Şimdi Ara

TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU] (1509. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Can Manay Daha Az
1 Kayıtlı Üye (1 Mobil) ve 6 Misafir - 6 Masaüstü1 Mobil1 iOS
5 sn
51.351
Cevap
244
Favori
4.013.809
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
104 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 15071508150915101511
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar millenicom nakil için tt ekipleri geldi ev yeni fiber kablo var kablo kırılmış vs dediler modem falan takmışlardı sonra bu olmuyo elektrikçiye söyleyin kablo değişsin dedi, müteahite söyledim aradık elektrikçiyi Türk Telekom döşemiş kabloyu bizim döşediklerimizi söküp, değiştiremeyiz biz falan dediler, şimdi ben nasıl bi yol izlemem lazım bu kablo değişimi içi? Türk Telekom bayiine gitsem anlatsam ilgilenir mi? Milleni kullanıyorum sonuçta, kuruluma gelen ekibe söyledim biz yapamayız falan demişlerdi bilgisi olanlar Yardımcısı olursa sevinirim milleni müşteri hizmetlerine anlatım durumu ama yardımdı olmayacaklarından adım gibi eminim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brnk -- 6 Ekim 2019; 12:12:9 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • brnk kullanıcısına yanıt
    Hocam bina içi hatlara TT çalışanları karışmıyor. Bizim taktığımızı söküp TT döşemiş lafı da iyi yalan olmuş

    Müteahhit destek olmayacaksa kendiniz elektrikçi çağırarak değiştirtebilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: k8s

    Hocam bina içi hatlara TT çalışanları karışmıyor. Bizim taktığımızı söküp TT döşemiş lafı da iyi yalan olmuş

    Müteahhit destek olmayacaksa kendiniz elektrikçi çağırarak değiştirtebilirsiniz.
    Hocam valla hiç bilmiyorum kim yaptı kabloda falan Türk Telekom yazıyor onlar çekmiş olabilir sanmıyorum yalan konuşacaklarını ama 😅 bi elektrikçi falan zor değiştirir gibi geliyo bana Da bakalım :) bide bu fiber kabloyu ttnet bizden alabilirsiniz demişti parayla mı veriyorlar nasıl oluyor sistem

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Jeroww J kullanıcısına yanıt
    Çok saçmaymış o zaman... 2019 yılında yapılan muameleye bak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Likeaboss1905 kullanıcısına yanıt
    Avrupa'da şuan G.fast kullanılıyor. Ülkeye göre 2020-2025 arası XG-Fast (G.mgfast) kullanılmaya başlanacak. 2030 içinse Terabit DSL (Waveguide over Copper) üzerinde çalışılıyor. Bu teknoloji 300-500 metreye arası mesafede 10 Gbps, 100-300 metre arası mesafede 100 Gbps vaadediyor.

    Biz halen ADSL/VDSL ile uğraşıyoruz. Bu gidişle, 10 yıl sonra ev internetinin akıbeti, Sabit telefon işi gibi olacak. Fiber kullanamayan Herkes ev internetini iptal ettirip mobile geçecektir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EED991BF3 -- 6 Ekim 2019; 16:29:16 >
  • NitroNos kullanıcısına yanıt
    Cihazda herhangi bir problem var mı? Sorun var mı diye bakmak için bu testler yapılıyor, süreleri tartışılır. Bu tip cihazlar sürekli çalışmaya tasarlanmış şekilde üretildiğinden 1 haftalık testte randımanı pek farkedilemeyecektir. Bazen 1 aylık testler dahil yetersiz kalabiliyor, tabii bu yetersizliğin asıl sebebi testin ardından cihazın parçalanıp bakılmamasından kaynaklı. Ama 1 aylık testi sapa sağlam atlatan ve ilk 6 ay içinde arızalanan belki binlerce kabine rastlandı.

    Test sırasında olan bir arızada cihazı yenisiyle değiştirmekte daha kolay. Hiç test yapılmadan kullanıma sunulsa ve 2 haftada bir sorun çıksa üretici firma "cihaza müdahale edildi mi?" diye incelemeye alacak bu durumda müşteri yeni kabin gelene kadar daha uzun süre bekleyecek.
  • Başkentli Müdür kullanıcısına yanıt
    Kabinin ızgaraları vardır oraya kulağınızı yanaştırın ses çıkıyorsa çalışıyordur, çıkmıyorsa çalışmıyordur. Çalışmıyorsa ve elektrik şebeke elektriğine bağlıysa aktifleşmemiş olabilir ya da TT kaynaklı gecikme vardır.
  • Çok haklısınız ama artık bu sektörde umut yok. 30a teknolojisinin prosedürlerini herşeyini hazır edip kullanıma açılacakken mühendis görevden alındı yerine gelen kişi zaten bu konunun uzmanı değil. Zaten adamlarda yüksek hız satmak istemiyor, modül sebebiyle yoğunluktan hat değeri düşen adamı anında 50 Mbps'e geçiriyorlar. Hatta 100 Mbps port seçeneğini kaldırıp 75 Mbps'e sabitlediler, çünkü bugün VDSL 100 Mbps tanımlasa 6 ay sonra 75'e düşecek. Zaten fiber sistemde kursalar getirip 512 Mbps, 1 Gbps'lik kapasiteli switchlerle haddinden fazla kişiye hizmet veriyorlar yani bizdeki fiber bile aslında tam fiber değil.

    Evet bundan 10 yıl sonra evinde düzgün sabit internet altyapısı olmayan ve yüksek hız isteyen (tabii sunulursa) büyük ihtimalle mobile kayacak. Mobilde de bugün ki kafayla devam ederlerse pamuk ipliğine bağlı internetimiz olacak.
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    evet , malesef artık bu sektörde umut yok. bir kabin 300 mbps çıkışla 300 aboneye hizmet veriyormuş en az. Genelde Türk telekomda DSL abonesi başına enfazla 1 megabit kapasite ayırıyorlarmış. Çünkü günlük ortalama kullanım 350 kbps felanmış. Benim sektördekilerden öğrendiklerim böyle. Yoğunluk saatlerinde (20:00 - 01:00 saatleri arasında) onun için hızlar yarıya yakın düşüyor ama mesai bittikten sonrası onlar için önemli değilmiş.

    şehrimin TT NMS müdürüyle bir keresinde telefonda görüşebildim. Dediki bütün ilde 1 gigabit kapasiteyi geçen 1 kabinimiz var, onada yeni ikinci gigabiti verdik (ikinci fiber portunu aktive ettik), çok yoğun kullanım olan bir bölgemiz... dedi.. Diğer bölgelerdeki kabinlere 1 gigabitin altında çıkış veriyoruz, yetiyor dedi.

    Dedimki hız sınırlaması uygulamayın kabinlere, en az 1 Gbps (line-rate) verin fibere, gigabite ulaşıncada 10 gigabite yükseltin.;
    Güldü ve Dediki: "Bütün ilin sorumlu mühendisi benim ve bizim, bütün ilde, 10 gigabit SFP+ modül taktığımız 1 tane bile FTTC kabinimiz veya bazistasyonumuz yok..". 2x1 gigabit verdiğimiz 1 tane kabinimiz var, diğerlerine de 1 gigabit altında çıkış vermişiz. Baz istasyonlarına da 1 gigabit altında çıkış vermişiz dedi.

    5G gelincede, bazistasyonu başına en fazla 1 gbps vereceklerdir. sadece şehir merkezlerinde 2. gigabiti vereceklerini tahmin ediyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EED991BF3 -- 6 Ekim 2019; 21:45:46 >




  • Fast/Netflix min. 26ms. Vienna.

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]
  • T5 ve T7 dolaplarının bir farkı var mı?
    Bulunduğum sokakta T5 dolap var, 2009 da kurulmuş. Diğer yakın sokaklara gittiğimde T7 dolap gördüm 2018 de kurulmuş.
  • thelordof kullanıcısına yanıt

    • T1: 4 Shelf’li outdoor kabini
    • T3: 1 Shelf’li outdoor kabini
    • T5: 2 Shelf’li outdoor kabini
    • T6: Mevcut dolap üzerine konan dslam şasesi içeren sistem
    • T7: Mevcut dolaba giydirilen 2 pizzabox shelfi içeren sistem
    • T9: 4 adet pizzabox tipi dslam şasesi içeren sistem
    • T13: 1 adet Mini MSAN şasesi içeren sistem
    • T15: 1 adet pizzabox tipi dslam şasesi içeren sistem
    • T11-T17-T19-T21: FTTB


    DSLAM port sayısı ve dolabın boyutları değişiyor.

    kaynak:http://www.emo.org.tr/ekler/37376228324aa3b_ek.pdf?tipi=2&turu=X&sube=14

    TÜRK TELEKOM/TÜRKCELL/TÜRKSAT FİBER OPTİK ALTYAPI ÇALIŞMASI [ANA KONU]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EED991BF3 -- 6 Ekim 2019; 20:6:26 >




  • Sokağımda ki T5 dolap T7 dolaplara göre daha geniş, büyük ama t7 ler saha dolabı diye geçiyor en sonda ki fotodan anladığım. Biraz fark var sanırım. Çok aşırı anlamıyorum. :)
  • thelordof kullanıcısına yanıt
    Benim anladığım T7 DSLAM'da telefon irtibatları ayrı saha dolabında diyor. Kendi içinde telefon irtibatlaması yapılmıyor. T6 ve T7 Küçüktür, eski tip DSLAM'sız saha dolabına monte edilir, beraber kullanılır diyor. doğru mu diyor bilemiyorum. Benim anladığım bu
  • Olabilir hocam.
  • Yanlış bilgi edinmişsiniz ya da yanlış bilgi verilmiş. Öncelikle FTTB tipi kabinler FE ve GE tipi 2 farklı port bulunur. Bugüne kadar belki yüzlerce kabine sonlandırma yaptım ve genelde tek kılı sonlandırdık, Yani bir FTTB tipi kabinde 300 Mbps için 3 farklı fiber lifini sonlandırmak gerekir. Oysa ZTE hariç hiç bir kabinde sadece bir tane In bir tane Out çıkışı bulunuyor. Tip7 kabinlerde 4 In, 4 Out çıkışı var. Tip7 kabinin içinde ise hiç FE port yok GE ve 10GE port var. Ama FTTC kabinleri standart değil ilk önce 1.2 Gbps'lik versiyonu kullanıldı sonra 10 Gbps'e geçildi hala 1.2 Gbps'lik kabinler var. Abone başına düşen 350 Kbps upload için olabilir. Abone başına 1 Mbps bile düşse İstanbul'da 3.5 milyon aboneye 350 Gbps yeter. Bu durumda Türk Telekom kalkıp İstanbul'da 8 POP noktasın'dan 4'üne 2'şer tane Alcatel 7950-XRS cihaz koymaz hatta bir tane koyup bütün şehri idare etmeye kalkar. Bu şirkette azıcık öğrendiğim bir şey varsa boşa duran hiçbir şey olmaz. Yurtdışı çıkışlarında bile toplam 64 arabağlantı vardı bunları 50'ye düşürdüler. Çünkü diğer arabağlantılarda kiralanan kapasite kullanılmıyordu.

    Tabii genel olarak artık bu zihniyette olmayanları şirkette barındırmıyorlar. Her şekilde çok büyük oranda geriye doğru gidiş var. Önceden Gayrettepe'de 4 tane, Acıbadem'de 2 tane bireysel aboneler için access switch'ler vardı, onlara bağlı SSR'ler vardı. Şimdi bunları teke indirdiler. Tabii 100 Mbps, 75 Mbps çok fazla diye bunları kaldırmayı düşünen adamlar yarın her şehre bir tane router koymaya kalkarsa şaşırmam.




  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Hocam bugün Telekom personeli geldi sordum çalışıyor dedi yeni bina olduğu için boş dairelere kaset takılmadı hepsine takılmadan sonlandırma yapamayız dediler. Yani 10 dairenin hepsine kaset takıldıktan sonra sonlandırma yapılacak ve abonelik başlayacakmış burası çok saçma geldi bana internet kullanmak için bütün bina dairelere kaset takılmak gerekiyormuş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mustifb M kullanıcısına yanıt
    Ne hususta yanlış bilgilendirilmişim?

    Ben Türk Telekomda FE kullanılmıyor demedim, o konuda bir bilgim yok. Tabiki eski teknoloji kullanılıyor olabilir, 10 yıldan daha eski DSLAM var.

    10GE kullanılmıyormuş benim şehrimdeki FTTC kabinlerde dedim. İstanbulda farklı olabilir.

    Adamın bana dediği: GIGABIT (GE) bağladığımızda 1 port kullanıyoruz. ikinci gigabit portu sadece bir defa kullandık. 10GE verdiğim FTTC kabinde yok dedi. Adı da Hasan Bayramoğlu, İl müdürlüğünde Ramazan Gezer'e bağlıymış galiba.

    hasan.bayramoglu@turktelekom.com.tr , yazışıp teyit edebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EED991BF3 -- 6 Ekim 2019; 21:44:17 >
  • quote:

    Abone başına düşen 350 Kbps upload için olabilir.


    Aylık 100 GB download yapan bir abonenin günlük averajı 304 kbps yapar. 300 GB download edenler 913 kbps averaj kullanıma sahip oluyor. Planlama ve ücretlendirme buna göre yapılıyor.

    Siz istediğiniz kadar fiber sonlandırın, santralden belirlenen rate-limit önemlidir. Trafiğin gerisi hızı sınırda tutmak için droplanır. 1 GE fiber üzerinden 200 megabitte kapasite verilebilir 1000 megabitte.

    Kaç fiber kılı sonlandırıldığından çok, burda önemli olan verilen kapasitelerin sürekli düşük tutulması. Ben verilen kapasitelerin düşüklüğüne dikkat çekmek için şehrimdeki durumu size özetledim. yalan yanlış birşey yoktur.

    Türk Telekom şehrimde 10 GE kullansa ve hız düşürme uygulanmasa en çok sevinenlerden biri ben olurdum. Bildiğim kadarıyla 10GE portlara 1GE SFP takılabiliyor. Ancak 1GE porta 10GE SFP+ takılamıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-EED991BF3 -- 7 Ekim 2019; 2:47:59 >




  • hocam bu gun beton getirdiler tip 7 olacakmış 15 gun sonra dolap takarız diyorlar 15 gun çok değil mi ? üzerime sabit hat 1 tane kaldı saklasam mı ?

    telefon bozuk olduğu için resim çekemedim

    sonunda fiber geliyor hiç sevinmiyorum vdsl çöp gibi geliyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smart0201 -- 6 Ekim 2019; 21:53:33 >
  • 
Sayfa: önceki 15071508150915101511
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.