette ki düşük btu halen büyük sorun teşkil etmektedir.

    Bu yazdıklarımdan hareketle lütfen 9000BTU luk alana da 24000 lik klimayı takmayınız

    Umuyorum Detaylı ve yeterince halk Dilinde teknik olmuştur

    Saygılarımla
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • 14000 btu yetecek yere 18,000 lik almak mantıklı olur diyelim

    9,000 btu yetecek yere 24,000 btu klima neden alınısın ki

    alan varmıdır ki peki
  • derya78 kullanıcısına yanıt
    Almasalar dahi, ''Elimde kullanmadığım bir tane 24 var, 9 a para vermeyeyim bunu taktırayım'' diye düşünenler olabilir. Her şeyi deneyip sınırları zorlamayı seven toplumuz ne de olsa.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Almasalar dahi, ''Elimde kullanmadığım bir tane 24 var, 9 a para vermeyeyim bunu taktırayım'' diye düşünenler olabilir. Her şeyi deneyip sınırları zorlamayı seven toplumuz ne de olsa.

    ben 28 m2 çatı katı açık mutfak olan yere cam oranıda biraz fazlaydı

    17076 btu modelini aldım
  • derya78 kullanıcısına yanıt
    Biliyorum, Konu açmıştınız.
  • Bilgilendirme için teşekkür ederim üstadım.

    Eline, emeğine sağlık
  • quote:

    Orijinalden alıntı: deyvidey

    Bilgilendirme için teşekkür ederim üstadım.

    Eline, emeğine sağlık

    Vay hocam, Ne demek. Birazcık faydası olduysa ne mutlu
  • Umarım böyle bilgilendirici konuları insanlar okuyup öğrenirler yeni konu açmak yerine :) ellinize sağlık konuya hakim olmama rağmen okumaktan keyif aldım. Çok güzel bilgilendirici bilgiler bulunmaktadır. Teşekkürler
  • Merhabalar hocam,


    Detaylı, anlaşılır anlatımınız ve bu kadar bilginize rağmen beyaz eşya bölümü de dahil olmak üzere objektif ve mütevazi bilgileriniz- anlatımlarınız için teşekkür ederim


    Bir adet PM attım hocam gelen kutunuza bakarsanız ve cevap yazarsanız çok sevinirim. Teşekkürler
  • Dkan7 kullanıcısına yanıt
    Asıl ben teşekkür ederim ki zaman ayırıp okumuşsunuz.
  • Felice Forte F kullanıcısına yanıt
    Hocam selamlar, Güzel yazınız için teşekkür ediyorum. Mesajınızı cevapladım. Atladığım bir husus var ise yazınız onu da cevaplarım. Görüşmek üzere.
  • Arkadaşlar;

    Dün, Bölgesel bir ziyaret kapsamında bir MEB okuluna gittim, sohbet arasında görevli bir abimizin ricası ve ''Isınamıyoruz'' demesi üzerine gittim klimayı kontrol ettim.

    Öyle büyük tesadüf oldu ki, tam da YAKIN DUVAR ETKİSİ üzerine sohbet ettiğimiz günlere denk gelen bu ziyarete ait resimleri konunun birinci mesajına ekledim ve yazıyı da revize ettim.

    24.000BTU klima 2.40 cm karşılıklı duvara monte edilmiş. ALAN olarak toplasanız 15 m2 bile yok ama ısınamayan bir abimiz var, hem de çalıştıktan 7 dakika sonra 54.5 derece ısı üfleyen bir klimaya rağmen. İşte sizlere yakın duvar etkisine dair en güzel örnekleme. İnverter klima durur mu? Durmalı mı? sorularının cevabı

    Merak ederseniz ilk mesaja ekledim.

    Saygılar




  • ado hocam benim yazlığa takılacak klima servis mi karar versin nereye nasıl takılacağını yoksa benmi istediği yere takın diyeyim


    nasıl uygun olur nereye takılırsa uzun ince evin biçimi açık mutfak

    evin şekli aşağıdaki gibi uzunluk 8,40 metre genişlik ise 3,40 metre + birde kapısı olmayan diğer odaya geçiş hol var 3 m2 : 31 m2 toplamda





    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derya78 -- 16 Şubat 2017; 16:2:51 >




  • derya78 kullanıcısına yanıt
    Ofis disindayim, donunce inceler cevap yazarim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Ofis disindayim, donunce inceler cevap yazarim

    sabırsızla bekliyorum cevabını saygılar
  • derya78 kullanıcısına yanıt
    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?
  • BİNA arada kaldığı için duvar balkon tarafında var hocam birde giriş kapısının orda var

    ama en yakın balkon duvarı küçük oda var balkon yanında oranında duvarı olabilir dış ünite için





    İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derya78 -- 16 Şubat 2017; 17:54:44 >




  • İnverter Klima nasıl çalışır, Tüketim nasıl hesaplanır, Sensörler ne işe yarar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derya78 -- 16 Şubat 2017; 17:49:42 >
  • derya78 kullanıcısına yanıt
    Selamlar;

    Şu konudaki yazımda ikinci madde olarak belirttiğim üzere, Montaj noktası tüketicinin istediği değil, Servisin istediği değil, Teknik olarak en uygun ve ortak kararlaştırılmış yere yapılmalıdır. Servisin dediği yer olmak zorunda değildir. Ancak unutmayınız ki Tüketicinin dediği yer olmak zorunda da değildir. Sizin satıştan vazgeçme hakkınız olduğu gibi, Servisin montaj reddetme hakkı olduğunu unutmamalısınız.

    Şekil itibari ile sizin lokasyonda kafamı kurcalayan konu açık mutfakta oluşacak yemek buharı+ısı üretimi+aspire etkisi vs. Uzun köşe kullanabilmek adına mutfak tarafını kullanamıyoruz, balkon tarafı sanırım sürgülü kapı veya PVC doğrama dır diye tahmin ediyorum, kullanılabilir durumda mı bilemiyorum. Bu durumda oturma alanını en etkin şekilde konfor koşullarına eriştirebilmek için klimayı bu alandan çok uzak tutmak istemem.

    Şartlar böyle olunca iç ünite konumlandırmak için açık mutfaktan biraz uzak, yakın duvar etkisinden zarar görmeyecek, alan hakimiyeti kurabilecek bir nokta olarak kapısız hol yazan yerin karşı duvarı tercih edilebilir diye düşünüyorum. Sorun şu ki burada iki çizim üzerinden hareketle yorum yapıyorum. Aslında Gözle görülmesi, duvarın yapısı, kalınlığı, uzunluğu, arkası, yanı, boru geçiş güzergahı, mesafesi vs tek tek gözden geçirilip ehil bir arkadaşımız tarafından önce teknik altyapıya uygunluğu, daha sonra da sizin konforlu kullanımınıza en uygun olan noktayı belirlemesi gerekir.

    Ben size şimdi ''Şuraya takın şu sebeplerle'' dersem ciddi anlamda sallamış olurum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    Selamlar;

    Şu konudaki yazımda ikinci madde olarak belirttiğim üzere, Montaj noktası tüketicinin istediği değil, Servisin istediği değil, Teknik olarak en uygun ve ortak kararlaştırılmış yere yapılmalıdır. Servisin dediği yer olmak zorunda değildir. Ancak unutmayınız ki Tüketicinin dediği yer olmak zorunda da değildir. Sizin satıştan vazgeçme hakkınız olduğu gibi, Servisin montaj reddetme hakkı olduğunu unutmamalısınız.

    Şekil itibari ile sizin lokasyonda kafamı kurcalayan konu açık mutfakta oluşacak yemek buharı+ısı üretimi+aspire etkisi vs. Uzun köşe kullanabilmek adına mutfak tarafını kullanamıyoruz, balkon tarafı sanırım sürgülü kapı veya PVC doğrama dır diye tahmin ediyorum, kullanılabilir durumda mı bilemiyorum. Bu durumda oturma alanını en etkin şekilde konfor koşullarına eriştirebilmek için klimayı bu alandan çok uzak tutmak istemem.

    Şartlar böyle olunca iç ünite konumlandırmak için açık mutfaktan biraz uzak, yakın duvar etkisinden zarar görmeyecek, alan hakimiyeti kurabilecek bir nokta olarak kapısız hol yazan yerin karşı duvarı tercih edilebilir diye düşünüyorum. Sorun şu ki burada iki çizim üzerinden hareketle yorum yapıyorum. Aslında Gözle görülmesi, duvarın yapısı, kalınlığı, uzunluğu, arkası, yanı, boru geçiş güzergahı, mesafesi vs tek tek gözden geçirilip ehil bir arkadaşımız tarafından önce teknik altyapıya uygunluğu, daha sonra da sizin konforlu kullanımınıza en uygun olan noktayı belirlemesi gerekir.

    Ben size şimdi ''Şuraya takın şu sebeplerle'' dersem ciddi anlamda sallamış olurum.



    klimayı yazın kullanacağım sadece 3 / 4 ay en fazla oda

    25 dereceye set edilmiş halde sürekli 7 / 24 saat kapatmadan kullanacağım

    bende kapısız hol yazan kısmın balkon tarafına taktırmayı düşünüyorum karşı taraf boru mesefesi çok farklı olmuş oluyor


    resimleri atarım takıldığı zaman


    teşekkür ediyorum sana ado hocam




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.