Şimdi Ara

TFF açıkladı: Süper Lig'de yarı otomatik ofsayt sistemi kullanılacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
457
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • FIFA’nın 2022 Dünya Kupası’nda ve UEFA Şampiyonlar Ligi maçlarında kullandığı yarı otomatik ofsayt sistemi Türkiye’ye geliyor. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) yapılan açıklamaya göre Trendyol Süper Lig’in ikinci yarısından itibaren tüm maçlarda yarı otomatik ofsayt sistemi kullanılacak.



    TFF’den yapılan açıklamada, “Yaklaşık 10 milyon euro yatırımla bu sezonun ikinci yarısından itibaren devreye alacağımız yarı otomatik ofsayt sistemi futboldaki rekabetin dengeli bir şekilde gerçekleşmesine imkan sağlayacak vizyon projelerimiz arasında yer almaktadır.” ifadelerine yer verildi.



    Ayrıca Bkz.TV+ ve Exxen iş birliği yaptı: TV+'ta Şampiyonlar Ligi maçları yayınlanacak!



    Yarı otomatik ofsayt sistemi nedir?



    Mevcut düzende VAR operatörü, kamera görüntüsüne göre manuel bir şekilde çizgi çiziyor. Çekilen çizgiye göre hangi oyuncunun önde olduğu belirleniyor. Çizgi teknolojisinin hassasiyetinin düşük olması ve bazı durumlarda kamera açısının yanıltıcı olması gibi nedenlerle yarı otomatik ofsayt sistemi hayata geçirildi. Hareket izleme özellikli kameralar, sensörler ve yapay zeka teknolojileri sayesinde futbolcuların uzuvları dahil olmak üzere tüm vücudu keskin bir şekilde belirleniyor ve ofsayt kararı alınıyor.



    Yarı otomatik ofsayt sistemi nasıl çalışıyor?



    Bu sistemde sahanın etrafına hareket izleme özellikli 12 kamera yerleştiriliyor. Hareket izleme kameraları, sahadaki her bir oyuncunun vücudundaki 29 bölgeyi saniyede 50 defa tarıyor. Ayrıca topun içindeki inertial measurement unit (IMU) adındaki sensör sayesinde, topun ayaktan çıktığı an net olarak belirleniyor. Topun ayaktan çıktığı anda hangi futbolcunun ofsayt pozisyonunda olduğu ve hangi uzvunun ne ne kadar önde olduğu net bir şekilde belirlenebiliyor.



    Sahadaki kameralardan ve sensörlerden elde edilen verilen yapay zeka tarafından işlenerek ofsayt pozisyonunun animasyonu hazırlanıyor. İki futbolcu arasındaki mesafe farkı net bir şekilde göz önüne seriliyor. VAR hakemi, yapay zeka tarafından hazırlanan görüntüyü izleyerek ofsayt pozisyonu hakkındaki son kararı veriyor.











  • ofsayt, maçların seyir zevkini azaltıyor.

    basketbolda ofsayt yok. seyretmesi daha zevkli oluyor.

  • hanahmet H kullanıcısına yanıt
    Ofsayt, profesyonel futbolun oynanması için elzem bir kuraldır. Tek sıkıntı kuralla çok fazla oyandılar. Eskisi gibi sadece ayaklara göre ofsayt daha iyiydi bence.

  • Türkiye'de şampiyonlar masada belirlenir. Türkiye'de bahis kazanır.
    En iyi teknoloji gelse de boş.
    EPL ligi ve şampiyonlar ligi izlemeye devam.

  • Artık kale arkasından ofsayt pozisyonu gösterip %100 ofsayt diyemeyecekler.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ErkanSYK kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle ayakla ölçüme geri dönülmesi gerekiyor. Dünya kupasında kıçıyla geçerli ya da iptal olan gollerden sonra çoktan gelmeliydi bile bu karar...
    Oyun temposunun düşmemesi için de tenis gibi itiraza dayalı bir sisteme geçilebilirdi, itiraz haklı ise takımın itiraz hakkı gitmeyecek ama haksızsa verilen haklardan biri gidecek....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aniceman -- 25 Ağustos 2023; 21:02:39 >
  • ErkanSYK kullanıcısına yanıt
    Problem bence futbolcularda. İzleyici yetenek görmek istiyor, futbolcu ise kural sıkılaştırılmış olmasına rağmen hala kurnazlık peşinde.

  • Ofsayt kuralı değişecek idi, kol kafa değil vücut geçerli olacaktı, bir ülkede uygulamaya girdi hatta.

  • Ligin ikinci yarısı muhabbetleri:
    "Yapay zekaya verileri gönderen teknisyen x takımlıymış, kamera açılarıyla 2 mm oynayarak gönderiyormuş"

  • Sanırım 20-30 seneye kalmaz yapay zeka ile çalışan robot takımlar kurulur. Bi süre sonra da futbol tamamen robotların oynadığı bi spor haline gelir. Tıpkı Huck Jackman'ın başrolünde oynadığı çelik yumruklar filminde ki robot boksörler gibi.

  • Ofsaytımsı gollerle maç kazanmak tarihe karışıyor diyebilir miyiz buna?

  • Sanırım bu teknolojiyi dünya kupasında görmüştüm ve kesinlikle bize de gelmeli diye yazmıştım bir mesajımda. Gelmesi çok faydalı olur diye düşünüyorum.

  • Bilim kurgu... Düşündüğümüz herşey hayata geçebiliyor. Tek sorun bunları bizim üretmememiz. Bu psikolojik bariyer neden var. Kapalı kutu bir sistem gibi bu işi bitirmemiz gerek.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.