Şimdi Ara

Xiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı! (65. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Apexmaster , Apexmaster Daha Az
2 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 5 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü2 Mobil
5 sn
7.005
Cevap
137
Favori
310.838
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
52 oy
Öne Çıkar
Popüler Konular listesinde
99. Sırada  bugün en iyi #39
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Bizim cihazlar için çıkmamış herhalde daha.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    Cevabınız için teşekkür ederim.


    AX1800 access point modunda. IP'yi dediğiniz gibi 4A dağıtıyor ancak bir şey fark ettim. AX1800'ü access point olarak kullanmaya başladıktan sonra internet hantallaştı. Örneğin yeni sekme açıp google'a giriyorum. Google ekranı en azından 5 saniye sonra karşıma çıkıyor. Bir kere girdikten sonra olması gerektiği gibi davranıyor. Cloudflare'de kullanıyorum. Adblock'u kapattım. Hangisinden kaynaklanıyor bir türlü anlamadım.



    Güç kablosunu takıp çıkardığım zaman SQM çalışıyor ama panelden reboot atınca SQM servisini yeniden başlatmak gerekiyor.



    Aslında SQM'i yayın yaparken aynı zamanda indirme yapabilmek için kullanmak istiyordum. Ancak başaramadım.



    SQM Kapalıyken bazen quality'e C diyor. Sürekli değişiyor.



    SQM kapalıyken test sonuçları:


    Xiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı!


    SQM yukarıdaki gönderideki ayarlarla açıkken test sonuçları:

    Xiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı!




  • İki cihazın markası hariç hiçbir ortak noktası yok. Ne cpu, ne ram, ne switch vs vs. Tamamen farklı iki cihaz.


    mir4ac dosyası budur. Gigabit için olan firmware sizin cihazınıza uymaz.


    https://downloads.openwrt.org/releases/21.02.0-rc2/targets/ramips/mt76x8/openwrt-21.02.0-rc2-ramips-mt76x8-xiaomi_mi-router-4a-100m-squashfs-sysupgrade.bin

  • tb_fb T kullanıcısına yanıt

    Hocam sabır :) Sırayla gelecek bütün cihazlara. Bugüne tamamlanır bir aksilik olmazsa.

  • semiramist1 kullanıcısına yanıt

    ax1800 ile olan sorun neden olur bir fikrim yok maalesef.


    SQM testinde bir sorun görünmüyor aslında. 130 mbit/s sizin yurtiçi hızınız olabilir. dslreports sunucuların önce 109 sonra 105 mbit/s ile bağlanmışsınız. SQM gayet güzel ayarlı görünüyor. Yurtiçi 130 mbit/s hız ile yurt dışı sqm'li hızını karşılaştırmayın derim.

    Reboot sonrası sqm ile ilgili olarak; servisi kaldırıp yeniden kurmayı deneyebilirsiniz. Ya da kurulumdan sonra elle servisi etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz. init.d ile ilgi bir sorun olabilir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: 0ldskool

    İki cihazın markası hariç hiçbir ortak noktası yok. Ne cpu, ne ram, ne switch vs vs. Tamamen farklı iki cihaz.


    mir4ac dosyası budur. Gigabit için olan firmware sizin cihazınıza uymaz.


    https://downloads.openwrt.org/releases/21.02.0-rc2/targets/ramips/mt76x8/openwrt-21.02.0-rc2-ramips-mt76x8-xiaomi_mi-router-4a-100m-squashfs-sysupgrade.bin

    Sağolasın ya bu imajla kurulumu gerçekleştirdim. Software bölümünden, paketleri çekmeye çalışıyorum update ile ancak hata alıyorum adblock kurulumu için onu çözemedim. Birde benim default gateway servis veren modem de 192.168.1.1'de çalışıyor OpenWRT 192.168.2.x bloğuna çektim şu an sorunsuz çalışıyor.





  • Dün akşam github'da çok güzel bir projeye rastladım. Burada da paylaşayım. Eğer aramızda kendine custom firmware derleyip kullananlar varsa faydalanabilirler.


    Proje linki bu: https://github.com/P3TERX/Actions-OpenWrt


    Sağolsun Çinli bir arkadaş github'un actions özelliğini kullanarak custom firmware compile etmenize yarayan bir kod yazmış. Size sadece .config dosyanızı ve varsa custom configuration dosyalarınızı (/files) yüklüyorsunuz. Sonra actions altında build işlemini başlatıyorsunuz.


    Tek değiştirmek isteyeceğiniz nokta şu: bu kod varsayılan olarak coolsnowwolf diye bir başka Çinli arkadaşın openwrt fork'unu build ediyor. Kendisi programlar vs eklemiş.

    Ben istemem diyorsanız eğer bunu değiştirmek için; hazır workflow dosyasını düzenleyerek resmi openwrt kaynağını kullanacak şekilde ayarlayabilirsiniz.


    Custom firmware işiyle uğraşıp geliştirme-test yapanlar için çok güzel bir olay.





  • Bütün download aşamaları ve hazırlıklar dahil 1 saat 7 dakikada custom firmware derlemesi tamamlandı..

    İçerisinde kendi kurduğum programlar (wireguard, sqm vs), sistem ayarlarım, dhcp ayarlarım, wireless ayarlarım, network ayarlarım (bütün lan wan dns vs), dropbear ayarlarım vs dahil aklıma ne geldiyse bir firmware hazırladım. Hatta internet bağlantısı için PPPoE giriş bilgilerim; turknet kullanıcı adı ve şifre bile gömülü durumda. Cihaz ilk kurulumda direk hazır olarak başlıyor.

    En güzel tarafıda şu; bütün bunlar firmware içinde gömülü olduğu için ayarları bozup sıkıntıya girsem bile cihazı resetlediğim anda ilk haline dönecekXiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı!  E diyeceksiniz normalde zaten bunları local'de yapmak mümkün doğru ama yok docker, yok ubuntu sanal makina vs uğraşmaktansa github sunucularında çabuk çabuk derlemek daha kolay. Bir de olayın update checker kısmı var. Zamanlanmış görev kurarak her güncellemede aynı config ile yeni sürüm derleyebiliyorsunuz otomatik olarak. Çok tatlı bir olayXiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı! 

    Xiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı!




  • Hocam bende League of legends de ping sorunu var. Önceki modemimde ne sqm ne de openwrt kuruluydu hiç bir sıkıntı sorun olmuyordu. Şimdi Openwrt kurulu mi 4a gigada ise maçda 30 olan pingim 50 oluyor. Sabit kalsa ona da razıyım ama tam takım savaşlarında 50 den 90a falan çıkıyor oyunu oynanmaz hale getiriyor. Neden bu böyledir bir bilginiz var mı? Kafayı yedirtecek oyun oynatmıyor ya.

  • Arclight A kullanıcısına yanıt

    Merhaba,

    Hemen akla bir kaç ihtimal geliyor. Ama siz daha fazla bilgi vermeden yorum yapmak zor.

    1) İlk olarak şuanki ayarlarınızla ilgili bir problem olabilir.

    2) Bağlantınızla ilgili bir sorun olabilir. (Hem WAN hem de LAN bacağında) Kablosuz bağlanıyorsanız kablo ile deneme yaptınız mı mesela?

    3) Ev halkının kullanımları trafik yaratıyor olabilir.

    4) Sorun sqm'de diye varsayarsak; sqm kapalı-açık denediniz mi?

    5) windows güncellemeleri?

    6) ..

    7) ..bu böyle gider :)


    Kullandığınız internet türü, cihazlarınız, bağlantı şekliniz wifi mı vs, evdeki cihazların sayısı ve trafik gibi gibi bilgiler vermeniz çözüm bulmak için faydalı olur

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    100 download 20 upload Vodafone fiber kullanıyorum. Fiber kablosu eve geliyor küçük bir cihaza girdikten sonra mi 4a gigaya ethernet kablosu ile bağlanıyor. kablo ile deneme yapmadım çünkü maalesef kablo takabileceğim bir konumda değil modem. ev halkında genel olarak indirmeyi yapan benim. zaten ben oynarken herkes uyuyor oluyor. sqm açık kapalı denedim sorun yine de yaşanıyor. windows kullanmadığımdan windows güncellemeleri de yok. soracağınız başka sorular varsa onları da cevaplayabilirim. Valla tek oynadığım online oyun lol onda da keyif verdirmiyor internetten dolayı.

  • 1) Sorunu anlamak adına network utility ile traceroute yaptınız mı?

    2) Kablo ile denemeniz şart, eğer sadece wifi'da oluyorsa ona göre düşünürüz. Yok aynı şekilde kablo ile de sorun varsa başka şekilde düşünürüz.

    3) Trafikten kastımız sadece indirme değil. iCloud, Google Photos gibi servisler çok ciddi upload yapıyor arkaplanda. Ki oyun esnasında herkes uyuyor diyorsunuz. En basitinden bütün telefonlar gece şarjda arka planda çatır çatır upload yapıyor olabilir.

    4) Temiz kurulum denediniz mi hiç? Ayarla ilgili bir sorun olabilir dedim ama hiçbir ayar göremedim. O yüzden temiz kurulum öneririm.

  • 0ldskool kullanıcısına yanıt
    Hocam kişisel bilgileriniz dışında sizin hazırladığınız 0ldskool edition bekliyoruz.
    Abone olabiliriz Rc2 ile hazırlanmış sürüm harika olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-30A640B69 -- 30 Mayıs 2021; 18:58:43 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam aslında bi ara yaptım o custom firmware olayını. Daha doğrusu kendim için hazırladığım dosyaları paylaştım talep olunca. Geçmiş sayfalarda vardır belki hala. Ama 2 esas sorun var: birincisi takip etmek lazım güncellemek lazım. Kısacası zaman lazım.

    İkincisi de hazır dosya vermektense; custom firmware hazırlamayı göstermek daha uygun bu konuya.

    Daha önce websitesi ile custom firmware hazırlamayı rehberleştirmiştim. Bir de şimdi bu github olayı harika oldu. Bir tane .config dosyası ve varsa firmware içine gömmek istediğiniz ayarlar onun dosyalarını koyuyorsunuz github'a. Çatır çatır derlemeyi sizin yerinize yapıyor. Yok docker ile yapacaksan docker ile uğraş yok ubuntu sanal makina kur onu güncelle ondan sonra prerequisites, dependency, toolchain, image builder falan uğraşmak gerekmiyor.

    E bu iş bu kadar kolayken herkes kendi firmware dosyasını hazırlamak ister zaten. %100 sizin ayarlarınız sizin konfigürasyonunuz. Ne diyorum; turknet abonelik bilgisinden tutun sqm ayarlarını varasıya gömebiliyorsunuz. Daha nolsun.. Balık tutmak bu kadar kolayken balık istememek lazım değil miXiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı! 





  • quote:

    Orijinalden alıntı: tb_fb

    Bizim cihazlar için çıkmamış herhalde daha.





  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    teşekkürler hocam, yarın kurayım.

  • Sizin zamanınızı aldığına göre kim bilir benimkini ne kadar alır.

    Biraz kurcalayayım dedim, yazılanları türkçe çeviri yaptım dosya indirdim vs vs ama açıkcası ne yaptığımı bile bilmiyordum. Bu konuda kendimi cahil görüyorum ve öylece bıraktım, nerede ne yapacağımı bilmediğimden.

    Saolun sizin ve forumdaki bir iki arkadaşın sayesinde openwrt kurulmundan kullanıma kadar (kullandığım bir adblock bir de sqm ki sqm yi sadece kurdum çalıştırdığımda bağlantım %75 düşüyor) öğrendim.

    En azından stock yazılıma dönme, openwrt kurulumu, güncellemeleri yapma gibi ilk başta bana zor gelen ama sonrasında artık basitleşen işlemleri yapabiliyorum.

    Bu derleme olayında config, docker vs terimler çok yabancı bana. Aslında zamanınız olur mu bilemem ama bir rehber hazırlarsanız en azından benim gibi bişey bilmeyenlere yol gösterir.

  • Hocam öncelikle şunu söyleyeyim. Bu geçen terimler vs hiç önemli değil ve inanın bunları yapmak hiç zor değil. Yazılım, elektronik gibi konulara ilginiz varsa zaman içinde birikim oluyor. Yoksa zaten bu işin bir kitabı falan yok openwrt nasıl derlenir diye. Merakınız hevesiniz varsa siz de yaparsınız. En başta biraz destek gerekebilir o kadarı da normal. O yüzden -haddime değil ama- ben yapamam fikrinden kurtulun. Gerisi kolay.



    Şimdi konuya gelecek olursak. Çok hızlı özet geçeyim hemen.

    Hocam bu firmware denen dosyayı hazırlamak için 4 temel şey gerekiyor.

    1) kaynak kod

    Bütün openwrt kodları bir havuzda duruyor diye düşünün. Sayısı belli değil, belki milyonlarca satır kod. Yüzlerce farklı cihazın kodları, wifi kodları, programlar vs vs büyük kocaman bir havuz


    2) .config dosyası

    Kabaca bu dosyanın görevi şudur. Bu yukarıda bahsettiğim büyük havuzdan hangi kodların sizin dosyanıza ekleneceği, hangilerinin eklenmeyeceğini seçersiniz. Atıyorum xiaomi mi router 4a gigabit için dosyalar gelsin ama tp-link archer c7 v5 için olan dosyalar gelmesin gibi. Çok kabaca bir tanım oldu ama işin özeti bu.

    Yine aynı dosyada ve aynı mantıkla atıyorum luci-app-sqm dosyaları gelsin ama usb yazıcı ne dosyası (luci-app-p910nd) gelmesin. Neden bizim ihtiyacımız yok çünkü usb yokbizim cihazda. Bu şekilde de hangi programların olup olmayacağını ayarlıyoruz.


    3) özelleştirme dosyaları

    Bu dosyalar da sizin yazılıma gömmek istediğiniz ayarlar dosyaları oluyor. Cihazın aklınıza gelebilecek neredeyse bütün ayarlarını bu dosyalar ile yazılıma gömebiliyorsunuz. Bu dosyaları ister elle sıfırdan oluşturabilirsiniz isterseniz de hali hazırda openwrt çalıştıran router'dan yedek alıp kullanabilirsiniz.

    Mesela wifi ayarlarınızın olduğu dosya router üzerinde /etc/config/wireless oluyor. Bu dosyayı 192.168.1.1'de backup indirip firmware hazırlarken kullanırsanız ayarlarınız aynı şekilde geri gelir.


    4) son madde: en sıkıntılı madde de bu.

    Bütün bu yazılımı paketleyeceğimiz ve tek bir dosya haline getireceğimiz ortam (openwrt build environment)

    Resmi olarak openwrt derleme ortamı ubuntu. En sorunsuz en sıkıntısız ideal ortam bu. Fakat koşullar gereği herkesin elinin altında her an bir ubuntu bilgisayar yok. Benim şuanda yok mesela. Ya sanal bilgisayar(virtualbox vs) kurup onun üzerinde ubuntu çalıştırmam lazım ya da docker denilen konteyner tek programlık sanal bir bilgisayar üzerinde bunu yapacağım. (Bu docker tanımı %100 doğru olmadı ama basitleştirmek için mecbur kaldım)

    Birincisi sanal bilgisayar kurmak, onu son sürüme güncellemek, bu firmware hazırlama işlemi için gereken önkoşul programları(bağımlılık) kurmak. (Yani bir programın çalışması için o programın ihtiyaç duyduğu ufak minik başka programlar.) Ondan sonra openwrt'nin bütün kodlarını indirmek, firmware derlemek için derleyicileri hazırlamak (toolchain, imagebuilder vs) ...

    Bütün bunları yaptıktan sonra da bilgisayarınızın hızına, çekirkdeğine, ram miktarına vs bağlı olarak en azı bir 45 dk 1 saat eğer bilgisayarınız 2021 model değilse belki birkaç saat hazırlanmasını beklemek sürüyor. (ilk derleme için)

    Hadi sanal bilgisayardan vazgeçtim, docker denilen naneyi kullanayım deseniz işin sadece başı farklı devamı yine aynı.

    Yani bu şekilde indirmeler, hazırlanmalar vs derken ilk çalıştırma için minimum 2 saatiniz gidiyor. Hep ilk çalıştırma için diyorum çünkü en başta yaptıklarınız bir sonraki sefere yine kullanabiliyorsunuz. En azından biraz işiniz azalıyor.




    Bu paylaştığım projede de bu adamlar bu işi çözmüş. Şöyle ki; önbilgi vereyim. Github bir yazılım sitesi ve bu adamların ellerinde server bilgisayarlar var. Bu sitenin bir olayı da şu. Sizin için kodlarınızı çalıştırıp hazırlayabiliyorlar = Github actions. (Bir nevi böyle)

    Bizim bu Çinli arkadaşta akıllı birisiymiş, bu yukardaki işi bu site üzerinde yapılabilecek bir hale getirmiş. Yani diyor ki bize; sen bana .config dosyanı ve ayar dosyalarını ver. Gerisini bu bilgisayarlar halledecek. Biz işin angarya kısmından kurtuluyoruz. O geçen 1 saat 7 dakika da bu işlemin tamamlanma süresi. Benim harcağım zaman değil. Ben 3-4 tane minik 1-2KB'lık ayar dosyamı yükledim, bir tuşa bastım kapattım siteyi sonra işime baktım.

    Bu kodlar benim ayarlarımı, programlarımı vs işleyip firmware haline getirip hazırladı. Bana mail attı ben de indirip kurdum. Birebir aynı işlemleri ben yavaş internetimle ve laptopumla yapacaktım belki saatler sürecekti ama benim yerime bu github'un süper hızlı internetleri yüksek güçlü server bilgisayarları yaptı.

    Yani kabaca olay bu.


    Bunu yapmak için de

    1) 2. maddede bahsettiğim .config dosyanız ve

    2) firmware için ayarlarınızı gömecekseniz de yedek aldığınız ayarların dosyaları lazım.



    -------1. dosyayı aynı işlemleri kendiniz yapacakmış gibi başlıyorsunuz. İsterseniz raspberry pi bilgisayar da bile yapabilirsiniz bunu. En başta;


    git clone https://git.openwrt.org/openwrt/openwrt.git

    cd openwrt

    git checkout v21.02.0-rc2 (veya 21.02 nin en güncel snapshot sürümü için: git checkout openwrt-21.02)

    ./scripts/feeds update -a

    ./scripts/feeds install -a

    make menu config


    şu 5 satır kodu sırayla girip .config dosyanızı hazırlamaya başlıyorsunuz. Son komuttan sonra zaten bir menu açılıyor ekrana, hangi cihaz için olacak, hangi programlar olacak vs işaretleyip seçiyorsunuz. Kaydedip çıkınca size bir dosya veriyor bu komut. O dosya işte sizin .config dosyanız oluyor.


    -------2. dosyası hazırlamak çok daha kolay.

    Hali hazırda ayarları yapılmış router adresinine girip 192.168.1.1'den System-> Backup and flash sayfasında generate backup diyorsunuz yedeğinizi alıyorsunuz. tar.gz uzantılı bir dosya indereceksiniz. 7zip gibi bir programla zip'i açıp. Bütün ayar dosyalarınızı tek tek görebilirsiniz. Bu ayar dosyalarını, atıyorum wifi dosyasını firmware oluşturma adımında /files adında bir klasör içine koyarsanız (tabii aynı klasör yapısıyla olacak) /files/etc/wireless şeklinde alt klasor halinde mesela. Bu dosyalar firmware içine gömülür.



    Hem uzun oldu hem de karşık ama daha basit bir özet yapamadım gerçekten. Olay kabaca bu şekilde oluyor. İnşallah biraz olsun faydalı olmuştur. Kolay gelsin.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0ldskool -- 31 Mayıs 2021; 14:15:30 >




  • 0ldskool kullanıcısına yanıt

    İlk dediğinizi nasıl yapacağız hocam?

  • Xiaomi Router Modelleri ve OpenWrt Firmware [ANA KONU] - OpenWrt 23.05.2 Yayınlandı!

    Spotlight'ta ağ izlencesi ya da ingilizce kullanıyorsanız network utility şeklinde arama yapın, traceroute sekmesinde üstteki ilgili kutuya oyunun bağlı olduğu sunucu adresini yazın ve izle'ye tıklayın.

  • 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.