Şimdi Ara

SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey! (168. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7.546
Cevap
73
Favori
551.548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 166167168169170
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cmt

    quote:

    Orijinalden alıntı: fbsrkc06

    quote:

    Aman SSD ye format çekmeyin aynen kurun sistemi üstüne...


    aynen herkes bunu söylüyıor..tşk..


    Format çekmeyin demeyelim de uzun olan eski usul format'ı yapmayın diyelim. Quick format yapılması sorun olmaz.

    ssd'ye format atmanin ne gibi sakincalari var?
  • SSD'lere neden normal format atılmamasını tavsiye ediyorsunuz? Bunu ben de merak ettim şimdi.
  • Hızlı format hücreyi boş olarak işaretliyor ve trimde o hücreyi siliyor.
    Normal format ise hücreyi boş olarak işaretliyor sonra hata taraması yapıyor ve trimde hücreyi siliyor. Bu taramayı yaparken nasıl bir yol izlediğini bilmiyorum ama bu yol hücre ömrünüm etkiliyor olabilir. Ocz forumlarında yetkili arakdaşlar yapılmaması gerektiğin söylüyorlardı, bana da önceki cümlemde yazdığım nedenlerden dolayı mantıklı geldi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Timurlénk

    SSD'lere neden normal format atılmamasını tavsiye ediyorsunuz? Bunu ben de merak ettim şimdi.

    Hocam SSDlerde hafıza hücrelerinin belirli bir yazma/silme ömürleri var.
    Uzun formatta SSD üzerinde yoğun miktarda işlem yapıldığı için daha çok hızlı format (quick format) atılması öneriliyor.
    SSD bir süredir kullanılıyorsa ve performansta azalma veya herhangi bir sorun varsa uzun format atılabilir yoksa sıfır aldığınız SSD'ye Windows'u kurmadan önce uzun format atmanın pek manası yok gibi geliyor bana.
    Konuyla ilgili daha geniş bilgiye sahip olan arkadaşlar bizi aydınlatırsa sevinirim.
  • @cmt, @DemonicMajesty açıklamalar için teşekkürler.
    hdd'lerden kalma alışkanlıkları değiştirmek lazım sanırım.
  • @Timurlénk
    Rica ederim dostum.

    @DemonicMajesty
    Yok dostum yanlışın var, bahsi geçen normal formatın ssd’ye bir faydası yok yani hızları etkilemiyor.

    Benim bildiğim üç çeşit format var; Hızlı format (quick), normal format (full), ve secure-sanitary erase.
    Hızlı Format (Quick Format): Hücreyi boş olarak işaretliyor ve trim komutu ile (ssd'de) o hücre siliniyor.
    Normal Format (Full Format): Hücrenin hata durumunu kontrol ediyor ve hata yoksa hücreyi boş olarak işaretleyip görevi trim’e bırakıyor. Hata varsa hücreyi bozuk olarak işaretleyip yerine ayrılmış hücrelerden birini atıyor (bunu format komutu değil sabit sürücünün kendisi yapıyor). Ssd'ler için önerilmiyor.
    Secure-sanitary erase: Hdd ya da ssd’yi tamamen siliyor yani veriler geri alınamıyor. Bunun yanında MBR, sabit sürücüdeki bölümler ve kontrolcüdeki hücreye dair veriler de siliniyor. Hdd’de oldukça uzun süren bir işlem ve riskleri var ama ssd’de çok kısa sürdüğü için pek riskli değil. Ssd’de performansı fabrika çıkışı durumuna getirende bu format işte. Kontrolcüdeki hücre kayıtları silinince kontrolcü her hücreye sıfırmış muamelesi yapıyor ve hızlar ilk günkü haline dönüyor. Bence ssd’de performans için yapılmaması gereken bir format türü. 10-20Mb/s hız düşüşünü ssd’de hissetmek imkansız ama başka bir sorun varsa yapılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 27 Aralık 2011; 20:21:18 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cmt

    @Timurlénk
    Rica ederim dostum.

    @DemonicMajesty
    Yok dostum yanlışın var, bahsi geçen normal formatın ssd’ye bir faydası yok yani hızları etkilemiyor.

    Benim bildiğim üç çeşit format var; Hızlı format (quick), normal format (full), ve düşük seviye format (secure erase, sanitary erase).
    Hızlı Format (Quick Format): Hücreyi boş olarak işaretliyor ve trim komutu ile (ssd'de) o hücre siliniyor.
    Normal Format (Full Format): Hücrenin hata durumunu kontrol ediyor ve hata yoksa hücreyi boş olarak işaretleyip görevi trim’e bırakıyor. Hata varsa hücreyi bozuk olarak işaretleyip yerine ayrılmış hücrelerden birini atıyor (bunu format komutu değil sabit sürücünün kendisi yapıyor). Ssd'ler için önerilmiyor.
    Düşük Seviye Format (Low Level Format (secure-sanitary erase)): Hdd ya da ssd’yi tamamen siliyor yani veriler geri alınamıyor. Bunun yanında MBR, sabit sürücüdeki bölümler ve kontrolcüdeki hücreye dair veriler de siliniyor. Hdd’de oldukça uzun süren bir işlem ve riskleri var ama ssd’de çok kısa sürdüğü için pek riskli değil. Ssd’de performansı fabrika çıkışı durumuna getirende bu format işte. Kontrolcüdeki hücre kayıtları silinince kontrolcü her hücreye sıfırmış muamelesi yapıyor ve hızlar ilk günkü haline dönüyor. Bence ssd’de performans için yapılmaması gereken bir format türü. 10-20Mb/s hız düşüşünü ssd’de hissetmek imkansız ama başka bir sorun varsa yapılabilir.


    Hocam aynı şeyi anlatıyoruz.

    Bahsettiğiniz bozuk hücreler performans kaybına yol açıyor. Siz bir okuma/yazma işlemi yaptırırken bir hücrede hata oluşursa disk onu "Unstable Sector" olarak işaretliyor. İkinci defa aynı hücrede hatayla karşılaşılırsa "Bad Sector" olarak işaretleyip yedek sektörlerle değiştirmeye çalışıyor. O yüzden uzun formatın SSD sorunluysa belki faydası olabilir, SSD sıfırsa faydası olmaz dedim.

    Low Level Format (Düşük seviye format) tabiri güncel sürücüler için geçerli değil. Eski HDDlerde kullanılan, fabrika formatı yada diski kazımak da denilen, uygulaması riskli bir yöntemdi. Artık yeni HDD ve SSDlerde kullanılamıyor.

    Secure Erase ise Low Level Format yerine yeni disklerde kullanabileceğiniz Low Level Format'a en yakın yöntem.

    HDD'lerde uygulanan güvenli silme/sıfırlama yöntemleri diskin tüm yüzeyine sıfır yazdırma, karışık karakterler yazdırma, bunların kombinasyonlarını yazdırma ve belirli kodlar yazdırma gibi yöntemler var. Birde yeni HDD'lerin dahili SATA Secure Erease ve Enchanged Secure Erease komutları var. Burada HDD'nin dahili güvenli silme özelliği kullanılarak veriler kalıcı olarak siliniyor ve sıfır yazdırmaya göre daha kesin bir yöntem. Aynı şekilde işlem sırasında karşılaşılan bozuk sektörler işaretlenip değiştiriliyor. HDD'lerde secure erase işlemi çok uzun sürdüğü için, elektrik kesintisi veya HDD'deki var olan bir problem nedeniyle diski kaybetmeniz mümkün.

    SSD'lerdeki dahili Enchanged Secure Erease komutu çok kısa sürede bittiği için risk daha az. Yine de SSD'de bir problem yoksa yapılmamalı. Diskin tüm yüzeyine sıfır yazdırma gibi yöntemler ise SSD'lerde verilerin kalıcı olarak silinmesini garanti edemiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemonicMajesty -- 27 Aralık 2011; 19:09:42 >




  • arkadaşlar test sonuçları aşağıdaki gibi sistem asus maximus ıv gene-z ,i7 2600k,8 gb corsair 1600 mhz,60 gb ssd corsair gt serisi sata 3, ekran kartıda gtx 560 ve 1000 w güç kaynağı ama sistem ortalama 40 sn gibi bir sürede açılıyor 7-8 sn gibi bi açılış süresine ulaşan varmı acaba? win 7 64 bit kurulu makinada.

     SSD'ye geçmeli mi? SSD ile ilgili herşey!
  • BİOSTAN AHCİ MOD SEÇTİNMİ PEKİİ?

    SK22??
  • ssd her türlü ama pahalı şöyle bir çözüm olabilir normal harddiski çıkarıp onu taşınabilir olarak kullanın bir ssd alıp onu laptopa takmak daha iyi
  • bide ssd lerde kesinlike defrag v.b şeyler yapmayın diyorlar..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DemonicMajesty

    Hocam aynı şeyi anlatıyoruz.

    Bahsettiğiniz bozuk hücreler performans kaybına yol açıyor. Siz bir işlem yaparken bozuk hücre denk gelirse disk onu işaretleyip yedek sektörlerle değiştirmeye çalışıyor. O yüzden uzun formatın SSD sorunluysa belki faydası olabilir, SSD sıfırsa faydası olmaz bence dedim.

    Low Level Format (Düşük seviye format) tabiri güncel sürücüler için geçerli değil. Eski HDDlerde kullanılan fabrika formatı da denilen uygulaması riskli bir yöntemdi, artık yeni HDD ve SSDlerde kullanılamıyor.

    Secure Erease ise Low Level Format yerine yeni disklerde kullanabileceğiniz Low Level Format'a en yakın yöntem.

    HDD'lerde uygulanan secure erease yöntemleri diskin tüm yüzeyine sıfır yazdırma, karışık karakterler yazdırma, bunların kombinasyonlarını yazdırma gibi yöntemler. Birde yeni HDD'lerin dahili SATA Secure Erease ve Enchanged Secure Erease komut destekleri var. Burada HDD'nin dahili güvenli silme özelliği kullanılarak veriler kalıcı olarak siliniyor ve sıfır yazdırmaya göre kesin bir yöntem. İşlem sırasında karşılaşılan bozuk sektörler işaretlenip değiştiriliyor. HDD'lerde bu işlem çok uzun sürdüğü için, elektrik kesintisi veya HDD'deki var olan bir problem nedeniyle diski kaybetmeniz mümkün.

    SSD'lerdeki dahili Enchanged Secure Erease komutu çok kısa sürede bittiği için risk daha az. Yine de SSD'de bir problem yoksa yapılmamalı. Diskin tüm yüzeyine sıfır yazdırma gibi yöntemler SSD'lerde verilerin kalıcı olarak silinmesini garanti edemiyor.

    Evet ama sürekli bozuk hücre oluşma ve onunda performansı düşürmesi ihtimali çok düşük olduğu için senin gibi düşünmemiştim. Sürekli bozuk hücre oluşturan bir sabit sürücüyü de bozuk olarak kabul edip değiştirmek en mantıklısı olur. Zaten normal format ssd üreticileri tarafından önerilmiyor bu nedenle de hücre ataması için böyle bir yönteme başvurmak yanlış olur.

    LLF eskilerde kaldı ama bu işleme bir komutun ismini vermektense, üstelik tek isim de değil, genel olarak LLF demek bence mantıklı. Ama yinede ben mesajımdaki LLF’yi sileyim, belki eskilerin aklını karıştırır. Aslında dediğin gibi yakın yöntemlerde değil. Hatırladığım kadarıyla LLF’de hücre boşaltımı için voltaj farklılaştırılması uygulanıyordu.

    Enhanced secure erase ile secure erase’i farklı şeylermiş gibi düşünmek bence yanlış. İkiside kalıcı olarak siliyor ve mantıksal bir farkları yok. Bir üretici aynı işi başka şeyler yazarak yapıyor diye farklı işlemmiş gibi davranmamak gerekir.

    Secure erase’in ssd’lerde sorun olmadığı sürece yapılmaması konusunda sana katılıyorum.
    http://resim.donanimhaber.com/m_45495938/tm.htm
    Ssd’lerde kalıcı silmeyi garanti etmeye pek gerek olmamalı çünkü trim ve kontrolcü geride sağlam veri bırakmıyor. Zaten secure erese'inde geride veri bırakacağını sanmıyorum. Sırf senin için, geçenlerde secure erase ile sildiğim ssd'me kurtarılacak veri kalmışmı diye bakacağım.

    Düzeltme: imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 7Mhz -- 27 Aralık 2011; 22:20:41 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: fbsrkc06

    bide ssd lerde kesinlike defrag v.b şeyler yapmayın diyorlar..


    Doğru hocam o da önemli. SSDlerde birleştirme (defrag) yapmanın performansa görünür bir katkısı olmuyor.
    Ama dosyalar defrag sırasında yoğun olarak bir yerden silinip başka bir yere kaydedildiği için SSD'nin ömrü gereksiz yere azalıyor.

    Ayrıca yeni SSD kontrolcülerinde dosyaları hafıza hücrelerinin eşit oranda yaşlanması için özellikle parçalayan sistemler var. SSD bunu işletim sistemine farkettirmeden yapıyor. Yani Windows dosyayı diskin belirli bir yerine kaydet dese bile SSD onu başka bir yere kaydediyor fakat Windows'a istediği yere kaydetmiş gibi gösteriyor. Bu yüzden yeni SSDlerde gerçek bir defrag yapmak imkansız.

    Bu konuyla ilgili bir başlık da açmıştım. Windows 7 SSD diski algılayarak otomatik birleştirmeyi kapatıyor. Fakat Norton360 gibi programlara dikkat etmek lazım. Çünkü bu programda da disk optimizasyonu diye bir özellik var. Bilgisayar boşta kaldığında Windows'un disk birleştirme özelliğini manuel olarak başlatıyor. (link)




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cmt
    Ssd’lerde kalıcı silmeyi garanti etmeye pek gerek olmamalı çünkü trim ve kontrolcü geride sağlam veri bırakmıyor. Zaten secure erese'inde geride veri bırakacağını sanmıyorum. Sırf senin için, geçenlerde secure erase ile sildiğim ssd'me kurtarılacak veri kalmışmı diye bakacağım.
    Dahili Secure Erease yeterince güvenlidir hocam. SSD'lerde güvenli değil dediğim verinin üzerine sıfır yazdırma (zero-fill) gibi yöntemler . Çünkü SSD hafıza hücrelerine rastgele yazdığı için verinin üzerine sıfır yazılması garanti değil deniyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemonicMajesty -- 27 Aralık 2011; 22:27:10 >
  • Arkadaşlar Corsair'in yaptığı dayanıklılık testinde 60 gb lik bir SSD ye 5 gün içerisinde sürekli veri basıyorlar. Tam olarak 240 Terabyte veri atılıyor.
    5 gün sonra disk ölüyor. Standart ev kullanıcısının hergün 20gb veri kopyaladığı hesabından yola çıkıyorlar ve SSD nin ömrünün 33 yıl
    olacağını belirtiyorlar. 2 milyon saat çalışma ömrü var zaten.

    Kısacası arkadaşlar kasmayın kendinizi kullanın geçin. Windows 7 trim desteği ile kullanıp defrag yapmadıktan sonra hiçbir problem yok. Eğer 2. diskiniz varsa
    Temp folderlarınız için kullanırsanız daha güzel bir iş yapmış olursunuz.

    Dileyen aşağıda testin detaylarını bulabilir :

    http://www.corsair.com/blog/force-series-ssd-life-testing/


    The Corsair Force drive, thanks to SandForce DuraClass technology along with TRIM,
    can maintain factory performance and 100% file integrity up to 240 TiB of writes and
    deletes. Assuming the average user writes data at 20 GiB/day, this accounts to over 33 years
    under normal usage!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi racerant -- 27 Aralık 2011; 23:27:53 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: racerant
    Arkadaşlar Corsair'in yaptığı dayanıklılık testinde 60 gb lik bir SSD ye 5 gün içerisinde sürekli veri basıyorlar. Tam olarak 240 Terabyte veri atılıyor.
    5 gün sonra disk ölüyor. Standart ev kullanıcısının hergün 20gb veri kopyaladığı hesabından yola çıkıyorlar ve SSD nin ömrünün 33 yıl
    olacağını belirtiyorlar. 2 milyon saat çalışma ömrü var zaten.

    Ben de bu makaleyi okumuştum. SSD alırken kafamdaki soru işaretlerini gidermek bakımından çok yararlı oldu.

    SSD 189 TB veri yazıldıktan sonra ben gidiyorum yeni bir disk al şeklinde uyarı çıkarmaya başlamış. Corsair'in açıklamasında verdiği ortalama günlük veri transferine bölersek 25 yıla tekabül ediyor. Sürekli bilgisayar başında zaman geçiriyorsanız normal bir kullanıcının 1.5 katı kadar fazla veri kopyalamanız mümkün. Bunu da hesaba katarsak 16 yıl kalıyor. Yine de çok çok yeterli bir süre

    1-2 milyon saat çalışma ömrü (MTBF) ise hikayeden ibaret Oradaki ömür SSD diski elektriğe bağlayıp hiç veri transferi yapmazsanız geçerli.

    Sık sık secure erease ve defrag gibi işlemler yapılmazsa, TRIM ve AHCI açık bir şekilde kullanılırsa SSDlerin uzun süre sorun çıkaracağını zannetmiyorum ben de. Zaten 10 sene sonra 120GB bir SSD'yi süs olsun diye anahtarlığınıza takarsınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DemonicMajesty -- 28 Aralık 2011; 0:53:27 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: DemonicMajesty
    Zaten 10 sene sonra 120GB bir SSD'yi süs olsun diye anahtarlığınıza takarsınız.

    Kesinlikle öyle olur Ram, cpu ve 386 matematik işlemciden yapılmış anahtarlığı görmüşlüğüm vardır .
  • Merhabalar.
    SSD almayı düşünenler için önemli bir kriterde, NAND belleklerin senkronize olup olmadıkları.
    Senkronize ve asenkronize SSD şeklinde araştırırsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Tercihiniz vertex yada corsair'in GT serisi olabilir. ocz agility ve corsair force'lar asenkronizedir.
    Bilginize.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Vapor.Experience

    Merhabalar.
    SSD almayı düşünenler için önemli bir kriterde, NAND belleklerin senkronize olup olmadıkları.
    Senkronize ve asenkronize SSD şeklinde araştırırsanız gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Tercihiniz vertex yada corsair'in GT serisi olabilir. ocz agility ve corsair force'lar asenkronizedir.
    Bilginize.

    Bende SSD'lere bakıyordum. Bu Senkronize ve asenkronize olayı önemli mi? Asenkronize olması ne gibi dezantaj oluyor.




  • 
Sayfa: önceki 166167168169170
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.