Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
762
Cevap
96
Favori
71.585
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • herkese kolay gelsin arkadaşlar, bu dönem odtü bilgisayar mühendisliğinden mezun oldum. Daha önceleri çok takılırdım bu forumda fakat epeydir giremiyorum. Tercihlere dair, sınava dair sorularınız varsa ve üniversiteden yeni mezun olmuş birinden destek almanız gerekirse bana özelden yada bu mesajın altına yazarak sorabilirsiniz. elimden geldiğinde yardımcı olmaya çalışırım, yetemediğim yerde de arkadaşlarımdan destek alır sorularınızı cevapsız bırakmamaya çalışırım. Şimdiden hepinize sınavda başarılar diliyorum

    not: bursalıyım, vakti olan arkadaşlarla yüz yüze bile görüşebiliriz.

    yakın bir arkadaşımın yazdığı bu yazıyı da mutlaka okumalısınız. birçok sorunun cevabı var, yazı biraz uzun ama gelecek yıllarınızı düşündüğünüzde ayırdığınız zaman aslında çok kısa :D
    https://medium.com/@fatih.dogmus/%C3%A7ok-detayl%C4%B1-odt%C3%BC-ve-odt%C3%BC-bilgisayar-m%C3%BChendisli%C4%9Fi-tan%C4%B1t%C4%B1m-rehberi-95d52c5f8b56



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nezcafe -- 23 Temmuz 2019; 23:43:42 >







  • Yukarıdaki mesajımda da bahsettiğim gibi eğer ömrünün kalanında yapmak istediğin bir meslekse değer tabi ki. Tekrar söylüyorum, buna eminim diyebilmen lazım. Eğer diyebiliyorsan ben de derim hiç düşünme okumaya değer. Hayatta hiçbir şey kesin hatlarla çizilmiş ve garanti değil. Eğer para odaklı bakacaksak, sen 65-70k lık bi üniversiteye gidip yabancı dilin sayesinde avrupada yada amerikada iş bulmuşsundur diyelim odtü mezunundan daha çok kazanırsın. Eğer prestij ise bizim aradığımız şey, zaten sektördeki iş tecrüben arttıkça kimse senin okuluna bakmayacak. Dolayısıyla prestiji sağlamak da yine senin elinde, okulun buna engel olmayacak. Bu genel girişten sonra sorularını tek tek yanıtlasam iyi olacak.

    Okuduğum şehir önemli mi?
    Evet, bana göre önemli. Büyükşehirlerde okumanın artısı büyük, hem iş çeşitliliğinin fazlalığı hem de staj/part-time imkanlarının çok olması tecrübe kazanma adına önemli detaylar. Bir de seminer/kurs gibi imkanların da şehirden şehire değişiklik göstediğini unutma.

    Bilgisayar bölümü için yeterli olduğumu nasıl anlarım?
    Yeterli olmaktan kastın bu meslek için gerekli teknik donanıma sahip miyim sorusu ise bunu mezun olmadan anlaman mümkün değil :) Bu mesleği sever miyim sorusuna yanıt arıyorsan da youtube'da bilgisayar mühendislerinin iş imkanların ve çalışma ortamlarına bakman faydalı olabilir.

    İş imkanları okuduğum şehir/üniversite ile orantılı mı?
    Hayır, istediğin bir yerde okuyup istediğin bir yerde çalışabilirsin tabi ki ama ne kadar tercih edersin bilemem. Ben mesela ankarada okudum, bursalıyım. İstanbul bursaya daha yakın olmasına rağmen, istanbuldaki iş ilanlarına çok bakmıyorum çünkü şu an için sıcak gelen bir şehir değil bana göre.

    Ne kadar ingilizce bilmeliyim?
    As much as possible :D ingilizcesiz olmaz, yarım ingilizce de olmaz. he kimse senden çıkıp küresel barışa dair yarım saatlik konferans verecek ingilizceyi beklemez belki ama biriyle çok rahat iletişim kurabilecek, yurtdışına çalışmaya gitse dili hiçbir zaman problem etmeyecek seviyede olmanı bekler.

    Bölüme gitmeden önce ne kadar bilgi birikimine ihtiyacım var?
    Belki de bilgisayar mühendisliğine dair en büyük yanılgı bu. Hiçbir şey bilmene gerek yok, eğer bilmen gerekseydi zaten ayrı bir sınav daha açarlardı değil mi, teknik yeterliliği ölçen. İnsanlar aynı muhabbeti niye diğer mühendislikler için yapmıyor anlamış değilim, mesela makine mühendisliği isteyen birine kalkıp da sen termo biliyo musun ki diye soran olmaz ama bilgisayar mühendisliğine gelince sen kodlama biliyon mu sorusu gelir insanların akıllarına, saçma :)

    Bölümü sevemem diye çok korkuyorum. Bu hissiyat sizce gereksiz mi?
    O tamamen sana kalmış ama insanı bilinmeyen korkutur. Biraz önce de dediğim gibi, git bilgisayar mühendislerini hayatlarını izle çalışma şartlarına ve yaptıkları işlere bak. Ancak o şekilde buna karar verebilirsin.

    Bölüm için hangj dersleri iyi bilmem gerekiyor?
    Bizim alan diğer mühendisliklere göre nispeten daha az temel bilim barındırıyor. Meslek derslerimizin çoğunun temelinde matematik, fizik gibi temel bilimler yatmıyor. Ama hangi temel ders olmazsa olmaz dersen matematik tabi ki. Matematiği ve analitik düşünmeyi sevmeden başarılı bir bilgisayar mühendisi olunmaz bana göre.
    Seneler ilerledikçe, sektörde 5-10 yılı geride bırakınca insanlar artık mezun olduğunuz okulla ilgilenmeyip yaptığınız işe bakmaya başlıyorlar. Fakat henüz daha junior seviyesinde iseniz üniversitenin farkını hissedebiliyorsunuz. Velev ki, yanınızdaki kötü bir üniversiteden mezun olup kendini çok iyi geliştirmiş bile olsa siz istediğiniz zaman istediğinizi öğrenebilme özgüvenine sahip oluyorsunuz. Bu da sizi her zaman bir adım önde tutuyor. Daha somut konuşmak gerekirse, işe alım yapılırken karşınızda ODTÜ, Boğaziçi vb. üniversitelerden mezun birisi varsa kendini çok geliştirmemiş bile olsa biliyorsunuz ki o adam çok hızlı bir şekilde hemen hemen her şeyi öğrenebilir. Zaten yeni mezun birisinden de bunun çok ötesinde bir şey beklemiyorlar. Diğer üniversitedeki adam da kendini o kadar çok geliştiremiyor genelde. Sonuç olarak "önemli olan kendini geliştirmek" iyi bir üniversitenin yanında doğruluğunu biraz kaybedebiliyor.
    Açıkçası ben özele (Bilkent, Sabancı, Koç olmadıktan sonra) çok sıcak bakmıyorum. Elbette bunlar dışındaki özel üniversitelerde de çok değerli çalışmalar yapılıyordur fakat öğrenci profillerini o kadar iyi görmüyorum. Bana sorarsan İTÜ ile Yıldız arasında reel anlamda özel hiçbir üniversite yok. Birkaç tane tam burslu öğrenci alıyorlar diye tam burslu programları üstlerde gözüküyor fakat ortalama öğrenci profiline baktığında çok daha aşağılarda olduğunu görüyorsun. Ben olsam devleti tercih ederdim fakat yine de ben böyle söylüyorum diye ikna olma :D Araştırmaya devam et, bilgiden ve araştırmadan zarar gelmez, başarılar dilerim
    Ben üstünkörü yazılım mühendisliğinin lisans programını inceledim ve bilgisayar mühendisliğinin yanında kurs gibi bişi kaldığını düşünüyorum. Biraz da özel üniversitelerin uydurma bölümlerini andırdı. Elbette verilen derslere ve akademik çalışmalara saygım sonsuz fakat bunu bilgisayar mühendisliğinden farklı bir şeymiş gibi lanse etmek de yanlış. Ben okumaya hata demeyi doğru bulmuyorum ama bilgisayar mühendisliği varken de yazılım mühendisliği okumam herhalde. Ama şunu da söyliyim piyasada yazılım mühendisinin yapıp da bilgisayar mühendisinin yapamayacağı bir iş yok.
    * "savunma sanayisindeki maaşlar, iş ortamı (mobbing, adam kayırma vs..)"
    Maaşlar ve iş ortamı olarak Türkiye'de daha iyi şartlara sahip az meslek grubu vardır diye düşünüyorum. Torpil, mobbing vb. durumlar insanın olduğu her yerde olacaktır ama bu tamamen sizin nasıl insanlarla bir araya düştüğünüzle ilgili. Çok kötü bir takımınız da olabilir sürekli birilerinin torpille geldiği yada mobbing sebebiyle ayrıldığı; çok harika bir ekibe de sahip olabilirsiniz mesai sonrası bile birçok aktivite yaptığınız. Ama günün sonunda sektör hızla büyümeye devam ediyor, öyle yada böyle.

    * "yapılan işler türkiyede yaşamaya katlanılır kılıyor mu ? yurtdışına yerleşme seçenekleri varken"
    Bu da çok göreceli bir cevaba sahip. Eğer kafaya yurtdışında yaşamayı koyduysanız neredeyse her iş için yurtdışını düşünebilirsiniz. Sadece bilgisayar mühendisi değil, diğer birçok mühendislik disiplini için de yurtdışında imkanlar çok fazla. Açıkçası yurtdışında yaşama düşüncesi insanda belirdiğinde dikkat ettiği parametreler arasında "Türkiye'de iş var mı?" sorusu olmuyor. Çünkü yurtdışındaki birçok insana burada harika işler de teklif etseniz dönmeyecektir. Mesele burada biraz daha toplumsal yaşam, kurallar, insan kalitesi, siyasi otorite vb. kavramlar üzerinde yoğunlaşıyor. Ama tüm bunları es geçip bana burada iş var mı diye soracak olursan, evet Türkiye'de de çok ciddi iş var. Ve giderek de artıyor, artacak da. Ben kendimi değerlendirdiğimde, burada her zaman çok daha fazla mutlu olacağımı düşündüğümden yurtdışını hiç kurcalamadım. Hala da kurcalayasım gelmiyor çünkü burada yapılacak çok iş var. Katılırsınız, katılmazsınız bilemem ama Princeton'lı bir hocamıza "Buraya neden döndünüz?" diye sorulduğunda kendisi, "Oturduğunuz sıralarda bu ülkedeki çiftçinin, işçinin, emekçinin hakkı var. Ben buraya o hakkı ödemeye geldim" demişti. İşin bir de bu boyutu var ama bu rasyonellikten çok uzak olduğu için herkesin böyle düşünmesini bekleyemezsiniz. Beni etkileyen ve çok mutlu eden bir cevap olmuştu, belki böyle düşünen de olur diye sizinle de paylaşayım dedim.
    hocam hacettepe ile ilgili ben araya girmek isterim. bence özellerdense hacettepe çok daha iyi bir okuldur bence. bizim şirkette pek çok hacettepe mezunu var ve bilgi ve donanım olarak çok iyiler. %100 ingilizce eğitimi olması da baya avantajlı. savunma sanayi şirketlerinde de baya saygınlık görüyor. ben ODTÜ bilkent İTÜ vs tutmayanlara direk hacettepeyi öneriyorum, bence hak ettiği sıralamanın daha altında şu anda. fransızca yüzünden ben galatasarayı pek önermiyorum açıkçası, ingilizce cidden çok önemli bizim alanda.
    "3 ortalama ile mezun olanlar Aselsan'a alınıyormuş" özelinde söylemiyorum ama bu gibi kısıtlı ifadelere güvenip de bir yer seçmeyin. İş dünyası bambaşka bir yer, sen sırf daha iyi bir yere girebilmek için ortalama kasarsın ama senden daha düşük adam da seninle aynı yere girebilir. Bunlar olağan şeyler.
    Gayet doğru. Seneler ilerledikçe geçmişte çok önemli görülen birçok şey önemsizleşiyor. Mesela şu an buradaki birçok kişi için 17k ile 13k arasında çok büyük fark var değil mi? Üniversiteye başladığında mesela aslında bunların sadece iki farklı sayıdan ibaret olduğunu ve hiç de öyle önemli olmadığını görüyorsun. Üniversiteden sonra da, yaptığın işlere odaklandıkça "sen X üniversitesinden mezunsun" gibi bir söylem duymuyorsun. Ama elbette senelerini harcadığın okul sana çok farklı şeyler katıyor, buradan "üniversite önemsiz" gibi saçma bir düşünce çıkmasın asla. Sadece, iş hayatıyla beraber üniversite eğitimi noktalandığı ve artık işin çok daha ön planda olmaya başladığı zamanlarda kimin hangi okuldan mezun olduğu anımsanmıyor. Bunu demek istiyorum.

    "Hacettepe Bilgisayar hakkında düşünceleriniz nedir?"
    Orada okuyan ve oradan mezun arkadaslarım var. Hatta iş yerimde, 2 arka masamda oturan bir hacettepeli arkadasım var :) Bana göre Ankara'daki en güçlü lobiye sahip ikinci üniversite. Havelsan, TÜBİTAK, TAI, Roketsan gibi yerlerde çok ciddi hacettepeli var. Bu da ister istemez orada bir Hacettepeli ekolü oluşturuyor. Bana göre rahatça tercih edilebilir bir bölüm, eğer bilgisayar mühendisliğinde karar kılınmış ve sıralama oraya denk geliyorsa.
  • Merhaba o zaman.



    3. Tercih oarak gelmesi yuksek ihtimal olan ege bilgisayar yazmayi dusunuyorum ama orada okuyup da cok sansimin olacagini sanmiyorum. Onenli olan kendini gelstirmek muhabbetini kenara birakirsak sence boyle bi uniye bilgisayar okumaya gidilir mi.
  • çok klasik bir söz var

    '' önemli olan kendini geliştirmek''

    bunun doğruluk payı nedir

    odtü mezunu ile marmara mezunu kendini geliştirince aradaki fark kalkar mı

    teşekkürler
  • Hocam 60-80k arası bir sıralamada bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum.

    Sizce değer mi?

    Okuduğum şehir önemli mi?

    Bilgisayar bölümü için yeterli olduğumu nasıl anlarım?

    İş imkanları okuduğum şehir/üniversite ile orantılı mı?

    Ne kadar ingilizce bilmeliyim?

    Bölüme gitmeden önce ne kadar bilgi birikimine ihtiyacım var?

    Bölümü sevemem diye çok korkuyorum. Bu hissiyat sizce gereksiz mi?

    Bölüm için hangj dersleri iyi bilmem gerekiyor?



    Çok sorduysam affola ama kafamda çok soru var
  • hocam ben de bursadayım hangi ilçedesiniz? bilgisayar mühendisliği istiyorum fakat meslek çıkışlı olduğum için mtoktan yerleşmeyi düşünüyorum istediğin yer gazi bilgisayar mtok, mtok olduğu için teknoloji fakültesi oluyor, teknoloji fakültesi olmasının avantajı ve dezavantajlarını anlatabilir misiniz? şuan için kaç tane dil biliyorsunuz, öğrenim boyunca kaç dil öğretildi ve bunlar hangi diller, bundan da bahsedenseniz çok güzel olur hocam
  • Massidynamic M kullanıcısına yanıt
    Açıkçası senin ne istediğin önemli. Şu an sadece önündeki 4 yılı düşünüyorsun belki ama ömrün varsa geçireceğin 40 yılı da düşün. Sırf puanı düşük diye hedeflediğin meslekten vazgeçmek bana saçma geliyor. Sektörde ciddi anlamda yetişmiş, kendini geliştirmiş adama her zaman ihtiyaç var. Bunu laf olsun diye söylemiyorum, şu zamana kadar başvurduğum ve çalıştığım yerlerde gördüklerimi paylaşıyorum. Öte yandan, ege üniversitesi de bana hiç okunmayacak bir üniversite gibi gelmedi. Kendin de ilgili üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş kimselerin şu anda neler yaptığını linkedin profillerinden görüntüleyebilirsin. Ege mezunlarını ben senin için filtreledim, istersen bir incele. Hatta gözüne kestirdiğin kimseler olursa mesaj atmaktan da çekinme, 1.si cevaplamaz, 2.si cevaplamaz, 3.sü bi çay içmeye bile davet edebilir Özetle, ömrünü geçirmek istediğin alanı belirlediysen birkaç binlik sıralamalara aldanma.

    link: https://www.linkedin.com/search/results/people/?company=&facetSchool=%5B%2217351%22%5D&firstName=&lastName=&origin=FACETED_SEARCH&school=&title=




  • hanıncipsi kullanıcısına yanıt
    Seneler ilerledikçe, sektörde 5-10 yılı geride bırakınca insanlar artık mezun olduğunuz okulla ilgilenmeyip yaptığınız işe bakmaya başlıyorlar. Fakat henüz daha junior seviyesinde iseniz üniversitenin farkını hissedebiliyorsunuz. Velev ki, yanınızdaki kötü bir üniversiteden mezun olup kendini çok iyi geliştirmiş bile olsa siz istediğiniz zaman istediğinizi öğrenebilme özgüvenine sahip oluyorsunuz. Bu da sizi her zaman bir adım önde tutuyor. Daha somut konuşmak gerekirse, işe alım yapılırken karşınızda ODTÜ, Boğaziçi vb. üniversitelerden mezun birisi varsa kendini çok geliştirmemiş bile olsa biliyorsunuz ki o adam çok hızlı bir şekilde hemen hemen her şeyi öğrenebilir. Zaten yeni mezun birisinden de bunun çok ötesinde bir şey beklemiyorlar. Diğer üniversitedeki adam da kendini o kadar çok geliştiremiyor genelde. Sonuç olarak "önemli olan kendini geliştirmek" iyi bir üniversitenin yanında doğruluğunu biraz kaybedebiliyor.




  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Tesekkur ederim ben de bakmistim linkedinden ama kimseyi gorememistim heralde alisamadim daha kullanmaya.
  • Hocam ben bilgisayar mühendisliğine uygun muyum bir türlü karar veremedim. Yazılımdan zevk aldığımı düşünüyorum ama ağır matematik gözümü korkutuyor. Sizce kimler okumalı bilgisayar mühendisliğini? Ayrıca yıldız teknik bilgisayar nasıldır?
  • Yurtdışına çıkma konusunda ya da türkiyede çalışmak için bilgisayar mühendisliği mi daha geçerli yazılım mühendisliği mi? Yoksa kendini geliştirmek mi daha önemli? Ünvanın bi etkisi yok mu?
  • Angry Man kullanıcısına yanıt
    Yukarıdaki mesajımda da bahsettiğim gibi eğer ömrünün kalanında yapmak istediğin bir meslekse değer tabi ki. Tekrar söylüyorum, buna eminim diyebilmen lazım. Eğer diyebiliyorsan ben de derim hiç düşünme okumaya değer. Hayatta hiçbir şey kesin hatlarla çizilmiş ve garanti değil. Eğer para odaklı bakacaksak, sen 65-70k lık bi üniversiteye gidip yabancı dilin sayesinde avrupada yada amerikada iş bulmuşsundur diyelim odtü mezunundan daha çok kazanırsın. Eğer prestij ise bizim aradığımız şey, zaten sektördeki iş tecrüben arttıkça kimse senin okuluna bakmayacak. Dolayısıyla prestiji sağlamak da yine senin elinde, okulun buna engel olmayacak. Bu genel girişten sonra sorularını tek tek yanıtlasam iyi olacak.

    Okuduğum şehir önemli mi?
    Evet, bana göre önemli. Büyükşehirlerde okumanın artısı büyük, hem iş çeşitliliğinin fazlalığı hem de staj/part-time imkanlarının çok olması tecrübe kazanma adına önemli detaylar. Bir de seminer/kurs gibi imkanların da şehirden şehire değişiklik göstediğini unutma.

    Bilgisayar bölümü için yeterli olduğumu nasıl anlarım?
    Yeterli olmaktan kastın bu meslek için gerekli teknik donanıma sahip miyim sorusu ise bunu mezun olmadan anlaman mümkün değil :) Bu mesleği sever miyim sorusuna yanıt arıyorsan da youtube'da bilgisayar mühendislerinin iş imkanların ve çalışma ortamlarına bakman faydalı olabilir.

    İş imkanları okuduğum şehir/üniversite ile orantılı mı?
    Hayır, istediğin bir yerde okuyup istediğin bir yerde çalışabilirsin tabi ki ama ne kadar tercih edersin bilemem. Ben mesela ankarada okudum, bursalıyım. İstanbul bursaya daha yakın olmasına rağmen, istanbuldaki iş ilanlarına çok bakmıyorum çünkü şu an için sıcak gelen bir şehir değil bana göre.

    Ne kadar ingilizce bilmeliyim?
    As much as possible :D ingilizcesiz olmaz, yarım ingilizce de olmaz. he kimse senden çıkıp küresel barışa dair yarım saatlik konferans verecek ingilizceyi beklemez belki ama biriyle çok rahat iletişim kurabilecek, yurtdışına çalışmaya gitse dili hiçbir zaman problem etmeyecek seviyede olmanı bekler.

    Bölüme gitmeden önce ne kadar bilgi birikimine ihtiyacım var?
    Belki de bilgisayar mühendisliğine dair en büyük yanılgı bu. Hiçbir şey bilmene gerek yok, eğer bilmen gerekseydi zaten ayrı bir sınav daha açarlardı değil mi, teknik yeterliliği ölçen. İnsanlar aynı muhabbeti niye diğer mühendislikler için yapmıyor anlamış değilim, mesela makine mühendisliği isteyen birine kalkıp da sen termo biliyo musun ki diye soran olmaz ama bilgisayar mühendisliğine gelince sen kodlama biliyon mu sorusu gelir insanların akıllarına, saçma :)

    Bölümü sevemem diye çok korkuyorum. Bu hissiyat sizce gereksiz mi?
    O tamamen sana kalmış ama insanı bilinmeyen korkutur. Biraz önce de dediğim gibi, git bilgisayar mühendislerini hayatlarını izle çalışma şartlarına ve yaptıkları işlere bak. Ancak o şekilde buna karar verebilirsin.

    Bölüm için hangj dersleri iyi bilmem gerekiyor?
    Bizim alan diğer mühendisliklere göre nispeten daha az temel bilim barındırıyor. Meslek derslerimizin çoğunun temelinde matematik, fizik gibi temel bilimler yatmıyor. Ama hangi temel ders olmazsa olmaz dersen matematik tabi ki. Matematiği ve analitik düşünmeyi sevmeden başarılı bir bilgisayar mühendisi olunmaz bana göre.




  • hocam karadeniz teknik mezunu birisi ne yaparsa yapsın ne kadar kendini geliştirirse geliştirsin odtü-boğaziçi mezunlarının yaptığı şeyleri yapamaz mı ? (yurtdışında doktora, büyük şirketlerde çalışmak gibi)

    savunma sanayisinde mi işe başladınız ?
  • nocallrecently kullanıcısına yanıt
    Adres bilgileri için pm at oradan konuşalım onu Açıkçası teknoloji fakültelerine dair bi bilgim yok. Yanlış yönlendirme de yapmak istemem, sana önerim; teknoloji fakültelerinden mezun kimselerin nerelerde/hangi şartlarda çalışmalarına bakman. Bunu linkedin 'den kolayca filtreleyip yapabilirsin. Dil sadece bir araç, dolayısıyla bir amaca hizmet etmedikten sonra 20-30 tane dil bilsen de pek anlamı yok. Zaten çok fazla bilmene de gerek yok, sen problemi çözmeye odaklan. Problemi çözdükten sonra onu JAVA ile de implement edersin, C++ ile de hatta haskell le bile. Üniversitede bize must olarak gösterilen ve öğretilen diller Python, C, C++, Prolog, Haskell. Bunun yanında alacağın seçmeli derslerle JAVA da öğrenmen mümkün.
  • xenophoctopus kullanıcısına yanıt
    Biraz önceki mesajımda da bahsettiğim gibi, bizim alanda ağır matematik olduğunu pek düşünmüyorum. Diğer mühendisliklerin teknik derslerine bak mesela, temelinde diferansiyel denklemler, elektriğin temel kanunları vb. temel bilimleri fazlasıyla görmen mümkün. Fakat bilgisayar mühendisliğinin neredeyse hiçbir teknik dersinde bunları göremezsin. En fazla istatistik 'i dahil edebilirsin. Zaten bilgisayar mühendisliği yurtdışında çoğu yerde Computer Science olarak geçer çünkü engineering den biraz farklıdır. Özetle, ağır matematiğin en hafif olduğu mühendislik bilgisayar diyebilirim He ama buradan matematiksiz bir mühendislik dalı vb. anlamlar çıkmasın, saçma olur. Analitik zeka ve derin düşünmenin, ağır matematiğe göre daha çok ön planda olduğu bir alan olarak özetleyeyim ben. Kimler okumalı dersen, en başta problem çözmekten kaçmayan aksine problem çözmekten keyif alan insanlar okuyabilir derim. Buna ilave olarak, yenilikçi ve yeni teknolojileri takip edebilen biri olması lazım bilgisayar mühendisinin. Tabi bu alan kendi içerisinde çok fazla alanı barındırıyor. Uzmanlık alanlarına ve çalışma şartlarına/ortamlarına youtube'daki videolardan bakmanı öneririm. Sadece sektördeki ortamlara da bakma, akademik anlamda da işlerin olduğunu hatırla ve akademik çalışmalara da bak derim. Zaten bu saydıklarıma bakmaya başlarken daha karar vereceksin belki, bu alan sana uygun mu değil mi. Yıldız teknik de nasıl hiç bilmiyorum doğrusu, hiç arkadaşım olmadı yıldız teknik bilgisayar okuyan. Sana da diğer arkadaşlara önerdiğim gibi, linkedin den yıldız teknik mezunlarına bakmanı tavsiye edebilirim.




  • ALTAYYYY kullanıcısına yanıt
    Çok derin bilgilere sahip değilim yazılım mühendisliği hakkında fakat sıralama olarak Bahçeşehir'in en üstte olduğunu gördüm ve lisans programını biraz inceledim. Açıkçası yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliğinin yanında biraz ek kurs gibi bişi gözüküyor gözüme. Bir kere Computer Organization, Operating Systems gibi aydınlatıcı derslerin olmadığını gördüm. Öte yandan, yazılım mühendisliği türkiyenin en iyi üniversitelerinde olan bir bölüm değil çünkü bilgisayar mühendisliği onu kapsıyor. Akademide bu ifade çok hoş karşılanmaz ama şu anda gözüme çok doğru gözüktü kapsıyor ifadesi. Bilgisayar mühendisi mezunları da çoğu zaman Software Engineer pozisyonunda çalışıyor zaten o yüzden hem yurtdışında hem de yurtiçinde bilgisayar mühendisliğini ben tartışmasız daha önde görüyorum. Kendini geliştirmek önemli elbette ama yazılım mühendisliği bana biraz daha kısıtlayıcı geldi. Kendini bilgisayar mühendisliğinde daha rahat geliştirirsin, hatta amacın yazılım sürecini yönetmek falansa o alanda teknik dersler alırsın her türlü yazılım mühendisliği bölümünden mezun kimsenin önünde olursun diye düşünüyorum. Ünvanlar da çok değişken bu sektörde. Bi yıl bakmışsın Software Engineer sın, bi yıl leader olmuşsun başka bi yıl çok farklı bi ünvan eklenmiş.




  • Piyasanın İYTE'ye ( İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ) bakışı nasıl bilginiz var mı ?





    İYTE hazırlık bitti ( Upper-Int ). 2 haftalık tatil arasından sonra motoru soğutmadan derse başlayayım diye düşündüm. Bu yaz ve önümdeki 5 sene boyunca İngilizcemi daha da geliştirmeye çalışacağım. Ek olarak bu yaz Python'a sağlam bir temel atacağım. Unity ile de ilgileniyorum. Lisede acemice ama yine de oynanabilir seviyede bir oyun yapmıştık arkadaşlarla. Buboyun sayesinde algoritma olayını çok iyi anladım. Birçok algoritma kurmuştum. Oyunda genelde JS kullanmıştım bu yüzden az çok JS'den anlıyorum. Bu deneyimi daha da iyi hale getirmek için C# ve Unity üzerine yoğunlaşmayı düşünüyorum.





    Biraz uzattım, soruya geçeyim.



    Ünide 1. sınıf 1. dönem Python , 2. dönem C dersi veriliyormuş. 2. sınıfta Java dersi veriliyormuş.





    Sizce okul ile paralel mi gitmeliyim ( mesela 2. dönem Java işlenecekse ben o senemi Java'ya mı ayırmalıyım ? ) veya okulu aksatmadan kendi istediğim dile mi yoğunlaşmalıyım ( 2. dönem Java'yı sınıfı geçecek kadar öğreniyim. Asıl olarak C#'a yoğunlaşayım. ) ? Ya da ikisine birden de yoğunlaşabilir miyim ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Artyom A. C. -- 20 Haziran 2018; 10:38:3 >




  • Hayır, asla böyle bir şey söylenemez. Bizim bölümde Fırat üniversitesinden gelen asistan da vardı ve gayet de ilgili, yeterli birisiydi. Mesela o şimdi yüksek lisansını odtü'de yapmış oldu ve odtü mezunu şu anda. Dolayısıyla, şuradan mezun olmayan şunu yapamaz gibi bir şey asla söz konusu değil. Eğer başarılı isen, kapıları açılıyor bir şekilde. Elbette başarılı üniversitelerin büyük artısı oluyor ama adı sanı duyulmamış bir üniversiteden mezun adam da dünyanın en başarılı okullarında okuyabilir, şirketlerinde çalışabilir. Arasan onlarca da örnek bulursun bence. Savunma sanayi alanında iş yapan birkaç şirketten teklif aldım ama henüz kabul ettiğim bir yer olmadı.
  • Merhabalar hocam

    Bilgisayar mühendisi olup donanım üzerine hangi alanlarda çalışıyorsunuz,çalışabiliyor musunuz?

    Hacettepe cs den arkadaşınız var mı linkedinde baya çok iyiler gördüm lakin sıralaması 20k

    Bu sene en fazla 20k yaparım belki onuda yapamam ama 483 alarak girdim bir fen lisesine.Yani çalışmadım

    İlk hedefim bilkent bilgisayardı ama olmadı işte.Sizce 30 40kdan tam burslu bir bilg. mühendisliği mi yoksa mezuna kalmak mı

    Sınavdan sonra pythona bakıp algoritma öğrenmeyi planlıyordum hem ilgimin gerrcekten olup olmadığını öğrenmek için ama gel gör ki sil baştan yeniden sınava hazırlanacağım




  • hangi alana yöneldin?
    kümülatif ortalama kaç?
    iş teklifi aldın mı(yurt dışından) :) aldıysan ücret ne kadar?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hesher -- 20 Haziran 2018; 11:14:56 >
  • egeye bir arkadaşım gidiyor şöyle söyliyeyim ingilizce öğrenemeyeceksiniz hazırlıkta kendiniz öğreneceksiniz
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.