Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (37. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
762
Cevap
96
Favori
71.585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • TERCİH YAPACAK ARKADAŞLARA ÇOK DEĞERLİ BİR BİLGİ:



    Az önce denk geldim, tercih dönemi boyunca ODTÜ Bilgisayar mühendisliği bölüm başkanı bizzat kendisi sizlerle muhatap oluyor. Kendisi çok yardımsever ve bilgili bir profesördür. Bence bu fırsatı kaçırmayın derim, düşünen her kim varsa.


    https://zoom.us/j/96375843922?pwd=R1hQdGJBYSsvTmduSnFLN2sreDJUdz09





  • Hadi tekrardan ufak bir hort yapalım bakalım kimler aramıza yeni katılmış  


    varsa yeni sorular buyursunlar. Soru sormadan önce konu içinde bazı aramalar da yapabilirsiniz. Eğer sorunuz yoksa da konuda daha önce konuşulanları okuyarak belki zihninizde yeni bir bölüm açabilirsiniz. keyifli forumlar 😊

  • dun biraz buyuk universitelerin bilg.muh derslerine goz gezdirdim. bogazicinde hala 90 da ne varsa ayni dersler oldugunu farkettim. ne yapay zeka, ne machine learning, deep learning guncel hic bir ders yok. diger universiteler,ozellikle vakiflar boyle degil gibi.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam 24-25 yaşlarında sabancı cs veya boun ybs gibi programlara başlamak staj, iş bulma konusunda bir sorun yaratır mı sizce? yani bölüm arkadaslarınızın çoğu 20-22 yaşlarında staj ararken siz 26-28 yaşlarında arayacaksınız. yazılım ve bilişim sektöründe nasıl bilmiyorum ama bankacılıkta ilanlarda 25-28 gibi yaş sınırları koyuyorlar. dediğim okullar kaliteli bence, sorun olmaz gibi düşünüyorum ama yine de kafama takılıyor. fikrinizi merak ettim.

  • 26_bbz_26 2 kullanıcısına yanıt

    Söylediğin şey biraz doğru biraz eksik gibi. Dilersen ben bu konuyu biraz daha açayım. Mühendislik her alanında kümülatif olarak ilerleyen bir olgu. Örneğin zamanında Elektrik-elektronik mühendisliğinin ilerleyerek Bilgisayar mühendisliğini doğurması gibi. Şimdilerde de Bilgisayar mühendisliği yeni doğumlar yapıyor AI, ML, Deep Learning gibi. Fakat burada "bilgisayar mühendisliğinin" sınırlarını iyi çizmek gerekli. Baktığınız curriculum 4 yıllık bilgisayar mühendisliği lisans programına ait. Burada temel olarak alınması ve bilinmesi elzem olan şeyler var, algorithm, data structure, computer architecture, operating systems, programming language concepts, istatistik, calculus vb. Siz bunları bilmeden Machine Learning, Deep Learning vs. bunları da anlayamazsınız ne yazık ki.


    Şu anda deep learning'de bir uygulama geliştirmek çok kolay. Hazır modeli alırsınız, en son katmanını kendinize göre train eder bitirirsiniz ve yüksek oranda uygulamanız çalışır. Fakat bu sizi mühendis yapmaz. İşte ismini saydığınız o köklü okullardaki eğitim size kullandığınız o modeli oluşturmanızı, arkasında yatan logic i, hangi durumlarda neler kullanmanız gerektiği yani mühendisliği öğretir.


    Bu girişten sonra gelelim eksik olduğunuz konuya. Bahsettiğiniz dersler o okullarda yok değil, hepsi var. Hatta ötesi var. Ancak bunlar teknik seçmeli adını verdiğimiz kategoride. Yani "must" dersler değil. Nitekim herkes bunlara ilgi de duymak zorunda değil zaten. O yüzden yukarıda bahsettiğim gibi bilgisayar mühendisliğinin sınırlarını çizerken bu dersleri zorunlu olarak müfredata koyamayız. Siz isterseniz teknik seçmeli olarak alabilirsiniz. Doğrusu da budur zaten bana göre.





  • -memento mori kullanıcısına yanıt

    Pandemiden sonra dünya genelinde yaşam şartlarının ciddi anlamda değiştiğini görüyorum. Buna iş dünyası da dahil. Biraz daha spesifik konuşursak yazılım ve bilişim sektörleri ise iş dünyasında pandemi sonrası yaşamları en çok değişen grup arasında. Öncelikle bunu ifade etmeliyim. Çünkü muhtemelen siz mezun olurken remote imkanlar daha da artacak. Bunu şundan dolayı söylüyorum; belki siz çalıştığınız kişileri bile görmeyeceksiniz, hakeza onlar da sizi :)


    Yaşla alakalı bir diğer durumda siz CV oluştururken muhtemelen doğum tarihinizi yazmayacaksınız bile. Etkili bir CV hazırlama derslerine bakarsınız hemen hemen hiçbirinde doğum tarihiyle alakalı bir şey göremezsiniz. Doğrusu da budur. Bunun yanında bazı kurumsal yerler bankalar, sigortalar, bazı kamu kuruluşları vs. "yetiştirme" ve "elinde tutma" gayesiyle yaş sınırları koyabilir. Ancak bu durum özellikle yazılım yada bilişim sektöründe çalışacak birinin karşısına çok fazla çıkmayacaktır. Çünkü çoğu yer sizin "kim olduğunuz" ile değil "neler yapabildiğiniz" ile ilgilenecektir. Elbette burada 50 yaşında biri olsa daha farklı olabilirdi fakat sizin durumunuzda yaşın doğuracağı çok ciddi bir engel göremiyorum ben. Kafanıza takmaya gerek yok bana sorarsanız.





  • Hocam 2. sınıf stajını nasıl bulmuştunuz? Ben şu an 2. sınıfım onlarca yere başvurdum, başvurduğum yerlerin birçoğu bırakın reddetmeyi dönüş bile yapmadı

    Onun dısında iş hayatı nasıl, üniversite dönemine göre daha mı yorucu ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    tesekkur ederim hocam, 98 mezunuyum bahsedilen derslerin hepsini aldim :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • -memento mori kullanıcısına yanıt
    sabanci bilmem muhtemelen o da oyledir ama bogazicinde esas onemli kazanim diplomadan ziyade orda elde ettiginiz network.sinif arkadaslarinizin bir cogu yukselip direktorluklere gelecek, hocalariniz sizi severse size yol gosterecek.ve gittiginiz basvurdugunuz her yerde tepelerde bogazicili olacak ve ister istemez size ayri davranacak.
    98 mezunuyum bir kere bile diploma goster diyen olmadi henuz.siz yeter ki kazanip mezun olabilin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 26_bbz_26 -- 26 Mart 2022; 17:20:10 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt

    çok teşekkür ederim cevap için, yazdığım okullardan mezun birkaç kişiyle konuştuğumda sizinle birebir aynı şeyleri söylediler. linkedinde profil olustururken de yaş ile alakalı herhangi bir ibare olmadığını vs. söylediler. kendi tecrübelerinde iş başvurularında yaş ile ilgilii bir soruyla karşılaşmadıklarını da söylemişlerdi. dediğiniz gibi bankalar ve bazı kamu kuruluşlarında yaş sınırı olabiliyormuş, onu gördüm. çok güzel özetlediniz, teşekkürler tekrardan :)

  • Stewartteoremi kullanıcısına yanıt

    Staj programlarını şirketler gözüyle düşünecek olursak, küçük ölçekli teknokent şirketleri stajyere genelde "şirkete kazandırabilir miyiz" gözüyle potansiyel personel olarak bakar. Hal böyle olunca daha önünde 2 senesi olan bir öğrenciyi pek kabul etmek istemezler, aşırı parlak biri değilse. Biraz daha kurumsal yerler geniş staj programları hazırladıkları için buralar belki biraz daha yüksek olasılığa sahiptir diye düşünüyorum. Staj programlarını yeterince takip ediyor musun bilmiyorum ama aklına gelebilecek hemen hemen her kurumsal şirketin olası staj programını incelemelisin. Özelden üniversite ve bölüm paylaşırsan belki daha çok yardımcı olabilirim, şuralar başvur gibisinden.

  • top üniversitelerd bu bölüme giremiyorum maalesef sıralamam 40bin ortalama ünilerde girebiliyorum gibi ingilizcem çok iyidir temel c,c++ bilgim mevcut liseden dolayı lisede çok uğraştım sizce yatay geçişle üni ortalama olsa da geçilebilir mi ?

  • richardfeymanınsaçı kullanıcısına yanıt

    Geçilebilir.

  • Nasıl durumlar arkadaşlar, tercih dönemi başladı mı :)

  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Var hocam daha. Dün küçük çaplı kalp krizi geçirdik açıklanır diye. 20 temmuzu bekleyeceğiz

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • tamamdır, ara ara ufak hortlatmalar yaparız o zaman böyle :D

  • nezcafe kullanıcısına yanıt

    Geçen sene de benzer paylaşımı yapmıştım tekrardan yapayım. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Halit Oğuztüzün tercih sürecinde her akşam saat 18:00'de üniversite adaylarıyla Zoom ortamında buluşacaktır: https://zoom.us/j/97757841866?pwd=alBpNTd4bS8rdTlGdnhTVHozVnhpdz09


    Çok değerli bir buluşma olacağı düşüncesindeyim. Tercih döneminde mühendislik, bilgisayar mühendisliği, ODTÜ düşünecek arkadaşlar varsa mutlaka katılmalarını öneriyorum.







  • Merhaba, ben bu yil sinava girdim ozellikle matematikten cok iyi yapmama ragmen fende yaptigim hatalar beni oldukca geriye atti ve siralamam 38k geldi. Bilgisayar mühendislikleri son zamanlarda cok populer oldugu icin siralamalari cok dustu. Bu konunun ilk sayfalarini okurken 90-100 k ile alan kocaeli, Sakarya vs. Hemen hemen 40-50k ile almaya basladi ve bu yukselis belli ki devam edecek. Sizce bu tarz universitelerde okusam benim icin cok kayip olur mu? Düşündüğüm üniversiteler: kocaeli,sakarya,uludag ve bu sene yeni acilan ankara univ. Yazilim muh. ve yapay zeka muh.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Odysseus01 O kullanıcısına yanıt

    Eğer yazılıma ilgi duyuyorsan, ben bu işi yaparım yaparken de keyif alırım diyorsan bu saydığın okullardan da mezun olduğunda pişmanlık yaşamazsın. Günümüzde bilgisayar mühendisliği ve yazılım çok popüler olmasına karşın pazar payı da çok büyüdü. Yani ortada ciddi anlamda istihdam da var. Biz mesela yeni ekip arkadaşı bulmakta ciddi zorluk çekiyoruz, hakeza sektör içerisinde konuştuğum hangi arkadaşım varsa biz de bulamıyoruz kolay kolay diyor. Dolayısıyla bu saydığın okullar orta seviye okullar da olsa bilgisayar mühendisliği bölümü itibariyle ilgi duyan kişiyi pişman etmez diye düşünüyorum.


    Ancak burada seçim yaparken yazılım yada yapay zeka mühendisliği yerine bilgisayar mühendisliğini tercih edilmesini tavsiye ederim. Çünkü yazılım ve yapay zeka mühendisliği bilgisayar mühendisliği temeli alındıktan sonra özelleşen alanlar. O temeli bu alanda hayatını sürdürecek herkesin almasını öneririm ben.


    Başarılar dilerim.





  • Peki yeditepe üniv. %50 burslu hakkında ne düşünürsünüz? Eğer burayı yazarsam sehir dışına çıkmayacağım için fiyatı makul gözüktü, ailem de sıcak bakıyor. Ayrıca diğerlerinden farklı olarak eğitimi ingilizce ve hazırlığı hakkında iyi şeyler duydum. Sizin bu okul hakkındaki görüşünüz nasıldır?

    Akademik kadrosu:

    Bu da ders programi: https://eng.yeditepe.edu.tr/tr/bilgisayar-muhendisligi-bolumu/dersler


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 3536373839
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.