Şimdi Ara

Dönüm noktası: Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
2.049
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
33 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Türk savunma sanayi son yıllarda attığı dev adımlara bir yenisini daha ekledi. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan proje kapsamında TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 ilk defa çalıştırıldı. Böylelikle Türk savunma sanayisi ve havacılık endüstrisi için kritik bir dönüm noktasına ulaşıldı.



    TEI TF6000 ilk defa çalıştı



    Türkiye’nin en güçlü motoru olan TF-6000, Millî Muharip Uçak KAAN için planlanan yerli motora giden yolu açacak. TEI TF6000 sayesinde daha güçlü uçak motorları için önemli kazanımlar elde edilirken aynı zamanda bu motorun halihazırda bulunan uygun platformlara eklenmesi hedefleniyor. TEI TF6000, test sürecinin ardından Bayraktar KIZILELMA ve TUSAŞ ANKA-3’e güç verecek.



    TE-TF6000 ilk test
    TEI TF6000, çoğu anlamda Türkiye için bir ilk niteliğinde olsa da aynı zamanda havacılık alanında gelinen noktayı gösteriyor. Zira bu motor yaklaşık 3 yıllık bir sürede geliştirilerek çalıştırıldı. Bu, havacılık endüstrisinin geneli için ciddi bir başarım. Bununla birlikte TEI, bu motoru aynı zamanda ihtiyaçlara göre şekilde tasarlamış durumda. Mevcut haliyle 6000 lbf kuru itki gücüne sahip olan TF6000’in art yakıcı versiyonunu da destekleyecek şekilde tasarlandı.



    Ayrıca Bkz.Yeni bir İHA, tarihi “Pulse Jet” motorları 21. yüzyıla taşıyor



    TE-TF6000 çalıştırıldı
    TF6000/TF10000 motor projeleri ile beraber Türkiye aynı zamanda ilgili aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamalarını da gerçekleştirerek; kritik teknoloji, yerli yan sanayii firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımını da sağlayacak.



    Bunların yanı sıra yukarıda dediğimiz gibi TF6000’in KIZILELMA ve ANKA-3’e eklenmesi planlanıyor ancak bu platform sayesinde hızlı bir şekilde farklı türevlerin geliştirilmesi de mümkün. Dolayısıyla TF6000’i küçük evrimlerin ardından insanlı-insansız savaş uçakları (Hürjet), helikopterler (T929 Atak-2) ve hücümbotlar üzerinde de kullanmak mümkün. 



    TEI-TF6000 özellikleri nedir?



    TE-TF6000 özellikleri nedir?




    • Kuru İtki Değeri: 6000 lbf

    • Özgül Yakıt Tüketimi: 0,700 lbf/lbs.h

    • By-Pass Ratio (SLS,ISA): 1,08

    • Boyutlar: 860 mm (genişlik), 1100 mm (yükseklik), 2250mm (uzunluk)

    • Fan: 2 Stage Axial

    • Kompresör: 6 Stage Axial

    • Türbin: 1 Stage HPT, 1 Stage LPT

    • Yanma Odası: Through Flow









  • Seçim için de olsa ülkeyi geliştirecek işler yapılıyorsa bundan kim niye rahatsız olur? Siyasi irade elbette seçimler için strateji uygulayacak, yapılan işler güzelse bu siyaset faydalı siyasettir.

    Ortada memleket hayrına iş varsa kişi muhalefet bile olsa gerçek bir vatanseverse bu yapılan iş doğrudur, faydalıdır, alkışlıyorum demelidir. Ama yok muhalefet olsun diye yapılan iyi, faydalı işleri kötü, değersiz ya da gereksiz göstermeye çalışıyorsa vatansever olamaz.

    Faydalı siyasete laf ederken yapılan ve esas eleştirilmesi gereken kötü siyaset de budur.
    Fikir vermesi açısından F-100-PW-100 1972'de F-15 lerde ilk kullanıldığında 14.690 lbf kuru itki değeri art yakıcıda 23.930 lbf itki gücü üretiyordu. Bugün hala F-15E ve F-16 Block 50 lerde kullanılan 1989'da üretilen F100-PW-229 ise 17.800 lbf kuru itki, art yakıcıda 29.160 lbf itki gücü üretir. Yani öyle yaptım oldu diyemiyorsunuz TF-6000 inde kabaca 15 seneye ihtiyacı var. Bu haliyle de kullanılabileceği alanlar var ancak bir savaş uçağında değil. Ayrıca bunun ar-ge,metalurji gibi bir sürü alanı var. Siz rakibinizi turbofan alanında yakalamak isterken rakipler şimdi RDE ve ramjet üzerinde çalışıyor.
    sizin grup %60 ile ilk turda kazanıyordu ne oldu o iş? hani ilk turda %60 ile kesin kazanacağınıza rağmen muharrem ince oyları bölüyor diye, çekilsin diye iftiralar atılıp duruyordu, soğan ise oyları çarpıyordu herhalde ona çekilsin demediniz hiç. dc motora pervane takıp kesin o kadar gücü üretirsin, ben inanıyorum sana, eğer çok istersen uzay mekiği bile olabilirsin...

    en komik şey ise savunma sanayine, yani akpnin en güçlü olduğu yere (aslında güçlü olduğu tek yer, akp stepneleri+chp işbirlikçileri sayesinde hala orada) bu kadar bok atıp duruyorsunuz, 2-3 sene içinde dönüp dolaşıp size zarar veriyor, chp adeta bilinçli bir şekilde akpye çalışıyor gibi... bir de çay "DEM"leniyordu, dem durumu nasıl?
  • İtki gücü olarak Kızılelma'daki Ukrayna menşeili motordan bariz önde...

  • ama motoru . ha bu motormuş

  • Hedef 26000 lbf
    Fan 2 Stage değil de 3 Stage olsa ordan 9000 lbf demek
    TF-X'e takmak için bunun bir kat daha uzun olası lazım ordan da 18000 lbf geriye 50%'den daha az bir geliştirme ihtiyacı kalıyor. Bence bu iş olur.

  • Ya Aksüt hoca ne kolpacısın. Biraz ses çıkarttın motor tamam algısı yapıyorsun.

    https://www.youtube.com/watch?si=v3EUkG2uJ4j2M-cZ&v=Oj4w7i-TqsE&feature=youtu.be

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Fikir vermesi açısından F-100-PW-100 1972'de F-15 lerde ilk kullanıldığında 14.690 lbf kuru itki değeri art yakıcıda 23.930 lbf itki gücü üretiyordu. Bugün hala F-15E ve F-16 Block 50 lerde kullanılan 1989'da üretilen F100-PW-229 ise 17.800 lbf kuru itki, art yakıcıda 29.160 lbf itki gücü üretir. Yani öyle yaptım oldu diyemiyorsunuz TF-6000 inde kabaca 15 seneye ihtiyacı var. Bu haliyle de kullanılabileceği alanlar var ancak bir savaş uçağında değil. Ayrıca bunun ar-ge,metalurji gibi bir sürü alanı var. Siz rakibinizi turbofan alanında yakalamak isterken rakipler şimdi RDE ve ramjet üzerinde çalışıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolwes -- 10 Mart 2024; 04:00:44 >
  • Emeklemeden yürümek zordur. Başlangıç için iyi. Birde hep seçim öncesi bu sekile haberler çıkınca tiksindiriyor insanı yalan olabilir gibi geliyor. Gabarda ve Karadenizde gaz çıkabilir tekrardan

  • Kaan için uygun olmaz, yüksek performans lazım, şimdilik ihh larda test edilip gelişrilmesi lazım.

  • -OFLU- kullanıcısına yanıt
    Kaan için 35000 lbs’lik olanı tasarlanıyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • wolwes kullanıcısına yanıt
    Önce 25000, 2032 gibi de 35000 librelik motorların seri üretime geçmesi planlanıyor.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Güzel güzel
    Seviliyorsunuz mühendis dostlar
    İnşallah yine Nato y.layıcılığa dümen kırmayız da devam ederiz kendi yolumuzdan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güzel.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnşallah bu haberler doğrudur. Ülkemiz için çok güzel kritik gelişmeler.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • wolwes kullanıcısına yanıt

    1970lerdeki üretim teknolojisi ile günümüz arasında çok fark var ama onuda hesaba katın. O zamanlar herşey elle ince mühendislikle tasarlanıyordu.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiye milli savaş uçağı kaanı kullanmaya başladığında eminim Abd bırak F35i, F22yi bile bize satmaya razı olacak çünkü onların genel stratejisi bu, ticaretle "engellemek" Aynı şeyi Almanyada eurofighter'lar için yapabilir.

  • NoCommand N kullanıcısına yanıt
    Seçim olacak diye testleri mi durdursunlar. yoksa haberleri mi örtbas etsinler. belediyeyle belediye başkanıyla muhtarla ne alakası var turbofan motorun. muhtar değişince rafa mı kalkacak motor.

  • NoCommand N kullanıcısına yanıt
    Seçim için de olsa ülkeyi geliştirecek işler yapılıyorsa bundan kim niye rahatsız olur? Siyasi irade elbette seçimler için strateji uygulayacak, yapılan işler güzelse bu siyaset faydalı siyasettir.

    Ortada memleket hayrına iş varsa kişi muhalefet bile olsa gerçek bir vatanseverse bu yapılan iş doğrudur, faydalıdır, alkışlıyorum demelidir. Ama yok muhalefet olsun diye yapılan iyi, faydalı işleri kötü, değersiz ya da gereksiz göstermeye çalışıyorsa vatansever olamaz.

    Faydalı siyasete laf ederken yapılan ve esas eleştirilmesi gereken kötü siyaset de budur.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • O kadar gücü ben dc motora pervane takarak ta veririm, seçim kampanyaları son sürat.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • L.Croft kullanıcısına yanıt
    bende deterjandan baloncuk yapıyorum.

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.